Останній мешканець Сомівки

Подорож до с. Сомівка, в Ушацькому районі, займав два дні і знищив кілька створених стереотипів у свідомості. Перша хибка – 200 кілометрів в Білорусі – це відстань, яку можна подолати за 3-4 години. Другим стереотипом є те, що мешканці столиці є більш успішними, ніж населення настоянки. І, нарешті, третя затінена правда, через що, власне, ми пішли до Сомівки: людина, що живе окремо, ледь і нещастя. Але давайте це прямо.

Побудова маршруту до Ушача на карті, ви будете зіткнутися з дилемою: ви можете дістатися до цього невеликого обласного центру в Вітебській області двома дорогами - через Доксіті або Полоцьк. В обох випадках дорога повинна взяти три або чотири години від сили, тому ми не поспішаємо залишити, ввечері приїхали до автовокзалу і подарували себе забезпечити - в якому районний центр перший автобус буде йти, там і йти. Забезпечити згортання злоякісно і вибрав Доксіца.
69 зображень і текст під kata

Трансфер переніс нас в точку розбирання, як на крилах, за два години до того, як ми були в невеликому містечку на витоках Березини. Ми вийшли, подивилися навколо, підіймали пасерами, щоб дізнатися, як подолати останні 70 кілометрів до Ушаха. І ось він почав.

- Ушачі?! - очі людини, до якого ми попросили здавалося б просте питання, демонстративно і дивно пробудження. Громадський транспорт не йде там сьогодні, також малоймовірно потрапити туди. Не зараз... Але готель не має ніяких вакансій, тому ви, хлопці серйозно викручені.

Ми залишаємо песимистську сторону, головуючи з міста, в напрямку P29 шосе, прямуємо до проміжної мети нашого маршруту. Докситів невеликий - 15 хвилин, і ми на спідниці. Після двох і півгодинних, зрозуміло, що слова променевого дядька не були далеко від правди.

Він отримав темний. Повернувшись до центру, подрібніть очі навколо пошуку місця, щоб прогріти. У хабарі охороняються промисловою зоною, відкриваються двері, з'являється посередня людина, щоб побачити, хто блукає навколо. Вчимося про мету поїздки, посмішки, запрошують в будинок, щоб зігріти.

Вона тепла всередині, світла від звичок жалюзі очей. На підлозі знаходиться променева собака, яку власник хабара підібрав 15 хвилин до нашого прибуття. Хлопець починає активно дзвонити друзям в пошуку автомобіля, він допоміг жінці сидіти поруч з ним. Світ не позбавлений людей.

Автомобіль до Ушача було швидко знайдено. На шляху водія Сергій завітає нас з оповіданнями про гіпси, які живуть у рідному селі влітку. Сайс - робота в якості вівчарів, в маленькому салоні, розрахованому на 2 осіб, більше 15 осіб вішалка. Під час розмови ми не встигли помітити, як ми приїхали в готель Ушачі.

Наступного дня, набуваючи рано, ми проходимо по місту, який готувався до святкування Дня батьків.

05 мар

06 мар

07 мар

р.

08 мар

58194310

Тоді ми вирішили не допустити долі і знайшли водію, готовий прийняти нас до с. Подязно - остання зупинка нашого маршруту.

Село стоїть на березі чудового озера Язно. На зупинці автобуса немає часу, не варто забувати, що громадський транспорт настає тут кожні три дні, автомобільний магазин вже двічі на тиждень - це все спілкування з "великою землею". У Подязно через будинок - закинуті хати. Навколо – ліси, пагорби та біла мочалка Сонячної снігової поверхні замороженого озера. Село здається вимиранням.

10 хв

11.

1015672

12.

р.

Але життя в Подязно ще існує. Ми прогуляємось сотнями метрів, оскільки ми відчуваємо чудовий погляд на «Abоригінал»

- Хто ви будете? попросить посміхання людини, відблискуючи золотистими коронками.

до Ми хочемо, щоб дістатися до Сомівки, до Дмитра Дука, вони говорять, він живе там, як герміт, ми відповіли. - Чи можна сказати мені, як дістатися там?

- Мітка-со? - хекки "Абрири" і продумано виглядає на протилежній стороні озера. В дорозі зараз не очищається, розгляньте, що ви будете впади коліна в сніг, якщо ви йдете, а шлях не закритий - три кілометри. Я збираю тебе до брата, Васська, мій ім'я Може бути, він може сказати вам, як отримати там.

Як ми проходимо по тільки вулиці в с., місцевий мешканець розповідає про неприємності, які падають на невелику батьківщину в останні двадцять років: «Чи залишили тут тільки старі люди, всі молоді пішли в місто для солодкого життя. Десять років тому, майже всі будинки були заселені місцевими, автобуси регулярно пішли, школа була. З школи, де я навчався, тільки фундамент залишається. І наш головний зв'язок зі світом тепер є супермаркетом (як ми називаємо магазин тут).

14.

15.00 р.

Р

16 мар

17.00 р.

Однак така сумна картина спостерігається в Подязно тільки взимку, влітку є туристичний рай для засмаги. Приїжджає рибальці, заповнюємо тишу села з бюстами, кізами купання, пиття та боротьби з відпочиваючими. Посаджені будинки поступово купуються літніми мешканцями, часто росіянами. Ціни на ділянки біля чудового озера постійно зростає - тепер за $ 5,000 навряд чи придбати.

до Так виявиться, що зовсім інші люди незабаром стануть власниками тут, Василь піднесе підсумки. Ще десять років і село перетвориться в село країни, і ніхто не запам'ятається.

Останні будинки по вулиці. На порозі одна з колод стоїть і посміхається з усіма трьома зубами зморшують діда в Ушанці. Змащений сигаретом, хінчуванням, дивлячись на «урбан».

19.00 р.

У вухах ми повинні пояснити його призначенням нашого візиту. Після того, як наша 10-хвилинна монолога, вона цвіте:

до Так ви їдете в Мітай? Це те, що ви сказали. Не можна просто дістатися до Сомівки. У вас є одна дорога - вовк шлях - і з впевненим натисканням направляє сигарети, але до озера.

Місцеві жителі називають вовковим шляхом, за яким, як вони впевнені, сірі перетинають лід від одного банку до іншого. Причіп вітер між островами, втраченими на відстані.

до Не ходите астраю, і не ходите астраї. Спочатку на правій стороні буде закруглений один острів, потім ви перехрестите другий, і прямо до Сомівки не далеко. Просто подивіться на ноги - в деяких місцях ключі вражають, лід відмивається.

Два Василя з Подязно виглядають після нас і поступово зникнуть, на фоні іграшок, цекетні ванни по воді, лісу і небі, посипані хмарними перами.

21.

, Україна

22.

23.

Гранпа Мітай зустрів нас на острові, прямо в середині озера. Знаходимо на пагорбі з одного боку, він на інший. Спочатку з'явились кінчики широких, мисливських лиж, після - капелюшно-ушанка і, нарешті, Дмитра Яковльевича Дука - синьо-яскраве і посміхненене.

25.

Останнім мешканцем с. Сомівка привітають нас, граючи, витягують лижі, бере домашню паличку в руці і повільно головки до самотнього будинку, що стоїть на відстані на пагорбі. Кожен 50 метрів Гранпа Міцай зупиняється, щоб зловити дихання. Він скаржав про свій раптовий вік.

- Я був в лікарні один раз в моєму житті, він зізнається, а потім пара місяців тому з'явився раптовий недолік дихання. Я мав піти в районний центр, щоб побачити лікаря. Він дивився на мене, він сказав, серце неприємності. Опишіть таблетки - фурозамід - і відправлений Богом. Але я не хочу сподіватися на ці лікарські засоби, я чекаю на літо - там трави підуть, мед з'являться на пасіці, після чого подбає про своє здоров'я. 65-річна людина не може бути кишеною!

Grandpa Mityai будинок не схожий на хата. Він міцний, він пофарбований, це стекований, він вилікував. Двері розблоковані, не дивляться тут. Ведучий гостинно запрошує на «до хата».

28.

29 кв.м.

р.

30.

31.

Підлоги в будинку останнього мешканця Сомівки, хоча старі, але відмінно пропускаються. У будь-якому місці є свіжа підлога, постільна білизна, штори на вікнах, очікування весняного миття. Дмитро Яковльевич погоджується, що він не переносить «Мес у хата». Чистка виконана практично щодня, хороший час для цього в зимових підборах - це п'ятий рік в пенсії.

33.

34 кв.м.

35.

Ведуться нескладне лікування на столі, ми також не залишаємо в борг, проходячи його привезені готелі, в тому числі пляшки з віскі. Захищаючи місячний дід Митай взяв з дивним ентузіазмом, пляшку відразу йде на стіл, взявши зразок, герміт прикметений, непомітно смоктатися в повітрі і зробив вирок: "Добрий перший раз, навіть не хоче їсти."

бесіда, як і в таких випадках, пішла «за життя».

Дмитро Яковльевич, ви не боїтеся жити тут окремо?

- Я не хочу боятися біпедів, вони всі проблеми. Але мій брат, наприклад, в цьому будинку пізно боїться спати. Він каже, що в останні роки в районі міста надійшло через те, що очікувати від них невідомо. Що ви боїтеся? Звідти, виїхати на дворі, піти по будинку, є вовк треки, і лисиця нещодавно побачила. Мирно, щоб говорити, співістор.

