Мікроклімат в номері: що потрібно знати, щоб не завдати шкоди здоров'ю

Здоров'я людини впливає на фактори навколишнього середовища, в якому він є. Навколишнє середовище впливає на організм людини через повітряні, харчові, водні фактори та різні випромінювання. Це фактори оцінки впливу матеріалу, які можуть бути нешкідливими або навіть вигідними в природі, і можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Більшість людей витрачають більшу частину часу в обмежених просторах – житлові або громадські приміщення. Важливим чинником впливу на внутрішнє тіло людини є мікроклімат.

Визначення мікроклімату та його компонентів кліматичні характеристики частин Землі мають певне з'єднання з рівнем поширеності певних захворювань. При деяких захворюваннях (припустимий до застуди) виражена сезонність, пов'язана з стійкими змінами погодних умов. Деякі області з сприятливим кліматом, завдяки цьому фактору, називаються природні кліматичні курортні зони - вони благотворно впливають на здоров'я людини за допомогою природних погодних ефектів.

Кліматичні характеристики в ізольованому просторі приміщень різного призначення називають мікрокліматом. Фактори внутрішнього повітряного середовища визначають його характерні риси, і вони можуть впливати на здоров’я людей.

Основні характеристики мікроклімату:

• вологість всередині приміщення;
  • температурні умови;
  • рухливість повітря (швидкість).
Температура поверхні (термальне випромінювання) також має значення.

Поєднання цих чинників (в залежності від значень) визначає мікроклімат, який може характеризується як:

• оптимальні;
  • допустимий;
  • несприятливий.
Важлива однорідність цих факторів по всій площі приміщення. Наприклад, зміна температури по вертикалі більш ніж 2 градусів від оптимальних значень призведе до несприятливих температурних відчуттів людини, охолодження кінцівок.

Фактори мікроклімату, негативно впливають на здоров'я, є: швидкість руху повітря над нормальними лімітами ( "збиток"), надлишок допустимого рівня вологості. Зменшення вологості (повільнення норми) і відсутність рухливості повітря в приміщенні також несприятливо впливає на здоров'я людини.

Для визначення сприятливих і допустимих властивостей мікроклімату розроблені спеціальні гігієнічні показники. У нормативних документах, які обов’язкові для виконання по всій території Росії.

Регульовані показники та стандарти, що використовуються Гігієнічні норми мікрокліматичних показників для житлових приміщень регламентуються санітарними нормами та нормами. У 2010 році було впроваджено «Санітарно-епідеміологічні вимоги до умов проживання у житлових будинках та приміщеннях» (СанПіН 2.1.2.2645-10).

Цей нормативний документ встановлює вимоги до показників мікроклімату у житлових приміщеннях: температура, вологість та швидкість повітря. Відмінності температурних параметрів обумовлені сезоном року і функціональним призначенням окремих кімнат. Для шкіл, дошкільної, медико-соціальної установ.

Основні стандартизовані показники та стандарти житлових приміщень Температура повітря, (лімітні значення, °C) вологість (відносний), (не більше, %) Мобільність повітря (швидкість не більше, м/с) Вітальня (холодний сезон року) 18-24 60 0,2 Вітальня (теплий сезон року) 20-28 65 0,3 Кухня приміщення 18-26 Не нормалізовано 0.2 Міжквартирні коридори 16-22 60 0.2 Ванна кімната, санвузол (комбінована) 18-26 Не стандартизовані 0.2 Туалет 18-26 Не нормалізовані туалети 18-26 Не стандартизовані 302 будівлі, затверджені державними стандартами 304 Внутрішні мікрокліматові параметри. Температурні режими відрізняються різними функціональними призначеннями (категорії). Крім допустимих значень температури і вологості повітряного середовища, документ забезпечує показники оптимальних значень.

Неповторний мікроклімат, з тривалою дією, має кумулятивний негативний вплив на здоров’я людини, порівняний з постійним стресом. Постраждати оборони організму, знижується імунітет - ризик виникнення смертності вірусних і бактеріальних інфекцій, захворювань запального характеру підвищується. Поганий сон, втрата міцності, дратівливість часто призводить до несприятливих мікрокліматних умов.

Надання стандартів мікрокліматичних показників має бути надана навіть до початку будівництва. При проектуванні житлового або громадського будинку обов'язково обчислюється ефективність опалення і вентиляції. Завдання дизайнерів полягає в тому, щоб забезпечити ефективний тепловий режим, можливість вентиляційних і кондиціонерних систем для забезпечення вигідних показників мікроклімату в різних сезонах.

Залежно від місцевих кліматичних умов, різні вимоги накладаються на теплопровідність будівельних конструкцій, товщину склопакетів, живлення опалювального обладнання та кондиціонування повітря, частоту повітряного обміну, секція каналів та ін. Весь спектр цих показників забезпечить надійні та комфортні мікрокліматичні умови в зимовому холоді та літньому вогні.

У номерах з відхиленнями від допустимих параметрів мікроклімату необхідно виконувати роботи з реконструкції, вдосконалення або підвищення ефективності відповідно до таких технічних систем підтримки, що відповідають за формування кімнатного клімату:

• системи опалення (очищення системи, установка радіаторів з ефективною теплопереддачею, обладнання автоматичних терморегулювальних систем тощо);
  • вентиляція;
  • кондиціонер.
Підтримання оптимального мікроклімату дуже важливо для профілактики різних захворювань. Видання

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: my-health.ru/content/295-mikroklimat-pomeshcheniy-i-zdorove