Побачивши попередню посаду «Істичнік на канікулах: кілки до телескопа», я вирішив розкрити тему атрофотографії за допомогою телескопа і дзеркальних камер. Я абсолютний любитель, але я думаю, що мій досвід, може бути цікавим.
Мій інтерес до астрономії я відродив близько 9-10 років тому, коли полки почали з'являтися доступні телескопи з Синта і Целестрона. Перший телескоп для мене був Синта Skywatcher 70/900 рефрактор на екваторі EQ2 з прямим підйомним двигуном. У нічному небі Москви з вікна квартири і досвідченого абсолютно пологівського захоплення при дотриманні Юпітера і його місячних було прийнято рішення для захоплення все це. Я не схожа на ідею зйомки на мильній скриньці, надягаючи її на заготовці, і я перейшов на зйомки в безпосередній фокусі телескопа - тобто, коли камера встановлена замість заготовки. Параметри камери для менш якісної планетарної фотографії в той час було мало – Meade LPI, Celestron NexImage і веб-камери Philips. Вартість камери від Meade значно вища, ніж останні два, і я закінчив знімання камери від Celestron. На відміну від Philips, вона не повинна бути перероблена до стандартної недосвідченої телескопічної очної збірки (1.25).
Процес планетарного зображення досить простий - відеозапис був записаний, який потім був оброблений в програмі Registax.
Подальший розвиток подій був стандартним для початківців аматора астрономії - бажав більший телескоп. В результаті я дав собі 8" (200 мм) Новатон рефлектор Celestron C8-N на екваторіальній mount CG-5 з двигунами на обох осі.
На основі характеристик ( Діаметр головного дзеркала 200 мм і фокальна довжина 1000 мм), головною спрямованістю C8-N є об'єкти глибокого простору (так звані «дипські»). На веб-камері, яка, власне, є Celestron NexImage, важко знімати. Ми потребуємо довгого впливу і великої матриці. У той час я вже мав перший доступний цифровий SLR камери Canon EOS 300D. Залишилося лише купити перехідний кільце з Canon EOS до нитки T. Об'єктив T-adapter був придбаний телескопом (сама об'єктива може бути скручена). Процес зйомки виглядав таким чином - в його місці був об'єкт зйомки, був знятий окуляр і камера. Фокусування було здійснено через перегляд камери, спуск від затвору здійснюється з пульта дистанційного керування, експедиція була керована вручну (автомобільний режим). Таким чином, я зумів знімати постріли з впливом до 1 хвилини. На більш тривалих впливах картина зіпсована не ідеальним обслуговуванням об'єкта зйомки з кріпленням, не завжди добре піддається полярній осі кріплення і максимальна вага всього обладнання для цього кріплення.
Приклад прямого фокусування зйомки:
Швасман-Вахман 73P компонент B. Imaging 13.05.2006. Один постріл. Canon EOS 300D в прямій фокусі телескопа Celestron C8-N. ISO 400. 30 сек впливу. Немає інструкцій.
р.
Зірковий кластер M13 у сузір'ях Hercules.
Виготовлений на Canon EOS 300D+2 в прямій фокусі телескопа Celestron C8-N. Один постріл. ISO 400, вплив 58 секунд. Немає інструкцій.
Також, з нагоди я замінив планетарну камеру Celestron NexImage з Meade LPI. Камера від Meade має одну невелику перевагу над Celestron - повне програмне забезпечення Meade Autostar. Програма на льоті складається з камери, що надходить, і ви можете спостерігати якість кінцевого зображення в режимі реального часу.
Приклади прямого фокусування зйомки на Meade LPI:
Сатурн.
Шот на Meade LPI + 2 ковтати в прямій фокусі телескопа Celestron C8-N. Сума ~120 кадрів з ~800
Юпітер.
Шот на Meade LPI + 2 ковтати в прямій фокусі телескопа Celestron C8-N. Сума ~200 кадрів з ~1000
Як ви знаєте, апетит приходить з їжею. Було прийнято рішення замінити кріплення з більшою вантажопідйомністю та комп'ютером - Synta EQ-6 SynScan. У той же час я придбав невеликий направляючий телескоп (Deepsky 80/400 рефрактор), який керує чорно-білою QHY-5 камерою і зробив платформу для монтажу двох телескопів на одному кріпленні. Я думаю, що зараз на ньому варто писати процес зйомки більш докладно:
Гідроізоляція дозволяє компенсувати більшість стандартних задач механіки та монтажу електроніки. У простому випадку для керованої зйомки потрібно кріплення з можливістю підключення до комп'ютера, двох телескопів і двох камер. Камера встановлюється на головний телескоп і другий невеликий телескопічний посібник з камерою встановлюється паралельно. На комп'ютері підключена камера кріплення та гіда. Після цього, ми надішуємо над темою опитування, знайдемо найяскравіший зірку в галузі перегляду через телескопічну довідку і коригуємо відстеження цієї зірки в спеціальній програмі (Гудемастер, PHDGuide тощо). В результаті програма буде відслідковувати зміщення цієї зірки і відправити команди на кріплення, скоригуючи неточність параметрів полярної осі і функціонування монтажних двигунів. В результаті ми отримуємо можливість використовувати дуже довгий вплив, до декількох годин.
Приклад зйомки галактики M51 "Whirlpool":
Виготовлений на Canon EOS 30D в прямій фокусі телескопа Celestron C8-N на EQ-6 SynScan mount. Один постріл. ISO 400, вплив 508 сек. Керівництво.
Для фото:
Celestron C8-N Телескоп, Celestron CG-5 Розширений монтаж GT, DeepSky DT80/400 Керівництво телескоп
Керівництво по камері QHY5, Lunar планетарі Камера Meade LPI, Canon EOS 500D
П. Є інші способи стріляти предмети «Діпський». Наприклад, зйомки з використанням спеціалізованих камер, таких як SBIG, FLI і т.д. з фільтровими колесами і час зйомки одного об'єкта до декількох ночей. Але, на мій погляд, це більше не любительське, але професійне зйомки. І розблокувати потенціал таких камер потрібно зовсім інше обладнання, не порівняти за ціною і якістю з доступними недосвідченими телескопами.
У висновку, незважаючи на зусилля наших китайських друзів і загальним розвитком технології, астрофото ще дуже дорогий хобі.
Джерело: habrahabr.ru/post/226943/