Коли я повернувся з Чорнобиля, я мовчав.

У Черікові (Білорусь) живе чоловіка, який взяв участь у ліквідації аварії і працював у реакторі. На Чорнобиль у травні 1986 р. прибули Анатолія Білко, а також затримали там місяць і половину. Його складна історія, яку не можна вірити, розповів 73-річний ліквідатор.

Анатолі Белко пішли на Чорнобиль через вибух, копаючи могильник і тунель під реактором.

«Коли вони були взяті на Чорнобиль, вони взяли нерозголошення підписок, – каже Анатолій Павлович. Люди думали, що ми будемо працювати. Коли я повернувся назад, я мовчав, поки я починав “звільнити”. Не можна приховати його. Моя дружина не хочу спати в одному ліжку з мене, вона сказала, що я завоював всю ніч і хвилював руки. А тепер на Чорнобильські мрії та концентраційного табору, війни, моря. Погана річ, вона ніколи не буде забута.

Як дістатися до Чорнобиля?

Я працюю в сільському господарстві. Лілінг під трактором, ремонтом. Я бачу чотири ніжки в лаковані взуття. Вони називають моє ім'я. Вони запроваджують себе як офіцери КГБ. Ви знаєте, що це країна в небезпекі, тому будь ласка, допомогти. Я не мав часу сказати нічого, вони взяли мене до голови колективної ферми. Завтра я був у Могиліві, і там на вертольоті до Чорнобиля. Ми не сказали нам нічого, але я розумію, як тільки ми отримали. Після того, як я служив в військовому авіаційному просторі, я пропустив Semipalatinsk, я бачив випробування атомної бомби, я знаю, що випромінювання є.

Що ти?

- Я працював над екскаватором. Shift за 4-5 годин. Викопування сміття могил. Тунель до станції. Реактор не може бути вилучений після вибуху. Поблизу біля озера. Вони замовили шахтарі, щоб копати дорогу, щоб вони могли перерватися через тунель. Після цього заряд був розміщений під станцією і продувається, реактор і сати більш глибоко. Тільки після цього можна виставити. Під час роботи захисту був комбінезон і газова маска. Ви приїжджаєте з зсуву - газова маска не може бути видалена, весь тулуб тіла. Потім деконтамінація, в спеціальній каюті пришивають сильний вітер і в душовій кабіні. Це все.

Де ти живеш?

Після переходу ми прийняли до Бровари, це перший табір біля Києва. Там були лікарі. Вивчали, але нічого не було пояснено. Багато людей не розуміли, що випромінювання небезпечно. Іноді ви приїжджаєте до роботи, а в салоні вікно відкривається, наповнений пилом, а зміна сідає без маски газу. Я дізнався про пару років тому, щоб ті хлопці померли.

Що ви пам'ятаєте більшість?

Найгірше це паніка. Ми не сказали, що вони були змушені залишити. Відкриті люди, двори, собаки перев'язали. І було багато лотен. І місцеві жителі та гості. Іноді дивитися на телевізорі, привітати і надати листи рідинам. І я сидю і сидю, бо ці поліцейські, які затримали виходу і в'їзди до Чорнобиля, вони також пішли додому, а потім відверталися.

Ви повернулися до Черікова, але є також випромінювання.

Загальний досвід роботи в області медиків за шість місяців. На Чорнобилі місяць і половина. А потім працював тут, в Шевковському районі. І ми маємо високий рівень. Як тільки станція зламала, ліс і трава вийшли жовтими біля сусіднього села. Повинен бути випромінюванням. Я був тракторним драйвером на колгоспі, і я сіяв і подушився. І ніхто не дав ніяких засобів захисту. Я пам'ятаю роботу в області, подушивши торф. Дивитися, автомобіль витягнув вгору. Люди вийдуть як астрономи в костюмах, вимірюванні випромінювання. Ми розповіли: «Як ви працюєте тут, рівень кілька разів перевищує?» Про нас Ми замовляємо, і робимо це. Іноді ви приїжджаєте додому з поля з туманом в очах.

Коли виникають проблеми здоров'я?

- 10 років Спочатку відкривається виразка. Вони мали операцію, знімали третину шлунку. Потім вени на ногах почали замазувати, залити кров і лопнути. У Могилеві вони керували, спочатку нога зрізалася - вона не загоює. Потім відрізають нижче коліна - він не загоює ні. Медсестра прийде на заправку і зателефонує хірургу. Відкриття стібків. І все без пострілу беремо ковдру в зубах і лежачи. Вони будуть відкриті, промивають рану, і нічого не може зробити. А потім почався гангрен. Температура вгору. Я прокинувся, нога. Хірург, який зрізав ногу, визнав мене. Ми були в Броварах. Я танцював, я торкнувся танцюристом, що він запам'ятався мені.

Як ви зараз працюєте?

У мене пансіонат близько $5 млн ($575). Я дрібний. І це безкоштовно, сорту. Це правда, що ви щасливі з цими грошима? Ви витрачаєте його на таблетки будь-яким чином. Я просто допомагаю своїм онукам трохи. У мене три сини, три онуки і три онуки. Вони добре.

Як ви відчуваєте про будівництво атомної електростанції в Білорусі?

Не знаю, що це таке. Я особисто проти будівництва. У нас є багато озер і річок, дайте їм енергію. На Чорнобильській АЕС не потрібна атомна електростанція, тут для Чорнобиля, наші онуки та великогабаритні діти повинні платити. Наші люди вже маленькі. Зараз, що молодий і старий, всі хворі. Це відрізняється тим, що атмосфера забруднюється. Пити забруднену воду, їсти все забруднене. Скільки коштує?

Ви часто пам'ятаєте Чорнобиль?

Моє життя – один ЧАЕС. У Сибіру знезаражений і виділяється. Тоді сім'я повернулася сюди. Війна розпочалася, я був прийнятий до концентраційного табору, що залишився там протягом 3 років. Це мій паспорт з 1940 року, насправді я 3 роки старше. Я пам'ятаю дуже добре, як вони поїхали працювати, тільки раз на місяць вони прийшли взяти кров, і ми були щасливі, тому що ми подарували шоколадний бар і склянку молока. Як ми подаємо один раз на добу чашу штанів кип'ятять, і даємо траву. Після війни я жив в Одесі, а також був голодуванням. На Кубі пройшов Угорська операція. Далі Чорнобиль. Я бачу так багато горохів і збереглися. Люди кажуть, що я співчуття. Нехай це правда. З дитинства у мене була невелика срібна ікона. Я носила його на половину життя. Вона повинна тримати її. Нехай це просто доля.

Головна

Джерело: