Роман Смищук: один проти німецьких "тігерів"

Роман Семенович Смищук народився в с. Волосько-Криківець Вінницької області. До війни він отримав сім'ю і подарував сина. Я зумів працювати в поліції, на заводі, і в колективному господарстві. У червні 1941 р. Роман був 40-річний. Червона армія не встигла назвати його захищати країну - німці просунуті так швидко, що в липні 1941 р. його рідна Вінницька обл. була зайнята.
До багато Смишчука і його співвласників впало чимало труднощів і неприємностей. Неподалік від Вінниці був штаб-квартирою Гітлера «Вервовк», тому замовлення на окупованій території було особливо жорстоким.
У 1944 р. Вінницька обл. була звільнена, потім Роман Семенович і його син запрошували в ряди Червоної армії.
У першій битві, вчора селянина зарекомендувала себе справжнім героям.
50-й дільничний відділ, де був поширений новий солдат Червоної армії Смищук, зламався в Румію. Німці воювали відчайдушно для цих земель: все обладнання Вермахту працювали на паливі румунських родовищ нафти, тому втрата Румунії відбувалася особливим ударом до ворога.
Лат травня 1944 р. Нази запровадили вогнестійкий контрабат, захоплюючи радянські війська для переходу з наступу на захист.
Полк, в якому Роман Смищук обіймав посаду на північ від міста Ясі на горі Олларіол. 4 червня нацах порушили територію, зайняту бійцями. У цей день Роман і багато його колег, які, як і його, довго жив під егідою окупантів, приймали першу боротьбу у їхньому житті.
Під час нападу було оточено компанію, в якій послужився солдат Червоної армії Смищук. Радянські солдати зайняли кругову оборону. Німецькі танки рухалися до траншей. 16 Тигрових тигр, з подальшою дитячою.
Роман Смищук, забуваючи про страх, кинувся в атаку. Нехай німецька "тігер" ближче, майже тісно, закинув гранату під ходовим шестерням - танк стояв, він прокинув пляшки з запальною сумішшю в відсік двигуна, а автомобіль спійманий вогонь як факел. Після того, в газетному стовпчику «Слово до героя» Роман згадує:
Коли цистерни почали підходити, я пам'ятав, як в 1941 році фашисти в нашому селі подрібнили в'язниці з танками. Я пам'ятаю це, і таке ненависне серце! Ось де я можу помсти на героїд-фашистах. І з цим почуттям я прокинув себе на дамських танках. « » » » » » » » » » » » » » »

У другій та третій танках були скорочені. І Роман Семенович продовжував знищити ворожих автомобілів. Ми виїхали з гранат і пляшок. Людина Червоної армії пробігла через траншею. Я знайшов більше. Ми працюємо.
І Хітлер "Тігери" всі палички на позицію. Чотирий бак на вогонь. Більше зусиль. Хіт п'ятого.
Це все лосося. Шостий танк на вогні. Не відступає ворог. Ще раз, нац машина наближається до траншеї. Окссільєв, герой вийшов. А танк почав прасувати траншею, наповнивши червоною армією людиною з землею. Один з чоловічих червоної армії, натхненний подразом Смищука, і тут сьомий автомобіль спалює.
Відступив ворог. І вийшли радянські солдати, розірвали з обстрілу,
12 червня 1944 р. Роман Семенович Смищук отримав звання Герой Радянського Союзу. Його син Григорій був привезений на нагороду. Керівництво надала запит Червоної армії, і до кінця війни батько і син служив разом.
Новини подвиги Приватного Смищука пролетіли всю передплатну газету. А в журналі «Червоні арені» опубліковано гумористичний вірш:
"Справа майстра боятися"
«Хлопець в роки. Але до речі,
І юна покаже приклад.
Є фашистський танк.
Колохозман оболяє гору.

Джерело: захистrussia.ru