Я шукаю роботу, щоб отримати Stalker.

Недавно прочитав пост про створення фільму «Сталкер» і в продовження цього посту я хотів би поділитися з вами сюжетом людини, який взяв участь в процесі зйомок.

1977 рік
Після закінчення військової служби я вирішив не повертатися до Centrnauchfilm, де я працював раніше, але щоб отримати роботу в Мосфільмі, бо я хотів працювати в великому кіно, оскільки я не дав сподіватися на вступ в кінографічний факультет VGIK. У січні 1977 року почав працювати в даній студії як механіка технічного обслуговування плівкового обладнання та допоміжного обладнання. На відміну від професії ремонтної механіки, вона працювала на встановленні: встановлення камери і зарядки її з плівкою, забезпечення її належної роботи, переміщення камери на візках або крані. Незабаром, з точки зору поточної зйомки я бачив назву фільму «Сталкер» режисер Андрея Тарковського.

44 фотографії за допомогою livejournal.

р.

Я вже знав, що він був значним і видатним режисером, але так як я не читав роман Стругацького, назва фільму не скажу мені нічого, дивлячись таємничим і непорушним. Я був цікавим, щоб дізнатися, що він був. Я шукав в павільйоні, де знаходиться сценарія квартири Столкера, де були зняті перші сцени фільму в лютому цього року, але я не побачила сам фільм. Коли я дізнався, що експедиція до Естонії була скоро, щоб продовжити зйомки, я попросив мене бос, якщо я був там, до якого вона погодилася. З того, як моя робота була чисто технічною, не було людей серед своїх прямих колег, які зацікавилися плівкою як форма творчості. Крім того, колеги дізналися, що на комплекті фільмів цього режисера, вимоги до всіх членів екіпажу, як правило, збільшені, а робота буде вимагати особливого стресу. Так я увійшов до команди з легкістю і без змагань. Зазвичай на комплекті повнометражного повнометражного повнометражного повнометражного повнометражного анімаційного фільму, оператор складається з двох механіків: першого був відповідальний і другий помічник. У цьому випадку я був другим.

У Естонії фільмування відбувалось на занедбаному електростанціях на річці Джагала, занедбаному дамському кілометрі і на деяких ділянках Таллінна. Електростанція і гребінець мали виразну фактуру: тріщина, лишайний бетон, зламане скло, оливні плями. Здавалося б, митці приготуванні кожного кадру просто слідувати за цією естетикою.

Бетон дам стіни

У травні стартував зйомки. Перша сцена була підходом героїв до будівлі електростанції, яка була спорудою, в якій була розташована закарпатська кімната. Моя колега і я почала будувати всю залізницю з поворотами для камери і ретельно її вирівняти. Вся група попередила не ходити на траву, яка повинна бути в рами: все повинно виглядати доручено. І побачив Тарковський. Він був 45 років, але я бачив деякі молоді риси на його зовнішній вигляд. Він зберіг себе досить просто, часто він міг бачити в джинсовому костюмі.

У вечірньому режимі знялися численні сцени фільму. Це коротка частина дня, коли сонце вже встановив над горизонтом, але воно ще яскраво. Директор Георгій Рерберг не так багато освітлювальної сцени, як, навпаки, обмеживши світло, що надходить з неба, витягуючи великі чорні тканини відтінки за камерою або над акторами, таким чином досягаючи бажаного світлового малюнка. У той же час, іноді працював один невеликий освітлювальний пристрій, трохи підкреслюючи дно звернень акторів у закритому вигляді. Таким чином, кількість світла була на обмеженому ліміті.

За кілька днів ми чекали на швидкісні лінзи Distagona, необхідні для таких умов, щоб принести з Москви. Потрібно стріляти, звичайно, з повним відкриттям апертури (якщо я не помилився 1, 2), які створили великі труднощі для помічника в фокусі: на крупному плані глибина поля практично відсутня. В цілому, Rerberg краще використовувати лінзи з постійною фокусною довжиною, а також кермом штативною голівкою. Камера була старою Американською Mitchell NC. Рерберг був безперечно одним з кращих майстрів своєї справи в країні.

677082

Ускладнено народження цього фільму. Я не знаю, що в цей час, далеко від першої версії сценарію використовувався. Символи не були такими ж, як у фінальній версії. Якщо є епізод в кіно, в якому подається Письменник Шалкер на обличчі, то сцена була знята, в якій стверджується і агресивний Шалкер збиває письменника. В Таллінні, бо артист макіяжу не мав імітації крові, і мав використовувати старий спосіб кіно: хтось був відправлений для пошуку журавлинного варення. Сценарій все ще містив ряд си-фі ефектів, що показують дивність зони, що Тарковський пізніше практично повністю закинувся. Але сенс цієї дії не пояснюється. Одне з цих горіхів висить на стіну мого приміщення протягом багатьох років. епізод був знятий, в якому лампа висить на стовпі раптово яскраво освітлено і відразу вигорає. У готовому фільмі з'являється така лампа в іншому епізоді.

8. У

40570.

У іншому епізоді письменник отримав на деяке місце, де раптом він почав змочити, він просто зливається вологою. Далі все випаровується швидко і швидко. Щоб захопити цей ефект, було виконано систему розгалужених гумових труб, які Солонітин довелося носити під шубою, а в потрібний момент вода повинна вилити з них. Швидко розплавляючи вологий відбиток на залізному аркуші був знятий за допомогою ацетону і ударника.

р.

10.

Було також діалог трьох персонажів в інтер'єрі електростанції, щоб рухома камера неприйнятно перейшла до відображення в дзеркалі, а глядач раптом побачила ту саму сцену в дзеркальній формі. Трохи інша гра з простором виражається в рамці, яка підкреслюється на греблі. Між рейками, на яких був візок з камерою, на ньому були покладені мошки і пісок, що нагадує краєвид з висоти пташиного польоту, а дзеркала схожа на поверхню водойми, в якому небо відбивається. Камера, що дивиться на цьому виді зверху, поплавила над нею, пішли на воду і, піднімаючись, пішли на справжній пейзаж з річкою. Це один з двох рам першого знімального періоду, який був включений до кінцевої версії фільму. Тим не менш, його початок відрізали, і ефект гри зникне масштаб простору. Цей мотив потім з'явився в наступні два фільми Тарковського.

12.

Друга рама, яка залишилася в плівці, була вид на річку, повністю покриту червоною піною, змії якого вітрові кола в повітрі. Це не особливий ефект: м'якоть і паперовий млин заливають відходи в цю річку, і він був дуже забруднений. Однак невелика риба, не дивно, була в ній. Через кілька років, коли виявилося, що багато членів знімальної бригади вже не живі, було чути, що отруєна зона, в якій зйомки відбувалося б полум'я, нібито навіть випромінювання. Але ніхто не знає про це.
На додаток до того, що сценарій був постійно перероблений, деякі сцени фільму були перероблені. Це дав дивне враження: якщо це не Тарковський і Рерберг, але невідомо людей, я запідозраю їх непрофесіоналізму.

14.

Зроблений матеріал був прийнятий до Москви для розвитку, після чого приніс до роботи позитивний. Я був на першому екрані в Таллінн кіностудії. Зображення виглядало темно-зеленим.

Це два зображення з того ж згодом відхилений матеріал:

16.00 р.

р.

Згодом матеріал був виданий у вузькому колі. А потім я думав, "Дуже, що таке грубе позитивне, а потім їх правильно виводити." Але складніше. Я дізнався про творчі проблеми пізніше, а в той же час другий оператор, який заряджав виставку, мав залишити кінокомпанію, хоча я дуже сумніваю, що він був полум'ям, тоді дизайнер-постановник Олександр Бойм, досвідчений фільм і театральний художник. Вони заміщали одного або іншого члена екіпажу. Одного разу черга прийшла до мене: Я був проінформований без пояснення, що я збираюся до Москви. І пішов. У мене було враження, що ініціатор цього цілого округу не був Тарковський, але хтось з його оточення. На студії босів не запитав мене будь-які питання, очевидно, усвідомлюючи, що це було своєрідною грою, щоб подивитися. І, нарешті, Рерберг мав залишити. А замість того, Леонід Калашніков був запрошений, який прийшов з помічниками. Щось навіть вдалося видалити, після чого припинилася робота – восени.
Продовжив роботу в студії, взяв участь у знятті фільму «Емелян Пугачов», що відбувся в Білорусі. Тим часом було прийнято долю Сталкера. Було прийнято рішення про те, що неякісна партія плівки (кодека 5247) і некоректний розвиток були блювотні.

Я думаю, що це дивний, бо він повинен був бачити до всіх зйомок в тестовій стадії. У зв'язку з цим кошти були виділені для продовження зйомки. Скрипт знову повторився, і було прийнято рішення, щоб насправді змінити його знову.

Це коробка, під якою закривається плівка.

1978 р.

Ведуться роботи над тими самими об'єктами, які були повернені на пружину, а помічник оператора запросив мене приєднатися до групи камер.
Режисер – Олександр Княжинський. Він був хорошим майстром, але в моє враження він не відчував себе незалежною як Рерберг, і від цього досвідченого внутрішнього напруження. На фотокамері KOS, яка є радянською копію американської камери Mitchell NC, і майже весь фільм, крім тісних планів проходження до зони, був знятий трансфокатором Cooke Varotal (якщо я не помилився 25-250, T 3, 2). Це високоякісна англійська лінза з змінною фокальною довжиною для плівкових камер розмір артилерійської оболонки та вартість пасажирського автомобіля. Я ще був другою механікою, але перший, більш досвідчений, який працював в студії протягом 20 років, коли побачив, що я зміг працювати, він дав мені можливість працювати самостійно, за яку я вдячний. У фільмах Тарковського камери часто переходить довга і повільна. На набір Шалкера, в більшості випадків я мав виконати цей рух.

А ось знову в Естонії. Починався зі сценою прибуття в Зоні, коли персонажі фільму зупиняють потоп і продовжують на нозі.

Знімок екрана з фільму

20.

Ми бачимо занедбане військове обладнання на відстані. Почасти це було реально, спеціально привезено з Москви, відпочиваємо декораторами. Підготовка до пагонів на дистанції носила піротехніку з димовою бомбою, переглядаючи напрямок вітру і створює ефект туману.

Поблизу станції живлення, пам'ятна сцена фільму була знята, коли камера від крупним планом лежачи Шалкер йде до води з об'єктами, що лежать в ній і плаває над нею. У готовому фільмі ми чуємо голос дитини читання фрагмента апкаліпса (6.12-16).

р.

Це сталося в нижній частині невеликого каналу, який використовується для подачі води в турбіни електростанції. Цього разу вода була про щиколотки. Кайдановський кладав практично в воді, хоча щось кладе під ним. Погода була досить класна, дизайнер костюмів Nellie Fomina придумав ідею вдягання актора під комбінезоном іншого, особливо водонепроникного і ізольованого для диверсів, щоб не застудити його.

З боків актора були покладені рейки, а візка з камерою була розташована в незвичайному вигляді: праві колеса на правих рейках, а зліва зліва наліво, тому актор був під кошиком.

Камера стояв на найнижчий штатив на краю тролейбуса і подивився на актора. Коли вона поїхав над ним під час зйомки, він буде вгору, перейде на нове місце, де камера побачила його в кінцевому кадрі. Я пам'ятаю Андрія Арсеніявіча, запитуючи мене: «Сергео, ви можете їздити на цьому відстані 3 хвилини?» Я сказав: "Намагайсь його." Він повернувся на секунду, дав команду "Старт", і я дуже повільно почав розкачати кошик, підрахувавши секунди до себе.

В цілому, люди моєї професії були помічниками головного оператора, і директор не змогли говорити. Але з того часу Андрій Арсеневич взяв на себе повну частину в процесі зйомок, він часто приймав місце оператора на решетарному, і я можу сказати з впевненістю, що я працював з ним.

3610Р. 4200Р.

Також активно бере участь у роботі декораторів, звертаючи увагу на кожну деталь в кадрі. "Зроби нас ikebana!" він сказав їм jokingly.

27.

Іноді зйомки відбувалися в прохолодну погоду. «Не життє життя без високих,» Солонітин один раз витертий під час лежачи в решетарах на вологих мохах, що оточують водою, оскільки епізод затребуваний. На всій групі він був Толією, і Кайдановський Саша, Гринко також був названий Ніколай Григорійович, очевидно, старшістю.

Вода була улюбленою суб'єктом Тарковського, і там було багато. Інколи мені довелося носити гумові черевики на дерев'яному штаті.

30.

Про те, що торкнутися, і незважаючи на те, що навколишнє середовище, було час для відпочинку, наприклад, для відтворення діцесу або розмови про щось зайве. Я пам'ятаю, що Тарковський колись сказав, що він любив жанр Західного, і буде радо зробити щось схоже. Я думаю, що якщо він зробив захід, то він буде схожий на прологу після того, як час на Дикому заході (1968). В цілому він був суперкритичний, один раз сказав про Spielberg, що його фільми не є фільмом на всіх (пергапсів він може означати “Джави”). Я не входив в цю розмову, але я пам'ятаю, що навіть тоді я не згоден з ним. На мій погляд, хороший фільм може бути дуже різним – Spielberg добре по-своєму, Bergman власним чином.

З початку до кінця зйомки цього фільму, а 1977 р., а в 1978 р., на задану працюю колектив фотографа Мосфільма Володимира Марковича Мурашка (нині загиблий) і, як було прийнято, записано всі значущі кадри фільму, а також робочі моменти зйомки. Він мав високоякісну камеру Hasselblad з форматом 6 × 6 см. Але відступу я бачив у книгах, періодичних виданнях, і в інтернеті лише кілька режисерів кінофільму. Де решта матеріалу було цікаво знати.

Я сам знімався досить кілька розумних пострілів, тому що в той час я ще не визначав своїх завдань, як людина з камерою: що варто знімати взагалі. Крім того, в найцікавіших моментах я був зазвичай зайнятий своєю основною роботою, а крім того, через напружене середовище під час зйомок я не був комфортним в цьому питанні.

Фото Nelly Fominoy

р.

У мене була камера Zenith 3M і старий німецький Voightländer з акордеоном на 6X9 см скляні пластини, з якими я також намагався стріляти. Я звернув увагу на нього, і сказав мені, що батько свого батька був схожим. Говорячи до нього, я сказав: "Діти, приїхати, я з цим машином." Я пропоную, що він зробив крок назад, щоб вийти з прямого сонця і взяв одну картину. Виявилося, щоб бути ламким, і протягом багатьох років я вважав її невдачею. А потім, після сканування негативного і настроювання в фотошопі я думав, "Не в гострості щастя - але посміхається на глядача, інший такий кадр не бачив."

На камеру знялися робочі моменти зйомки в Естонії. Про це повідомив М. Васильєв з Алмати, який був тренером в камерній групі. Я ніколи не бачив цього фільму. Я дива, де він пішов.

Це знімається з цього кіноматеріалу, це оператор Княжинського та І.

Сцена, в якій герої сидять на погані і відійшли від нього, була знята в Таллінні в кишенях. У епізодах проходження до Зони з'являються поліцейські. Вони носять умовну форму, так як вона повинна бути неясною, в якій країні відбувається дія. Якщо ви подивитеся уважно, на своїх шоломах ви можете побачити комбіновані літери "АТ", які насправді є ініціали директора. Те ж листи можна побачити на пакеті сигарет, які дружинні куртки Stalker.

На інших індустріальних зошитах міста було знято закриті плани проходження до зони. На залізничній платформі не було, але на залізничній платформі, яка локомотивів прокочувала вздовж залізниць. Поруч з ними були рейки для вагонетки оператора, на яких оператор сідає, тримаючи аррифну камеру в руках, обладнану системою стабілізуючого стабілізатора Steadycam, гасіння її треморів і струменів, і таким чином забезпечуючи її плавний рух. Я переїхала в кошик, який дозволив камеру переїхати з одного актора на інший.

38.

У сцену, в якій символи на автомобільній поломці Land Rover в зону через позапошту UN після проведення локомотивів майданчик з керамічними електроізоляторами не було без комічного епізоду. Тарковський, перебуваючи шуму локомотивів через мегафон, пояснив водієві, що йому доведеться піти, коли він хвилював свою руку, і в той же час показав, як він би хвилястий. Водій, без розбирання, торкнувшись локомотивів з місця. Тарковський звернувся до нього: «Не, ні, ні зараз, але на набір!» локомотиви припинили і сильно припущені назад до місця. Тарковський знову пояснив, що цей час показує нічого. Двигун знову почав. Тарковський перетворився на своїх колег: «Я не рушила руки!» Виходить, що за ним стояв його помічник Женя Цимбал, який показав водію цей жест.

У плівці цей постріл чорно-білий. В цілому все було знято на кольоровій плівці, але деякі епізоди були надруковані в чорно-білому кольорі.

У Москві в великому першому павільйоні Мосфільму було побудовано набір прикрас, що зображують квартиру Stalker і деякі номери в зоні, які були побудовані так, щоб вони могли бути заповнені водою в деяких місцях.

Фото Георгія Рожевасов

Фото Георгія Рожевасов

Під час зйомки одна довга сцена, в якій Stalker читати вірші «Це літо пішов», і є діалог, в якому телефонні кільця і світильники вгору, візок з камерою переміщається кілька разів на доріжки з поворотом. Так як решетарний і зйомка були двома або трьома днями, я мав малювати візерунковий візерунка лише раз в моїй практиці. В кінці ця сцена була вирізана під час редагування.

Ще одна сценарія зобразила вигнуту тунель, через яку прогуляли герої. Щоб перемістити камеру на ньому, було побудовано спеціальний візок, який переміщався уздовж рейки, накріплений по обидва боки тунелю, і закривається довгими смужками прикрашеного полотна, яка троянда, що дозволяє візок проходити.

І були побудовані такі прикраси: велика кімната в Зоні з кімнатою, в якій надані побажання, і багато гір, як могили, і інтер'єр бару.

Фото Георгія Рожевасов

Я пам'ятаю, що під час зйомок сцени діалогу Сталкера з дружиною перед його від’їздом до Зони, закінчуючи її тантросами, Аліса Франдлич так занурився в стан її героїні, що після завершення команди вона не могла відразу залишити його, а Жаня Цимбал буквально здійснила її в руках з пейзажу.

Під час зйомок на Mosfilm Garik Pinkhasov прийшов на сайт з камерою, яка раніше працювала в студії як помічник оператора, а пізніше стала відомим фотографом. Одного разу Володимир Висоцький прийшов, з ким був друзі Тарковський.

Виїзд з бару. На фоні похмурого промислового ландшафту було побудовано невелике оздоблення біля паркану психіатричної лікарні Кащенко. На фоні видно труби ЧЕС-20 (13 вулиця Вавілова).

Глибоке значення фільму було розкрито мені поступово, навіть з першого погляду, і під час зйомки це навряд чи було зрозуміло для всіх, особливо, оскільки ідея автора не була утворена відразу.

Текст: Сергій Immortal 2014 ©
Зауважені фото: Сергій Immortalny ©

П.С. Це, дякуємо Вам за Вашу увагу та терпіння!!!
P.P.S. У джерело є бачення з сценами, але я не можу вставляти їх, чому, якщо хтось цікавиться, будь ласка, прочитайте. Дякуємо!