Присоединяйтесь к нам в социальных сетях!

Следите за обновлениями и получайте порцию позитива каждый день:

Facebook Telegram Pinterest ВКонтакте

Загадка міста Розто

Малкольм Гладвелл, автор «Геніуси та аутсайдери» Чому це все для одного і нічого для іншого? Книга, по суті, це збір талановитих оповідань, об'єднаних однією темою - роз'яснюючи успіхи і невдачі людей. Ми прагнемо переоцінити роль особистого внеску та недооцінних чинників, таких як удача, сприятливі обставини, навколишнє середовище та культурні характеристики.

Ми хочемо розповісти про відкриття італійського містечка Росто, мешканці якого були відомі для відмінного здоров’я і довголіття. Який секрет? Їжа? Вино? Клімат? Читати і дізнатися.

Місто Розто Вафортор знаходиться на сто і шістдесят кілометрах на південному сході Риму біля підніжжя осені в італійській провінції Фогджа. Будується за принципом середньовічних сіл: навколо великої центральної площі. На площі стоїть палац Сайської сім'ї, який колись володів величезними землями в цих частинах. Арочний прохід веде до Мадонної церкви Mount Carmel. Вузькі кам'яні сходи, з двох сторін яких ховаються двоповерхові будинки з червоною черепицею дахами, піднімаються на гору.

Протягом століть жителі Росто працювали в мармурових кар'єрах в горах або в полях в долині нижче. Щоранку і кожну вечірку прогуляли шість кілометрів на гору і повернулися до гори. Важкий час. Ці селяни майже неспроможні, відчайдушно погані, і мали мало сподіватися на краще. Але наприкінці ХІХ ст. вони почули про країну на іншій стороні океану і можливості, які вона обіцяє.

У січні 1882 р. група 11 мешканців Росто — десять чоловіків і одного хлопчика — за кордоном в Нью-Йорк. Перша ніч, яка проводила на підлозі туману на вулиці Муляни, в районі Манхеттена з назвою Little Italy. Після цього вони переїхали на захід і знайшли роботу в шале каррі 145 км від Нью-Йорка, в місті Бангор, Пенсільванія. Через рік, 15 більше людей залишили Росто для Америки.

Деякі з них оселилися в Бангорі, щоб працювати разом з їхніми співвітчизниками у слонній каррі. Нещодавно прибули переселенці, які відправили повідомлення додому, описують перспективи Нового світу, а незабаром розетоняни почали упакувати і переміщатися в Пенсільванію. Рука перших переселенців перетворилася в потужний потік. У 1894 р. поодинці 1 200 р. Розтоняни наносять на американські паспорти, залишивши всі вулиці в рідному селі порожні.

Нові надходження почали купувати землю на скелястому гірському схилі, які з'єдналися з Бангором на один крутий шлях. На вузьких вулицях, що працюють і внизу схилу, були побудовані двоповерхові кам'яні будинки з шиферними дахами. З'явився храм Пресвятої Богородиці гори Кармель. Головною вулицею, на якій вона була названа пр. Гарібалді на честь героя об’єднання Італії. Спочатку село було дубом Нової Італії. Але вони скоро змінили своє ім'я, вибираючи те, що здавалося найбільш доречним, враховуючи, що всі вони вийшли з того ж села. Нова Італія стала Росто.

У 1896 р. ректор церкви Пресвятої Богородиці Гора Кармель був енергійним молодим священиком - батько Паскуальний де Ніско. Він створив церковну спільноту і почав відсвяткувати. Він закликав мешканців очистити землю і посадити часник, квасоля, картоплю, дині і плодові дерева на своїх подвір'ях. Він розподіляє насіння і бульб. Життя в місті. Розтоняни почали породжувати свиней і вирощувати виноград з якого виготовлено домашній вино. Будувалися школи, монастир, парк і кладовище. На проспекті Гарібалді відкрився невеликі магазини, пекарні, ресторани та бари. На заводі були десятки швейних заводів.

Сусід Бангор був занурений переважно Валлією та англійською мовами, а в іншому місті мешкав переважно німці. У зв'язку з напруженими зв'язками між мігрантами британського, німецького та італійського спуску Росто залишився містом, закритим для зовнішнього світу. Якщо у вас була можливість блукати вулиці Розото в перші кілька десятиліть ХХ століття, ви почуєте тільки італійці, а не просто італійці, але південний діалект Фогії, який колись говорив в італійському Розто.
Для людей Росто, весь світ був у своєму місті, крихітний, але самодостатній. Це був випадок, що не був для чоловіка, названого Штуарт Вольф.

Вовк був лікар. Оклахома медична школа. Він провів літо на фермі в Пенсільванії, біля Росто, хоча це нічого не означало, бо Росто був так далеким від усього світу, що навіть жителі сусідніх міст мало знали про нього. «Сім'я влітку — деякий час в кінці 1950-х — я запросив дати лекції на місцевому медичному суспільстві», - сказав Вовк. Після лекції місцевий лікар підійшов мене і запросив мене до пива. Під час розмови він сказав мені: Ви знаєте, що я працюю тут протягом сімнадцяти років, хворі приходять до мене з скрізь, але в той час я не мав жодного пацієнта Росто під шістдесяти-п'ять з серцевим станом.

Вовк був скептиком звіту. У 1950-х рр. не були введені холестерино-нижувальні препарати і профілактика захворювань серця. Серцеві атаки стали епідемією в США і стали провідною причиною смерті для людей молодшого 65 років. Поширеним почуттям запропоновано, як лікар, не можна зіткнутися з захворюванням серця.

Вовк вирішив розібратися в ній. Дотримуючись допомоги студентам і колегам, він ретельно вивчив свідоцтва про смерть мешканців протягом тривалого часу - стільки, скільки він міг отримати. Проаналізовано записи лікарів. Він зробив родом. Вовк згадав. У 1961 р. розпочато навчання. У міському залі ми подарували нам чотири сестри і допустили нам можливість поселитися у міській залі. Я запитав, де будуть проводити зустрічі, до яких він відповів: «Ми відкладемо їх на час». Дами привезли обід. У нас були невеликі кабіни, де ми взяли кров від людей і взяли електрокардіограми. Це чотири тижні. Після цього я говорив до органів влади, і вони дав нам шкільну будівлю на літо. Ми запросили всіх мешканців Росто, щоб бути обстеженими.

Результати дивилися більше непарних. У віці від 55 років померли від інфаркту або мали будь-яку хворобу серця. Серед людей понад 65 років, смертності від серцевих захворювань були половинки національних середніх. Морталність з усіх інших причин становить 30-35% менше, ніж очікувано.

Вовк назвав його другом, соціологом Оклахома Джона Бруне. «Я наймавторитетніші медичні студенти і соціологія випускників як інтерв’ю, і ми пішли з дому до інтерв’ю всіх старших двадцять років» Бруна згадує. Ці події відбувалися більш ніж п'ятдесят років тому, але голос Бруне все ще засвоюється, коли він говорить про це дослідження. доНе самогубство, не алкоголізм, ніякої наркоманії і дуже мало злочинів. Вони не мають жодної людини на добробуті. Так ми почали шукати когось з виразкою шлунка. Не єдиний випадок. Місцеві жителі загиблого віку. Ми йдемо.

Вольфі колеги мали особливу назву для людей, таких як Розтонії, для тих, хто не міг застосувати стандартні правила, для тих, хто живе за межами звичного. Особливістю були люди Розото.

Вовк запропонував, що Розтоняни дотримуються особливої дієти, привезеної з Старого світу і дозволяють їм підтримувати такий безперечне здоров'я. Але ця версія повинна бути відмовлена. Жителі Росто обсмажені на свинячому жирі, не на здоровій оливковій олії, як прийнято в Італії. Італійська піца була тонкою хрусткою тістечкою з сіллю, вершковим маслом, помідорами, анчоусами і цибулею.

У Пенсільванії густі піци згиналися під вагою ковбас, перцемоні, салямі, шинкою та яйцями. По-перше, солодощі, такі як печиво і солоні барани, були тільки спиралися на Різдво, але в Росто вони були насолоджуватися цілим роком. Аналіз дієти Розтонян показали, що 41% споживаних ними калорій жирні.й Крім того, ці люди не були своєрідними людьми, які збираються на світанку, до йоги або запускають шість кілометрів. Багато копчених як локомотив або постраждалих від ожиріння.

Але якщо це не дієта або спорт, то можливо, це гени. Розтоняни, які прийшли з того ж міста, зустрілися з зв'язками крові, і Вовк запропонував наявність певних захисних генів, які оберігають їх від захворювання. Він досліджував медичні записи всіх родичів Розтонян, які проживають в інших частинах США, щоб побачити, чи були вони в такому хорошому здоров'ї. Нічого не подобається.

Тоді Ульф почав вивчати площу, в якій мешкали предмети його дослідження. Чи можна жити в передгір’ях східної Пенсільванії так вигідно їх здоров’я? Назарет. У двох містах були однакові розміри, як Roseto і були домашніми для працьовитих релігійних європейських іммігрантів. Вовняні медичні записи в обох містах. Серед жителів понад 65 років смертність від хвороби серця в три рази вище, ніж у Розтонян.

Вирощування, вовна прийшла до висновку, що секрет Росто не дієта, спорт, гени або місцевості. Загадка знаходиться в самому місті. Повідомляючи його і спілкуючись з мешканцями, вовна і Бруне почали помітити відбитки, що історія залишилася на Розто. Вони дивилися Rosetonians, щоб відвідати, спілкуватися в Італії на вулицях і підготувати ласощі для одного.

Ми зустрілися з величезними кланами, які складають соціальну структуру міста. Ми бачили, як три покоління живуть під одним дахом і як поважають похилого віку.

Ми взяли участь у масовій та відчували, як церква заспокоює та об’єднує людей, зібраних в ній. 22 громадських організацій міста 2000 осіб. Дух рівноправності переважав тут: багаті не лякалися свого багатства і допомогли менше завадити впоратися з домішкою.

Передача з південної Італії в гори східної Пенсільванії, Розтоняни створили стабільну і надійну соціальну структуру, яка захистила їх від сходження сучасного світу. Вони були здоровими через те, де вони прийшли, через світ вони створили для себе в крихітному гірському містечку. «Ви прийшли до Росто вперше, і ви побачите три покоління, які збираються на обідній стіл, ви бачите випіканки, люди, які ходять на вулиці або сидячи на ганку, що сидять один з одним, ви бачите блузкові заводи, де жінки працюють протягом дня, коли їх чоловіки працюють в сланцевих кар'єрах», - розповідає Брунь. Ви побачите те ж саме в сільській Італії. Це дивовижний вид.

Ви можете уявитись на бібліотеці Бруне та Вольфе, коли вони презентували свої результати в медичній спільноті. Вони взяли участь у конференціях, де їх колеги представили багатосторінкові дані в складних таблицях, що відносяться до таких і таких генів, потім до такого і такого фізіологічного процесу. А Бруне і Вольфе говорили про таємничу і чарівну силу людей, які зупинилися в чаті по вулиці і живих під одним дахом для трьох поколінь. Традиційні історії розповідають нам: Довговічність залежить від того, хто ми, від наших генів, від рішень, які ми робимо. Від чого ми їсти, як регулярно робимо, чи ми використовуємо якісну медичну допомогу. Ми не використовуємо для перегляду здоров’я в контексті культури.

Бруне і Вольф повинні переконувати медичну спільноту, щоб подивитися на здоров'я та хворобу серця з нової точки зору, щоб зрозуміти, що вони повинні зробити це. Не можна дізнатися причини довготи, якщо ви керуєте тільки індивідуальними рішеннями і діями. Ви не можете обмежувати себе вивченням однієї людини. Потрібно розуміти, яку культуру він належить, хто своїх друзів і родичів, де він приходить. У нас є глибокий вплив на нашу особистість.

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: makeright.ru/blog/zagadka-goroda-rozeto/