755
Юлія Асанге: Чому я заснував WikiLeaks
Я дивився на те, що відбувається в світі прямо зараз, і я вирішив, що там було занадто багато несправедливих. Я хочу, щоб він був менше.
Ви можете попросити, «Що таке філософія?» І я кажу, я не потрібна філософія. Про мій темп Чи не хочу це зробити? Достаток того, що я хочу.
Коли я думав про те, як робиться несправедливість, і що викликає це, і що викликає правосуддя, я помітив, що люди не дійсно зміняться. На тисячу років вони не змінилися. Задайте їм те, що вони знають.
Що у них є які ресурси, які вони мають, скільки енергії вони можуть отримати, скільки їжі вони мають, і так далі. Дуже важко впливати. Але що вони знають, можуть впливати – і не лінійно. Ви можете розповісти одну людину що-небудь, і вони розкажуть когось, і так далі.
Виявляється, що невелика кількість інформації може вплинути на велику кількість людей. Так ви можете змінити поведінку багатьох людей, надаючи їм трохи інформації. Виникає питання: яка інформація призведе до того, що дії будуть більш просто і кількість несправжувальних актів?
Люди по всьому світу дивляться різні аспекти того, що відбувається з ними. Інші люди отримують інформацію про події, які не бачили своїми очима. І в середині цього потоку є люди, які рухають інформацію від спостерігачів до тих, хто буде діяти на інформацію, яку вони отримують. Це три різні проблеми, пов'язані між собою.
Я вирішив, що були труднощі в прийнятті спостережень і ефективно годувати ті спостереження в розподільній системі, які доставлять цю інформацію людям, які будуть діяти на цю інформацію. Можливо, Google є посереднім бізнесом передачі інформації від тих, хто має його до тих, хто потребує.
Проблема полягає в тому, що перший крок недосконалий, і часто останній, коли мова йде про інформацію, що уряд намагається цензурі.
Цей процес можна побачити як справедливість, що виробляється Четвертою владою (прес, що впливає на суспільство). Опис процесу, який я зробив в частині під впливом моїх знань квантової фізики, вивчає потік специфічних видів інформації, що призводить до деяких змін системи. Пляшка отримує інформацію, яка призведе до змін у напрямку справедливості.
У виді Четвертої влади люди, які спочатку отримують інформацію, є джерелами; люди, які працюють і розподіляють інформацію, є журналістами і видавцями; і тих, хто виступає за це всі люди одночасно.
Опис даної системи виготовляється з великим ступенем абстракції. Але далі мова йде про механізми і розвиток такої системи, яка вирішує нашу проблему. У Вікіліксі були, і досі є спробою зробити таку систему (приблизно дуже молодий).
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів.
Я б сказав, що найважливіша форма цензури, історично, була економічна – коли це не вигідно публікувати інформацію, оскільки для нього немає ринку.
Я описав цензуру як піраміду. На вершині є вбивці журналістів та видавців. Наступний рівень – правові атаки. Правова атака - це затримка, що не обов'язково закінчується в вбивстві, але може призвести до арешту або захоплення активів.
Пам'ятайте, розмір піраміди збільшується, як ви йдете зверху вниз, і в цьому прикладі збільшується кількість спроб цензури.
На наступний рівень вже є величезна кількість само цензури. Самолікування входить до складу людей, які не хочуть переїхати до вершини піраміди. Вони не хочуть випробувати правові атаки і співакції, вони не хочуть бути вбитими. Це запобігає людям, які роблять речі певним чином.
Є інші форми само цензури, де людина не хоче пропустити на вигідних пропозиціях або акціях. Вони ще важливі, тому що вони навіть нижчі в піраміді. І в нижній частині, і більшість людей, які не можуть читати, не мають доступу до преси, зв'язку, і де немає ринку для таких послуг.
Ми вирішили мати справу з двома розділами цієї піраміди: загрози насильства та розкрадання загроз позовів. Це в деяких варіантах найскладніших частин, і в деяких варіантах найпростіших деталей.
Це прості частини, тому що це відразу зрозуміло, чи є цензура або ні. Це також тому, що кількість цензури порівняно низька, навіть якщо значення події висока.
Спочатку WikiLeaks мало друзів. Хоча, звичайно, я мав політичні зв'язки, ми не мали багато підтримки серед політиків і не мали глобальної аудиторії, яка переглядала нашу добробут. Ми займаємо позицію, в якій анонім був єдиний захист нашої діяльності. Ми не мали фінансового захисту, ні правової, ні політичної. Наш захист був чисто технічним.
Ця система розподілена з багатьма доменами, а також можливість швидко змінити доменні імена, систему кешування та систему роботи через мережу Tor та її приховані послуги.
Джерело: geektimes.ru/post/243511/