334
Енергозберігаючі лампи небезпечні для здоров’я
Абрам Хайм університет Гаїфа і його колеги навчаються взаємозв'язок між шаблонами сну і ефектами зовнішніх стимулів на здоров'я людини протягом декількох років. Дослідження виявило, що прямий вплив флуоресцентного світла вночі сприяє розвитку раку грудей.
У більшості випадків ризик є люди з порушенням внутрішніх механізмів годинника, а зокрема тих, хто завадить ніч на роботі.
У грудні 2007 року Світова організація охорони здоров’я (ЖО) включала людей, які працюють нічні зміни у групі з підвищеним ризиком раку.
Щоденний ритм, вчені говорять, асоціюється не тільки з циклічності сну і пробудження, але і відноситься до змін інших параметрів: температура тіла, вироблення гормонів, обмін речовин. І серед гормонів, вироблених уві сні, важливе місце займає гормон мелатонін, пише МК.
Мелатонін виробляється сосновою залозою (епіфізис) в мозку. Прийміть участь у створенні циркадіан (цирккадний) ритму, впливаючи на рівень секретності інших гормонів. А крім того, бере участь в регуляції артеріального тиску, травлення, ряду інших процесів і, головне, має протипухлинний ефект.
Під час дня дорослий виробляє близько 30 мікрограм цього гормону. На ніч концентрація 30 разів більше, ніж протягом дня, а пік фузійної активності падає на два годину вранці. Це де вчені виявили небезпеку флуоресцентного освітлення: якщо людина знаходиться в освітленому місці, виробництво мелатонину зменшується в рази. Це безпосередньо підвищує ризик раку. А лампи енергозберігаючі синє світло з довжиною хвилі близько 460 нанометрів підвищують цей ефект.
Однак вчений зазначив, що його дослідження не означає, що заміщення ламп розжарювання з екологічно чистими флуоресцентними лампами призводить до збільшення випадків раку грудей. За його словами, всі вищевказані є лише теорія, яка потребує ретельного тестування.
162252 Р
Джерело: greenevolution.ru