Сервіс

Довгий час тому я помітив, що немає однієї статті на Hub про обсерваторію. Є статті про телескопи, супутники, астероїди. Але немає статей про те, як розташовуються звичаї астрономів. Що це таке? Після того, як було багато статей про офіси великих ІТ компаній, які відварилися до того, де цукерка подається, де використовується підбір стільців, де використовуються комп'ютери. Але ці статті не згадували спостережників. Але на мій погляд, набагато цікавіше дивитися на пучок монстройських творів генія людини, ніж порівнювати обід програміста Google і Apple.

Від часу я їду до різних спостережників. Я хотів очистити від непорозуміння над і писати оповідання на тему. Уссур Астрофізична обсерваторія (UAFO FEB RAS), яка є найбільшою обсерваторією в Далекому Сході. Жителі Приморського краю, ймовірно, знають це добре, але я думаю, що це буде цікаво для інших, щоб читати.

Збереження знаходиться біля Уссур'янська (20 км), але має гарну астроклімату: освітлення поруч з містом мінімальне. Тайга знаходиться поруч з обсерваторією. Вони говорять іноді навіть тигрові жилети.
Збереження було створено в 1953 році для регулярних спостережень сонячної та сонячної активності. У Радянському Союзі була унікальна перевага, яку ніхто ще не був у світі – це може спостерігати сонце з моменту його підйому на Далекому Сході і захід в Калінграді. Тепер ті ж завдання можуть виконуватися кількома супутниками (SOHO і STEREO), обсерваторією є більш базовим блокуючим дослідникам з Сонця, з спеціалізованими інструментами, які дозволяють отримувати дані в режимі реального часу.
Останнім часом обсерваторія була переоснащена і тепер вирішує проблему дотримання астероїдів, супутників і гамма-променів.
В цілому, обсерваторія має близько десятки інструментів, з яких 2/3 знаходяться в активному режимі.
Я не знайомий з фізикою сонця, набагато менше з технічними хитрощами спостереження та збору інформації. Я прокоментую заздалегідь для неточностей і спрощення.

Горизонтальний сонячний телескоп. Одним з найстаріших інструментів обсерваторії є горизонтальний сонячний телескоп. Його зовнішній вигляд здивує людину негайним з астрономією. Сонце має передбачувану траєкторію, яка майже ідентична від дня до дня. Вузько заточений інструмент не повинен мати повного діапазону можливостей, необхідних для звичайного телескопа.
Інструмент призначений для спостереження сонячних плям і аналізу їх спектру.
Не використовувати зараз. І оптика і аналізова частина морально і фізично застаріла. Але це не робить їх більш цікавими!
Будівля схоже на все, навіть гараж, але не телескоп. Металева частина відтягує рейки. Під металевою частиною є два регульовані лінзи, які дозволяють контролювати рух сонця. Нижня лінза відображає сонце до верхньої, а верхню до отвору в стіні.
Схематично, промінь наступним чином:

Зображення сонця перенаправлюється в будівлю, проходячи відстань близько 15 метрів до світловідбивної дифракційної сітки, а потім повертається назад, де є рефлектор, перенаправлення променя до сусідніх залів, де це більш точний аналіз.
Отвор з якого настає зображення сонця. Легко зліва, ви можете побачити рефлектор в шапці, перенаправивши зворотний промінь в приміщення, де відбувається аналіз.
І це дифракційна сітка. Ви помітили колір стін? Це чорний спеціально для мінімізації перешкод. Коли експеримент пішов, всі вогні вимкнено.
На стінах залу є багато чудових світильників, які вже закінчили трохи.

Спектрограф-коронограф (Sudden Corongraph). Має дещо різну схему, більш схожу з звичайним телескопом. Його основне завдання полягає в аналізі спектру корони сонця. Устаткування мало нове, але останнім часом не використовується.
Бар ховається на сонці і веде його. У барі є спеціальна пластина, яка дозволяє закріпити сонце, залишаючи тільки крону. Зображення коронки береться до підвалу, де відбувається аналіз обладнання.
Трохи докладніше опис акції: Неймовірний коронаграф складається з основного об'єктива О, який будує образ Сонця на металевому диску D, який не дає світла фотосфери, що проходить далі і, таким чином, створює штучний застібка. Для усунення розсіяного світла, що з'являється через дифракцію від краю основного об'єктива, за металевим екраном є лінза O', яка будує зображення основного об'єктива на апертурі B з отвором невеликого достатньо не пропустити зображення країв основного об'єктива. Наступний об'єктив O будує остаточне зображення корони або промінансів на спектрографічному освітленні або на плівці П.

