Як дізнатися тип грунту і чому потрібно

Питання типів ґрунтів для багатьох літніх мешканців, особливо новачків, здається «китайським листом»: не зрозуміло, як визначити цей тип, і в цілому, чому такі труднощі необхідні. Це те, що відповіді на багато питань, які стосуються нас, можуть лежати.

Багато років тому мій перший сад був розташований на ділянці біля торф'яних богів. Я не розумію, чому мій буряк не виростав. Чудова картопля виходить, полуниця, малина відчуває себе чудово, зелень будь ласка, і буряк не вдається, навіть крівельний: патологічний, тушкований «хвостики», незалежно від того, як ви доглядаєте. Я не знаю, що цей овоч не схожий на кислотні ґрунти (і я мав одну). Тоді я вирішив це не мій завод. : А потім, вже в іншій країні, мої буряки вирощували без будь-якого клопоту і турботи - просто засіяти її в часі, а восени врожаю.

В цілому, говорити коротко, знання про особливості різних грунтів допоможуть нам і з вибором рослин для дачі, щоб визначитися, а правильні методи і методи обробки вашого сайту вибрати. Більш того, щоб перейти в деякі чисто наукові деталі в цьому випадку не потрібно – почати з того, що у нас буде достатньо загальної інформації.

Механічна композиція грунту Це один з найважливіших показників, а в той же час - один з найпростіших зрозуміти і визначити. Груші механічного складу діляться на:
  • легкий (пісочний і піщаний)
  • середнього ступеня (loamy)
  • важка (накладка).
Нерідкі гравцеві і скелясті ґрунти також виділяються як самостійні види, але вони все ще значно рідше, тому ми не будемо жити на них зараз.

Щоб дізнатися, який грунт на ділянці, візьміть ручну землю, рівномірно змочіть її так, щоб консистенцію вона нагадує товсту пасту, а розкачати «посадку» товщиною близько 3 мм. Далі ми спробуємо розкачати її в кільце і оцінити те, що сталося:
  • Грунт добре прокочується, це пластик, кільце складається легко, і він зберігає форму. глино-сірий;
  • Грунт в ковбасу, але тріщини, коли ви намагаєтеся скласти його кільцем. Латинки;
  • Ви не можете розкачати нічого твердого з нього, не можна складати кільце. пісочницяй
Це спрощена версія: однакові ломи, наприклад, також діляться на світло, середні і важкі. Але з прикладної точки зору, ми впевнені, що достатньо орієнтуватися на ці три типи. Кожен з них має свої плюси і мінуси, і якщо правильно підходити до обробки, на підставі будь-якого механічного складу можна отримати хороші врожайності.

Чому це важливо зрозуміти? Механічна композиція грунту визначає її щільність, воду і прохідність повітря, вологість. Різні види ґрунтів відрізняються необхідними поживними речовинами рослин і вимагають різного підходу.

Гаразд, великогабаритний багатий на харчування, ніж легені. Але вони швидко загусують, після дощу їх поверхня обирається скоринкою. Вони часто застійають воду, а через перегній, коріння рослини страждають. У таких грунтах корисні мікроорганізми не працюють добре, органічна речовина повільно розкладається, і тому може бути харчовий дефіцит. Навесні ділянки з таким грунтом прогрівають довше, а плавлення з них залишають пізніше, тому посадки доведеться починати з деякої затримки.

Як виправити ситуацію? Основним методом є застосування сипучих матеріалів (зазвичай тирсу або піску). Пісок можна наносити як навесні, так і восени, але тирси - бажано восени, а перед застосуванням їх корисно зволожувати розчином азотного добрива. Об'єми і пропорції вибирають в кожному випадку, в залежності від вимог посівів, які планується висаджувати, а характеристики грунту.

Посів також добре впливають; для посіву на важких ґрунтах бажано вибрати посіви з сильною кореневою системою, яка глибоко проникає в грунт (наприклад, злаки).

Легкі ґрунти Вода погано зберігається, а разом з водою втратить поживні речовини. Але вони забезпечують хороший обмін повітрям і швидко прогрівають навесні. «Восьмий» грунт, підвищуючи його вологоємність можна запроваджувати за рахунок введення глини або ставка шламу (сапропел). Останній, однак, вимагає попередньої обробки: після вилучення, обов'язково вентильований і заморожений, щоб позбутися від хімічних сполук, шкідливих для рослин.

Корисно на легких ґрунтах наносити великі дози органічної речовини (перероблений гній або компост). Але торф слід використовувати з обережністю: вона має хорошу вологу ємність, але вона може збільшити кислотність грунту, а вміст поживних речовин не має особливого значення.

