Комп'ютерна галерея Evolution

Галерея розташована в невеликому залі, де комп'ютер (і не тільки) обладнання прокладається в вікнах, від радянських часів до сучасних гаджетів і серверів.

Як і в інших музейах, присвячених розробці комп'ютерної техніки, в галереї комп'ютерної еволюції, експозиція починається з підрахунку паличок, підрахунку і арифмометрів. Я не думаю, що ви не бачили, що перший клас підрахунку паличок і векселів, тому ми пропускаємо їх фотографії. Але який музей завершений без механічного арифмометра «Фелікс»?

Почати виробництво в 1929 році і його виробництво тривало до 1978 року. У 1958 році така арифмометрова вартість 110 рублів.

У той же час можна побачити пізнішу версію Арифмометра ВК-1, яка почала проводити масово-виготовлені з 1951 року на заводі Пенза Sketmash. У інтернеті з якоїсь причини напишіть, що VK-1 був виготовлений в 1953 році, але в каталозі NIISCHETMASH "Облік машин" вказали дату серійного виробництва - 1951. Вартість такої арифмометра в тому ж 1958 році стільки як 750 рублів.

У описі цього експонату можна прочитати, що цей арифмометр був копію арифмометрів виробництва шведської компанії Facit в 1939 році (Facit TK).

У цьому музеї я бачив мій перший комп'ютер - "Пошук" (дата завершення - 1988).

Радянський комп'ютер з радянським процесором KM1810VM88, який був аналогом процесора Intel 8088. У нього було 128kB оперативної пам'яті, але вона може бути масштабована до 640k B, додаючи дошку розширення, схожу на одну вже вставляється в роз'єм на фото. Найбільша проблема комп'ютера, особливо для бігових ігор, стала графічною карткою CGA, яка може відображатися не більше 4 кольорів одночасно. У той час були вже ігри, які вимагають мінімальної графіки EGA, які могли б показати стільки як 16 кольорів. Але я не міг бачити ці чотири кольори одночасно, бо монітор був монохромним. Іноді комп'ютер підключений до кольорового телевізора, а потім ви можете насолоджуватися красою ігор CGA. Особливо сподобалося графіку в грі Livingstone, ви навіть не думаєте, що є тільки 4 кольори.

«Пошук» може працювати з касетним стрічкою або диском. Він працював з диском, був навіть другий привід, але він працював щодня, ви можете побачити десь був поганий контакт, але де зараз ніхто не знає. У цьому комп’ютері була реальна проблема. Іноді комп'ютер припинив перегляд першого приводу, пропонуючи завантаження з магнітного рекордера. Після пресування на різних місцях тіла і роз'ємів, після декількох скиньок, він, найчастіше, почав працювати, якби нічого не сталося. Але другий привід часто не працював, ніж працював.

Корпус був виготовлений з еміально-крейного пластику, особливо в з'єднаннях. З того ж пластику були джойстики, які можуть бути підключені до неї. На фото, до речі, є дошка розширення для підключення таких джойстик. Але вони були також з маленького використання, так як ігри, які підтримували їх, можна розраховувати на пальцях однієї руки, і навіть пальці залишаються. Теоретично, можна було підключити мишу до неї, але нам не було, і це не дуже необхідно.

Ось в галереї я бачив принтер, який ми працювали з цим комп'ютером — Electronics MS 6312. Вище, в круглих коробках, що нагадують банки варення, лежать замінні голови для нього.

Цей принтер є струменем, клоном Kodak Diconix-150, хоча вони все ще виглядають різними. Я не знаю, як був оригінальний принтер, але MC 6312, а також другий привід, був часто ненадійним. Тексти пісень, а це означає: Його джерело живлення спалюється, щось інше. В цілому його рідко використовують для його призначення.

Серед експонатів галереї можна побачити жорсткі диски, аналоги «Пошук».

До речі, також можна було підключити жорсткий диск для пошуку, в кінці життя цього комп'ютера ми навіть мали його, але в той час я не по-справжньому використовувати його, в основному завантажений з завантажувального диска, після чого вставляється флеш-диск з правою грою або програмою – і вперед.

У дисках було 5.27′′ за розміром, наприклад, на наступній фото, яка показує ліцензію (!!!) MS-DOS. Про те, що програмне забезпечення ліцензоване, потім кілька думців - всі програми та ігри були придбані на Mita радіоринку. До цього я мав прочитати книги, що описують ігри (наприклад, "50 комп'ютерних ігор") і з'ясувати яку гру я хотів купити. Знаходження правої гри не було проблемою в той час - вибір був величезний.

Крім «Пошуку» в галереї можна побачити ще один радянський комп'ютер - Агат, який був розроблений до «Пошуку» в 1983 році в Науково-дослідному інституті комп'ютерних комплексів (НІВК).

Агат ран на 8-бітному процесорі MOS Technology 6502. При навчанні про це я спочатку здивився думати, що використовувався оригінальний буржуазний процесор, але після пошуку інтернету я знайшов цікаві деталі (чуття):

Восьмимісні технології MOS 6502. В теорії. На практиці справа була наступним чином: в першому Агатасі (експертна партія 100 машин - Агат-5), введений аналог 6502, зібраний на окремі чіпси низького ступеня інтеграції. З точки зору набору команд, він був трохи смартером, ніж 6502, але в швидкості - повільніше.

У майбутньому керівництво заводу вдалося досягти поставок з-за кордону одностороннього 6502. Це не оригінальні кристали MOS, але зроблені за ліцензією іншими фірмами точних аналогів.

Клавіатура і клаптяві диски до "Агата" з вишневим написом "Боттінг".

Р

Далі на столі вже є більш сучасний комп'ютер, що працює під Windows 95.

Важко сказати, що таке комп'ютер, але якщо джемпери правильно встановлюються для відображення частоти на випадок (66 МГц), то це може бути як 486-го, так і першим Pentium. Слово працює на комп'ютері. Спочатку, коли я бачив об'ємні кнопки на панелі інструментів, я руйнував, що це було слово 6, але коли я виглядав через Про вікно, він виявився Word 7 для Windows 95. У диску цього комп’ютера було вставлено петлю GMD-130, яка знову нагадувала мене дитинства і дні «Пошук».

480194

По-перше, на етикетці флеш-диски пам'ятали які ігри були записані на них. Тільки дуже круті ігри, потім зайняли весь дисковий диск. Наприклад, Metal Mutant, який був завантажений протягом тривалого часу. Тепер я можу бути неправильним, але здається, що я отримав металевий мітант на такому диску.

У галереї ви можете грати з деякими більш сучасними комп'ютерами, наприклад, Apple iMac G3, виробленими в 1998-2003 роках.

р.

Наприкінці виставки ви зможете побачити найсучасніші комп’ютери та ноутбуки. Але ще раз, поки вони мають практичне значення, а не історичне значення, ми не будемо орієнтуватися на них. Нехай вони стоять на своєму місці ще 30 років, а потім повернемося до них з вагою, що перед травою була товста і дівчата зеленню.

В принципі не так багато старих комп'ютерних апаратних засобів в галереї (на дуже старих я маю на увазі пристрої кінця 80-х - на початку 90-х років минулого століття). Є багато заліза кінця 90-х - на початку 2000-х років. Наприклад, на одній вітрині відображається ціла лінія процесорів.

Серед них — процесор AMD, схожий на Intel 80486.

У мене також є спогади про цей процесор. Після «Пошуку» оновлення домашнього комп’ютера було реалізовано лише до «чотирьох», і я повинен сказати, що з цього часу я був прихильником AMD – процесори, які не гірше Intel, а ціни на них були значно нижче. І тільки минулий рік оновлення обманюють на них, купуючи комп'ютер з процесором від Intel.

В основному кажучи, у мене був процесор з меншою частотою (Я не пам'ятаю точно те, що це було, або 40 або 66 МГц), потім з'явився 100-мегагерц "чох", але виявилося, що материнська плата була блювоти цей процесор (привод не працює, і там було щось інше). Але далі йде Windows 98 (486 Я жив до старого віку, хоча я вже його використовували) і виходить, що ця Вінда не хоче встановити з цим процесором 40 або 66 мегагерц. Частота ви бачите, він не схожий на це. Але виявилося, що він тихо встановлений з процесором 100 МГц. Так я поставив процесор Am486DX4-100 перед установкою вікна, встановленого вітрового скла, а потім покладав головний робочий процесор після установки, і Windows 98 працював чудово... за деякий час. Чи можна експериментувати з ним так активно і поставити занадто багато програмного забезпечення, або Windows було так флімсія, але я перевстановив його, ніж раз на місяць. Тоді були всі види акційних програм, і я не хотів би шукати кваски для них, якщо їх пробний період був дорівнює місяця, тому що я знав, що Вінда я малоймовірно жити довше.

Після того, як на жаль, я не знайшов його серед експонатів, але є його безпосередній попередник AMD-K6.

І звичайно, як ви не згадуєте Intel при розмові про процесори? У галереї комп'ютерної еволюції ви можете побачити перший Pentium A80501-60 з частотою 60 МГц.

І ММЦ-вимкнений Цвіль вважається особливо прохолодним протягом деякого часу, але мало людей розуміли, що ММКС був і чому він був необхідний.

Пізніше з'явіўся Pentium II, який був проданий на дошці в разі, що порівняно з звичайними процесорами-чипсами, виглядають як хефти.

Ось я бачив раніше невідомого процесора – Cyrix MII.

Як виявилося, цей процесор спробував конкурувати з Intel Celeron і Pentium II.

На додаток до комп'ютерів в галереї можна побачити консолі, які були розподілені в кінці 1990-х - на початку 2000-х. Ось один з варіантів Денді.

У нашій країні була найвідоміша 8-бітна консоль, але насправді це був клон NES (Nintendo Entertainment System), про який мало хто знав, і слово «Nintendo» було пов'язане з іншою консоль, але про це трохи пізніше. У минулих патронах були продані практично всюди. Я дивлю, якщо вони продають картриджі для цієї консолі десь офлайн?

Галерея Дендії не просто експонат, його можна грати.

Під час нашого візиту до музею люди зіграли його в танці, потім в Маріо.

Але під час свого дитинства охолоджуюча консоль стала 16-бітним Sega Mega Drive. І знову кілька підлітків в той час розуміли, що ці 8 і 16 біт означали, але графіка на консолях була радикально різною, і це було головне. У галереї ми з радістю відіграємо Mortal Kombat.

Після того, як час був культовою грою – кров’ю, гуцами, розчленованими головами – що ще потрібно бути щасливим? Я пам'ятаю, що ми писали в блокнотних комбінацій ударів, особливо жирності - кровоносні дії, щоб закінчити ворога в особливо сумному вигляді - відірвати деякі частини тіла, покласти ворог на шипи, кинути в кислоту або під поїздом. Але всі сорти дружби, бальбності і тваринності, які з'явилися в другій і пізніх частинах МК, якось не вдалось.

Після проведення джойстику Sega протягом декількох хвилин виявилося, що я все ще пам'ятаю деякі постріли, хоча я ніколи не грав дуже добре в MK. Я першим грав Mortal Kombat на комп'ютері.

По-перше, такий консоль як Super Nintendo, відомий за кордоном як Super NES - SNES, був активно рекламодавцем. Як і дитина, відіграла її і побачила її тільки в програмах Сергія Супонєва «Нова реальність». У галереї цей консоль також не був таким попитом, як Dendy і Sega.

р.

А в сучасній частині галереї є комп'ютери, де ви можете грати в світ танків.

Не забути в галереї про таку гру як Brick Game, краще відомий як Tetris.

Якщо спочатку були Тетри з невеликою кількістю ігор (1-5), то були такі мутанти, як 9999 ігор в одному (як на фото). Правда, всі ці 9999,999 ігор були варіації того ж 1-5 ігор, але маркетологи люблять влаштувати расу для чисел. З пам'яті тепер я можу лише пам'ятати Тетри і Python (не плутатися з Python).

На попередньому фото поряд з Тетрисом є відома книга Малинова про використання комп'ютера і найпопулярніших програм для ДОС. У мене є одне видання цієї книги десь. Я не читав книгу в повному обсязі, але він мав чудові таблиці кодів ASCII, які допомогли мені багато.

Інші книги відображаються в галереї. Автор: Норберт Віннер, батько кібернетики.

, Україна

І офіційна документація на електронних листах Microsoft Works:

У мене є книга, як це десь ще.

На додаток до комп'ютерного обладнання, ви можете побачити старі камери та відеокамери в галереї. Але оскільки це трохи офтопічний, я обмежую себе лише фотографіями.

(Р)

Також серед експонатів є деякі старі мобільні телефони та стор.

Авторизація