Деструкції найбільшого каравану в Афганістані

лейтенант полковник Артур Деревянко:
Для цієї операції всі 17 бійців отримали орден Червоної зірки.

Лт. Колон ARTURS DEREVYANKO:
Весь свій час в Афганістані, не один з солдатів, які я замовив. Діти сказали, що я щасливий, швидко.

Ліевтенант Деревянко був відомий для відкриття та усунення одного з найбільших караванів зброї всього часу в Афганістані. На радянській стороні загинув бій понад шість годин, а не єдиний солдат. Після цього ідея нагородження лейтенанта Деревянко ордена Леніна та звання Героя Радянського Союзу в Москві. Але він ніколи не отримав добре збережену нагороду...

Для цієї операції всі 17 бійців отримали орден Червоної зірки.
Чому ви не стали героям Радянського Союзу?
- Вам необхідно попросити бос. Я дізнався, що мій наказ був отриманий кимось на вершині - або начальником розвідки армії або когось іншого. В кінці я отримав орден Червоної зірки за цю операцію. Для Афганістану я отримав орден Червоного банера і три Червоної зірки.
Ви, ймовірно, пам'ятаєте, що операція для життя?
до До найменшої деталі! Що було 3 червня 1987 р. Ми зуміли зберегти величезну каравану зброю - понад 200 верб. Афганської війни. Щоб бути чесним, ми поїхали в нього майже випадково. І це було. Однією з видів бойових дій було так звані скринінгові рейси вертольотами для вивчення певної площі місцевості, для огляду автомобілів і мирних караванів, що переміщаються протягом дня. І тільки летять перед тим, як вийти на горж, група вертольотів Мі-8, які були названі «бесами», а два вертольоти Mi-24, вишиті «крокоділи», ми помітили рухомий караван.

Я дав наказ на землю вертольота для пошуку каравану. Один вертоліт висаджував біля начальника каравану, а шахта була ближче до середини. Коли ми підходили до каравану, ми відразу побачили, що вона була завантажена зброєю. Камелі додали непрозорі гармати, протиповітряні гірські установки, міномети та ракети (RS)... Уявіть: є рядок богів, а не єдина людина. Всі пушманці, ледь побачать наші вертольоти, кидаються в випадковому порядку. Ну, приїхали ходи.

І тепер у мене є завдання - як зупинити повзунки, нехай вони залишають з зброї. Відповідь полягає у видаленні. І швидко, аж до того, як «сихати» прийшли до своїх почуттів і кинули, щоб збити караван. Я дав наказ руйнувати повстанців. Звісно, це може здатися жорстоким поглядом, але необхідно розуміти, що ми просто не мали права залишити зброї і тварин до Дючманів: вони знову використовують для транспортування зброї, а самі зброї будуть перетворені проти нас. У цей час наші вертольоти літають в базу для допомоги. І як тільки "бес" і "крокоділи" зникли з прицілу, "сихає" кинулися в атаку. Ситуація закріплюється: є тільки 17 нас, а не повітряний чохол. Коли ми були на захисті, ми розпочали зйомки.

В той час як я переглянув одну частину території з бінокулярними, з «зеленої» сторони, так як ми назвали зеленими просторами, двома доучками, спрямованими на мене від закриття. Звісно, я не міг бачити їх. Але Володія Бондар, заступник п'ятого офіцера компанії, помітив їх. Він відштовхував мене, і він впав: з автоматичною чергою, він стінув обидві ноги, зламав кістки. Якщо це не для Волверину, то це буде моя остання боротьба. А потім Володя був виписаний, і, на жаль, він став другою групою. Зараз він живе біля Нежина.

Але я повернувся до цього незабутній день. Як тільки ми встигли зав'язувати Володи - і почали те, що називається, петля. Попри те, що поблизу села, в якому цей караван з озброєнням просто чекав. І усвідомили, що караван захопив Шурав (радянські солдати, з Перської Шури - ради). - Автор. Таким чином, коли наші вертоліти залишили, «спіріти» з села перенесли на переробка каравану. З іншого боку, з боку проходу з'явилася група пушманів, які охороняли караван. У будь-якому випадку, ми припинили на обох сторонах.

У ганчірці не можна перенести цю стан, тільки сказати, що ми ледь встигли перевантажити зброю. Коли наші гелікоптери летять в групу підтримки, щоб забрати зброю з каравану і дати нам боєприпаси, пушманці висихали вниз і ми взяли трохи дихання. Як тільки колеса злетять, знімалися знову.

- Наскільки тривала боротьба?
До 13 п. Після 14 годин евакуація почалася. Я пам'ятаю, коли наша група вже була завантажена в вертоліт, один бій сказав: "Подивитися скільки овець!" Дивитися: на горі величезна кількість рухомих точок в нашому напрямку. І раптом усвідомлюю, що це не овець, але «сихає». Усвідомляючи, що ми вийшли, вони вирішили атакувати нас знову. І знову починав. Але операція була привезена до кінця: всі зброї були евакуйовані, а караван був знищений. Після чого вся парадна земля в батальйоні була наповнена зброєю: мінометами, гранатометами, безпробивними гарматами. А також протиповітряні гірські пускачі і близько 500 ракетних оболонок, 12-бюгельний ракетний пускач і новий в той час ракетний пускач для стрільби 17 кілометрів. Для цієї операції всі 17 бійців отримали орден Червоної зірки. І Володимир Бондар, який врятував життя, був присуджений орденом Червоного банера.

Ви втратите багато людей в цій боротьбі?
Не загинув солдатів в увесь сервіс. Після того, як хлопці занурилися на бджільницю (похилого носія персоналу), вибухнули на шахтах, але всі живі. Це те, що я можу бути гордим як лідер команди. Моя війна сказав мені, що я щасливий.

15 лютого 1989 р., коли наші останні солдати були вилучені з Афганістану, не було жодного пострілу.
Трохи фото з Афганістану

р.

р.

(Б)

р.

р.

Джерело: www.kvoku.org