Як правильно поливати рослини в домашніх умовах

Особливості поливу рослин в саду Невідкладні садівники знайшли спосіб зробити літній сезон практично безперервним: взимку ми влаштовуємо на підвіконнях. Деякі навіть вирощують овочі на балконах або лоджії цілий рік. Цей випадок цікавий, але вимагає дотримання певних умов. І я не знаю, як до кого, і я дуже зважився поливом, тому я пропоную говорити про це сьогодні.

В домашніх умовах сад, крім потреб кожної рослини, потрібно враховувати особливості мікроклімату: температура і вологість; вологість грунту; інтенсивність освітлення. Час року теж суттєвий: влітку полив повинен бути більш рясним, ніж взимку, коли надлишок води може вбити рослини. Зазвичай ми визначаємо необхідність «водних процедур» очей – появою зелених вихованців і стану грунту. Але варто пам'ятати деякі правила.

Як правильно поливати рослини

Поли і контейнери повинні мати досить глибокі піддони, в які надходить надлишок вологи. Вода з піддонів повинна бути зливною, її не можна довго зберігати в них. Але необхідно враховувати характеристики грунту, в якому висаджують рослина:

• якщо грунт в горщику щільний, він не пропускає вологу свердловину, а її надлишок, яка була в піддоні, слід негайно злити;
  • Якщо грунт пухкий, вода в ній часто не тримається, протікає вільно в піддон, звідки його потім поступово вбирають і вводять коріння рослин; решта рідини в піддону в цьому випадку зливається не раніше півгодини після поливу.
Грунт в посадковому баку не повинен доходити до краю приблизно 1,5-2 см, інакше його не вдасться добре поливати рослиною - вода буде витікати з натовпу горщика або ящика, і вам доведеться правильно змочити грунт на всю глибину ємності.

У будь-якому контейнері повинні бути отвори для зливу зайвої води, а дренаж обов'язково в нижній частині. Якщо рослина вимагає рясного поливу, але добре відреагувати на застій води, шар дренажу виготовляється високою. Для його створення зручно використовувати керамзит, але можна взяти звичайні дрібні гальки.

Напевно кожен знає, що не слід використовувати торкну воду безпосередньо з крану. Необхідно стояти не менше дня в відкритій ємності, щоб позбутися від хлору, що має поганий вплив на розвиток рослин. В той же час, ми досягаємо іншого корисного результату: в той час як вода влаштована, її температура встигне дорівнювати кімнатній температурі. Не використовуйте холодну воду для поливу.

Я неодноразово зустрівся з рекомендаціями щодо застосування плавальної води для поливу кімнатних рослин (в тому числі зелені і овочі в домашніх умовах). Вони кажуть, що це більш корисно, ніж звичайний. Я не спору цю претензію, але в ході моїх експериментів я не помітив ніякого помітного ефекту на посадці.

Відчуття пропорції і вірного очей

Більшість рослин шкідливі як посухи, так і надлишок вологи - необхідно постійно підтримувати грунт в помірно вологому стані. Але на практиці не так легко досягти цього: розпушують грунт в горщиках і коробках на підвіконні висихають дуже швидко, тому доводиться постійно тримати ситуацію під контролем, адже контрасти - різкі переходи від посухи до підвищеної вологості - теж не принесе посадок.

Якщо ви ще не помітили, рослина з висушеною тканиною землі може бути намагатися відродити, розміщуючи горщик на 5-6 годин у великому посуді з водою (температура від +25 до +30 ° С). Поступово грунт буде насичений вологою; потім, видаливши ємність з води, дайте зайвий рідкий злив і повертає рослину на звичне місце.

Але в деяких культурах (наприклад, салат) з таких тестів смак безперечно зіпсований: листя стають грубими, гіркими і без смаку. Так посухи в домашніх умовах сад є серйозною проблемою.

Надмірне поливання, в свою чергу, нерідко призводить до гниття коренів (особливо якщо перезволоження супроводжувалася гіпотермією кореневої системи - взимку на підвіконні це реальна небезпека). Від вологості ґрунт може скинути і через поганий обмін повітря, зростання наших домашніх тварин пригнічують.

Якщо відбувається затоплення рослин, розпушування поверхневого шару грунту, щоб коріння отримували додатковий приплив повітря, або навіть прибрати цей шар і замінити його.

Якщо грунт починає кислувати, відразу пересаджувати вихованця. При пересадці корені необхідно звільнити від кислого грунту і промивати, пошкоджені і знежирюючи частини знімаються.

