Машина переїхала під мене.

Машина переїхала під мене.

Навесні Ірина Єфімовна Суворова була щаслива. Будинок, де проживав колишній медсестра залізничного санаторію станції Сергах з 1978 року, отримав новий дах. Тепер видно на Ленінській вулиці. Будинок Суворової ще виглядає елегантно, як школяр вперше з вересня. Здійснено ремонт за програмою Горького залізничного вокзалу для покращення умов життя залізничників - учасників та ветеранів війни.
І хоча це майже рік, Ірина Єфімовна не заспокоїлася. Трохи щастя. І тоді він починає подякувати. Жінка зробила детальний перелік з іменами «гуїльності» в новому дахі. Все тут: від Господа Бога до голови Горького шляху Лесюна, який особисто привітав Суворов на День Перемоги.
Пам'ять цієї жінки можна зануритися. Вона пам'ятає з відлякуванням чіткості деталей трьох кварталів століття. Наприклад, за перші сорокі хвилини нашої зустрічі вона розповіла, як вона пішла, щоб відвідати її конкриптовий син 3 жовтня 1977 року. А які візерунки були на рушниках в їдальні солдата. І як він і його дочка промивають муси. А які гості привозять з ними - лікувати колегами сина. І про те, як інші «дуже розумні» батьки спробували вивести горілку в целофанному мішку на територію частини будинку таємно від енергійних інспекторів, але це не вийшло.
Але коли Ірина Єфімовна запам'ятовує рецепт відвару своїх ялинових голок, вільха сережок і розповідає, як правильно смоктати березовий лист, щоб вижити в Бученвальді, після чого виростите до крісла і перестане розуміти, чому вікно так мирно засніжене, а ліхтарі в Будинку культури спокійно купуються в сутінці і не вийдуть.
[нек]
У серпні 1941 року був дванадцятирічний. Тоді вона проживала з матір'ю і сестрою в Білорусі, в Ретицькому районі Гомельської області. Старший брат в Далекому Сході, старша сестра у Львові. Важко уявити, що вона побачила перші німці тільки навесні 42-го. До того ж вони не з'явилися в с. Кузьміно. Не було необхідності, а восени і весни Кузьмінські люди жили, якби на острові, відрізають від зовнішнього світу, заливаючи притоки Дніпра і Березини. Влітку не всі пройдуть через тампони, а взимку сніг до талії. У людей поховали човни, вирізати всі собаки, щоб зберегти тихий, і живити чутки. Німці спали в сільському районі разом з мешканцями, отруєними і спаленими свердловинами. Нарешті, в травні ми досягали Кузьміну.
«Дві офіцери вийшли в будинок, прогулялися по кімнатах, вони не звертали уваги до мене і сестри», – розповідає Ірина Єфімовна. Я думав, що мій бос знайти квартиру, тільки будинок був невеликий.
до Як дізнатися?
- Німецький знаний.
- З чого?
У нашому селі два селяни повернулися з німецької єдності після першої війни з німецькими дружинами, а їхні діти розповіли мову. У школі німецької євреї викладав. Я навчився легко ... А потім пішли вони, а потім німці впав. Вони пішли додому, забрали все, навіть нижню білизну. худоби вирізати і залишити - тишу.
Наш голова - це час для нас, щоб перейти до лісу. І ми почали залишити. Голова - командир дільничного розпаду. Ви знаєте, що наш Кербітський ліс? Ви ввійдете тут, тільки в Воронежі ви залишите. Діти голови були зраджені траєктором, вони розстріляли перед хвіртами, його дружину вирушили, побили вулиці і лякалися, і він сам повернувся до села і загинув там. Він був хорошим чоловіком. Після того, як наш батько відмовився від нас, проданий будинок, закочував Уралам колективні ферми, щоб організувати, і голова побудував нам новий будинок.

І я був partisan. Я пішов з конуса. Вона була одягнена як магар і в селах для благодійності. Часом, тижні з села до с., і в Holmici, і в Rechitsa, і в Брагіно. І навіть Україна. Я не знаю. Ми беремо на хліб і послухали, де і як німці оселилися, яка кількість і як краще підходити до нього. Ми провели ніч в лісах, на гуррільських точках, в хати. І в Хомичі та інших містах ми мали квартири, де вони були підключені. Ми ніколи не писали нічого, це просто пам'ять. Після того, як мисники підірвали, і поїзди були загиблими.
Я бачив багато речей. За Holmichs п'ять кілометрів від готелю знаходиться ярина. Я не знаю місця. Ні равіну. Один поле. Приїжджайте на землю, щоб нам не було. Я сказав землетрус! У одному дусі до лісу рани, страшні, серце розтирання. А де ярина йти? Ми розповідаємо командира, і він:
Хлопці, німці поховали євреїв живим. Так земля переїхала і ярина стала поле.
Пропонували мені горілку, щоб прокидати, і я не робив. Я не можу їсти протягом трьох днів.

А потім відправили мене в Україну. З двох сіл я зумів передати інформацію, а в третій я був округлений. І ви не будете втекти, з собаками під керівництвом нас весь шлях до Луцька, а потім завантажили в автомобілі і візьмуть до Німеччини. Всі євреї зняли десь в Польщі. Інші в Бученвальді.
Діти жили в окремих баррах. Щоранку, ті, які не змогли стояти на власних ногах, відійшли і спалювали на тролейбусі. Але ми врятували тушку. Він був німецьким, як він прийшов до нас, це незрозуміло. І так, що охоронці не здогадували про нього, промиваємо голову відваром листя берези. І пішов він з чорно-волосного до чорно-волосого.
Барак став лісом, а ліс був схожим на мій будинок. Я збираю різні трави - медовий комб, ярус, з вушками, ялиновими голками, варити і пити. Вони зберігали живіт і збереглися.
Я вірю, що я буду жити. На мене були дванадцяти людей. Вони не кладуть цифри на руки, вони забрали кров для своїх солдатів, дві сотні грамів і поливають нас солодкою водою. Я вірю, що я вижити. І почався бомбардування. А один ранок, 45 квітня, бородавка дасть нам йти. Вони сказали, куди ви хочете. Так ніхто не міг піти - кинувся в різних напрямках, як cockroaches.

Я побачила ферму на горі, в ячмінь в гайстацькій креветці і я бачу собаку. Продам мене, прийшла і сіла. Чи не так ми були в таборі, не викинувшись, але охороняючи мене так, що я не збираюся. І в дуцькі, майстер повернувся, Німецький. Я думав, що він перетворив мене, і він кладе свою куртку в клітку на мене і привели мене в будинок. Там говорить господиня, "Хто я приніс тебе дівчину звідти." Вона запитала, якщо хтось його бачив. Небо. Він замовляє воду нагрівати і мити мене. Вона мене сіла в кашлі, миє мене, і вона cries:
Ой мій Бог, що вони зробили, бояться доторкнутися!
Я, як матч, я одягаю всі її сукні, як ставка.
"Не дайте їй занадто багато хліба", - сказав власник, "або вона буде штампувати." Подаруйте їй деякі огірки і капусту.
Я жив з ними за короткий час, власник взяв мене до міста Петзнік, і там наші зібралися всі вижили. Ми були завантажені на автомобілі і взяли до Бреслау, де були зроблені запити, родичі шукали, і знову відсортовані поїздом додому.

У Равській Русській, вона запитала мене, щоб звільнити поїзда, але я знав свою адресу і збираюся піти додому. І медичний полковник, тренер, каже мені,
до Ми залишимо вас, але ви, дівчина, не скажете нікому, що ви були Все навколо бандерів, з'ясуйте - миттєво вбити.
Я зустрілася з Луцьком, і там я познайомився з знайомством і через неї я дізнався адресу поштового відділення у Львові, де працювала моя середня сестра. Я пішов до неї. І вона не визнала мене прямо, вона розповіла, що я був пострілом. Всі вони жили на станції, де моя старша сестра працювала в залізничних будинках. І так ми приїжджаємо, моя сестра вівчарка, моя мати миючий одяг, я залишилася в тіні, і я чую їх розмову:
Мама, ви йдете до церкви, як ви пам'ятаєте Ірину?
- Для здоров'я, мами відповідей. Я ніколи не бачив свого мертвого уві сні. А другий день був сон: три гусаки літати, і один пішов низьким і приходить до мене. Я прокинувся тут...
"Вай, мама," сестра говорить, "навіть краплі на пити." Наш Іринка - це живий...
І відкриває двері. Я на двері.
- Мама!
І вона:
- Ось вона, мій гусак прийшов! - і розфарбовані.
І вони вийшли і виховали мене. Закінчила роботу медсестри в клініці інфекційних захворювань, закінчила школу, стала лаборантом в медичному інституті. І я не говорю, що я був частиною Не навіть слово до мого чоловіка за десять років.
Закінчила пожежну школу у Львові, зустрілися з ним у відділенні інфекційних захворювань. У 56-му вона була розподілена до Арзамаси, а потім до Сергах. І він виріс, щоб бути полковником тут. Я отримую його тут. У лінійній лікарні працювала, як парамедика на подорожі, так і в 79-му вона переїхала в санаторії «Срібні ключі». З того часу, як цей будинок був переданий нам, але такі сусіди проживали тут, я кажу вам, і мій чоловік не знав, як карель з його чудовими.

І за іншу годину, в той же тон і деталях я слухав історію нової квартири, розчудовування листів зварного сина від служби, деталі того, як мухи збудували новий вогонь, як вони хворіли і несподівано загинули, що я говорив близько трьох днів і кілька годин до смерті, про дочок неприємностей, про грандіозний і рецепти застуди дитини. І, звичайно, чудовий новий дах. І один раз двадцять дивився на стелю з темними смужками з колишніх потоків. Стеля не протікає.
І зовні вікна все ще заснідався, а місто Сергах кладуть на дуже дно зимового сутінка. Вікні будинку знизилися знизу. Всі кафе мали весілля і похорони, оскільки це було субота. І з тієї ж причини, в міській бані завершився єдиний ванний день, і дим з труби розтягається з її останньої міцності, як якщо з броньованої свічки.
Ірина Єфімовна взяла мене до гніту. Я пішов, де очі дивилися. І за все, що очі побачили, для кожного кроку і зітхання, я не мав вибору, але спасибі і подяку.

浜у 涓 蹇

Джерело: