Пост-радянська архітектура очима Френка Харфорта

Відомий німецький фотограф Frank Harfort взяв серію фотографій, присвячених пострадянській архітектурі. Він вистріляв високорослі з Москви в Благовєщенськ, які розташовані поруч з старими будиночками, килимами та іншими ароматами сучасної пострадянської території. Ви любите сучасну, пострадянську архітектуру? Чи не так здавалось, що вона часто не відрізняється містами, змінюючи їх обличчя до певного роду коксизму, без душу? Я іноді бачу будівлю, яскрава, з колонами, покритими надлишками, як обличчя жінки, яка зловживає косметика. І пам'ятаємо легенду Лужкову, які нібито брали проекти всіх центральних будівель.

Григорій Ревзін, архітектурний критик, написав дуже добре у своїй книзі Magnificent Twenty:
Пост-радянська архітектура триває двадцять років. Це багато. Упродовж двадцяти років почалась модернізація, неокласизм, конструктивізм, архітектура Сталіна. Історія цієї архітектури — історія про двадцять основних персонажів.

Рік Росії складає близько двох тисяч людей з дипломом архітектора, покоління – двадцять років, про сорок тисяч людей, а в результаті – двадцять фігур. Непарні коефіцієнти є одним на дві тисячі, тільки поети гірше.
Що таке? Що таке двадцять героїв? У 2008 році, коли я займав виставку «Партії в шахи» на Венеції Біеннале, Андрей Боков, Олександр Скокан і Євген Асас критикував мене з різним ступенем жорсткості для ідеї наближення російських та західних шкіл. «Архітектор», - сказав він: «Міжнародна професія, не те, що його громадянство, але що він приніс до архітектури сьогодні». Велике, що кладемо там?
Григорій Ревзин – архітектурний критик

Франк навчався в Гамбурзі, Росія з 2006 по 2011 рік і в даний час працює в Берліні і Москві.

р.

Джерело: рибальська сітка