Мілтон Глазер на ідеалі

Інтерв'ю з автором логотипу I Love New York. Мітон Глазер - один з найвідоміших дизайнерів в США, художник, який створив величезну кількість шедеврів графічного дизайну, в тому числі відомого логотипу I NY. На додаток до практики, 80-річний Glaser займається теоріями: лекції в університетах, пише есе та теоретичні аргументи про взаємозв’язок між дизайном та мистецтвом та їх впливом на один одного, професія дизайнера та складність творчого процесу.

, Україна

- Зверху ви виросли в російський район Бронкса з сусідами, які говорили про Троцький і Сталін, зустрілися з нашою авангардою в арт-школі. Чи впливає російська культура?

- Я вплинула на багато речей, але російський авангард був, звичайно, один з основних джерел натхнення. Я теж любила історію мистецтва Ренесансу. Я навчався в Італії з Giorgio Morandi і був дуже еклектичним у своїх ресурсах. Я думаю, що найкращою основою для роботи є історія мистецтва в цілому. Ні в стилі дає всебічний вигляд світу – кожен обмежений власним способом, і дизайнер може покладатися на будь-який з них в залежності від поставленого завдання він вирішує.

- Так, в одному з ваших інтерв'ю ви сказали, що немає абсолютного стилю, так само, як немає абсолютної правди - і стиль відображає в першу чергу дух його часу.

Точно. Стиль не є набором специфічних уподобань і окремих образів, це повноцінний винахід культури певної епохи. Культура розвивається в цілому, багато людей беруть участь в ній, і вони створюють стиль. Для людей мого покоління ідеї модернізму та конструктивізму здалося найбільш правильним, найбільш логічним. Ці ідеї навіть стали кодами поведінки, оскільки якщо вони містять абсолютну правду. Але насправді вони просто відобразили угоду певних людей в певних разів на деякі ключові проблеми. Не можна знати абсолютну правду.

- Як ви описали стиль сьогодні?

- У США суміш постімпресіонізму і постмодернізму переважає навпіл з вуличною культурою, створеною людьми, які фарбують графіті на вулицях. Це найточніший образ нашого часу. Старі боги, як і раніше живі, намагаються захистити модерніста і постмодерністські погляди — але вони на відміну від людей, які намагаються відкинути їх педесталь, щоб зробити революцію, знищити все старе. Ми можемо бачити дивовижний період в дизайні, з посиланнями на сучасну культуру США, Росії та Баухауса — і благних молодих людей, які намагаються зішкнути все. Буває одночасно. І я часто думаю про те, що ці посилання дуже обмежені сьогодні, і через це, ми можемо бачити те ж саме по всьому світу, і робота дизайнерів по всьому світу помітно схожа. Я бачу це серйозним обмеженням. Щоб вижити, все це необхідно знищити. Не можна побачити майбутнє, але я можу сказати з певними, що ми робимо сьогодні застарілими.

до Ви колись сказали, що є основні зміни в дизайні кожні десять років. Пам'ятайте найбільші зміни в кар'єрі?

до Важко сказати, що ці зміни не відбуваються протягом всього дня, і це не схоже на дизайн вчора, але сьогодні. Коли ми почали в Push Pin Studios з Reynold Ruffins, зазор між ілюстраціями та дизайном був яскравим. Ми бажали працювати як на одному візуальному культурі, так і в єдиний візуальний культуру. Більшість дизайнерів не знали, як намалювати і працювати в техніці колажу. І ми хотіли використовувати його все: ми працювали з колажом, але ми також звернулися фотографії, ми робили друкарську. Я завжди був зацікавлений у роботі з різноманітними технологіями та тенденціями, замість того, щоб зосередитися на одному і сказати, що дизайн все про.

р.

www.miltonglaser.com/

- Як ви змінилися в цей час?

- Аналізувати себе непросто. У своїй кар'єрі я завжди намагався дізнатися щось нове. Як тільки я почав робити щось, я перейшов на щось інше. За роки роботи я зацікавив ілюстрацію і більше зацікавлених у абстрактних роботах, більш складним, але більш чітким у своєму сенсі, більш зрозумілим. Я почав думати більше про ідеї, ніж самі предмети. Багато людей невідповідності дизайну. Не про те, як виглядають речі, це про зв’язки між словами та фотографіями, наративами та естетикою, кольором та формою. У візуалізації показано, як все підключено і я спробував вивчити його більше і більше.

до Що ви думаєте про свою роботу?

- Коли я дивлюся через мої архіви, я часто дивлюсь на старі роботи, і вони здаються страшно мені. Я знав і зробив це неправильно, але я можу зробити це по-різному? Я щасливий, що я не дала дизайну, що я зробив краще і краще. Я розумію, що я пофарбував багато страшних робіт, але кожен з нас змушений зробити помилки, щоб отримати краще на що ми робимо. Успіх в цьому сенсі є поганим інструментом: він не сприяє росту майстерності.

- Ви часто цитуєте приклад Пікассо, який, як тільки він досяг успіху в одному, відразу ж давав його і почав робити щось інше. Але як досягти майстерності? Якщо ви скатерти так багато, ви можете залишити любителя в все, що ви зобов'язані.

до Це дуже гарне питання. З одного боку я можу сказати - і хто піклується про всіх? З іншого боку, найбільша небезпека в кар’єрі дизайнера полягає в тому, що люди будуть закохані в унікальний стиль. І ви повинні повторити і знову, що зробили ви вже давно. Замість того, щоб зробити щось нове і зробити щось чудово в цьому новому полі, ви віддаєте перевагу не приймати ризики, оскільки ваша аудиторія може судити вас. Ви вже знаєте, що ви вже знаєте, і це найбільше обмеження, яке може статися в житті. З одного боку, важливо, щоб ви зрозуміли, що ви дійсно зацікавлені, але з іншого боку, ви ризикуєте благополуччя і успіху. Це сумний вибір.

www.miltonglaser.com/

до Яким чином ви розумієте, що ви готові взяти ризики і зробити щось нове?

до Це дуже особисте питання, і кожен відповідав йому самостійно. Ви повинні бути дуже особливим бажанням, розумінням, яке ви хочете продовжити розвивати свій розум, таланти та інстинкти. Ми живемо довго, і ми хочемо зробити нові відкриття. І ці відкриття дійсно чекають на нас! Якщо ви зрозуміли, що ви досягнете все, що ви хочете, це важливо, щоб не зупинитися, тому що будь-які важливі для вашої сім'ї, вашої країни, і, ймовірно, самі.

- Я завжди зацікавлений в тому, як дизайнери розуміють, що робота виконана - ви можете зробити ідеальний логотип для вічності і нескінченно пропонують більше і більше можливостей.

до Це дуже цікаво, тому що студенти часто запитують мене це питання: Як ви знаєте роботу? Я знаю, що це нічого не робити з часом. Часом роботи є десять хвилин, а іноді ви не встигли закінчити його протягом декількох тижнів або місяців. Для оцінки, які ви досягали найкращого результату – ви, швидше за все, зможете зрозуміти це інтуїтивно зрозуміло. Дизайн-практикум використовується для життя серед обмежень: його робота обмежена замовленням клієнта, власними можливостями, часом. Ви повинні відповідати цим вимогам. Чи буде твоя аудиторія? Чи може клієнт відчувати себе, що через свою роботу, вони зможуть досягти поставлених цілей – наприклад, продати щось або переконувати людей щось? Ви відчуваєте, що ви знайшли правильне рішення, можливо, краще рішення? Якщо ви скажете так три рази, робота виконана. Важкий для мене, щоб прикрасити це, але будь-який досвідчений дизайнер дізнався, щоб зрозуміти і відчувати його.

до Ви зробили багато проектів за десять хвилин?

- Багато - і далі. Я почав несвідомо будувати правильні з'єднання в голові. І тепер я рідко працюю окремо, я навіть не маю на зв'язку комп'ютеру. У мене є чудові колеги, і часто я сидю поруч з Судом і скажімо, "У нас є завдання, Суд, і ми тільки маємо 20 хвилин, щоб це зробити". І ми робимо це, тому що іноді ці обмеження дозволяють нам знайти абсолютно несподівані відповіді, відповіді, які ми не можемо приїхати в більш комфортну ситуацію.

www.miltonglaser.com/

- Ви втомилися від споживача? Ви можете сказати, що ви служите йому все життя.

до Одним з основних правил дизайну є не завдати шкоди. Дизайнер повинен мати таку ж відповідальність перед суспільством як лікар. Звичайно, ніхто не хоче боляче, але іноді стає дуже важко зрозуміти, що шкода. Ви повинні бути дуже уважними до наслідків. Я ніколи не працюю для тютюнової компанії або компанії, яка викликає цукровий діабет. Інші виклики ускладнюють морально-етичний вибір. Я розповідаю, що дизайн має бути гарним для суспільства. У дизайні є політичний голос, він взаємодіє з культурою, він приносить освітлення. Не завжди, але багато хто займається соціально відповідальним дизайном.

до Про неймовірне значення мистецтва - це мистецтво, яке допомагає культурі вижити. Що ви знаєте?

до З’явилась думка про те, що мистецтво не з’являлося. Люди вирішили створити щось, що відобразить ділянку ведмедя. В даний час є створення спільної діяльності для людей. Мистецтво як пошкоджене, але має важливе некомерційне призначення: це об’єднує. Якщо ви любите Моцарта і я люблю Моцарта, ми маємо щось спільного. Ви можете отримати шість різних людей в номері, і всі вони визнають Моцарт як мистецтво, навіть якщо у них немає нічого спільного. Мистецтво - це дивовижне явище, яке зв'язує нас разом, включає в себе нас невидимі зв'язки, і тому являє собою форму виживання для нашого суспільства. Видання

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: теоріяandpractice.ru