Блокада Петро.

Сьогодні Росія святкує 70-річчя визволення Ленінграда від фашистського блоку. Попри те, що в той час був голодом, який знизив тисячі людей. Всі жахи тих страшних днів можна прочитати під кітом. На мене був хлопчик, можливо, дев'ять років. Він був покритий хустом, потім ковдру затягував, хлопчик стояв заморожений. Це холодно. Деякі з людей, які залишилися, інші змінилися, і хлопчик не залишив. Я запитаю цього хлопчика, «Чому не ви погріти?» І сказав він: "Це ще холодно вдома." Я сказав: «Що ти, живеш окремо?» - «Не з мамою». "Так, не може Мама йти?" - Ні, він не може. вона мертва. Я сказав: "Як вона мертва?!" Моя мама померла, я відчуваю себе шкода для неї. Тепер я думаю. Я тільки поклав її в ліжко на добу і поклав її в піч вночі. Вона відмерла. Це холод від неї.
Книга блокада Алес Адамович, Данил Гранін

Книга блокади Алеса Адамовича та Данила Граніна. Я купив його один раз в кращому Санкт-Петербурзькому букмекері на Liteiny. Книга не є письмовою книгою, але завжди на увазі. Наймодніший сірий чохол з чорними літерами зберігає під ним живий, жахливий, великий документ, який зібрав спогади про оковітності, які пережили шию Ленінграда, і самі автори, які стали учасниками подій. Важко прочитати, але я хотів би, щоб зробити це.

З інтерв'ю Данила Граніна:
- Під час блокади на місці знялися лотенці, але й я знаю, без випробувань і розслідування дозволили споживати канібали. Чи можна засудити тих, хто втратив свою людську форму, нещастям, які мову не звертаються до людей, і як часто виникають випадки, коли, за брак іншої їжі, вони ратують свого роду?
Вішалка, я розповім вам, позбавляє тих, хто затримував їх: моральність зникає, моральні заборони йдуть. Вішалка - це неймовірне почуття, яке не дає йти на момент, але до мого сюрпризу і Адамовича, що працює над цією книгою, ми реалізували: Ленінград не дегуманізований, і це диво! Так, був канібалізм...
- Харчування дітей?
до Знаходилося гірше речей.
- Ум, що може бути гірше? Який?
- Я не хочу сказати... (Пауза) Уявіть собі одну з власних дітей, які подаються іншим, і там були речі, які ми ніколи не писали. Ніхто не заборонив нічого, але... Ми не змогли...
- Чи існує якийсь дивовижний випадок виживання в блораді, який шокує вас сердечнику?
до Так, мама побачила її діти її кров, порізаючи її вени. й

... У кожній квартирі були мертві люди. І ми не боїмося нічого. Чи зайдеш рано? Він не приємний, коли... Наша сім'я померла, і тому вони кладуть. І коли вони кладуть його в баран!

р.

«Дистрофи не бояться. На Академії Мистецтв на спуску до Нева були відварені корпси. Я був спокійним, що гора корпів. Здавалося б, що більш слабка людина, чим боїться він, і ні, страх зникнув. Що сталося, якщо це було в мирний час, загинув терор. Немає світла на сходи, я боїться. Як тільки люди не з'явилися, страх з'явився. до Ніна Іллінична Лакша

2046065р.

Павло Філіпович Гюбчевський, науковий співробітник відділу травлення:
до Які номери були там?
- Легковаговики! Це був мудрий Орбелі, щоб залишити всі кадри на місці. Завдяки цьому, Hermitage відновив свою експозицію вісімнадцяти днів після того, як картини повернулися з евакуації! І під час війни вони повісили, порожні очні розетки-рамки, на яких я провів кілька екскурсій.
- Легковаговики?
- Легковаговики.

Р

Невідомий Пасербі - приклад масивного альтруїзму блокади.
Він був голий в екстремальні дні, в екстремальних обставинах, але більш автентичний його природа.
Як багато з них були невідомі пасерами Вони зникли, повертаючи людину до життя; відірвати їх від смертельного краю, зникли без сліду, навіть їх зовнішній вигляд не встигли відобразити в бліці свідомості. Здавалося, що до них невідомі пасувальники, вони не мали жодних зобов’язань, а не сімейні почуття, вони не чекали полум’я або оплати. Компасіон? Але сталося загибель, а корпси прогулялися небайдужими, розкошувавши на їх твердості.
Більшість говорять про себе: смерть найближчих, найсвіжіших людей не досягла серця, якась захисна система в організмі працювала, нічого не сприймала, не вдалося відповісти на гору.

999 р.

У будь-якому музеї, в будь-якому макеті або панорамі, так само, як не можна зобразити заморозки, довге, голод.
Самі блокади, запам'ятовування, розмітка зламаних вікон, пилених меблів для дерева - найточніші, незвичайні. А потім справжній зовнішній вигляд квартири застрягнув тільки дітей і відвідувачів, які прийшли з фронту. Як було, наприклад, з Володимиром Яковльевичом Олександровим:
до Довгий час - нічого не можна почути. І ви вже маєте враження, що всі померли там. Після чого починається муфта, двері відкриває. У квартирі, де температура дорівнює температурі навколишнього середовища, загортаний бог знає, що істота знаходиться в. Ви даєте йому сумку деяких тріщин, жовток, або що-небудь. Що було дивно? Ні емоційний відшкод.
до І навіть якщо це їжа?
- Вечірня їжа. Після того, як багато голодних людей вже мали атрофію апетиту. й

Лікарня:
Я пам'ятаю, що приносить... Так мій батьки послав їм невелику програму: три печиво і три цукерки. Сонні та Сероженка були іменами цих дітей. Хлопці подарували себе і її печиво, потім печиво були розділені навпіл.

