8 вересня 1941 р. Ленінград заблокував німецькі війська. У період Великої Вітчизняної війни піднялася тільки через 872 днів. За цей час загинув до 1,5 млн. осіб. Літопис блокади через очі мешканців міста.
25 фото
Спочатку за планом Барбаросса Ленінград був прийнятий. Після вступу до фінських військ Балтійський мор став озерою в Німеччині.
Гітлер прикріпив до захоплення містського міфічного значення «З захопленням Ленінграда більшовиками, одна з символів революції буде втрачена і може статися повна катастрофа.»
872 днів.
У той час Ленінград мав 3,4 млн. жителів, у 1943 р. тільки 600 тис. Кількість померлих значно перевищило кількість тих, хто зумів втекти з м'язового міста вздовж озера Ладога.
р.
евакуація мешканців Ленінграда почалася в кінці червня 1941 року, і багато жителів не хочуть залишити свої будинки. З бджільницького щоденника Ленінградської школярки Лена Мухіна «Особливості трьох днів як евакуація дітей ... за 100 осіб прикріплюється 1 лідер і 1 няняня.» Бомба притулків, траншей і брелоків завершуються по всьому місту. й
У жовтні 1941 р. введено харчові картки, працівники та інженерні працівники почали отримувати 400 грам хліба на добу, всі інші 200 грам. Цей курс був зменшений у січні 1942 р. З щоденника Лени Мухіна «Я працюю в стаціонарі Інституту захисту материнства та занурення імені Клари Зеткіна». Ми маємо медсестри на щоденному миті. Робота дуже складна, але я звик до неї трохи. Але на дні мита я в повній мірі і отримую картку першої категорії 400 грам хліба в день. й
Восени 1941 р. німецькі війська намагалися знищити місто з масивним артилерійським обстрілом і бомбардуванням. Основні атаки були спрямовані на склади харчування: наприклад, відомі склади Бадаєва, де були знищені тисячі тонн їжі. З щоденника Лени Мухіна «Німці, ймовірно, перетворять Ленінград у руїни, а потім займають її». Всі ми, хто втекти, будуть жити в лісах, і там ми помирати, або замерзнути від холоду, або голодувати, або загибликати.
У листопаді 1941 р. радянські сили запустили контроффенсивний, захоплюючи противника відступ до Волховської р., перешкоджаючи німецьким силам з приєднання до фінських сил на сході Ленінграда. До кінця року Фінляндія практично припинила боротьбу. У Ленінграді з'явився водопровід, припинилося опалення житлових будинків. Від щоденника Лени Мухіна «Харда зима прийшла». Це холод в домашніх умовах, тому що потрібно зберегти багато деревини. Питна плита нагрівається тільки для приготування вечері, це темно ... Школа не нагрівається, в деяких класах чорнило заморожена, добре, що студенти даються без карток на гарячій пластині супу.
р.
До кінця 1941 року ситуація мешканців Ленінграда різко погіршилася. З щоденника лікаря одного з Ленінградських лікарень "18.12.41 майже 4 місяці ми під сигією. Не продукти харчування, без палива. Незважаючи на всі хитрощі нази, електростанція збереглася, але запаси настільки незначні, що електричне світло практично неможливо використовувати. У цьому році нагрівалися будинки. На сьогоднішній день наша суперструктура була погана до тих пір, і з сьогоднішнього дня вона вже не погана. Ніщо. Ленінгради мають тріад: холод, голод і темрява.
Смертей від голоду в Ленінграді стали масовими: день загинув кілька тисяч людей, тоді як чоловіча смертність перевищила жіночу.
Ще одним фактором у високій смертності серед населення було аномальні заморозки: в січні 1942 року температура знизилася на 30 градусів Цельсієм. З щоденника Лени Мухіна «Ака не виходить з ліжка». Ака гине, вона краще для неї і для мами і для мене. Так як ми повинні розділити все на три частини, мій мама і я розбити все навпіл. Просто в роті. Я не знаю, як я можу писати такі лінії. Але моє серце схоже на камінь.
