Марія Павловна Романова – Гранд Дюшес, співусінь останнього російського імператора, представник одного з найбільш блискучих династ. Здавалося б, що ця жінка мала все для щастя і процвітання. Але доля ніколи не дивиться на неї.
Не було таких непорозуміння, що Марія не відчула: смерть найближчих людей - батьків, дитини, родичів і друзів, небезпечних захворювань, резиденції, приниження, війни, голод, орди у закордонних землях, важкої бідності і важкої праці. Але вона ніколи не пряжена під ударами долі, залишаючи її серце відкритим для любові і доброти. Коли зникне значення життя і джерела існування Марія Павловна знайшла нове життя.
Народився 6 квітня 1890 р. в сім'ї Великого князя Павла Олександровича - наймолодшого сина Олександра III, найкрасивішого великого князя Романова. Першим зовнішнім виглядом новонародженого в публіці відбувся позолочений вагон, який був проведений трьома парами білих коней. Перевезення супроводжувалася хустами коня в доломанах. Зимовий палац для хрещення. Вона була названа Марія як бабуся, дружина імператора Олександра II, і як її тітка і godmother, дружина Олександра III, в кінці якого вона народилася.
Загубившись в рік і навпіл її матір, грецька принцеса Олександра Георгіївна, яка загинула в пологах свого сина, Великий Дюк Дмитро Павлович, Марія була привезена в сім'ю дядька, Великого князя Сергія Олександровича, генерал-губернатора Москви, а його дружини, Тітка Елла, як її діти були названі, Гранд Дючес Елізабет Феодоровна. Вони не мали дітей, бо вони були в духовному шлюбі.
«Всі роки мого дитинства я провів в чотири стіни численних палаців», – згадав Марія Павловна. Я був навмисно збережений в темряві про високу позицію я народився з. На відміну від великогабаритності і розкіш, що оточений мене, я лікувався досить просто. Так само простота була необхідна для мене в розмовах з іншими людьми, особливо поступаються. Я навчалась ввічливості та скромності як християнські віртуї, порядок, дисципліна та самоконтролю як громадянські навички. Я запитав, щоб бути чумним. Я був позбавлений всіх свобод, і будь-який вираз волі або особистої ініціативи був негайно пригнічений. й
Але, незважаючи на таку освіту, Марія Павловна виросла живу і ініціативу, слухаючи лише диктати її серця. Вона була простою і природною в спілкуванні. За характером, життєрадісним і енергійним, Grand Duchess сміхався неінфекційно з серця, часто порушуючи стиглий суд етикету, відомим чином керований похилими конями не гірше, ніж офіцер охоронців, був захоплений стрілкою і граючи хокею з м'ячем.
На весіллі, що відбувся в Павловську в 1908 році, Марія Павловна, згідно з давньою традицією, була надана набір ювелірних виробів, які належали Empress Катерини II: діамант tiara, намисто і сережки. Вони були настільки масивними, що не було достатньо просто покласти їх на лоби, а також слід закріпити спеціальним золотом дроту, обмотуючи його навколо вуха. А ось вже був новий в дворі, ХХ столітті, і Марія Павловна, не змогла витримати вагу сережок Катерини, вийняти їх і просто вішати на край ...
... Не дивлячись на те, що Велике князівство нещодавно одружився, вона не схожа на молодят. Не було радості або радості. Навпаки вона здавалося сумним і тривожним. Її чоловік, шведський коронний князь Wilhelm, був потворний, високий і лущий, з величезним вуса прилипає до боків. Він не був щасливим і не був щасливим. Поціновувачі двох динавців не змогли провести цей шлюб разом. І хоча в безпосередній близькості від Стокгольма стояли романтичний замок - подарунок молодим від Аунта Елла - в своїх відносинах був дуже мало романтики. У 1909 році пара не була навіть близькою до народження сина Ленарта. Через чотири роки розлучення коронованих дружин. Марія Павловна повернулася до Росії, але без сина – за умовами розлучення він залишився у Швеції, як спадкоємц до престолу. Вирощування і облицювання вибору крони або любові, Ленарт зробить вибір на користь любові і маррі дочки виробника, втратити право стати шведським королем.
Коли перша світова війна зламала, Гранд Дючес пішов на фронт з сестрою милосердя, слідуючи полку, де служив брат. За два роки роботи легантно працювала в Псковській військовій лікарні. Іноді Марія Павлова впала з втоми, безсонні ночі і видовище нескінченних страждань. Після свого брата Дмітрі був депортований на кордон з Персією за її частину в вбивстві Григорія Распутіна, написав лист на емпресію, в якому вона висловила повну твердість з братом і відродила від нього поділ. Якщо тільки вона знала те, що вона повинна пройтися найближчим часом!
У 1917 р. збіглася з першою любов’ю Великих князів. У вересні в Павловську, одружився князя Сергія Путина, з дитинства вона відома. Зникають сім'ї ентари без сліду. батько та половина брата Марія Павловна Володимир Палей затримали від морганатичного шлюбу батька з Ольгою Карновичем. Погрожені загрожували арештом і зніманням. Але вони не змогли залишити Росію - Марія Павловна очікує дитини. Як тільки син, який був названий Романом, його батьки залишили його рідним і залишили для Румунії. Там, в Бухаресті, дізналися про зйомки Великого князя Павла Олександровича та трагіальної смерті в Алапаєвську Володимирській Палеї та улюбленої родини – Великих князів Єлизавети Феодоровна. І в Парижі, де переїхала юна сім'я, вони перенесли новини смерті свого однорічного сина.
«Ми привели до етапу, як ми, в казковій сукні», - написав Марія Павловна. Тепер він повинен змінити, отримати інший, повсякденний одяг і, найголовніше, навчатися носити їх. Коли соціальна система згортається і весь клас людей знімається з місць і буквально позбавлений даху над головою, життя не поспішає їх укриття і піклується про них. Життя показало гострі контрасти: передчасні сподівання та розчарування, попелиці вірувань та поступове будівництво нового, незалежного світу. Ми спробували наші здібності до ліміту, нам потрібно було зробити неможливим. Але, щоб стати тестом, був чудовий новий досвід.
У Парижі, Марія Павловна, який зробив свій власний одяг на довгий час, почав в'язання і продаючи свої війни, але заробляв пені. Вона пам'ятала уроки мистецтва і ремесел, які вона пристраснувала в Стокгольмі і купила вишивку машиною. Фірма великогабаритної вишивки була названа «Кітмір».
- відео
Марія Павловна за добу не залишила приміщення, орендованої до неї під майстер-класом, захопивши себе дешевою каву. Спочатку вона допомогла трьома вишивальниками, а більшість робіт вона зробила себе. Марія Павловна за вартістю неймовірних зусиль і важкої роботи вдалося досягти успіху: вишукана вишивка Гранд Дючеса захопила Париж. І навіть знаменитий Коко Шанель. Королева паризької моди, що бачить російську вишивку, не маючи на увазі тривалий час, пропонувала Велике князівське співробітництво. Підприємство Марія Павловна розробила, одночасно компанія займала п'ятдесят жінок, переважно з російських мігрантів. А ім'я ратифікована по всій модній Франції. Великий князь Дмитро Павлович, брат Марія Павловна, став коханцем Шанеля, але потім заміжна багата американська жінка і за кордоном.
У 1930 році Марія Павловна перейшла в Америку з машиністом і гітарою. Як заробити гроші. Протягом декількох років працювала консультантом в модній фірмі Bergdorf і Goodman, а також походила по країні з лекціями. Вона була відправлена в Німеччину як кореспондент, а в 1935 році вона несподівано стала фотографом, займаючись, серед інших речей, кольорова фотографія, яка в той час була рідкісною.
Марія Павловна також почала збирати російські книги, а в Нью-Йорку вона пощастила, щоб купити книги, які колись належали батькам. Після того, як живе на деякий час в Аргентині, після Другої світової війни вона повернулася до Європи, де вона приймала живопис. Продається кілька картин. Опанувавши водіння, вона подорожувала по Європі, відправляючи фотографії та подорожі есе до Парижських видань. У багажнику її автомобіля, крім валіз з речами, можна знайти випадки з двома камерами, машинами і вишивками, наклейками з фарбами і величезною кількістю книг.
Упродовж останніх років Марія Павловна зловила те, що було втрачено для неї, але підкреслила, що суди та проблеми навчали її великий урок. А над тим, що вона цінувала любов до своєї країни. "Ця глибока почуття була закріплена в мене рідною, - написав вона. У своїх великих знебоях, і навіть у своїх помилках, всі покоління Романів помістили інтереси і славу Росії над будь-яким особистим здобутком. Вони завжди готові жертвувати всім своїм життям. Поглиблене бджільництво, Гранд Дюшес пронизив, що сила духу Романов підтримає її до кінця її днів.
У грудні 1958, Марія Павловна, яка страждала від тяжкого склерозу, загинув від пневмонії в прикордонному містечку Констанц в Німеччині, біля самого Майнау. Його син замовив її труну, щоб бути розміщені в окремій каплиці шифру в палаці церкви Майнау, поруч з попелицею її брата Дмитра, за її проханням перенести тут з Давоса. Марія Павловна, яка стала відома на Заході і перекладається на кілька мов, була опублікована в Росії в 2003 році.
У суворому повсякденному житті, завжди знайдеться нетрадиційний шлях від ситуації. Непристойність і ресурсність Марія Павловна була дійсно унікальною. Як вірний Романов, вона не могла відмовлятися без бою і забідати себе, щоб втратити серце. Вона ніколи не дала у відчайдушності та самовіддачі. «Ви не можете ставити Романов», — це слова Тітка Елла, Єлизавета Федорівна, про це заявив похорон Сергія Олександровича, який загинув на руках бомбардувальника, вона часто згадується. Тільки один раз в exile в Парижі, побачивши багату леді плаття вишиту своїми руками, Марія Павловна не могла розслабити її бобами. «Не крі, Mademoiselle, все буде відмінно», - сказав водієв похилого таксі.
Автор Elena Erofeeva-Litvinskaya
Джерело: www.matrony.ru/velikaya-knyaginya-mariya-romanova-ne-plachte-vse-ustroitsya/