Протягом декількох років головною визначною пам'яткою Togliatti вважається не тільки гігант «АвтоВАЗ», а й непримітний пам'ятник собаку на околиці Автозаводського району. За сім років вірний собака чекав на своїх загиблих власників на вулиці міста. У 1995 р. він був першим на місці дороги. Невелика, щільно забудована вівчарка з стяжким кисті під колесами навісних машин. Залишилися автомобілі і собака. Вона, приурочна і любляча душа, не знаю, що тих, хто так не чекав, ніколи не повернеться до неї.
Улітку 1995 року, коротко перед появою хостового собаки на Південному шосе, на тому ж місці з'явилася автомобільна аварія. Вишня-барвний автомобіль, в якому молодят були повернені з своєї весільної поїздки, зустрінеться з нащадним автомобілем. З усіх пасажирів тільки собака залишалася негарним. Під час атаки собака викинути з машини. Померла жінка до приїзду лікарів. Через кілька годин чоловік загинув в інтенсивному догляді. Собачка чекала йому на місці, де він пропустив його живим. Собака не залишила власника. Місце, де я пропустив його. Він чекав, чекав майстра прийти. Він прийшов, якщо він живий. 7 років, в спеку і холоді собака охороняв останнє місце відпочинку свого майстра.
Тільки через кілька місяців, брудний, смугастий собака помітили місцевими мешканцями. Собака була надана прізвиною Костянтином ("перманентом", "повний"). Кожен чекав трохи довше, і собака забуде те, що сталося. Але кожен день він знову прокинув себе на автомобілях. І він вибрав вишню «невинний»: «Власець повернувся!». Але вагони пливуть.
У цей час локалізи виховали вівчарки і навіть спробували укриття собаки, але здавалося б не помітити коробки, побудовані для нього. Він не кинути свою роботу. Я не змогла мені жити. Німці, ні поліції, ні санітарних офіцерів. Не вдалося підходити до тих, хто подав собаку. Будь-який, хто подорожував до нового або старого міста, побачив собаку, що працює вздовж дороги або лежачи мирно.
р.
Коли він був знайдений мертвих у лісах, вони почали сказати, що Костянтин впав під колесами великого КАМАЗу, і водій, відлякуваний популярним гнівом, таким чином «приховані докази». Але не знайдено ніяких слідів загиблої смерті. Собаки часто залишають, пом'якшуючи підхід до смерті, щоб не помирати перед їх власниками. Тож вірний пішов в ліс, щоб майстер, коли він повернувся, не побачить його мертвим. Собака була впевнена, що рано чи пізно прийде власник. Не можна допомогти, але прийти. Я чекав до останнього...
І почався чергова історія. Люди вже грають основні ролі. Звичайні люди.
На початку дороги щит був розміщений з написом: «Дупа, яка навчила нас любов’ю та відданістю». Постер був постійно відірвав вітер. Тоді громадська організація «Толятті» взяла на себе ініціативу про те, що Вернонь стане справжнім бронзовим пам'ятником.
Два роки після смерті собаки пам'ятник з написом «Пам'ятника визволення» був зведений на перетині південного шосе і вулиці Лева Яшина. Пам'ятник, по суті, не призначений для собаки, але для самих людей. Пам'ятати. Ми підняли 250,000. Уляновський скульптор Олег Клюєв звернув собаку в броню, згідно з ним: «Все я спробував втілювати в свою роботу незрівняне знезараження». Згідно з скульптором, собака скріпилася в броню «помітує на дистанції з надії в очах. й
У 2003 році на День міста Толятті було встановлено пам'ятник. І тепер на дорожній заморожений не живий, і бронзовий собака. Висота скульптури одного і півметра встановлена на гранітному тумбі, так що проходження на Південному шосе дає враження, що собака перетворює голову після проходження автомобілів.
Скульптура собаки Верной є однією з символів міста. У Копенгагені є русалка, а в Толятті є пам'ятник собаку, лояльність якого стала легендою.