У 1942 році в Ленінграді було організовано додаткові лікувальні продукти на вищих рівнях, в спеціальних лікарнях на заводах і заводах, а також деяких міських їдальнях. У готелі «Асторія» розпочала роботу лікарня для науковців і творчих працівників. З щоденника Лени Мухіна: У Москві Сталін дав вечерю на честь Едена. Що мені. Їм їсти, як пекти там. й
У зв'язку з відсутністю їжі на підприємствах і в громадського харчування активно використовуються харчові замінники: в харчовій промисловості додано целюлоз, сої борошно, кишечник, плазма крові тварини додано до м'ясної промисловості. З щоденного щоденника Лени Мухіна «Сьогодні ми мали смачний суп з м'ясом і пастою». М'ясо кішки досить для двох разів. Дуже приємно, щоб отримати кота в будь-якому місці.
р.
У 1941-42 рр. радянські війська здійснили кілька спроб розірвати блокади, але все не вдалося. Єдине, що з'єднане Ленінград з великою землею було «Роад життя», яке через озеро Ладога дозволило перевозити вантажі будь-якої ваги на льоду взимку.
Для боротьби з голодом використовуються різні зусилля. Сади влаштували на «будь-який вільний від землі». Зростали картопля, капуста та інші овочі.
499 р.
Невід’ємною частиною для Ленінградів була видобуток палива: для обігріву житлових будинків, печей буржуаса в основному використовуються, які обігрівали все, що може бути спалений. Електричні транспортні засоби припинили роботу в місті. З щоденника Лени Мухіна «День моєї мами і я сидів від ектінктової плити, сколите щільно разом». Ми були щасливими, ми були теплі з плити. Наші шлунки були повними. Ми мріяли про наше неперевершене життя. Що ми готові до обіду. й
Навесні 1942 року в Ленінграді поліпшилися продукти харчування, а кількість раптових загибель на вулиці зменшена. Весь робочий населений пункт вийшов для очищення міста сміття. З щоденника Лени Мухіна «Свеція, дорого, кохана мати». Ви не живете, щоб поліпшити кілька днів. Ти загинув на 7-му ранку, а на 11-му вони додали хліб, на 12-му вони дали злаки.
З щоденника школярки Лена Мухіна «Я хотів би залишити цю пусту Ленінграду». Це гарне місто і я дуже звик до нього. Але я не можу бачити його більше, набагато меншою любов'ю. Місто, де я пішов через так багато рифів, де я втратив все, що я мав. Ні, це місто, його ім'я я пам'ятаю з шуддером в моєму серці. Незабаром я залишаю тут і сподіваюся назавжди.
У квітні 1942 р. в Ленінграді знову стартував регулярний пасажирський трамвай - для цього необхідно було відновити близько 150 км контактної мережі. Запуск тролейбуса одночасно, влада вважається невідповідним. Від щоденника Лени Мухіна «День пішав трамвайки, які радості».
Улітку 1942 року німецька команда вирішила активізувати хости на Ленінградському фронті і, насамперед, активізувати обстріли і бомбардування міста.
З щоденника Лени Мухіна «Секонове повітряне сповіщення дня». Як помахнути і дроїти його потрібно буде, перш ніж залишити, пережити всі жахи цієї зими, голод і холод. Може бути це мій останній рядок. Я дуже багато запитати тих, хто знайде цей щоденник, щоб відправити його на адресу Gorky, Mogilevich Lane 5, Q1 E.N. Журкова.
р.
На зиму 1943 р. радянські війська остаточно зламали блокади. 18 січня Шліссельбург був звільнений і весь південний берег Ладоги був очищений. Відновлено земельне сполучення Ленінграда з Великою Землею. Будували дороги та залізничні станції, які називалися «Роадами Перемоги». За цей час в місті було близько 600 000 осіб.
, Одеса
Написи з написом «Ціцени, ця сторона вулиці є найнебезпечнішою під час оболонки», які з'явилися в Ленінграді під час блокади, пізніше були відновлені пам'яті трагічних подій.
27 січня 1944 р. остаточно піднятий сіточок Ленінграда, який тривав майже два і півтора роки. За даними різних джерел, до одного і півмільйона громадян загинув в цей час, 97% від яких загинув голодування. 1 травня 1945 р. за героїзм і відвагою, показаними мешканцями під час блокади, Ленінград отримав титул міста героя.
З Вікіпедії: Олена Володимирівна Мухіна (1924-1991) – радянський художник; на початку Великої Вітчизняної війни Ленінградська школярка, автор «Блокадський щоденник Лени Мухіна».
Я зробив: Джерело