Відпочинок в Польщі.

У Польщі між цементним заводом та каналізацією

Особливе дослідження «Аргументи та факти»

На місці колишнього концентраційного табору для в'язнів війни радянсько-польської війни 1919-1921 рр. - цементна фабрика, поруч - каналізація. Оцінюється, що 22,000 людей поховані в масових могилах в лісі. Навіть після 90 років вони не знають миру.
... " У таборі в Туголі є дугін, який надходить до сходів. По обидва боки - ганчі, де в'язниці спати. Немає сіної, не солома, не ковдри. Немає тепла через нерегулярне паливо. В умовах нових заїздів є найбільш трагічними: вони перевозяться в неопалюваних автомобілях, без належного одягу люди холодні, голодні і втомлені. Після такої подорожі багато відправляються в стаціонару і більш слабкі штампи. Цей запис є вироком з звіту Наталії Крез-Вілезинської, представником Польського Червоного Хреста. У грудні 1920 р. жінка відвідала концентраційний табір для червоноармійських в’язнів у м. Туголь (місто на півночі Польщі) і був захоплений умовами утримання людей. Не дивно. Якщо ви вважаєте, що звіт, надісланий 1 лютого 1922 р. до Міністра війни Польщі начальником ІІ відділу Генерального штабу, лейтенантом полковником Ігнатійом Матушевським, в цьому таборі лише за кілька років 22 тис. (!) громадяни радянської Росії померли від голоду та захворювання.

"Стумування в палі кісток"
... Коли я прибув на кладовищі, я шукав на кладовище. Небо в місті знає про нього. Спочатку вказали пам'ятник польським солдатам на храмі, потім відправили в центр, на обеліск з зіркою. Тільки третій раз я був з міста, на краю деревини, і... так, щоб побачити це я не чекав. Пилові труси на зубах, повітря прокочується роаром бетонних змішувачів, навколишня зона зливається пальцями будівельних сміття: цементний завод розташований на місці колишнього концентраційного табору. За словами польського журналіста Малини Бланка, працівники скаржаться на те, що вони все ще керують пальцями кісток людини під час перекопування. З іншого боку, близько сто метрів, знаходиться каналізація, де зливається каналізація і каналізація. Масові могили покійних в'язнів відокремлюються від виробництва цементу за допомогою флімського паркану, а органи вважають це нормально.
Я не знаю, що це нещастя! Звелинєв Краецький, інспектор Тахоліської міської зали, відповідає моє питання, нервовий - руки похитають. Ви просто не бачили, як цвинтар був недавно. Трави переросли з бур'янами, скаттерами. Тепер виділяємо 7,000 злотих (близько 70,000 рублів) за рік, щоб зберегти це місце - ми очищаємо, встановили знак, кладемо вінок! Відходи біля? У нас немає! Посол Росії прийшов до нас і він не протестував. Пан, що це потім?!
Збігнєв з'являв діаграму на папері, даючи мені, що каналізація не повинна потрапити на кладовище. Він подрібнює своїх плечів про «бону цементну завод»: Будувався в сімдесятках. Тоді радянські органи не помітили ці могили, щоб не завдати шкоди відносинам з Польщею. Польща не помітила їх. й

90 років тому вони були гіршими, ніж худоби.
... Радянсько-польська У 1919 р. Після вильоту Кайзерської армії поляки почали охоплювати землі в Білорусі та Україні: мета була «реставрація Польщі в межах 1772 року», відповідно до плану Юзеф Пілсудського. Незабаром нападники кинули назад - Червона армія передала Варшаву. Але битва за польською столицею завершилася для РФСР з повним ураженням і хаотичним відступом. Восени 1920 р. охоплювалися 6 тис. солдатів Червоної армії, а лише 130,000 солдатів Червоної армії. Вони розміщувалися в цілій мережі концентраційних таборів - в згаданому Туголу, Стршалоково, Лукову, Вадовіце, Біалісток та Бресті. В’язниці практично не подаються, медична допомога не була надана: морози і епідемії швидко робили свою роботу. Звіт лікарняних послуг Ткугонського концентраційного табору: "З лютого 1921 по 11 травня того ж року було зареєстровано 2,561 смертних, за три місяці не менше 25% загальної кількості ув'язнених, які відбулися в таборі", - померли від голоду, нагруду, заморозків. Боди були поховані в цици. В інших таборах ще гірше. Генеральний Хординський-Жучнович, який відвідав Бялістоку, написав у своїй доповіді: «Російські в'язниці покривають кригами: сколите один одному, намагаючись зігріти себе». У повітрі від пацієнтів з дистентомією та гангреном, що розвивається в набряклих ніжках з голодом. У Брестському таборі загинув сто червоної армії, а найгірший був зиму на стику 1920-1921, коли тисячі мешканців табору померли від заморозків. 9 вересня 1921 р. Народний комісар з питань закордонних справ Чичерін направив Польщу на замітку, в якій він звинуватив польськими органами смерті 60 000 (!) в'язнів війни з РФСР.

Перед смертю в концентраційному таборі Червона армія повинна витримати багато жахів і страждань.

Джерело: