Російська окупація

Село Ясне розташоване дуже близько до ЄС: кордон всього 5 кілометрів. Тим не менш, до Західного стандарту життя своїх мешканців до місяця.

75 років тому село було по-російському містечку Каукемен з 400-річною історією. Ведуться кілька заводів, багато магазинів, банків, ресторанів, більше десятків маленьких готелів і одного великого п'ятизіркового.

Місто Каукемен спадкодав Радянським Союзом під Потсдамською конвенцією. Він був одним з найбільш незахищених війни. Тим не менш, сьогодні тільки вікові камені, старі льдени, шикарна церква, яка стоїть без вікон і без даху, а будинки під черепицею дахи, нагадують про колишньої пишності. На сьогоднішній день село Ясне є вмираючим поселенням, найбільш безперечно вся Калинградська область. Жителі лягли звідти, в диких будинках ходять вітер.

Половина будиночок в пульці. Прозорі - це без даху. На першому поверсі живуть тільки люди.

Після здачі нації Німеччини, більшість східної Пруссії, родючі багаті землі, передані до СРСР. Включаючи Kaukeman. Перш за все радянські органи розширили всі німці. Місто і села були перейменовані: Кенігсберг став Калінінградом, Тілсіт став радянським, Генріхіввальд став слов'янським, Каукемен став Ясним. Тоді почали облаштувати міста з переселенцями з усього Союзу.

З Калінінграда до Ясни становить 136 кілометрів, важко дістатися, потрібно піти на три автобуси. Посадка, Беррі, Червоний банер ... Сели і сіл спалах перед мною. Назви не відповідають ландшафту зовні вікна. Німецькі будинки під кахельними дахами, акуратними алеями старих дерев. З будівель радянської епохи в деяких місцях походять по типовому хрущовці, що особливо неглибоко поруч з кам'яними будиночками в російському стилі, а бетонні зупинки. З будівель нової Русі - тільки дорожні зали. У майже всіх населених пунктах, через які мій шлях до Ясневого кладу, збереглися старі німецькі тротуарні камені. На совісті, протягом століть, не можна порівняти з витоком, дещо патчував сучасну асфальт.

За обідом ми досягали Совецька (колишня Тільзит). Навіть 80 років тому німці пов'язані Tilsit і Kaukemen вузькі манометри. Але було розібрано в СРСР, рейки розтопили. Тепер повідомлення просто автомобільне повідомлення. У автобусі всього кілька разів на добу.

У теплому маршому сонці, вуличками Ясни привітають мене з кільцевою смарагістю. Не душа на вулицях. Стара, красива церква У зв'язку з фотографіями століття тому він був колись переповнений громадянами, життя був кип'ятінням, що середа була велика сільськогосподарська виставка. Сьогодні, в 2015 році я тільки бачив три хлопці. З горілкою і насінням вони зібрані на пам'ятник Леніну, розфарбовуються золотом. Він був місцевим комуністичним Тепер політична ідол СРСР виглядає з посміханням на крихких будинках і цвіль-критих черепахових дахах.

Стара церква. Початок ХХ ст.... Фото з особистого архіву.

І сьогодні.

Будівля старої готичної церкви погано руйнується. Це не війна, це просто не дивиться. Церква на цьому місці була побудована в далекому 1549 році. Пізніше було перебудовано кілька разів, до 1702 року розпочато будівництво кам'яного будинку. Фредерік І, Король Пруссії, виділяється 225,000 цегли. Кірх був поставлений в 4 роки. Сьогодні покрівля церкви повною з отворами, сходи до дзвіниці, де колись були чотири дзвіночки, більше немає, а орган був демонтований в 1947 році. Тоді магазини відійшли (в храмі було 760 місць, в цілому було розраховано на 1500 осіб). За останні 30 років роботи людей завершили вітер, дощ і сніг. Хтось відварив старі шини в кутку...

Під радянським правилом церква мала баран, потім склад. У 80-х роках був великий вогонь - все вигорнув. З тих пір, як і раніше, 500-річний храм нічого не коштує.

Навпаки – один з найкрасивіших червоної цегли з «під ключ». В рамках Німеччини було створено церковно-парянську школу. У СРСР молочна ферма. В останні роки немає даху.

На жаль, в с. Чіка. Все, що зліва від Пруссії. Кількість будинків, один раз щільно прилягає один до одного, значно розріджений. І решта будівель виглядають як голені зуби в сенильному роті. Милий, з цвіль ... Сучасна фарба і штукатурка відшаровуються, відкриваються ознаки на німецькій мові. Знаходив банк, там був автомобільний магазин. Вулиця Тракторна, одна з центральних вулиць, але тільки пара будинків залишаються на ній. Але що? Не складно ввімкнути уяву і уявіть, як розкіш ці будинки раз виглядали.

Місцеві жителі так непристойні для відвідувачів, які, коли вони бачать мене, вони відразу виглядають з вікон з цікавою кухнею:

- Ви не з житла? Приїжджайте, будь ласка, покажіть вам, що ми тут!

При навчанні журналіста жінка відразу ж пропонує «виключення».

- Тут у нас була колгоспний прохід під СРСР. До речі, кольхоз був передчасним, там, зліва, стоячи, німці ще будували їх. Зараз немає цегли. А потім була німецька школа. О, це була гарна школа! Я використовував, щоб закінчити себе. Класи величезний, легкий. Але в '92, був вогонь. Все пропалюється до землі. У тренажерному залі залишилося тільки, це в окремому будинку. Діти все ще роблять це. Для нас, тепер діти з усіх сусідніх сіл навчаються тут, зібрані на спеціальному шкільному автобусі. Якщо вона не була для школи, ніхто не залишався. Не працює, не живе. Я зберіг мій сад, я продаю картоплі восени. У Німеччині, іноді надсилають гроші. Вона, мій Katya, коли вона вперше прийшла додому з Німеччини до Ясне, сказав мені: «Мама, що отвір, виходить, ми живемо в...»

На додаток до школи було спалено багато інших будівель. І не дивно: нагрівають взимку плити, в місті немає газу. Не існує ніякого гасіння. Є ще не поліція в Яснові - це тільки в сусідньому Славську. Незважаючи на те, що німці мали пожежну бригаду, поліцейську станцію і навіть відвар.

Що таке бульйон! На початку ХХ століття в Німецькій імперії ці місця вважалися захищеними, були кліматичні курорти. Вони приїхали сюди, щоб розслабитися, плавати в річці Неман, полювання, риба... У місті були два розкішні готелі, один з яких є п'ятизірковим (від розкішних будівель немає кам'яного лівого), а близько 10 маленьких готелів.

Тепер важко вірити, але до того часу місто Куркенесі було взято військами 182-го дивізіону 1-го Белорусського фронту, було 16 локаційних магазинів, 6 манварних магазинів, 7 пекарні, 7 м'яса, 4 взуття, 3 магазини парфумерії та хабердашерія та апотекарні вироби, 6 траурних цехів, 2 виробництво оловних виробів, 3 будівельні підрядники, 2 скляні майстерні, 3 дляг. Крім того, було відділення декількох банків, митних, судів, млинів, молочних заводів, газових заводів, ткацьких заводів ... А тепер на всіх підприємствах є 4 магазини і одне кафе, яке відкривається тільки на вихідні.

до І ми купуємо щось, ніхто не має грошей, зважує місцевий житель Олександр Стародубцев. Я зустрівся з ним в харчовому магазині. Він народився і піднявся в цьому місті. Тепер працює день в два в Совецьку. Покажіть, будь ласка, в нашому будинку. Він прямо тут, на Postal Street. Наша квартира виходить, є архітектурним пам'ятником. Що я дізнався про дах. Кілька років тому ми змінили дах з якоїсь причини. Німецький старий - це не тече. І це, новий, страшний. Він був знищений в першому сильному вітрі.

На шляху Олександр каже, що він нещодавно дивився на телебаченні, як губернатор Калінінградської області повідомив президент.

