Світлодіодна лампа сага. Частина 2: Що не написано на ящиках

Останнім часом ми коротко згадували історію штучного освітлення, а також розповідали про те, які основні параметри енергозберігаючих ламп в загальному і світлодіодному світильниках зокрема. Сьогодні, як обіцяємо, ми перейдемо на виміри і порівняння (але так далеко без просування).

Чи варто це? Перш за все, я був стурбований очевидним питанням – все ще, є звичайні світлодіодні світильники, які можна купити в магазині так само казково ефективні в реальних умовах? Щоб відповісти на це, я вирішив заміряти освітлення, створене в моєму приміщенні різними лампами, викручених в той же (мі) люстри. Спочатку було три двадцять ват CFL "Era"; для порівняння, я взяв три світлодіодні світильники Gauss від 12 ват (за заявкою, що це аналог 100 ват лампи розжарювання) і, для чистоти експерименту, три звичайних ламп розжарювання 95 ват. Вимірювання були взяті в центрі приміщення, тобто, де яскравість освітлення найцікавіше і необхідне для мене. З точки зору фотометрії, це, ймовірно, не дуже правильно; але з точки зору звичайного життя, така порівняння, я думаю, є основним інтересом, так як він відображає поведінку лампочки не в інтеграційній сфері, але в самих звичайних люстрах.

Вимірювання проводилися мастехом MS6610 Luxometer. Я виключив сторонні підсвічування з щільними шторами (при вимкненні освітлення, пристрій показало нульовий люкс). Оскільки світловий потік флуоресцентних і світлодіодних світильників залежить від їх температури, значення освітлення були видалені двічі - відразу після повороту і після десяти хвилин прогрівання (однозначно встановлено, що після десяти хвилин експлуатації світильник змінюється надзвичайно злегка). Асортиментні лампи, звичайно, не потрібно розігріватися, тому для них вимірювання проводилися тільки один раз, відразу після перевороту, щоб не зіпсувати люстру, розраховується, якщо я правильно пам'ятаю, максимумом від 40 Вт (для лампи розжарювання) в кожному ріг. Результати цього досвіду можна побачити в таблиці нижче.

Тип лампи Стан Вимірюваний освітлення, Розкішний CFL "Era" 20 Вт 2700 К холодний старт 30 нагрітий 131 вхідної лампи 95 Вт - 101 лампа "Gauss LED" 2700 К 12 В холодний старт 146 нагрів 137
Ну, ви можете побачити, що цей тест світлодіодні лампи (не менше тих, які я мав) і дійсно перевершують все, що тепер можна закріпити в звичайний картридж E27 (крім, можливо, деякі екзотичні). З лампами розжарювання, все зрозуміло – Я вже знав, що результат не буде занадто вражаючим. Ще цікавіше порівнювати світлодіодні лампи і ще популярні CFLs.

Він відразу ловить око, що в перші десять хвилин, CFLs змінює яскравість майже в п'ять разів. На практиці це означає, що для побутового сценарію, «навіть в приміщення (посадку) за два хвилини, щоб знайти щось», вони найгірші придатні – часом вони вводять робочий режим, вони, ймовірно, будуть вимкнені. Це крім того, що газорозрядні лампи і так погано переносить часті включення, хоча, настоянка, в пансіонаті вони можуть бути не так часто, але, тим не менш, коротко. Світлодіодні світильники, навпаки, трохи зменшують яскравість, так як вони зігріті - краплі напруги, і, отже, потужність (при постійному струмі) на опалювальному світлодіоді менше. Тим не менш, різниця в яскравості тут не настільки приголомшлива, як у випадку CFL (які непрямо вказують на досить гарну теплою раковиною, особливо в цих лампах). До речі, можна побачити, що після потепління, різниця все ще на користь світлодіодів, хоча його розмір такий, що освітлення, створене як, приблизно рівні. Проте, ми говоримо про приблизно рівні освітленості, створених двадцять-ватним світлодіодним світильником, дванадцяти Вт – економія енергії майже двічі. Ви навіть не можете говорити про лампи розжарювання - з багато разів більше споживання електроенергії в плані створеного світла, вони втрачають як CFL, так і світлодіоди. Крім того, як я згадував вище, дев'ятидесяти-п'ять-ватні лампи не можуть бути викручені в люстру взагалі, тому в реальності з лампами розжарювання я навіть не отримую сотні люкс. Звичайно, це обмеження пов'язана з опаленням.

Навісні лампи очевидні з асортименту, тому порівнювати CFL і світлодіодну лампу в плані обігріву.

За десять хвилин прогріваємо. Це можна побачити, що CFL прогрівається до сотні градусів або більше, при цьому максимальна температура світлодіодної лампи становить лише близько шістдесяти. Це, можливість отримання опіків про СФЛ, в принципі, існує (білок починає складатися восьмих градусах Цельсія), при цьому з світлодіодною лампою неможливо за принципом. Трохи змін, але приємно.

Таким чином, ми з'ясували, що з точки зору тих характеристик, які приходять на перший погляд, світлодіоди краще. Час говорити про дрібні питання, такі як коефіцієнт живлення та коефіцієнт пульсації. З якоїсь причини ці рубатистики рідко запам'ятовуються на всіх, і, звичайно, вони ніколи не писуються на пакетах, але в марно.

Коефіцієнт пульсації є дуже важливим показником. Незважаючи на те, що зміни яскравості з частотою понад 16-20 Гц, наш мозок не свідомо процес, ефект їх досить помітний. Значні пульсації загального освітлення може призвести до підвищеної втоми, мігренів, депресії та інших неприємних речей у психіці. Цей показник нормалізовано в СНІП 23-05-95. Є багато різних таблиць, але, в цілому, від них можна припустити, що коефіцієнт пульсації загального освітлення не повинен перевищувати 20%. Варто відзначити, що мова йде про все це має сенс до частоти близько 300 Гц, так як сам сітківка не встигає реагувати на зміни освітлення, а отже, в цьому випадку подразнюючий сигнал просто не приїжджає до мозку.

Не важливий фактор живлення кінцевого користувача. Цей параметр показує співвідношення активної потужності, що споживається пристроєм до загальної потужності, з урахуванням реактивної частини, яка не виробляє корисну роботу, але, зокрема, нагрівання проводів. Назва «косину фі» також поширена через те, що кількість відсотків може бути введена як козин певного звичайного кута. Максимальне, ідеальне значення коефіцієнта живлення 1. Враховують тільки активну потужність, вона також написана на пакетах; для споживача немає проблем. Однак, якщо мова йде про глобальну вагу (наприклад, мільйон міста, повністю освітлене світлодіодними світильниками), низький коефіцієнт потужності може створити великі проблеми для інженерів електромереж. Тому його оцінка є оцінкою лампи в розумінні яскравого світлодіодного майбутнього.

Потужність і коефіцієнт живлення Я вимірювався з мураата ACM20-2-AC1-R-C. Коефіцієнт пульсації вимірювався Uni-Trend UTD2052CL осцилографом, до якого підключено наступну схему:

Хто зацікавлений, це класичний перетворювач напруги струму, який доповнюється штучним середнім пунктом. Вона працює, щоб виключити поради, від батареї. Диод BPW21R - фотометричний пристрій з характерною компенсованою за чутливістю очей людини. Документація гарантує лінійність струму в залежності від освітлення на фотоелектричному режимі, щоб схема виробляє напругу безпосередньо пропорційно освітленню фотодіоду і підходить для вимірювання коефіцієнта пульсації. Визначено, до речі, як співвідношення пульсаційної ваги до подвійної середньої величини. У стандартних автоматичних вимірювань будь-якого сучасного цифрового осцилографа, тому немає проблеми з цим - він залишається тільки подвійним і роздільним. Порівняння результатів вимірювань цього імпровізованого дизайну з значеннями, виданими пристроєм TKA-PULS (Державний реєстр) показали невідповідність коефіцієнта вимірювання та не більше відсотка.

Отже, результати вимірювань для світильників, які були на пальці:

З кришкою E27:

Тип лампи Вимірювана потужність, W (холодний старт) cos(φ) Kp Загальний ASD 11W 9 0.821% Дуже добре Gauss 12 Вт 12 0,62 1% Добре Gauss 6.5 Вт 6 0.50 1% Придатний SUPRA 11 Вт 9 0.95 35% Поганий ASD 7 Вт 4 0,45 100% Розпад
З кришкою E14:

Тип лампи Вимірювана потужність, W (холодний старт) cos(φ) Kp Загальний Gauss 3W 2 0,60 1% Good Gauss 6.5W 6 0,95 49% Дуже поганий Wolta 5W 2.2 0,40 68% Розпад
Вольта повинна обговорюватися окремоНа пакеті ми читаємо гордий напис:

"Оптимальна частота мерехтіння для очей". Свята свята! Що таке частота? Ймовірно, що це далеко за регульованими санітарними нормами триста Герц?

Виставки осцилографа:

100 р. КХз, коефіцієнт пульсації 68%. Не пропустіть через SanPiN. Яким чином вони розуміються оптимальністю

Як ми бачимо, світлодіодні світильники тут не так росій. У той же час дуже цікавий факт виходить – здається, що якість світлодіодних ламп не можна судити тільки виробником; ті ж бренди, як правило, говорять, встановлюють як якісні записи, так і антирекорди. Слід зазначити, що загальний вирок, представлений в таблиці, я пройшов, давши більш важливе значення фактору пульсації, ніж фактор живлення, з причин, зазначених вище. Але навіть пульсаційний фактор 1% не може повністю виправдати енергетичний фактор 0,5 у випадку промислової продукції, що продається в мільйонах. Однак краще взяти таку лампу для будинку, ніж продукт з коефіцієнтом потужності агрегату і рівнем пульсації 50%.

Звичайно, світильники з коефіцієнтом пульсації більше 20% категорично не підходять для загального освітлення (в люстрі шести штук, це не повинно бути гвинтовим). До речі, для CFL "Era" я згадував, це трохи менше 10%, а для класичної лампи розжарювання - близько 13%.

Останні параметри, які ми можемо говорити про проходження, є кольоровою температурою і індексом рендерингу. Незважаючи на те, що вони формалізуються, на побутовому рівні все доходить до «як / не схожий». Я повинен сказати, що всі лампи протестовані в цьому плані радий мене - ніхто не мав чіткого зносу в блакитну або надмірну жовтість, всі мали приємний білий відтінок. Але це для мого смаку, звичайно.

У наступних статтях ми нарешті розглянемо, що світильники мають всередині них і намагаємось зрозуміти, які внутрішні причини роблять хороші лампи і погані.

Примітка: Вибір світильників для тестів базується виключно на розгляді «що було». Якщо є інші лампи, я вимірю їх і викласти їх.

Джерело: geektimes.ru/post/241414/