Смерть в фокусі: Музика ядерних вибухів

Фільми, які не мали назви, тільки цифри. Не вдалося побачити людину в кадрі, тільки ядерні, термоядерні, водневі бомби. Оператор Махмуд Рафков працював у закритому просторі закритого кінотеатру. «посмішка смертності» загиблого часу, балістичними ракетами та ядерними підводними човнами. Топ-секрети та чотиридекадні нерозголошення підписок призвели до того, що навіть колеги не знають ці деталі його біографія. І тільки зараз половина століття пізніше 86-річної Мах (як він був названий на атомних тестових сайтах) погодився поділитися своїми спогадами.
12 фотографії + листи через rusrep.ru

Ядерні бомби повинні бути не тільки детоновані, але і видалені - це перша думка СРСР в 1947 році. На стенді Бірії викладаємо кілька конвертів з анкетами режисерів московської кіностудії народних наук. Заявники не мали уявлення про те, що вони брали участь у цьому литві – і ще влітку 1949 року група режисерів перейшла на напівпалатинську атомну тестову ділянку, щоб знімати випробування першої радянської атомної бомби.

Мачуд Мухамедзянович Рафіков отримав в цю професію після 2 років. У діловому поїзді «Креативний» за перше число, він пішов у 1951, відразу після ВГК, де він навчався як оператор. Він не був щасливий з вибором він зробив для нього. Його життя псувалася двома незакінченими авіаційними інститутами – Уфа і Москва. Оператор, крім того, був замовлений «за закритою темою». Незважаючи на те, що Махмуд сам мріяв про музикантів та композиторів: у ВГК він був відомий своїми музичними здібностями і навіть співати в консервативному хору.

«Це був такий час, ви не можете сперечатися з кимось», – згадує Рафков. Я сказав суворо: «Ви навчились протягом 15 років безкоштовно, тому давайте роботу для держави!» Ваша країна знає, де ви належите.

Ми завантажили нашу групу на залізничній станції Ярославль у двох вагонах, прикріплених до вантажівки. Місце призначення — Капустін Яр, ядерний тестовий майданчик біля Сталінграда. Але ми тільки дізналися, коли ми приїхали, і всі речі, які ми не робили. За годину після відправлення хтось у вікні помітив: «Вдруге ми проходимо Тарасівка». Ми їдемо по Москві. Що таке неспроможність! Ну, ми думаємо, що ми повинні розслабитися, їсти, слухати музику. У нас було перше післявоєнне радіо 6-N-1. Ми ловимо музику, і раптом почуємо «немію» голос: «Для цього кіногрупи було відправлено поїздом з Москви, щоб знімати секретні тести, пов’язані з ракетною наукою». Ми працюємо! Як це зробити? У нас є окрема поїздка! Вони не сказали нам нічого, вони не мають права сказати нічого, але вони вже знають!

На ніч ми були підхоплені до іншого купця. І ми нарешті отримали десь. Тільки один раз в місці, оцінив їх розташування, а ступінь секреції. Це була ферма Сергія Павлівського Корольова. Це де була побудована перша ракета.

до Де ти починаєш? Згадайте перший пагон?

Здійснено серйозну роботу з підготовки ракет П-1, Р-2. Вона не хоче літати. Я не можу навіть відкинути землю. Знімаємо з різних точок: моменти складання, починаємо – дуже докладно, акуратно. 5 операторів. Коли ракета остаточно зняла, наша група розщеплюється. Деякі з них вийшли на старт, інші (включаючи мене) на місці посадки. Ми знаємо, що це було дуже небезпечно, хоча ми були біля бункера, де на глибині 12-16 метрів, генерали приховувалися. Але вони були підземними, і ми були на поверхні. Ми були орієнтовані на чорний стовпчик два кілометри, він стикається з снігу з таким жирним рукавом, а навколо білого і білого. Дуже холодно.

- Ви робили роботу?

