9 травня 1945 р. відбулася прем’єра фільму «Кашчей Іммортал».
Як і Кошчея, і казка, і знімальна комісія, яка здійснила в ці роки до Алтай?
Олександр Рове на початку війни вже був відомий як оповідання. У 1941 році закінчив роботу над фільмом «Гамперський кінь».
Олександр Ров був половиною Ірландців і половиною греків. Але він став головним російським кіносюжелом.
Незважаючи на те, що Ров був половиною Ірландська і половина Грецька, він знав, що була війна між Доброю і Евілом, яка була суть серйозної казки. У своїх спогадах Рове говорить: «І так, в темній Москві ми, повістітелів студії Союздефільму, зібраних, і, обговорювалися, вирішили в казковій формі, властивій нам створити фільм про примосні патріотизм російських людей; про потужні герої – наші великі предки, про їх мужність, сміливість, самолюбна любов до материка – загалом, в алегоричною мовою кінофеї, уникаючи прямих аналогій, розповісти про страшні події тих днів. й
Але незабаром німці були біля Москви, евакуйовані до Центральної Азії. Рове працював над бойовими колекціями, але не забуває про фільм. Затриманий організаційний процес. І було питання, де стріляти?
Згідно з легендою, хтось розповів Рове про Алтай: у своїй тайзі краса, про вікові дерева, «закінчення своїх хутряних гілок до хмар», про «товщі папорта, що досягають висоти пологової верхівки, високий коньяк». У будь-якому випадку, Рове не може протистояти.
У 1944 р. Ров прийшов до озер. На ньому були кілька акторів - Сергій Столяров, виконавець ролі Микити Кожемяки, Галина Григорєва (Марія Морна) та Іван Рижов.
Галина Григорієва
- Григорієва була після друкарських, рогових волосся ... - розповідає мешканець озер Галина Михайлівна Мартиненко, дев'ятирічна дівчина, яка взяла участь у зйомок фільму. - Тексти пісень, а це означає: Але як вони роблять, він виявиться - так красиво! Коли вона була в макіяжі, Столяров на обід подається з ложкою. І ми, дівчата, пекли... Столяров був без будь-якого макіяжу, всі наші дівчата були закоханими з ним - справжній російський герой!
Знімок екрана з фільму. Сергій Столяров, ідол жіночої половини СРСР, на фоні Алтайських берез.
Олександр Дмитрович Журавльов був 17 років в ті дні. Він не брав участі в стрільбі, але він бачив як Рове, так і Столяров, як кажуть, близько.
«Наш будинок стояв на краю, біля лісу, і вони прийшли до нас якось після пікіровки грибів», - розповідає Олександр Дмитрієв. Він дев'ятдесят років, але він все ще міцний і має велику пам'ять. - Мама почала сортувати - половина грибів відкинулися, табурети. Мусковіти - вони не розуміли грибів. Ті, хто залишив, смажені, вони їли, подякували. Через кілька днів вони вийшли назад – всі гриби були добре.
Олександр Журавльов був 17 років під час зйомок. Рове і Столяров приїхали до свого будинку на обід.
У липні 1944 року в обласній газеті Альтаївська Правда опубліковано оголошення: «Федер Косчей Імморт» запрошує взяти участь у зйомок на станції. Озери чоловіків і жінок різного віку. Можливо, хтось прийшов до зйомки, наприклад, від Барнаул, але більшість виконавців за роль і епізоди були мешканцями станції і село Озерки. На жаль, їхні історії були записані лише нещодавно. Так що зараз кожен факт, що кожна назва повинна її вага в золоті.
- Фільмування відбулося біля Великого кредитного озера. Зустрілися з місцевими чоловічими військами - і прогулялися по с. в міжряддях в шоломах з рігами, в бронюванні. Селяни назвали їм девіли... – каже Олена Новоселова, вчитель Озерської школи та директор школи, фіксатор озерської легенди.
- Збудовано ціле село. Будинок мав три стіни. На одній фото можна побачити храм.
1419797
с. опалився на плівку. У фільмі є постріли – поле хліба горіння (в Озерках вони називають «поль на Рогульках» – тепер у Первомайському районі). Для цього з Москви отримала спеціальний дозвіл.