р.

Залишають крихти, він дає крихти до сестри. А сестра його кидає йому цю фразу: «Серебженка, важко для чоловіків, щоб закінчити війну, ви будете їсти ці крихти». Три роки.
- Три роки?
до Вони ледь говорять, так, три роки, такі крихти! Дівчинка відійшов і хлопчик залишився. Я не знаю, якщо вони збереглися або ні.

Амплітуда людських пристрастей у блораді різко зросла - з осені найбільш болючого до найвищих проявів свідомості, любові, відданості.
... Серед дітей, з якими я пішов, був хлопчиком нашого працівника Ігоря, чарівним хлопчиком, здавалося б. Його мати подбали про нього з великою любов'ю. Навіть в першій евакуації вона сказала: Марія Васильевна, ви також даєте своїм дітям козяче молоко. Я збираю молоко Ігоря коза. І помістили мене діти в інших бараках, і я спробував не дати їм нічого, не навіть унція надлишок. А потім Ігор загубив своїх карток. І тепер в квітні я ходжу один день минулого магазину Єлісевський (в них вже почали красти на сонці) і я бачу хлопчика сидячи, страшний, набрякливий скелет. Ігор? Що не так? «Марія Василіївна, моя мама кинула мене. Моя мама розповіла мені, що вона не дала мені іншого шматка хліба. - Як приходять? Це не може бути! Він був в серйозному стані. Ми ледве піднімалися з ним до мого п'ятого поверху, Я ледь перетягував його. І все ще йшлося. Він був настільки страшним, тому патологічний! Він сказав, що я не суджу мій мати. Зробляючи право. Я втратив свою картку. «Я збираю тебе до школи», - сказала вона. І мій син збив, "Мама, дати йому те, що я приніс з дитячого садка."

Я зустрівся з ним до вулиці Чехова. Приїхати У номері є страшні забруднення. У цій деградованій жінки лежачи. Коли вона побачила сина, вона відразу ж знеболюється: Ігор, я не буду давати вам шматочок хліба. ЗАМОВИТИ! У номері є струшки, грязі, темний. Я кажу, "Що ти? Після всього, залишилося всього три або чотири дні - він буде йти до школи, краще. - Ніщо! Ви стоячи на ногах і не стоячи. Я нічого не даю! Я лежаю, я голодний. Це трансформація з ніжної матері в такий звір! Але Ігор не залишив. Він залишився з нею, а потім я знайшов його мертвим.
Через кілька років я зустрівся з нею. Вона цвітла, вже здорова. Вона побачила мене, кинулася до мене, подрібнила, "Що я зробив!" Я сказав їй: "Чому, що про це зараз!" - Ні, я не можу це зробити більше. Всі думки про нього. Після того, як вона вчинила суїцид. й

Доля звірених тварин Ленінграда також входить до складу трагедії міста. Людина трагедія. В іншому випадку ви не можете пояснити, чому не один або два, але майже кожен десятий блокад пам'ятає, розповідає про смерть слонової бомби в зоопарку.

Р

Багато людей пам'ятають про те, що кішки, собаки, навіть птахи зникли! й

«Побачте нам, в квартирі пізнішого президента чотири жінки ненароджено бояться життя - три дочки і онука», - сказав Князев. - Натюрморт і кішка, які витяжують, щоб зберегти кожну тривогу.
А один прийшов, щоб побачити їх другий день, студент. Я побачила кішка і знаходився до нього. Він сказав: "Див мене, дати мені." Вони ледь дайте йому йти. І очі запалився. Погані жінки навіть залякалися. Тепер вони занурилися, він буде зануритися і вкрасти їх кішка.
З любов'ю серця жінки! Присвячується долі студента природної матерії Нехорошева, і вона працює, як дитина, з котом, Лосєва працює з собакою. Ось два екземпляри цих скель на мій радіус. Кожен ще довго пішов!
Жителі здобиччю Ленінграда з домашніми тваринами

Габаритний зображення

Грішкевич написав 13 березня у щоденному щоденному щоденному режимі:
«У одному з дитячих будинків Куйбишевського району відбувся наступний випадок. 12 березня всі співробітники зібралися в кімнаті хлопчика, щоб подивитися дві діти. У зв’язку з тим, що на «принципне питання хлопчика» розпочато. І до цього були «бороти», але тільки дієслово і для хліба.
Головна tov. Васильєва коментує: «Це найбільш захоплюючий факт протягом останніх шести місяців. Спочатку діти кладуть, потім почали сперечатися, потім вийшли з ліжка, а зараз - безпрецедентний випадок - боротьба. Я був вогнем з моєї роботи для такого випадку, але зараз ми, викладачі, стоячи від бою і були щасливими. У нас багато людей. й
У хірургічному відділі Дитячої лікарні міста імені Д. Рауфуса, Новий рік 1941/42.

р.

р.

181000 р.

Р

612177

До 70-ї річниці повного підйому блокади Ленінграда.

Джерело: sadalskij.livejournal.com