Ноп. Не вдалося досягнути 4 кілометри. Вибух був десь за спиною. А потім вийшов скандал. Відкриті двері бункера, загальний з'явився, а потім приглушення. З одного боку наших чоловіків не могли стояти і атакувати їх: «Чи ви приховуєте, що якщо ракета впав на наші голови?» А що? «Знайди операторів!» ЗАМОВИТИ Я швидко відповідав: "Ми відправили королева. Запитайте його перед вами. Після того, як мій знак, вони пішли на бункер. Заморожені ми чекали на нашу долю, щоб вирішити. Після 15 хвилин з'явився привабливий, прогулявшись по колах, думаючи про щось інтенсивно. Тексти пісень, а це означає: Потім він підійшов мене і сказав спокійно, що тільки я міг почути: «Королева сказала, що він міг видалити загальний, але оператори не змогли». Дуже скоро ці ракети дізналися регулярно. І почався наступний етап - практика посадки.

Як пам'ятати Королеву? Вони кажуть, що він був суворим, боявся його.

Він був не тільки провідним дизайнером, але і дуже суворим, навіть жорстким адміністратором. Він піддав величезному колективу. Я не думаю, що він існував. Кожна деталь важлива, вся з неї була побудована. Звісно, всі бояться його. Але це не дуже точне визначення. Його слово завжди був таким відповідним і правильним, що він завжди командував повагу. Будь-яке бажання негайно зникнути, по собі. Корольов вважав, що якщо кожен етап виробництва ракети не знятий, то робота ще не виконана. Після того, як ця секретна організація перетворилася на кіностудію «Моснаучфільм»: тут зосереджено всі методики наукових досліджень. А коли академік Ігор Курчатов, який займався повітряними бомбами, також потрібна аерофотозйомка, уряд знову звернувся до нас. Я був затребуваний з ракетно-вимірювального майданчика до ядерної - до Напівпалатинськ. Якби доля була особливо надана мені можливість побачити народження ядерної зброї з різних куточків, у всіх аспектах.

Ви працюєте на знайомих задачах або отримали новий досвід?

Досвід роботи, звичайно, унікальний. І це не вдалося знову стати, що я їзда на атомну бомбу. У Жан-Семей, 15 кілометрах від Semipalatinsk. Я був інструктований, щоб видалити "зробку" атомної бомби. І це перший раз, коли я бачив його, це так само, як це. Молодий, сміливий, навіть відчайдушний, я підняв цю бомбу на хроні для ефектного пострілу. Я не знаю про це. Коли ця начинка була введена, я зняв, як вона вписується в краплинну «папір». Після чого бомба, підготовлена для вибуху на тролейбусі, була привезена під самим гігантом, в той час літак "ТУ-16". Процедуру підвіски під «повністю» літака для мене, так як для кожного з людей, що працюють тут, є справжнім випробуванням для корисності психіки. Учасники процесу жартують один одному, намагалися розслабити нервову напругу. Помешкання розташоване лише в 10 хвилинах пішки. Після зйомки під живіт я побігла на площину ТУ-4, з якого потрібно було відіграти вибух від висоти 5 кілометрів. Ох, як некомфортно це було працювати! Круглі вікна, гроди скло. У літаку знизилася бомба від висоти 12 кілометрів, і вона росла в вільній падінні практично на хвилину. Пілоти точно знають, коли заряд буде відходити і дасть сигнал. Перший етап вибуху особливо неприємний. Флеш-дзюки, якби я мав довгий об'єктив на сонці. Шукаю це світло дуже небезпечно. Я зняв довгі шматки з штативу на французьку камеру під назвою Debrie-L. Потім я працював на цій площині два-три рази, а в кінці я був спеціально підготовлений повітряний транспорт. На моїй рекомендації в бічній стінці літака вирізати 50-60 сантиметрів.

20974

З якої відстані ви падали?

Відстань до об’єкта залежить від потужності вибуху, розраховується науковцями. До вибуху атомної бомби - від 3 до 5 кілометрів, до водню - все 25. Зйомка з вікна дуже небезпечна, тому що площина зазнала впливу перенаправлення від ударної хвилі, похилого в праву сторону. Потім техніка була різною: оптичне ока камери не мала спунини гуми. На залізному склі заготовки обличчя зламали в кров, під око сало вічний синець. Перший водень був видалений з повітряного судна в 1953 році. Ми випередили американців, вони усвідомили, що ми маємо і заспокоїлися.

, Україна

Чи перенесли фільм на небо?

Я згорнув з землі. Не щаслива історія. На вежі була ядерна війна. вибух був 10, 9, 8 секунд. На 6 секунд ввімкніть на камери. І, раптом, замість потужного гриба попросить на довгу ногу. Все в димі. Ми плутаємо. Курчатов і голова спеціальної служби Валентин Петрович Поляков прибув. "Ми маємо першу відмову, вибух не працює." І вони попросили (це неетична для того, щоб замовляти в цій ситуації) літати в вертольоті і знімати атомічну бомбу з усіх боків. Війна: «Зловити розум, це може вибухнути в будь-який час». Хто буде літати? Команда подивилась мене в хору, бо я був єдиним, хто зробив все аерофотозйомку. Я все ще не маю чоловіка, що втратити. Я мав отримати помічника перезавантажити KC-50B. На вертольоті Мі-4 ми гасимо 50 метрів над не вибуховою бомбою. Він зробив свою роботу: в колі зробив панораму з усіх сторін. Він сказав, що він мав сім'ю і дітей. Цей пілот дав Герой Радянського Союзу. Про мене і взяв мене до команди. І сказав: «Я познайомлю тебе на нагороду, але ти цивільний, не можу.» О, прийти на.

Ви бачили фільми та фотографії?

до Це не соромно. Плівка була оброблена в полігоні в маленькому приміщенні. А потім вчені працювали з зображеннями. І я дивився на всі запити, і вони сказали, "Не дозволено." Я спробував переконувати його, «Я також потрібно проаналізувати результати моєї роботи, то я буду краще стріляти». «Це все добре, це краще не». Я був прийняти його. Не мав права запитати додаткові питання. Головний матеріал – колір – обробляється в лабораторії біля залізничного вокзалу Києва. Але не допускається.

Як часто ви прийшли до вибухів? У яких умовах ви проводилися?

Упродовж трьох місяців ми зняли 8-10 вибухів. Ми дуже добре приготували в будинку офіцерів. Курчатов і науковці, які періодично вийшли, копали в окремому приміщенні, який отримав через наш зал, але послужіння була такою ж: білі лляні скатертини, хороші страви. Курчатов один раз трохи уповільнив мене поруч: «Я ваш ім'я Махом (Я був зменшений до Мах в VGIK)?» А потім один вечір після наступного рейсу я прийшов до їдальні, він приходить і каже: "Коли ви закінчили вечерю, будь ласка, прийдіть до мене." Ігор Васильович був неймовірно інтелектуальною людиною. У номері сати чоловіка, здавалося б, простий тракторний драйвер, в опалювальних і кривих черевики. Курчатов просить мене: «Для нас, що ви побачили зверху?» Він не може ризикувати. Він зацікавив всі кольорові переходи, колір моркви був після вибуху або деяких інших. Я сказав, що він був переважно стрntian. «У нас немає стронції». Я пояснив, що я трохи малюю, і що стентян був яскравим лимоном. Вони сміхалися. Тоді я дізнався, що для «трактора» я взяв Микола Миколайович Семенов, лауреат Нобелівської, Леніна ... в цілому, багато премій. Тоді такі пропозиції, щоб піти в приміщення до Курчатова, почали регулярно. Якими були колеги маленькі ревнощі. Дуже часто зустрілися з там Зелдович, Келдиш, Артемович ...

доб.200

Я чув, що ви зняли перший атомний підводний вибух на новому місці випробування Землі. Що ви пам'ятаєте?

- Так, я зробив, в 1955 році. Вчені застрахували дію цунамі, але потім прийшли до висновку, що вода досить щільна для захисту земної скоринки. вибух був красивим, чарівним і страшним. У літаку також записано гігантський гриб з води. Ці та інші роботи, пов’язані з основним періодом створення ядерної зброї, продовжувалися до 1960-х років. За цей період у 1958 році, що зняв спуск і випробування першого ядерного підводного човна. Нова яхта була перевірена на поверхні та підводний плавання. А потім я був нещасливим: коли я був знятий всередині третього ядерного підводного човна, там було протікання палива, що я дізнався про занадто пізно. Не одна думка про серйозний захист у часі. Час і половина під гарячим душем, одягом в вогонь - це всі способи боротьби з випромінюванням. Я шкодую, щоб спалити мої штани! Вони були добре!

- Ніяких наслідків?

Лікарня запропонувала інвалідність. З дружиною і відключенням? Ні! Але професор направив наказ директора студії Моснаучфільму Тихонову «перенести поранений оператор на тему не пов’язаний з радіаційним випромінюванням». Я повернувся до ракет, до Королеви, і знайшов себе в місті Куйбишев у пошуковій групі N1, присвоєно «Бехін Гагарін».

- Назад на історичний фронт.

- Так, знову пощастило. Перша фаза цього проекту була надзвичайно класифікована. По-перше, перед польотом Гагаріна в космос, так званий Іванович був покинутий – манеквін, який повернувся до землі, але приземлявся невдало. Зараз ми можемо сказати, що життя Гагаріна дуже багато ризику. Тільки людина з досвідом та практикою, яка розуміє ступінь відповідальності та секретності, може бути на місці посадки. Це мій вибір. Я, мабуть, дуже щасливий, я став першим оператором у світі, об'єктив якого Гагарін отримав прямо після посадки, все ж прогрівався після космічного удару. На своїх стрічках команда королеви перетворить портрет психофізичної держави першого космонавта. Кожен другий

Будь ласка, покажіть, як це сталося.

Гагарін висаджував, через 15 хвилин він був прийнятий до гарнізону. Я чекав його серед тих, хто зустрів його в крихітному номері з величезним столом з тридцять телефонів на ньому. Він був привезений в блакитний костюм, блідо, але посміхається. З нами він повідомив, що Брежнєв, який потім був головою Верховної Ради. За кілька хвилин пропускають палло. Номер був темним. Я був нервом, я знав я одружився. А потім ми попросили переїхати в інший номер, не для мене, звичайно. Подзвонити Хрущов, він був потім в Адлері, і його можна було підключити тільки до HF зв'язку. Ми пішли до командира. Величезне завісне вікно. Відкрито. Зійшла світло. Лоти світла. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу! Гагарін розказав на Хрущов за сорок хвилин. Смішувати. Шиаль. Я зняв, керуючись інструкцією Королеви, великі, довгі постріли, щоб можна оцінити докладно стан астроната. З цих пострілів надруковано портрет Гагаріна з телефонною трубою, опублікованою в усіх газетах Радянського Союзу. Не кажучи вже про ім’я автора...

Я можу тепер розкрити секрет: Гагарін хотів пити, з якоїсь причини принести його ситеро, хоча в таких ситуаціях чай набагато краще. Тоді коли ми на площині, він прокинув. Лікар думав, що хворий. Я не хвора в космосі, але я кинув на площині. Я думаю, що це несправність Sitro. Під час розмови з Гагаріном, я знімав 180 метрів плівки. Але коли фільм «Перший рейс до зірок» був випущений лише невелика частина, всього в 35 метрах. Якщо ви йдете на ці матеріали сьогодні (вони в сейфах Міністерства оборони кіностудії), ви можете, ймовірно, відкрити багато цікавих деталей. На жаль, я досі не маю доступу до цього фільму, навіть я роблю.

Чи легше працювати з іншими астрономами?

- Я знімав Миколаїв, Попович, Поковський, Терешкова, Егоров, Комаров, Феоктистов, Берегово. Фільми, пов’язані з простором, державна комісія поступово декласифікована. З Володимиром Суворовим, ми випустили фільм «Космічний міст» – з пострілами, які вдалося декласифікувати Королеву себе, буквально, два тижні до смерті.

Чому ви залишаєте космічну тему?

Я хотів би мати час, щоб виконати мій молодий сон, щоб якось ближче до музики. Він був щасливий, коли взяв участь у створенні фільмів про перший балетний конкурс, третій конкурс Чайковського. Гілелс, Бішу, Атантов, Плісецька, Ротропович, Ойстрах ... Це інший вид повноти. Ще один стан розуму. Інша музика.

Джерело: http://