Крісло-гойдалка мого дитинства - в Києві, Гідропарк

У київському Гідропарку є цікаве місце, де місцеві ексцентрики накачують м'язи на тренажерах з металобрухту.
Штангісти почали будівництво цього спортивного комплексу ще в 70-х роках минулого століття.
Сьогодні в «кріслі-гойдалці» можна зустріти як молодь, так і відважних пенсіонерів, які не бояться ні морозу, ні спеки.

У величезному парку на березі Дніпра можна знайти тренажери на всі групи м'язів. Їх виготовляють з металобрухту, деталей автомобілів, будівельних блоків, дерев'яних дощок та іншого мотлоху.

Ці світлини взяті з альбому "Качалка. Мускуловий пляж» фотографа Кирила Головченка.

У виборі тем для своїх проєктів Головченко зазвичай керується, перш за все, не їхньою ринковою вартістю, а власними «візуальними інтересами», як він наголосив в інтерв'ю Deutsche Welle. Тренажерний зал під відкритим небом зацікавив його ще в 2010 році. З тих пір Головченко п'ять разів відвідував Гідропарк, фотографуючи любителів бодібілдерів протягом одного-двох тижнів.

"Я був шокований. Я думаю, що це було кохання з першого погляду", – каже фотограф. "Потім я подивився ще раз, більш детально, і "крісло-гойдалка" вразило мене ще більше. Цих скульптур я не можу знайти іншої назви для тренажерів, потрібно просто помістити їх в музей. Це, якщо хочете, сучасне ленд-арт, новий конструктивізм».

Кирила Головченка цікавили не лише форми, а й колір, який домінує у київському фітнес-центрі під відкритим небом: бляклий синій, який, на його думку, є типовим радянським кольором. "Стає незрозуміло, в якому часовому проміжку ми взагалі перебуваємо. І тут постає питання: чи може все це існувати одночасно з прийняттям Україною Євро-2012? Це виглядає як знущання", – каже художниця. «Але насправді те, що там відбувається, є своєрідним авангардом, навіть якщо все виглядає старим».

Німецькі ЗМІ цікавляться проектом «Качалка», адже бачать у ньому ідеологію та символіку, а не просто незвичайну картинку, вважає Кирило Головченко. Популярний німецький журнал NEON опублікував кілька картин, які увійшли до нової книги. «Українські бодібілдери в безкоштовному тренажерному залі під відкритим небом тренуються краще, ніж власники місячного абонементу в німецький фітнес-клуб, які платять сімдесят євро на місяць і ніколи туди не ходять», – зазначає рецензент Якоб Шренк, який високо оцінив роботу Головченко.

Фотографії проекту «Качалка» опублікувало й інше німецьке видання – журнал GEO. Один із читачів відгукнувся на цю публікацію так: «Звіт чудово відображає українську душу в епоху прориву в сучасність. Фітнес-парк став справжнім культурним надбанням, яке ілюструє визволення України від тиску Радянського Союзу. Тому він має бути включений до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО».

Spiegel Online також побачив у роботах Головченко змістовну метафору. «З усього цього бодібілдингу з його поштовхами та ривками вимальовується новий, амбітний образ України. Воля країни, чия політична система балансує між демократією та олігархією, виглядає майже лякаюче", – пише Spiegel Online у рецензії на книгу. «Качки» з Гідропарку стали обличчям сучасної України для кореспондента газети Tagespiegel Єнса Мюлінга, який особисто познайомився з ними та з саморобними тренажерами «крісло-гойдалка» під час чемпіонату Європи з футболу.

Джерело: imgur.com, www.dw.de