І інтенсивність поливу залежить від віку рослин. У юних саджанцях коренева система поглинає менше води, ніж у дорослих рослин, коріння яких перемішують весь земляний стрибок. Тому дайвінг, пересадка, а також молоді рослини необхідно ретельно поливати, краще трохи.

Про те, що вимоги до вологості грунту в кожній культурі, ймовірно, не варто говорити - всім, хто коли-небудь виріс щось знає. Але коли справа доходить до поливу «ложок» на підвіконні, з якихось причин ми іноді забуваємо про це і поливаємо всі рослини таким же чином. І не варто робити.

Щоб спростити завдання, ви можете групові посадки – розмістити контейнери на підвіконнях, щоб культури з аналогічними потребами знаходяться неподалік. Дивам як явний розчин? Але з якоїсь причини не прийшов до мого розуму з першого разу, тому я хотів би поділитися - раптом хтось інший знайде такий простий кінчик корисним.

Пристрої та прилади для поливу

У домашніх умовах овочеві культури поливають, як правило, від невеликих леків з довгими носками. Процівач на них використовується тільки при поливі розсади; для поливу перерослих рослин, поливу без процідувача зручніше.

І особисто мені було більше за смаком цього посуду (гібридна джуга і поливальні горщики). Добре, тому що в неї зручно залити воду, і підживлення, при необхідності легко додавати.

Додаткова процедура обприскування. Буде потрібно обприскувач, який посипає воду дрібно. Рослини потребують обприскування, які вимагають підвищеної вологості для нормального розвитку. Однак взимку в наших будинках повітря настільки сухий, що маленький душ і інші не відмовляться.

А обприскувач незамінний при необхідності поливати крихітні розсади, для яких навіть слабкі струмки води з маленького сита маленького поливу горщика зайві. Коротко зрозумілий пристрій.

Якщо будинок досить великий, можна використовувати автоматичні або крапельні системи зрошення - придбані або зроблені самостійно. Використання таких пристроїв економить час, а головне - дозволяє підтримувати оптимальний рівень вологості грунту в посадочних резервуарах.

Що таке гідрогель і як він може бути корисним для нас

Як я приймав на початку статті, поливаючи домашній сад є найскладнішим завданням для мене. У вічні неприємності я часто пропустимий момент, коли він вже буде варто приймати поливний горщик в руках. Автоматичні системи не мій варіант (для декількох горщиків протягом 3-4 місяців на рік, я не готовий купити дорогі пристрої). Я шукав простий, але ефективний розчин. Знайди його!

Догляд за рослинами в домашніх умовах значно спрощує гідрогел. Це нейтральна полімерна речовина, яка може легко тримати великий обсяг води і дати її посадити коріння в міру необхідності. Введення гідрогелу в грунт дійсно дозволяє поливати рослини рідше, поки вони розвиваються краще, тому що вони отримують вологу в кількості необхідно для себе.

Гідрогел доступний у вигляді безбарвних гранул, часто нерегулярно формується (не плутати з аквапарком, яка має геометричну - сферичні, кубічні або інші - форма і часто фарбується в різних тонах: використовується переважно для декоративних цілей). Також є порошкова речовина - вона призначена для приготування «чатка», в якому корені рослини занурюються під час пересадки або перед транспортуванням.

Гідрогел може застосовуватися до грунту як сухим, так і після попереднього замочування (останнє бажано: поглинаюча волога, гідрогел значно підвищується за розмірами, і важко розрахувати обсяг необхідної підкладки). Аквагрант, в свою чергу, використовується тільки після замочування і не змішується з грунтом - це красиво.

Варто враховувати: негайний ефект застосування гідрогела не слід очікувати. Не зволожувати грунт – він подає вологу безпосередньо до коренів рослин, які потрібно встигнути виростити через боляче гранули. Таким чином, в першу чергу вам доведеться поливати в звичному режимі. А потім можна практично не хвилюватися - навіть якщо потрібно залишити додому протягом декількох днів, домашні тварини не постраждають від спраги.

Можна замочити гідрогел не в воді, але в розчині відповідного комплексного добрива - після чого рослини можна вивести не тільки вологу з цього джерела, але і необхідне додаткове харчування. В цілому я щасливий з цим рішенням. Видання

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: www.7dach.ru/MarinaGerasimenko/domashniy-ogorod-osobennosti-poliva-15415.html