38.

176645

З боку ганку будинку можна почути страшну грушу.

Ой! Мисливець повернувся, Мітай пояснить і веде нас, щоб подивитися на мисливця.

Ми виходимо в ганку і дивимося картину в олії: стару кішку, сходження дерева, намагається стрибати на жерсті даху ганку, відчайдушно ковзає з її кігами на металі, ковзає в снігохід, але не втрачається і знову бурить висоту.

до Він приваблює мене на ганку принаймні один раз на тиждень, Дмитро Яковльевич говорить з гордістю. Я занурю цей кролик, порубати його і годувати його до кота і собаки. Як ще? Юридичне завантаження.

40.

41.

42.

Останнім мешканцем Сомівки згодні дати нам екскурсію села, яка стала історією. На один горбок говорить про те, що був його дідівський будиночок, на другому – пам’ятає стародавні бабусі, які захопили його хлопчиком з садів. Тільки немає нічого навколо - кущі і висока висушена трава з сноубордів.

44.

45.

Вибрати 46 _

Сомівка і перед війною називали село тільки протягувати, швидше, велика ферма.

- Раніше вони говорять, тут були 15 дворів, Мітай згадує, але навіть я не зловив цей час. Коли війна розпочалася, там було десять будинків. Два будинки спалювали німецькими бомбами.

48.

Дмитро Яковльевич має багато спільного з війною, хоча він народився в 1949 році. Ушацький р-н відомий для масштабного руху У будинку діда Міци навіть за деякий час жив лідера гурріля руху Володимира Лобанка. У Білорусі був звільнений від німців, відомий командир партійської бригади знову відвідав Сомівку, очевидно, що пам'ятав щось. Він вирушив і замовив село, щоб о електрифікувати відразу. Світло відбувся в кілька днів.

І на початку 50-х років минулого століття старші брати діда Мітя, 5 і 14 років, знайшли протилюднену шахту в галузі. Діти почали кинути каміння на ній і детонуватися. Так Дмитро Яковльевич не мав власних братів, а його батьків з цього часу відірвав від нього пил. Яков Єгорович і Ольга Нікіфорова проживала довгою життям, але вже лежачи в невеликому сільському цвинтарі, стоячи в найближчому підряді. І від Сомівки не знайшов своєї дружини. І пішов на інший, перспективний. Навіть на весіллі вони мали Байаніст.

до Всі вони залишилися або померли, говорить Дмитро Яковльевич і, після хвилини тиші, додає: - П'ятнадцять років тому, тут було ще 5 будинків - вони розбрали колоди і залишили їх власниками в інші села, ближче до цивілізації.

Повернувшись до дому, діда Мітай напоїть ще одне скло «першого» і готовий закінчити на філософських темах.

до У вас є автомобіль? він запитав.

- Ноп.

- Чи ваш будинок на озері?

- Не так.

- У мене є мотоцикл і власний будинок. Чи думаю, що ви міські народи думаєте, що ви є Rockefellers? Я маю на увазі, я буду багатим.

51.

52.

Продовжуючи тему релятивності багатства Дмитра Яковльевича визнає, що він отримує пенсію мільйонів рублів. «Чи не вистачає грошей на їжу і цукор, і я можу іноді купити конфорки. Тільки я рідко пишу його, він підбиває баланс своїх витрат. За останні кілька місяців було перенесено навіть, скоро я буду купувати телевізор на кредит, і не просто, але плазма! Що я, приварити?

54.

55.

56 км

У той же час в холодильнику діда Мітя «живає» голову свині, купили тиждень тому. Це поставка їжі, разом з крупами і цукром, повинна бути достатньо на інший тиждень. Що ж ми приносили хліб і хліб. Правда, герміт від Сомівки мало відмовлено визнавати нове слово. «Що таке лаваш? Він дивився. - Пошкоджено, і в Африці я можу запекти їх прямо зараз, і багато разів тастер і більш красиво.

Як живе Дмитро Яковлевич. Він вважає, що Інтернет є телевізором. За перший раз в житті, коли він бачив долари, він запропонував, що банкноти зображували «великі боси з банку. й

58.

59.00 р.

60.

Найдовша подорож мого діда до Мінська на весілля. Вона залишила в пам'яті старого чоловіка. Сміт є обов'язково, що мешканці столиці вбивають свій час і здоров'я, відштовхуючи без використання між бетоном «бокси».

- Я ніколи не був обраний таким життям. І городяни, які приїхали до озера влітку відпочивати, запарити в ванну, їсти мед і сказати: «Не краще місце, ніж в Сомівці». Вони завжди залишають після.

62.

63.

64 кв.м.

65 км

66.00 Р

67.

68.

69 Останній.

Головна

Джерело: