Письмо француза об обороне Севастополя...

Лист від французького солдата з Криму звернувся до друга Маврика в Парижі:

Наша головна говорить про те, що відповідно до всіх правил військової науки, це високий час для них. Для кожного пістолета ми маємо п'ять гармат, для кожного солдата, десять. Ви повинні бачити свої гармати! Можливо, наші діди, які потроїли Бастилію, мали кращу зброю. Вони не мають оболонок. Щоранку, жінки та діти вирушають у відкритий поле між укріплень та упакують нуклеус у шкарпетки. Ми починаємо зйомки. Так! Ми знімаємо жінок і дітей. Не дивуватися. Але нуклеї вони збираються для нас! Вони не залишають. У нашому напрямку і хлопчики покажуть мови.

р.

... Вони нічого не їсти. Побачимо, що вони діляться невеликими шматочками хліба в п'ять. Де вони отримують сили для боротьби? Вони відповіли на кожну атаку і змушують нас відступати за укріпленнями. Не сміятися на наших солдатах, Мавриках. Ми не злагоджено, але коли росіянка має байонет в руці, радимо йому вийти з шляху. Я, шановний Маврик, іноді перестаю битися

Мені здається, що війна ніколи не закінчиться. Минулої ночі ми атакували на четвертий раз в день і відступили на четвертий раз. Російські моряки (Я написав вам, що вони залишили кораблі і тепер захищають бастіони) кинули нас. На голові ran a панчішний хлопчик з чорною антеною і сережкою в одному серці. Він збив два наших - один з байонетом, інший з алетом - і вже зацікавив третину, коли гарна порція лопатки вдарив йому право на обличчя. Рука моряка в'яла, кров розбризується фонтаном. На жаль, він побіг ще кілька кроків і впав на землю на наш дуже rampart. Він перетягував його до нас, пов'язав його рани і кладемо його в дупу. Він все ще дихає: "Якщо він не гине до ранку, ми надішлемо йому до непідтвердого, - сказав він. - Не пізно зараз. Чому ж й

На ніч я раптом кинувся, якби хтось виштовхував мене на боці. Він був дуже темним в дупу, хоча очі був вигущений. Я кладаю там довгий час без повороту і не може спати. У кутку був іржі. Я отримую матч. Що ви думаєте? Поранений російський моряк кинувся до бочки гармати У своїй руці він проходив стрижень і вогонь. Білий як полотно, з зубчастими зубами він проціджував решту своєї міцності, намагаючись з одного боку пропустити іскру. Трохи більше, і всі ми, разом з ним, з усіма викопами, будуть літати в повітря. Я стрибав на підлогу, натертий вогонь від руки, і не сяю голосом. Чому я кричу? Небезпека над. Поведи мене, Маврик, за перший раз у війні, я рубав. Якщо поранений, кровоточивість, рука якого відірвалася, не віддавалася, але намагається поводити себе і ворога в повітря, то ми повинні зупинити війну.
Неприємно боротися з такими людьми. й

Джерело: «Нахімов» Й. Давидов, Молода гвардія, 1970

Джерело: