19 січня – Хрещення Господнього (Епіфанія)

Суть бенкетуХрещення Господнього є однією з чудових дванадцять свят, відсвяткованих на честь хрещення Ісуса Христа в Йорданській річці Івана Хрестителя. Хрещення Господнього святкують не менш урочисто, ніж Різдва Христового. Свята Різдва Христового та Хреста Господнього з'єднуються один з одним святими і представляють собою єдине свято - бенкет Пресвятої Богородиці. У єдності цих бенкетів є всі три персони Пресвятої Трійці:

• У Бефлеємі син Божий народився в м'якоть.

• На хрещення Сина Божого, з відкритих небес, «Святий дух нащадився на Гойму в тілесному вигляді, як голуба» (Лука 3:22).

• А голос від небесного чутно: «Це мій улюблений Син, в якому я радий. й

527172

Поклоніння Свята хрещення Господнього святкується таким же чином, як свято Різдва Христового. Напередодні королівських часів Літургія Василя Великого та Всенічого Вігілля, який починається з Великої Єви.

Особливості цього свята - це два великі водовідведення (Дізна вода може бути використана в будь-який інший час.) Напередодні свята в храмі з'являються перші великі води. Другий - у відкритому повітрі відпочинок на річках, ставках, свердловинах.

На день Хрещення обряд освячення води здійснюється в отворі, виготовленому у вигляді православного хреста. Першим, в давні часи був проведений хрещення катехенів і, пізніше, перетворений на пам'ять хрещення Господнього. Другий, ймовірно, прийшов з давньої звичаї Єрусалимських християн, на день Епіфани, щоб виїхати на річку Йорданія і тут запам'ятовують хрещення Спасителя. Таким чином, Епіфанський процес має назву процесу до Йорданії.

Біблійні події Ісус Христос, який повернувся після смерті короля Героїду з Єгипту, виріс у невеликому місті Назарет, розташованому в Галілі. З Його Пресвятою матір'ю, Він залишився в цьому місті до тих пір, поки його лютий день народження, заробляючи себе і найчистішу незаймана майстром столяра.

І коли тиретий рік свого земного життя, тобто час перед яким, згідно з законом євреїв, ніхто не дозволив навчити синагоги або приймати священикство, прийшов час його появи на людей Ізраїлю.

Але перед цим моментом, за словами пророка Ісая, на якому кладуть завдання підготовки людей Ізраїлю для прийому Месія, про що пророк Ісая пропагував: «Голос одного торжества в пустині: підготуйте шлях до Господнього, робіть прямо в шляхах нашого Бога. й

Далеко від народу, на глибині суворої пустелі Юдеан, було словеня Божого до Івана, сина Захарії, родича Пресвятої Богородиці, яка все ще в ромбі своєї матері, правої Єлизавети, радісно відіграли, привітали Його Спасителя, про кого ніхто не знав, крім Його Пресвятої Богородиці, яка отримала від Архангела. Цей дієслово Божого звучали Джоном, щоб вийти в світ проповідаючу пентенсію і до хрещення Ізраїлю, щоб мати свідка Світла, що всі можуть вірити через це.

Євреї, які прийшли до Івана, мали природне питання: Чи не він Червоний, консолідація Ізраїлю? Хрещення відповідав: «Сильніше мене приїжджає після мене, з яким я не гідний розчарувати ремінь свого взуття, я хрещення вас водою, але він захопить вас Святим Духом. й

Ісус Христос прийшов до Івана Хрестителя, який був біля Йорданської річки в Бетаварі (Джон 1:28), з метою запліднення. Іоан, який проповідував багато про іммінентний прихід Месія, коли побачив Ісуса, був здивований і сказав: «Я повинен бути хрещений від тебе, і ти приїжджаєш до мене?» Ісус відповів на те, що "ми повинні виконати всі права" і був загиблим Джоном.

Ісус Христос не мав потреби в цьому хрещення, як безстрашний і безглуздий, народився Все-Пуре Діви Марії і Сама, згідно з Його єдністю, був джерелом всієї чистоти і святості. Але бо Він взяв на себе гріхи усього світу, Він прийшов до води Йордану, щоб очищати їх хрещенням.

Він прийшов, щоб освоїти водну природу, щоб ми могли також дати шрифт холі хрещення. Він прийшов, щоб бути хрещеним також так, щоб Джон побачив виконання дієслова Божої Матері, що наказував йому вийти з дикого «Про кого ви бачите Дух нащадок і оселі на ньому, він той, хто хрещення з Святим Духом. й

Свята Хрестителя подала в слово Христа і Йорданії, отриману в свої води Того, за наказом якого почалася його курс. Як Євангеліє говорить нам, після отримання хрещення Господь негайно вийшов з води. Про це «я один раз» церковна традиція розповідає нам, що св. Івана Хрестителя занурила кожну людину з ним на шию, і тому він не зізнався всіх своїх гріхів. Після того, як людина допускається виходити з води. Христос, хто не мав гріхів, не міг тримати себе в воді, тому він відразу вийшов з річки.

На момент хрещення, «Небес був відкритий, і Святий дух нащадився йому в тілесному вигляді, як голуб, і був голос від небесної казки, «Ви мій коханий Син, у вас мій гарне задоволення» (Лук 3:21-22).

Після свого хрещення Ісуса Христа, на чолі з Духом, звернувшись до дикого, щоб підготуватися до солідності, молитви та застібки до виконання місії, з якою він прийшов на землю. Ісус Христос «привабливий від диявола за сороки днів, і не даремно в ці дні, і в кінці них він змащував» (Лука 4:2). І прийшла до нього диявола і намагалася заспокоїти його в гріх на три дельусії, як і будь-яка людина.

Місцезнаходження Священного Хрестителя

Місце, де Іван Хреститель проповідний і хрещений, за церковною традицією, був названий Вітавра. (Державна ділянка за Йорданією, де була переправа по річці, яка пояснює назву міста - перехрестя будинку.)

Точне розташування Vifawara, можливо, Beit Awara, є невизначеним. З XVI ст. воно вважається місцем, де знаходиться грецький монастир св. Іоана Форерун.кілометр від сучасного Бейта Авара, близько 10 км на схід від Джеріго і 5 км від впливу Йорданської річки в Мертве море. Уже в часи Короля Давида тут був побудований пором, а в 19 столітті це місце було названо «Pilgrim Ford», через багато паломорів, які закрили тут, щоб купатися в водах Йорданії.

Саме таким чином, 12 ст. до пологів Спасителя, що древній Ізраїлів, очолював Йошуа, вступив до Промісної землі. Ось тисячі років до Інкарнації король Давид перехрестив Йорданію, що летять від свого сина Абсалома, який бронював проти нього. На цьому ж місці пророки Іллі і Єлиша перехрестили ріку, і вже в християнській епоху, таким же чином пішли до Йорданської пустелі, щоб закопувати її гріхами.

Православний Різдво

Різдво у православних є дванадцяти святковий день між Різдвом (січень 7) і Епіфаном (січень 19). У Католицькій Християнстві святі відповідають дванадцяти різдвяних днів, що тривають з ноону 25 грудня до ранку 6 січня. Часто називаються святими вечорами, пам'яті подій Різдва і хрещення Спасителя, що відбувалися вночі або ввечері.

Щоб освячення дванадцять днів після свята Різдва Христового церква почалась з давніх часів. Про це зустрілися 13 розмов з св. Івана. Ефраим сирійського, витертого ним з 25 грудня по 6 січня, а також «слова» св. Івана. Амбрису Мілана і св. Григорія Насса.

Стародавнє дванадцятиденний торжество Різдва підтверджується духовною грамотою Св.Сави Санктифікованого.

Це також підтверджується Codex of Justinian, опублікованим у 535 році. До другої Туронської ради, в 567 році всі дні від Різдва Христового до Епіфани були названі святковими. Тим не менш, санкція цих днів і вечірок була в багатьох точках, порушених дивінацією та іншими чудовими звичаями, які пережили язичневі свята одночасно.

Є православне право, яке забороняє «напередодні Різдва Христового і в продовження Різдва розпочати, згідно з давніми легендами, іграми і, одягнувшись в ідолі роби, для виконання танців і сян седуктивних пісень по вулицях. й

Джерело: www.pravoslavie.us/RU/Epiphany.htm