кислотність грунту: як визначити і чим впливає Ще одним важливим параметром для нас є реакція грунту. Що це таке? На початку я дав приклад буряків, які не будуть рости на кислому грунті. І є багато таких рослин. В цілому, є 4 групи культур, в залежності від їх ставлення до цього фактора:
  • перший рослини, які воліють нейтральні і злегка лужні ґрунти (pH 6.0 або більше): буряки, гарбузи, кабачки, капуста, цибулю і часник, горох, квасоля, селери, сливи і смородини, нарциси, тюльпани, гіацинти, айстри, гвоздики та інші;
  • другий рослини, які вимагають нейтральної або слабокисної реакції грунту (pH 5.6-6.0): морква, огірки, атласний салат, капуста і кулрабі, яблуня, груша, бегонія, гладіолу, троянди та інші;
  • третій-група - рослини, для яких буде вигідна слабокисла реакція грунту (pH 5.1-5.5): картопля, кукурудза, помідори, редиски, малина та ожина, агрусу, західного туя, іриси, примули, лілії, півларгонію та інші;
  • Четверта група - рослини, які віддають перевагу кислотним грунтам (pH 4.0-4.5): сорбель, звичайний сосновий, азалія і рододендрони, жар, лілій, лінгону і журавлини, чорниці.

Однак більшість культур досить легко адаптуватися до коливання в рівні pH, а в літературі можна знайти інформацію про переваги окремих видів. Типові кальцефоби (фани кислотних ґрунтів) і кальцефілі (тобто які воліють лужні ґрунти) відносно мало. І все ж, якщо посадка не враховує вимоги рослини, швидше за все, призведе до її захворювання, голодування, бідного розвитку або смерті.

У ґрунтах з підвищеним рівнем кислотності порушується азотне живлення; рослини не отримують достатні кількості фосфору, кальцію та магнію, оскільки їх вміст невеликий або ці речовини недоступні для рослин. Але існують інші сполуки, які токсичні до кореневої системи. Підвищена кислотність грунту провокує захворювання, оскільки патогенна мікрофлора в таких умовах розвивається швидше.

Однак лужна реакція не краще: тут рослини дефіцитні в магнію і прасці, їх листя жовтіють і опадають. Неприпустимий до таких умов культури хворіють, утворюють деформовані плоди, і часто гинуть.

Найточніший і простий метод - пройти зразок для аналізу в спеціалізованій лабораторії. Але це не завжди можливо, тому ми зробимо з імпровізованими засобами.

Приблизний розрахунок може бути надана типовою рослинністю для сайту. Але пам'ятайте: цей метод підходить тільки якщо ви отримаєте незаймана землю. На ґрунтах, які вже були оброблені, рослини є ненадійним показником. Тим
  • на кислотний Вони покажуть моху, живіт, хвоща, сарель;
  • Увійти нейтральність Груші служать материнсько-скропом, конюшиною, нудотою і кропивою;
  • на низька лужна свинячий і поле гірчиці рости
Щоб отримати більш точну інформацію, вам доведеться отримати спеціальну папку індикатора (тобто сказати, що її легко купити, але мені не доведеться робити це самостійно). Потім береться зразків грунту. Щоб отримати об'єктивну картину, рекомендується взяти грунт на 5-6 точок ділянки, перемішати і взяти частину з отриманого грунту для аналізу.

Грунт заливають водою (10 г грунту на 25 г води; можна подвоювати кількість, якщо ви зручніше), ретельно промивають або перемішують і допускаються настоятися. Потім в отриману витяжку знизилася смуга індикаторного паперу і подивіться на який колір має колір:
  • червоний: висока кислотність
  • помаранчево-медійно-кислий грунт
  • жовто-помаранчевий - слабка кислотність
  • Жовто-зелений – нейтральна реакція
  • Зелений синій - лужний грунт.
Так як нейтральна реакція вигідна для більшості рослин, кислотних грунтів вапна, і лужних грунтів, навпаки, кислотності (як правило, така необхідність виникає значно рідше).

Для деоксидизації грунту використовують борошно доломіту, вапно (печена і швидка), вапняне борошно, лука використовується. Підходить для цих цілей і деревної золи, яка діє акуратно, але ефективно. Дози вибираються в залежності від рівня кислотності і механічного складу грунту. У той же час слід розуміти, що реакція грунтових змін постійно змінюється, а при єдиному застосуванні добрив ми вирішуємо проблему тільки на деякий час - бажано регулярно перевіряти рН грунту, а якщо помітили проблеми з розвитком рослин - це перше, що робити в пошуках причини.

Насправді ця інформація досить на початковому етапі.

Джерело: www.7dach.ru