Айтишнік на відпочинок: добавки до телескопа

р.

Так ви зацікавили астрономію, купили телескоп і думали про різні набори тіла, щоб поліпшити якість і зручність спостереження. Питання переобладнання та присвячені цьому пості - окулярів, фільтрів, інших особливостей.

У вечірці любителів астрономії тема окулярів та інших наборів тіла дуже холівар. Тут я окреслюв свій досвід двох років лази-фосцинації з аматорською візуальною астрономією. Якщо ви категорично не погоджуєтесь з наступними, або ви сказали протилежну думку, будь ласка, лікуйте заспокоєння та розуміння.

Куточки

Очні заготовки, як телескопи, давно еволюціонуються від примітивних пристроїв з великою кількістю спотворень на стегні телескопічної техніки для розширених складних оптичних систем з антирефективними покриттямами та комп'ютерними імітаціями в розробці. Не існує особливого сенсу в розгляді оптичних схем окулярів, тому що є багато оптичних ланцюгів, вони складні, власні на різних фірмах, а, власне, властивості окулярів стають найважливішими:
Фокусна відстаньй Визначається остаточне закріплення телескопа з встановленою заготовкою. Для розрахунку збільшення необхідно розділити фокальну довжину телескопа фокальною дистанцією ока. Наприклад, телескоп з фокальною довжиною 900 мм і набором окулярів 24 мм дасть збільшення 900/24 = 37.5 х. Загальні заготовки від 4 до 30 мм, заготовки 2-3 мм або більше 30 мм є більш рідкісними. Окуляри з екстремальними фокусними значеннями є більш дорогими, складними і мають свої недоліки.
Поле зоруй Цей параметр визначає, наскільки велика видима зона в окулярі буде і як буде виглядати об'єкт. Зазвичай поле зору знаходиться в діапазоні 40-60 градусів. Чим більше поле зору, тим краще.
Нудотай Цей параметр вказує на те, як закрити очі слід до заготовки. Якщо ви змушені використовувати окуляри, то вам буде потрібно окуляр з видаленням учні 12-20 мм. Окули з дуже маленьким учням не будуть дуже комфортними для людей без келихів.
Діаметр посадкий Є два стандарти для сидіння заготовок - 1.25" і 2". Фокуси на 2" краще і зазвичай розміщуються на більш дорогих телескопах. Деякі заготовки оснащені адаптерами для обох діаметрів.
Вага.й Чим важче заготовки, тим більше навантаження на кріплення і її привід. Найсвіжіші заготовки зважають навколо фунта.

Крім окулярів з фіксованою фокальною довжиною, є так звані зоом-окуляри з змінною фокальною довжиною. Доступні фокальні довжини зазвичай лежать в районі 7-24 мм, звичайному полі зору становить 40-60 градусів. Але є також незвичайні представники, наприклад, збільшення 2-4 мм.
Кількість робочих фокальних протягів доступних окулярів можна подвоювати за допомогою так званої об'єктива Barlow. Це розсіювач об'єктива, який розміщується перед заготовкою, зменшуючи його фокусну довжину, як правило, навпіл (відсутні лінзи 3х і інших).

Найлегший спосіб побачити, як буде видно об'єкт в окулярі з параметрами інтересу – плагін «Окуляри» до Stellarium. Додаток входить до параметрів:

Розглянемо, як поле зору окуляра впливає на видимість об'єкта на прикладі Плейади на невелику масгніфікацію: телескоп - 900 мм фокусної довжини, окуляри - всього 20 мм, поле змін з кроком 20 градусів - 40,60,80,100 градусів. Не забудьте, що Stellarium малює безліч об'єктів більш красиво, ніж вони виглядають через телескоп візуально, такі шикарні небулі в реальності ви не побачите.

Розглянемо, як фокальна довжина окуляра впливає на видимість об'єкта в прикладі Плеяди. Телескоп з фокальною довжиною 900 мм, очних заготовок все з поле зору 60 градусів, фокальна довжина варіюється в підсиленнях 5 мм - 30,25,20,15,10.5 мм.

454068 р.

Якщо ви хочете купити окуляр, дуже бажано замінити його характеристики в цьому плагіні і пройти через об'єкти інтересу.

Виробники, як правило, комплектують телескопи з одним або двома окулярами, а іноді об'єктиви Barlow. Якщо ви взяли телескоп в конфігурації «чудний» з двома окулярами і об'єктивом Barlow, у вас є чотири доступні лугування, з якими ви можете легко жити перші місяці, повільно вибираючи додатковий комплект. Можливе збільшення для телескопа можна розділити на:
Маленький.й 20-50-ті рр. На цій масгніфікації добре дивитися на весь місяць, великі об'єкти, такі як Pleiades, а також предмети, для яких потрібна максимальна яскравість і контрастність. Справа в тому, що в міру збільшення гасіння, яскравість телескопа і контрастна осінь, а для слабких предметів, таких як небуле, більша яскравість може бути більш важливим, ніж розмір.
Середній. 50-120х. На цій змагніці ви можете летіти в кратери місяця і подивитися на планетах.
Великийй Це більше 120-х. Як правило, такі магніти близькі до обмеження для аматорських телескопів, тому якість зображення поступово деградує, плюс залежність від атмосфери збільшується. Є дрібні деталі на місяць, але я особисто не схожа на зменшення яскравості і контрастності, і я рідко використовую це. Таке розширення може спробувати знайти баланс між гасінням та якістю зображення для планет, а також прагнути побачити близькі бінарні зірки.

