Боєць закликав бій

Всім відомо цю картину, але було тільки недавно, що офіцер був виявлений. Це Олексій Гордевич Єременко. У кілька хвилин він загине і камеру, що забрав його, буде розтертий. Боротьба поле. Так, той же з приголомшливою суворою правдою фото, де він, піднявши руку з пістолетом, піднімає Червону армію атакувати проти смертельного вогню ворога.
Ця картина була виготовлена військовим офіцером Max Alpert, розміщена на сторінках багатьох друкованих видань світу. І на престижній післявоєнній міжнародній фотовиставці він отримав головний приз. Зібрано в картині символ непаралеваного мужності і героїзму радянських народів, їх перемога в найсвіжіших війнах в історії людства.
Хто був цей безстрашний захисник країни? За більш ніж чверть століття після закінчення війни багато журналістів та військових літописців спробували відповісти на це питання. І Максим Володимирович розповів їм:
- Я взяв цю картину про середину літа сорок-другого року біля Ворошиловграда. Для зйомок він вибрав траншею, відкрився тільки попереду оборони. Нази приготували атаку. Я пам'ятаю літаки вперше. Тоді артилерійська ударна і ворожа піхоти атакувала. Збили жорстоку боротьбу. Я побачила повну довжину офіцера. Тільки я мав час натиснути спуск камери, коли шраплон розім'яв об'єктив. Попри те, що фільм відсутній... Хто був офіцером? Як я був загиблим з камерою, ланцюжок побігла: «У командир загинув», - сказав він. Він був першим, щоб падіння під ворожі кулі. Ось чому я назвав фото "Combat".
Що робити, якщо він не загинув? Все здавалося чітким, і ще... І повернулися журналісти до читачів. Листи почали приходити в десятки, їх автори з великим переконанням, визнаним в командирі батька, сина, чоловіка, брата. Але іноді навіть курсорний погляд на фотографії, які надіслали, достатньо зробити висновок: ні, ні.
У травні 1974 року на одну з офісів прийшов лист із Запоріжжя з голови районної виконавчої комісії Іван Алексеевич Єременко. На річницю перемоги над нацою Німеччини наша родина збирається на столі. У цей день ми обов'язково збираємо на честь пам'яті тих, хто не повернувся з війни. Зателефонуйте. Постман приніс листи і газети. Моя мати використовується для перегляду пучок газет, які шукають листи. І раптом він буде, ваня! Отець! Наш батько! У мене є серцебиття, без запаху. Я шукаю картину в газеті і я не можу вірити очі: Отець, мій батько знайшов!
Через деякий час з села Тертянка, Волнянський район Запорізької області: «Ми не знаємо, як знайти переднього кореспондента М. Альперта» А. Г. Єременко. Будь ласка, зв'яжіться з нами й
Довоєнні фотографії Олександра Гордевича Єременко. І цей лист зустрівся з великою угодою скептицизму, яка була посилена прикріпленим повідомленням, отриманим дружиною Олексієм Гордевичом Єременко Євдокії у 1942 році: «Ми повідомляємо Вам, що ваш чоловік є молодшим політологом Алексей Гордевич Єременко, народився 1906 р., 14 січня 1942 р. не відбувся. й

37624825

А ще для ретельної перевірки даної версії було вимушено приймати на велику схожість рис обличчя А. Г. Єременко та офіцера, знятого в профілі Альперт. Обстеження підтвердило ідентичність особи, записаного у всіх фотографіях. На своїй долі ховається світлий і колишній секретар Волнянського районного комітету Комсомол Костянтина Степановича Гарманіна: «Я знав Олексій Гордевич Єременко. Працює в нашому районі як голова Красінського колгоспу. Наприкінці червня ми відправили до Запоріжжя, до школи політичного персоналу. Після цього школу переведено в Павлоград. У Дніпропетровську ми знайшли прорив фашистів. Вся школа була боротьба. Але сили були занадто нерівними. В оточенні. Я був старшим в групі. Вирішені перерву через. Єременко підтримав мене. Ніч був темним, був дощ. Походимо в ліс. Після того, як я перевірив людей, виявилося, що кад. Єременко не з нами. Коли я вийшов з оточення, я зробив доповідь про нього як зникла людина. Подібність назв і і ініціалів, очевидно, неправомірності персоналу. Так була помилка. Разом з Олексієм Єременко, ми служив у лютому 1942 року. Ми присвоєно ряди молодших політичних інструкторів та надіслали до 285-го дивізіону. Уранку 27 лютого тяжко поранено і відправлено до лікарні. Я не зустрів Еременко з тих пір.
Після цього було зрозуміло, що Олексій Єременко не був армійським командувачем, але лише політичним інструктором, а навіть тоді молодшим.
Щоб дізнатися, коли герой загинув, був тільки один спосіб повернути ветеранам 285-го дивізіону. лейтенант полковник Василь Севастоянович Березубчак поставив до цього оповідання: За вісім місяців наш підрозділ стояв на захист, покриваючи Ворошиловградський напрямок. Потім на замовлення Генерального Гречка переїхали на новий фронтір, взявши захист села Доброго. У той час, коли загинув політик Єременко. Я не знаю, що фото було взято в іншому бою. Загинув Еременко під час контратак. Тим не менш, поблизу не було. Чому я впевнений, що це Єременко? Хто краще отримати людей на атакі, ніж комісара? Я думаю, що картина Alpert є типовою в цьому сенсі.
І був ранок 12 липня. Ми вдарили важкі артилерії. Відновлюємо першу атаку. Але під час другого фланка поділу пробурено. У бійців почали відступати. Ми були глухими, сліпими, багато з нас мали кровоплину з наших вух – наші вушники були порушені! Я був замовлений командиром для відновлення ситуації, щоб зупинити солдатів, бо ситуація була критичною. Він поспішав зустрітися з відступом. А потім я бачив Єременко. Він також поганий проти бійців. Зареєструватися Стоп! Він знебочений. Ми вниз. Зібрані люди навколо. У нас не було багато, Але Єременко вирішив протистояти відновленню ситуації. Не забути. Він піднявся до повної висоти, збивається, кидається атакувати. Ми зламали в траншеї, рукоятки. Боротьба баттів, байонети. Нази хвилястих, ранових. Незабаром в одному з траншей я бачив Еременко. Вона падає повільно. Я пішов до нього і зрозумів, що молодший політик не потребує допомоги.

Тільки через 32 роки військовий комісар скоригував свою помилку, відправивши Євгенію Єременко новим повідомленням: «Ми повідомляємо вам про те, що ваш чоловік, молодший політичний діяч Єременко Олексій Гордевич, у битві за нашу радянську материку, вірний військовій оболонці, демонструючи героїзм і мужність, загинув на фронті 12 липня 1942 року».
Яким чином, хтось буде сперечатися, що було тисячі людей, таких як Еременко під час війни. Але він повинен стати уособленням тих, хто підняв компанію або батальйон замість вбитого командира, так як Олександр Матросов став символом тих, хто покрив ворожий ембрав з його тілом, Микола Гастелло – тим, хто, засвідчив їх життя, відправив горильну площину на збір ворогів.
Олексій Єременко в мирному житті чесно працював на родючій українській землі, а коли настала важка військова важка, він пішов захищати його від ворогів і загинув. Він не мав єдиного бойового присудження, і навіть не був присуджений його за останню героїчну боротьбу. Тому, коли наші держави називають героїв під час свят, нехай їм пам'ятають ім'я Олександра Єременко. Нехай це буде посмертна нагорода, припускає пов'язаний, для колишнього молодшого політика, який приступив до безсмертності.

Джерело: nnm.me