768702
Коли вони спалювали поле жито, вони сказали, що хтось написав скаргу до Москви. Після всього хліба! згадує Галина Михайлівна Мартиненко. Про це заявив, що фільм буде платити за себе. У фільмі є постріл: Мар'яна Морна стоїть на балконі, і ми, діти, йдуть і співаємо пісню. Я ще не пам'ятаю цю пісню: "Весняний, що прийшов ..."
Р
Галина Мартиненко, учасник зйомки: У фільмі є постріл: Мар'яна Морна стоїть на балконі, і ми, діти, йдуть і співаємо пісню. Я ще не пам'ятаю цю пісню: "Весняний, що прийшов ..."
У казці Микита Кожум'яка говорить з тобою і пророкує неприємності для нього. Не було спеціальних ефектів або комп'ютерної графіки. Тодо, так що колектив Станіславський шеут «Я вірю!» був необхідний живий.
до А потім багато цукерок були в підвалах - цукерках і молоці кинули так, щоб молоко не сказали, такий торець був названий «холодним»... згадує Галина Михайлівна. - І тут приніс «холодний» режисер. Він забрав один. Я не пам'ятаю скільки. На нашому озері були лілії, але режисери ще зробили самостійно, штучні, дуже красиві.
Пороги, необхідні для фільму, були придбані після попереднього «розташування», яке 4 липня 1944 р. було оголошено знову через «Альтай Трут»: «Фокустична експедиція Союздетфільм купує голубці (з різних костюмів) для готівки. Для перевірки голубів, будь ласка, заповніть адресу з зазначенням часу перевірки за адресою: Барнаул, пост-офіс, на вимогу "Союздетфільм".
Він також необхідний ведмедя. Ні в лісі не тримали ведмедики, звичайно, і в лісі не було фольги. Таким чином, одна з місцевих працівників, одягнена в дикій шкірі.
У кредитах зафіксовано, що Старий Ман-сам-псіст, який дає Микити Кожем'яку невізійну шапку, яку грали Джордж Міллар.
- Ні, Міллар не прийшов ... - твердо каже Олександр Дмитрович Журавльов. - А старий чоловік був відіграний нашим озером дід Мотовілов, він мав справжню плоску бороду ...
905452
Косчей. Цей образ Георгія Мілляра «записав» з третього князема Апокаліпса з живопису Віктора Васнецова «Варріори Апокаліпса». Перша роль Міллар на сцені... Cinderella! Саме тоді він відіграв багато всіляких злих духів - Косчей, Бабу Яга і навіть диявола в "Вечірній на фермі біля Диканьки". Міллар не в Алтай - епізоди з ним були зняті в Центральній Азії.
На жаль, не вдалося встановити актори. Галина Мартиненко каже, що вона отримала або 18 рублів або 180 тонн. Я не пам'ятаю, що гроші були для того, як - це, ймовірно, не так багато. Але для пам'яті всіх озерних дівчат, які брали участь у зйомки, були кольорові стрічки, за спогадами – з атласу.
Ці стрічки плетені в наші косички. І ми були допущені після зйомок стрічки, щоб залишити ... — каже Галина Михайлівна. - Ми були так щасливі. Життя було важко. Війна...
І Галина Михайлівна пам'ятає, що дітям в цьому літньому вогні лікувалися морозивом і тортами. Може бути Рове, позбавляючи, будь ласка, сільські діти, і дійсно знайшли десь, ймовірно, рідкісні в Wartime, делікатеси?
У озерах тривав три місяці. Тоді режисери залишили і повернулися на весні 1945 р. з готовою плівкою - так в найближчі роки фільм 70 років!
У мемурах Рове записано, що «селянський клуб не міг вмістити всіх бажаючих». Я мав «пуш» стіни – натягти полотно на вул., перед входом в клуб, а фільм відразу дивитися на сотні глядачів.
Олександр Дмитрович Журавльов не був на прем'єрі - він вже протягував в армію. Але Галина Михайлівна запам'ятовує все - і лист замість екрана, і той факт, що на вимогу озер фільм знову був показаний і знову.
«Відображається фільм на станції безкоштовно», – каже вона. - Все сподобалося. Я був тільки шкода, що я не бачу себе - я тільки визнав мій подруга Віра Лазарєва.