Мій досвід

Моя окулярна економіка, як і інші телескопічні добавки, слідувати за принципом Парето: 20% очей використовуються 80% часу. Хочу сказати 20% використовується майже 100% від часу. У мене є окуляри 25 мм (повний), 10 мм (повний), збільшення 8-24 мм, 4 мм, Барвистий лінз (повний). Майже завжди використовується масштаб 8-24 мм завдяки універсальності. Без зміни окуляра можна плавно підходити до місяця або вдарити баланс між гасінням і якістю для інших предметів. Уміння плавно змінити гасіння вкрай зручно - можна подивитися на місяць при максимальній яскравості і мінімальній масгніфікації, потім розмістити його цілком в окулярі, і, нарешті, піти на максимальну загнічення для очей, щоб спостерігати кратери. Дуже зручно. Якщо необхідно, поставте об'єктив Barlow і отримайте діапазон 4-12 мм для планет. На жаль, об'єктив Barlow значно погіршує якість зображення, тому він не використовується дуже часто. При необхідності максимальна змащування без довгого і важкого пучка золи + Барвкова лінза використовується окуляром 4 мм - на планетах або бінарних зірках. Але це досить рідкісне, в реальності це майже завжди зручніше дивитися в 37-112x діапазоні, що дає мені золоту заготовку.

Світлофільтри покращують якість зображення, фільтруючи зайві світлові потік або непотрібні частини спектра. Згідно конструкції фільтрів діляться на сонячні, водні лінії (H-Alpha) місячні, поляризацію, колір, глибоко, інші.

Сонячний фільтри - це металопластикові плівки або спеціальне скло. Вони розміщуються на вході / ленах телескопа замість кришки і дозволяють спостерігати Сонце в окулярі, схожих на нічні предмети. За допомогою сонячних фільтрів ви можете побачити сонячні плями, факети, гранулювання на сонці.

Фільтри гідравлічних ліній Це тонка дифракційна решітка, яка відрізається практично всім світлом, крім спектру водних ліній. Допускається спостереження за променями на сонці. На ринку аматорської астрономії є насправді один виробник - Coronado. Вони виробляють сонячні телескопи з вбудованими фільтрами і фільтрами для звичайних телескопів. Через складність виробництва ці фільтри дуже дорогі — телескопи від $600, фільтри близько $1,000.

Назар Фільтри знижують загальну яскравість місяця, роблячи спостереження комфортними. Під час повного місяця Місяць настільки яскраво, що може викликати дискомфорт при спостеріганні.
Поляризація Це підтип місячних фільтрів, які дозволяють регулювати зниження яскравості на ходу, наприклад, знизити яскравість від 5% до 25%.
Кольори Фільтри фільтрують різні ділянки видимої області. Є відмінна стаття про кольорові фільтри, таблиця з якої я даю тут:

Леся Фільтри - спеціальні фільтри для збереження небулі. Є UHC (Ultra-High Contrast), O-III (Oxygen Spectral Lines), H-beta (Hydrogen Lines). На одному ресурсі з освітніми матеріалами на астрономії є таблиця аналізів фільтрів (у складі):

Інше фільтри - фільтри для зменшення хроматизму в хроматах (Fringe Killer), фільтри для зменшення міського світла, підвищення контрасту тощо.

У мене є два кольорові фільтри - #21 помаранчевий і #82A синій і UHC фільтр. Серйозне поліпшення якості не помітили, на мій погляд, зниження яскравості сильніше, ніж поліпшення іміджу. Кольорові фільтри використовуються на Юпітері, не існує помітного поліпшення. UHC використовувався M57 і Великий Небулю Оріону - втрата яскравості зважена будь-яка користь від фільтра. Але мої спостереження були балконом, в хороших умовах країни, я не перевірила фільтри, можливо, краще там. Кольорові фільтри були гідні перевірки для Марса, це був дуже монохромний цього року, але, alas, I forgot.

Не на всіх окружних накопичувачах

На електромобілях EQ1 і EQ2 від Sky-Watcher можна придбати привід кріплення - невеликий мотор, який перетворить телескоп на швидкості обертання Землі. Дуже зручно в одиночних спостереженнях і неоціненних на астро-виході з друзями - ви можете вказати телескоп на об'єкт і не супроводжувати його вручну, під час проходження чергою тих, хто цікавиться, кінчик збережеться.

Половина Kindersurprise є приналежністю для вирівнювання. Справа в тому, що він має діаметр висадки 1.25 і дуже добре вставляється в вузол фокусера. Звісно, регулювання вже пережили дві астрові поїздки, ймовірно, невеликі Ньютони зберігають його краще.

Якщо ви плануєте подорожувати з телескопом зовні балкона, сумка буде дуже корисною. Я маю власний, завдяки дружині. В принципі нічого складного, тканини, піни і чого важко, як лінолеум.

ліхтар

Дуже корисно думати заздалегідь і зробити astrophone від penny китайський фарш, додавши червоний пластик з папки або щось схоже, що перед склом. Такі ліхтарі часто знімають передню склянку і не складно.

Бомби

Стискаючи око, дивлячи в окуляр інших не дуже зручно. Згодом ви звикли і фільтрувати зображення з другого ока з вашим мозком, але вперше можете зробити життя простіше з вашими бровами - від простого пов'язку до спеціального обладнання ручної роботи, знову спасибі вам дружині.

У висновку невеликий астросекрет - зручне і добре організоване місце для спостережень збільшує проникність телескопа на половину величини зірок :

Джерело: habrahabr.ru/post/226219/