1610
Кішки з бджільництва Ленінград
1942 р. був довоєнний трагічний для Ленінграда. До голоду додано сотню життів, які щодня лікують сотню життя. Згадуються про те, що грижі перенесли місто в величезних колоніях. При перехресті дороги, навіть трамваї змушені зупинитися.
Блокадрес Кіра Логінова згадав, що «... темрява щурів у довгих лініях, під керівництвом їх лідерів, переїхала вздовж Шліссельбурзького шосе (нині проспект Обухівської оборони) безпосередньо до млина, де вони змішують борошно для всього міста. Руки розстріляли, вони спробували подрібнити їх з резервуарами, але нічого не працювали: вони сходження на танки і безпечно попадали на них далі. Він був організований ворогом, інтелектуальним і жорстоким.
Всі види зброї, бомбардування та пожежі неспроможні знищити «п'ятий стовпчик», що ate блокадерів, що дратують голод. Сірі істоти їсти навіть крихти їжі, які залишилися в місті. Крім того, через орди щурів у місті виникла загроза епідемій. Але ніякі «людські» методи боротьби з гризунів не допомогли. І коти - основні вороги щурів - не були в місті протягом тривалого часу. Вони з'їли.
Трохи сумний, але чесний.
Спочатку люди, які засудили кішки.
«Я їсть в другій категорії, тому маю право,» один з них виправдовував себе восени 1941 року.
Після того, як не було необхідності гасити: кішка вечеря була часто єдиним способом врятувати життя.
«3 грудня 1941 року. Вони їдають смажену коту сьогодні. Дуже смачний, 10-річний хлопчик написав у щоденному щоденнику.
«Ми хочемо, щоб наші сусідські коти з цілою комунальною квартирою на початку блокади, – розповідає Зоя Корнільєва.
У нашій сім'ї прийшов до того, що мій дядько вимагав Максиму кішку їсти майже кожен день. Моя мати і я, коли ми залишили будинок, заблокували Максим з ключем в маленькій кімнаті. Жак був папуги. Яконій санг і розмовлявся. А потім я був зірвав і тихий. Кілька насіння соняшнику ми обмінялися для пістолета нашого батька найближчим часом, і наші жакки були допущені. Кіт Максим також ледь б'є - вовна змащена в тканинах, кіготи не знімали, припинили навіть лущення, блювотні рухи для їжі. Один день Макс вдалося потрапити в клітку Jacon. В іншому випадку буде драма. Це те, що ми побачили, коли ми отримали додому. Пташка і кішка в холодній кімнаті сховав разом. Він мав такий ефект на мій дядько, що він припинив спробу вбити кота.
«У нас був кот, Васська. Сім'я улюблена. На зиму '41, його матір забрав. Вона сказала, що в притулку вони кажуть, що вони будуть годувати його рибу, ми не можемо. Увечері мама варила щось схоже на торт. Тоді я дивився там, де м'ясо прийшла. Я не збираюся. Тільки потім... Виявляється, завдяки Васській, ми пережили цю зиму. . . ?
«Дві вікна вилетять в будинку під час бомбардування, меблі довгадувалась. Моя мама скидається на підвіконні - користь, яку вони були широкі, як лавка - приховавшись з парасолькою з дощу і вітру. Одного разу, хто, дізнаючись, що моя мама була вагітна з мене, дав її оселедець - вона бажала стільки солі. У домашніх умовах мама кладуть подарунок в відокремлений куточок, що п'ятається після роботи. Але повертаючи ввечері, я знайшов хвіст з трави і жирних плям на підлозі - щури засмажені. Це був трагедія, що тільки ті, хто пережили блокад, будуть розумітися, говорить співробітник церкви. Саров Валентин Осіпов.
Кіт означає перемогу.
Тим не менш, деякі громадяни, незважаючи на сильний голод, чіються їх фаворитами. Навесні 1942 р. Стара жінка захопила свою кішку на вулиці. Люди приїхали до неї і подякували їй за утримання.
У березні 1942 року вона раптом побачила худий кіт на вулиці міста. Кілька старих жінок стояли навколо її і були хрещені, і тонкий, скелетно-подібний поліцейський переконаний, що ніхто не спійманий тварини.
12-річна дівчина в квітні 1942 р., що проходить в кінотеатрі Барикади, побачила натовп людей у вікні одного з будинків. Вони змащуються на незвичайному вигляді: на яскраво освітлених підвіконнях кладуть смугасті коти з трьома кошенями. "Для своєї, я знаю, що ми пережили, - ця жінка згадувала років пізніше.
Фурний SWAT команда
У зв’язку з розірванням блоґаду, указ був підписаний головою Ленінградської ради з питань необхідності «відділу з Ярославської області та доставить смокі коти Ленінграду». Ярославль не міг виконати стратегічне замовлення і виловив праву кількість димових котів, враховуючи тоді кращі щури.
Чотири вагони котів прибули в дилапідоване місто. Деякі коти випустили відразу на станції, деякі розподілялися мешканцям. Вони були швидко, і багато були відсутні.
Пантелеєв Л. писав у щоденному щоденнику в січні 1944 р.: «У кошені в Ленінграді витрати 500 рублів». Потім продається кілограм хліба від руки на 50 рублів. Зарплата сторожа 120 рублів.
Найдорожче, що нам було для кота. Я сам пішов трохи від мого раціону, потім дати цей хліб для кошеня до жінки, які мали кішку, згадував Зоя Корнільєва.
кішки, які прибули в дилапідоване місто за вартістю великих втрат, на їх складі вдалося відвести щурів від складів харчування.
Кіт не тільки спійманий гризунів, але і боролися. Є легенда про червоному коту, який приймав кореневу з автономним акумулятором біля Ленінграда. Солдаті назвав його «збирачем», як кот точно прогнозував підхід ворожого літака з луком. Не відреагував на радянські літаки. Кіт був навіть кладений на оплату і присвоювався одному приватного вигляду після нього.
Кіт мобілізація
Ще одна партія котів була привезена з Сибіру для боротьби з гризунами в підвалах гермітажу та інших Ленінградських палаців та музеїв. Цікаво, що багато котів були домашніми - мешканцями Омського, Іркутського, Тиуменського самі приніс їх до збірних пунктів, щоб допомогти Ленінградам. В цілому 5,000 кішок відправили в Ленінград, які з відзнакою справилися з їх завданням - очищали місто гризунів, заощаджуючи залишки їжі для людей, а самі люди - від епідемії.
Нащадки тих Сибірських котів все ж живуть в гермітажі. Вони добре доглядають, подаються, але найголовніше - поважають за сумлінну роботу і допомогу. Кілька років тому в музеї створено спеціальний фонд друзів Hermitage Cats.
Сьогодні в Гермітажі подають понад п'ятдесят котів. Кожен має спеціальний паспорт з фото. Всі вони успішно захистять від музейних експонатів гризунів. Визначені кішки на обличчі, від спини і навіть від хвоста всіх співробітників музею.