9 травня 1945 р. відбулася прем'єра в Барнаулі. Микита Кожемяк перемогла Кошей, який не був безсмертним. У тих випадках, коли звіти про смерть лідерів гітлеріту були опубліковані у газетах на невеликому принті. Фільм завершився словами: «Після громіздки, краще, ніж старий, Росія буде красиво цвітати, ніж колишня» – і кожен, ймовірно, хотів би вірити, що це станеться.
Ідея створення Косчейського туристичного бренду Altai з'явилася в 2011 році.
- Я часто відвідую Державний музей історії літератури та культури, звідти дізнався історію фільму про Кощей, і думав, що він повинен бути розроблений ... - говорить Сергій Мозговій. І в 2011 році регіони почали захоплювати казкові герої. І я думав, що Косчей може бути казковим брендом Altai. Це справді масштабний характер з світовим полум'ям. Фільми Рове навчаються американський режисерам. Я дивився Хоббіт інший день - є багато в ньому, що лунає Кощей.
З тих пір, як ЗМІ говорили про цю ідею на ранні дні квітня, спочатку багато лікували її як жарт. Багато, але не режисер Тальменського музею історії Людмила Смірнова. Вона просто побачила її як практичне насіння.
Ми вже взяли участь у кінофестивалі та розповіли про всю історію. І я бачив інтерес, не тільки від росіян, але і від іноземних гостей з Німеччини, Тайваню, Гонконгу. У 2009 році для науковців і музейних працівників Сибірської області ми організували величезну виставу «Кошей Іммортал в новому шляху», яка відвідала 300 осіб – це наші народні колективи, художні школи. І на досвіді сімейного туристичного маршруту «Щас разом», я бачив, що історія про фільмування казки про Кошей дуже цікава як дорослим, так і дітям... говорить Людмила Смірнова.
Людмила Олександрівна, якщо задуманий, то відразу ж робить – це підтверджується цілим переліком виграних грантів та реалізованих проектів. Вона швидко приготувала і надала на президентський культурний грант, «Мандрівний винахід темряви». Олександр Ров. Навесні 2013 року стало відомо, що заявка Людмила Смірнова перемогла.
«Проект визнав, що має всі російські значення, а сума гранту зросла від 550 тис. рублів до 600 тис. ...» Людмила Олександрівна розповідає про нас.
У вересні 2014 року музей відкрив зал, присвячений фільму Олександра Рове. Тепер є величезний екран, який дозволяє дивитися казки в 3D. Портрет Олександра Рове, кадри та персонажі з його казок, унікальна книга про режисера, випущена в його батьківщині, в місті Юріївець, Іваново обл. та додано до музею нещодавно. Є груди і качка (because Koschei's Смерть знаходиться в кінці голки, голка в качку, качка знаходиться в гаї, гайка знаходиться в грудях, а грудей знаходиться на дереві). І найголовніше - величезний, двометровий Косчей! У кав’ярні з дерева Сергія Бразгової.
- Люди, які навчають цю історію з нас – захваті і сюрпризом! – каже Людмила Смірнова. Казка знайома всім з дитинства, але ніхто не міг подумати, що все це було знято в наших місцях.
Як працює, ми побачили своїми очима. Студенти, які прийшли в музей, будучи в залі, перетворили свої голови, подивилися на Косчей. При запиті, якщо вони знали про Косчей, сини захопили «Є!!!» і коли запитали, чи побачили казку про нього, то ж «Є!»
Це властивість реальних казок – діти все ще знають їх, навіть якщо вони покажуть про ельфи на телевізорі цілий день.
Директор Музею Талмена, автор гранту «Меррі Оповідання темряви». Олександр Ров» Людмила Смірнова: «Діти, ти знаєш, хто Косчей Іммортал?» ! ?
Що може бути і має бути реальним продовженням цієї історії?
«Ви можете відновити в певній мірі казкове місто, або зробити галерею казкових героїв з дерева ...» говорить Сергій Мозговій, з якою ідеєю все почалося. Ми, скульптори, могли об’єднатися і робити це протягом декількох днів, так як це було в рамках фестивалю, наприклад, в Шотському.
І це можуть бути магазини майстрів, сувенірів, екскурсій на місця подій, етнографічних концертів, вражень і емоцій - все, що люди готові переходити на тридцять земель до Царства - тобто до казки.
-img16----