до Він сказав, що середня заробітна плата в регіоні становить 28,000. Я ніколи не бачив, що гроші! Я логістика на склад прямо зараз. Я отримую так багато, що я сказав, що. Іноді я шукаю фотографії з сто років тому. Це не тільки мрія! Тут, де ми вже встигли, на другому поверсі була пекарня. І на першому поверсі - пекарня.

У селі немає газу (хоча 5 км від міста, за межі річки Неман, в Литві це і російська), немає центральної каналізації, дороги не ремонтуються, нічого не будується. З 1924 року обирали 95% будинків і садиб в районі. Вулицями міста також освітлювалися найсучаснішим способом - з дуцькими детекторами. У 1930 році в кінотеатрі Tilsitstrasse відкрився 600-місний кінотеатр. Зараз немає кіно.

Будинок, де Олександр живе колись білим. Тепер він брудний сірий; на кінці ви можете побачити сторічний німецький напис рекламної гілки Königsberg Bank. У мансарді тут живе місцева п'яниця Саша - кладуть праска, лампа телевізора. Є бруд і каток. Коли я шукав, старий чоловік був сплячий оточений променями собак. Від баркінгу він прокинувся, відкрився одну око і хрящий на мене:

до Ви будете фотографувати мене в могилі. й

Сусіди - сказав він тільки 32 роки.

Чому люди Пруссії мають гроші, робочі місця та харчування? Яким був Східний Пруссія незалежний регіон Німеччини, а Калінінградська область стала підсилена?

Таке питання просить етнічних мешканців цих земель. Що року, як правило, влітку, німецькі сім’ї, чиї предки мешкали в цих місцях, приїжджають до своєї батьківщини. Знайдіть свої будинки, дивуйте свої церкви.

до Як залізна завіса знизилася, тому тут сягнув Просійці, говорить резидент Ясня Олександр Григоров. Вони відразу видимі: акуратні, приходять в оренду автомобілі, йдуть в будинок ... Вони шокуються тим, що вони дивляться. Багато людей крили, особливо тих, хто забрав як дітей, бо вони пам'ятають, що сталося тут.

Зараз в цьому триповерховому будинку квартири, з балконів якого є шикарний вид церкви, тільки три квартири живуть. У решті - дегустація: вікна розбиті, штукатурка знизилася, гори сміття - це як більшість квартир Ясного вигляду. Для того, щоб не влаштувати бездомний і випадково встановити вогонь в будинок, Олександр охороняє все тут.

до Якщо є вогонь, то хто прийде на вибачення, він пояснює. - Чому ніщо не фіксують? Будинки добре і побудовані на совісті. Стіни непристойні, підлога досить підходить: дошки міцні, вони навіть не згинаються від ходьби. Навіть німецькі балкони на другому поверсі дрібні. Написати листи, де ми можемо. Ніщо допомагає!

Ще один житель зламаного будинку виходить поговорити в дворі:

- Я відвідував родичів у Балтиську, де був реконструйований німецький будинок. Це красива. Тексти пісень, а це означає: І ніхто не хоче нас тут.

■ й

Світлана Якєлів, директор музею історії в безпосередній близькості Ясний районний центр Славського, говорить про те, що вони тісно співпрацюють з німцями.

- У Німеччині є громада колишніх мешканців Ельхнавунга - Елк долини; всі вони регулярно збираються, публікують навіть журнал однойменної назви. Кожен рік приїжджає до музею і принесуть експонати. Німці дуже зацікавлені у збереженні спадщини.

Після помирання с. Ясни, сусіднє місто Славськ (колишній Хайничсвальд) виглядає дуже живо. Хоча місто є набагато меншим і не настільки красивим. Але все працює, деякі будівлі були відновлені. До газу підключено перша лінія будинків. Разом з ЄС прокладено центральну каналізацію. Тут також було сподіватися на відновлення церкви тут.

Світлана спеціально для мене розблокує замок баран на двері церкви.

- Рік тому ми змогли зареєструвати договір оренди з ROC для церкви. Також вдалося включити цей об’єкт у програмі Міністерства туризму РФ. Ведуться роботи по дизайну - 6 млн рублів. За першими підрахунками, виходить, що відновлення завдання вимагає близько 100 млн. У будівлі колишньої церкви, за планом, відбудеться культурний центр з концертним залом. Акустика тут чудові, українські музиканти вже перевірили.

На в'їзді встановлений меморіальний камінь. Карта слов'янського району - колишньої Елк долини, з іменами російською та німецькою мовами. А напис на двох мовах: "Незабута материка - Східна Пруссія". Цей чорний камінь був встановлений за рахунок німецького німецького, колишнього мешканця Славського. Його ім'я Hartmouth Davidite. Але чоловік не жив, щоб побачити день пам'ятник був зведений, він загинув.

до Ми мріємо, що наш район стане туристичним центром, Світлана ділиться своїми планами. - Що подивитися? Крім полювання, риболовля. Пішохідний монастир знаходиться неподалік від Калінінграда.

Світлана сказала, що її мати-в-право перемістили до слов’янського району 1947 р. Він жив у місті та інших містах.

до Він сказав, що є багато розкішних будинків. А також чудові парки, алеї ... Стародавні німецькі будинки. Вони були повністю звичаними. Меблі, плити, підлоги - все було. Тим не менш, німці не поважали. Багато згортали, продаються, кахельні плити з стін розтиралися і продаються.

І 5 кілометри від Ясни на річці в крихітному селищі Лівого банку мешкають останні ветерани всього району - Карцева Єкатерина Павловна. Вона нещодавно перетворила 90. Вона живе окремо і має великий сад. У тому ж селищі живе сестра ветерана – Ольга Павловна. Два пенсіонери, які проживають разом, допомагаючи один одному.

- Наша родина переїхала тут в 1946 р. Ох, що був красивим! Я пам'ятаю, в храмі я йшов, і схвалив: все в оксамиті, на золото. Я не бачив цього. Коли я переїхав тут, я працюю багато. Я був школяркою, і після школи ми побігли сортувати зерно. Я ніколи не мав часу сидіти. І тепер ніхто не працює. Все впав.

■ й

Тільки 70 років відокремлюють місто Каукемен з села Ясни. Але це хасм. Наші діди скидають кров тут, боролися за цією родючою, багатою, ландшафтною землею. Є масова могила загиблих радянських солдатів. Все, що отримав потім в запеклих битвах, тепер стоїть дилапсований, гнав, непотрібний.

До кінця вечора я побувала вулиці Чіка - Каукемен. Всім уявляли, як люди могли ходити тут, пити каву на площі Ринок, їсти свіжі бункери з хлібопекарської на вулиці Похтова (колишній Лорквассе). Ми можемо їздити на річці Неман і хвиля від човна до Європи на цьому березі. Я хотів би розповісти мої друзі: чому вам потрібно вихідні в Барселоні? Не гірше.

Поки всі не втратили: навіть якщо половина будинків вже згорнулися, але все ще не залишилося. Стародавні середньовічні вулиці, каналізацій і міст досі живі, церква ще стояча, не всі люди залишили ці місця. Більше років цього немає. Не буває дива.

Акціонування «МК»

Перша згадка від Kaukemen датується 1532 р. Уже в 1661 році Каукемен отримав статус міста з правом на проведення ярмарків. На початку XX ст. місто було найбільшим поселенням Ельхнаунг долини. Значною складовою населення Каукеменів та прилеглої території були етнічні литовські У 1938 році Гітлер видав постанову, згідно з яким населені пункти Східної Пруссії були перейменовані в німецький спосіб. Каукеман став Кукере. Але нове ім’я міста не прослужило довго. 20 січня 1945 р. З 1946 р. місто було вказано на картах як село Очистити. Сьогодні населення Ясни трохи більше 1000 осіб.

Село зрозуміло, це місто Каукемена.

www.mk.ru/social/2015/04/02/byvshiy-nemeckiy-gorodok-ne-perezhil-rossiyskikh-metodov-khozyaystvovaniya.html