Чинник, який перейшов через перші два спектрографи, буде здивовано запитати «не модернізовувати ці спектрографи, наситити їх сучасним обладнанням, не привезти їх до роботи?» Але... Це занадто дорогий, занадто складний, занадто регульований. Як виглядає сучасний сонячний спектрограф? Ось він:
Біла частина кабіни ректні. Невеликий телескоп відправляє зображення в чорний ящик, де розташовані спектроаналізатори.
У той же час він обслуговує один оператор, отримує результат миттєво, дозволяє його швидко аналізувати і передаватися споживачу. В даний час введено в експлуатацію спектрограф.
Я не можу дізнатися точну характеристику всіх спектрографів, але мені здається, що вони не набагато гірше в сучасних спектрографах, і, можливо, краще.

Але спектральні телескопи не тільки телескопи, які встановлюються в обсерваторії. У обсерваторії є ряд телескопів для звичайного оптичного спостереження сонця. Перш за все це телескоп:
телескоп - це приклад того, що досить старий телескоп можна використовувати з досить сучасними матриць. До речі, приділіть увагу цікавою схемою: зображення надходить в частину труби, яка розташована зверху, і закріплюється знизу зліва.

Крім того, обсерваторія має телескоп, який виконує постійні спостереження за сонцем через водний фільтр. Цей метод дозволяє спостерігати хромосферу сонця, усунути вплив фотосфери. З таким фільтром можна побачити промінанси і динаміку верхніх шарів Сонця. І отримати ці дивовижні фотографії.

Повернутися до старої техніки. Хто живе в цьому будинку?
Астрографія життя в цьому будинку. На жаль, трохи пізно з епоху. Придбаний перед реструктуризацією, він був дуже сучасним. Але незабаром почалася реструктуризація, там не було грошей, на нього не було. І коли гроші з'явилися, він був морально застарілим: почалася ера чисел.
Перше питання, яке я запитав: «Чому потрібно два труби?» Розчин був незвичайним для мене, людина епохи цифрових камер. Виявляється, що при випромінюванні пластин існує можливість отримання «розбитого пікселя», точки з локальним підсвічуванням або підсвічуванням. Для того, щоб вирівняти такі артефакти, системи використовуються, що дозволяють одночасно піддаватися два ідентичних фотокарток. І тут, де були розміщені фотоплівки:
Другий диво цього телескопа знаходиться в цих барабанах і в цій налаштуваннях:
Це автоматична система управління, досить сучасна в часі. У барабанах містяться коди на сірому, а коробка є комп'ютером управління.
Сірий код - це числова система, в якій дві суміжні значення відрізняються тільки в одній категорії. Спочатку було призначено для захисту від помилкового запуску електромеханічних вимикачів. телескоп використовує оптичний код сірого кольору в барабанах. Датчик читає поточні позиції і дозволяє переходити над зоряним небом автоматично до точності дуги другий.
На жаль, телескоп морально застарілий. Не один зараз потребує будь-яких пластин, не вузьке поле телескопа, немає великих розчинних поля в площині фокусу. Сьогодні телескопи виглядають так:

Сучасні телескопи
Всі три цих телескопів набагато менші, простіші, більш компактні і ефективніші, ніж монстроус астрограф вище. Сьогодні вони використовуються для спостереження за гамма-променевими лопцями, астероїдами, приставками та висококласними супутниками. Два великих дають не тільки більшого поля, але і краще світлочутливість.
50-сантиметровий телескоп.
60 см телескоп + 20 см телескоп.
Ці телескопи ефективно вирішують проблеми проекту ISON, а також попередження про астероїдну та пристанну небезпеку. Відкрито ряд астероїдів.

У обсерваторії є два радіотелескопи. Один, сонячний, працює:
І другий подарунок від військового, який ще не був запущений, але дуже хочеться.

Варто сказати, що в компоненті повсякденного життя спостережник значно втрачається як Google, так і Yandex: Важко тримати стабільну воду, інтернет і електрику на дистанційній горі. Все, але нестійке. Не збийте консерваторії і в змаганнях з печива тастера.
Але це красива. Навколо тайги, кедрових соснових дерев, які випромінюють виноградом і актінідія (молодший брат ківі). На ніч можна почути бори та інші тварини. Іноді вони говорять, тигри проходять. Кінець робочого дня відзначає світанку і туман, що охоплює пагорби. кілометр від обсерваторії є найбільшим дендропарком в Далекому Сході.
Чому вам потрібні холодильники з Coca-Cola і таблиці з печивом, коли між роботою ви можете піти на прогулянку в тайзі?

З.Ю. Дуже дякую за екскурсію! Якщо у вас є можливість говорити про консерваторії, варто це зробити? Ви. Що б. Вони всі однакові. Тільки зареєстровані користувачі можуть брати участь у опитуванні. Приходьте, будь ласка, 188 осіб проголосували. 17 человек.

Джерело: habrahabr.ru/post/236773/