Що так складно, або як я збила новий квадрокоптер

Ефект Dunning-Kruger є спотворенням, що складається з помилкової переоцінки власних можливостей непідготовленою особою при виконанні завдання. Що я маю? Просто кілька хвилин, граючи з квадрокоптера. DJI Phantom 2 VisionЯ здавалося б, стати ходьбою варіантом цього ефекту.

"Привіт, це так просто!" - Я запустив досить дорогий і отримав від DJI на пароле обладнання. "І так круто!" - Я затискав ліву палицю, і коптер засихав ракету на небо, легко набравши висоту три десятки метрів. Світлодіоди перемагали щасливо, як я повільно розгортався дрон і досліджував навколишню зону. Після наступного повороту я побачила себе з очей птаха прямо на екрані смартфона в форматі 1080p.

Звісно, я хотів швидко зберегти цей відео і поставити його десь – ви знаєте, що, як “керуючись дроном легко, навіть для новачка!”

Коптер був просто сходу і вперед і намагаючись стабілізувати, коли я відправив його на землю. Судденно, гість вітру перевозила машину безпосередньо на дерева в дворі, потім я заморожувати. Освітлення вражають реалізацію власної міцності – запускати дрон вперше і відразу в сильному вітрі, а ще поруч з деревами! І все ж я спробував зберегти залізо, судомно відхиляючи праву палицю назад. Очікується, що це навпаки вперед, тому що коптер був просто розгорнутий, коли він почав розбиратися! О, сором'язливі, де це зараз...? !

Для деяких секунд, розтягуючи за мене протягом років, я бачив квадрокоптер з листям гомілки на гілках, потім пропелери замерзають і гаджет коштує більше 50 тис. руб. летить до землі і збиває на тротуар. Акумулятор на одну сторону, камера на іншу. Ось як ми розморожуємо - мене з пультом дистанційного керування і коптером з акумулятором в пару метрів.

Перед тим як ми знаємо, що сталося поруч, не кажучи вже про те, що навіть редактор повинен прочитати інструкції, спочатку ми проведемо час з квадрокоптера.

DJI Phantom 2 Vision Це оновлена версія оригінальної моделі Vision. На даний момент працює з квадрокоптером GPS 4-ротором, але це більш правильним для виклику його безпілотника через можливість напівавтоматичного пілотування. Незважаючи на те, що інші Phantom 2 безпілотники можуть літати повністю автоматично на попередньо запрограмований маршрут (за виробником, наш коптер дозволить швидше отримати аналогічне оновлення прошивки).

Деякі характеристики:
Тип 4-роторний квадрокоптер Вага 1180г Діагональ довжиною 350мм Двигуни 4x 920KW BLDC Max. горизонтальна швидкість 15м/с Макс. вертикальна швидкість підйому 6м/с, зменшення 2м/с Час польоту 25min Частота управління 5.728GHz-5.8GHz Частота трансляції відео 2412-2462 Ємність акумулятора MHz 5200mAh камера 14MP 140° FOV (f/2.8), на стабільній підвісці Ціна 59 990r

Звичайно, основна особливість Vision + в вбудованій камері, встановленій на стабільній тривісній підвісці. Під час польоту стабілізатор дозволяє тримати камеру ще тоді, коли сам коптер коливає. Крім того, «спокійний очей» може бути обертається і нахиляється від землі при використанні додатку DJI Vision (доступ для iOS і Android).

Як Phantom 2 і Phantom 2 Vision попередники, наш безпілотник використовує GPS для визначення позиції, висоти і прискорення. З кожним включенням коптер виконує самодіагностику і прив'язуючи до супутників. Після того, як він виловить достатньо з них, він буде доступний, щоб літати в напівавтоматичний режим GPS. Незважаючи на наявність інших варіантів, це базовий GPS-моде буде цікавим у першому місці, так як він дозволяє просто надати команду «прямо», а сам безпілотник вирішує, як і в якому напрямку потрібно рухатися. До речі, коптер, який залишився без контролю, буде переважати у віртуальному режимі «cube» з 2-ю сторінкою, що компенсує вітровим поривом та іншими погодними особливостями. Протягом декількох годин польоту ми тільки помітили пару разів, що безпілотник вийшов з його куба безпеки трохи, що, очевидно, був викликаний проблемами, що збудували компас.

Для керування гаджетом використовується досить знайомий пульт з двома палицями. За допомогою свіжого набору акумуляторів і без очевидних недоліків сигналу, його міцність досить контролювати коптер в радіусі ~ 300 м (не менше ми робили). Відео транслюється на окремому каналі через спеціальний транссевер на пульті дистанційного керування. Так само транссевер несе відповідальність за створення окремої мережі Wi-Fi для смартфона, після чого відео можна дивитися через додаток DJI. Це може виглядати крокове, але на практиці все працює ідеально - ви можете навіть контролювати безпілотник з камерою, якщо ви втратите пам'ятки. На додаток до відео, дані на відстані, швидкості та висоти гаджета будуть доступні. Камера може бути нахилена кнопками в додатку, або використовувати акселерометр смартфона; але для його відновлення вам доведеться перетворити весь коптер.

Розмова програми. Версія iOS чітко ігнорувала стандарти дизайну платформи та замість використання інтерфейсу awkward DJI власного дизайну. Не зважаючи на те, що він значно заважає з управлінням блоку, але чітко зроблено інженерами без розуміння того, що інтерфейс дійсно повинен виглядати.

Однак додаток цілком працює і дозволяє робити фотографії, знімати відео і змінити основні параметри зображення, такі як вплив і білий баланс. Для зберігання відеопотоку в copter передбачено SD-карту для 4 ГБ, але ніхто не заважає вам зробити більш ємний. Камера пагонів в роздільній здатності 1080p (фото і відео); фото можна порівняти за якістю до середнього смартфона, але відео трохи гірше. Звісно, відео не буде як GoPro, але літаючи навколо і подивіться більше, ніж достатньо.

Але краса нового коптера в порівнянні з минулим баченням не так багато в самому камері, як в тривісному вбудованому стабілізатору. І ось різниця: камера стаціонарна по всій польоті, і відео виходить на виході добре прямим. В принципі ви можете спробувати поліпшити картину, якщо ви з'єднуєте шасі від Phantom 2 з камерою GoPro і окремим стабілізатором. Відео буде краще, але ви не отримаєте однаковий рівень інтеграції з програмним забезпеченням copter: наприклад, Vision+ передає живі відео та телеметричні дані над повітрям, а з самозбираним дизайном, все це буде реалізовано якось.

Новий Vision+ може розглядатися як повноцінна альтернатива само зібраним квадрокоптерам. На зустрічі любителів таких безпілотників і більшість учасників мали ручні коптери різної складності. Кілька людей показали деякі досить складні Arduino одиниці, з відеопереказами та начинками, але жоден з них не запропонує вам непаковану ідеологію Vision+. Природно, для простоти і готовності до роботи, вам доведеться платити щось: самозбірний коптер може коштувати до 10 т.п, в той час як мозчик DJI коштує 59,990p. Але це зручно платити за нього.

Політ без наслідків Так що завершився інцидент з катастрофою коптера? Хороша новина полягає в тому, що Phantom 2 Vision+ є льотним танком. Ну, принаймні, більшість з них. ДТП повністю знищив камеру і стабілізатора, але я просто забрав їх і що ввечері коптер акуратно взяв до повітря знову. Він був набагато важче для мене, щоб писати Майка Перрі від DJI, де я сказав, що він був зламаний дорогий предмет обладнання. На щастя, команда DJI взяли новини досить спокійно і я просто відправив новий коптер.

Звісно, з новою скопією, я був набагато більш обережним. В результаті виявилося, що дуже важко контролювати безпілотник - потрібно лише деякі практики і більше відкритого простору.

Давайте подивимося на контроль. Ліва паличка на пульті дистанційного керування несе відповідальність за скелелазіння і щелепу: ми прискорюємо / сповільнюємо від нахилу її вперед або назад, перетворимо, коли паличка відхилена зліва або вправо. Правий контроль назад і вперед і лівий нахил. Симметрія коптера в перші години змусили мене подумати про те, що я хотів зробити і як, оскільки це не завжди зрозуміло, де він дійсно виглядає. Допомогло повільне використання в часі тільки одного з осей на паличках, а трохи пізніше впевненість зросла і почала отримувати більш складні маневри, як поворот в русі.

Але перші 10 сеансів ще на нервах. Кожен раз, коли дрон перетворився, він взяв 5 секунд, щоб думати про те, що рухи на пульті дистанційного керування повинні бути зроблені для його прямого напрямку. Але я дуже люблю досліджувати навколишнє середовище в русі, особливо, оскільки зазначена горизонтальна швидкість може досягати 15 м / с. Я не заміряв прискорення, але я можу сказати вам, що вона набагато швидше, ніж я бігу. І знову, спочатку я спробував не дати праска за межі декількох метрів - страху, що пошкоджує навіть друга копія зробить всіх дуже обережними.

Через деякий час з керівництвом я звикли і почали випускати коптер у вільному рейсі. І хоча обережність все-таки не ходила в будь-яку точку, але було абсолютно неможливо відступати від польоту на максимальній швидкості у відкритому грунті, проходячи на гойдалку польоту над водою, або захопивши пару сотень метрів над землею з захоплюючим відео! коптер дуже швидко і швидко, віддалені відповідей просто миттєво - досвідчений пілот, ймовірно, зможе продемонструвати деякі круті трюки з ним.

До речі, вбудований GPS є реальним другом новачка. Якщо ви раптом панікуєте - просто дайте палички і сам автомат зупиниться на дрони, вирівняйте його і залиште його ще плаваючи в повітрі. Якщо ви не намагаєтеся приїхати коптер в будівлю, до лінії живлення або до дерева, то в режимі GPS не так легко вбити.

На низькій висоті ви можете легко керувати безпілотним дроном самостійно, головне - контролювати показники напрямку. Але хороша швидкість коптера разом з довжиною «радіо свинцю» сприяє експериментам з діапазоном і висотою, що в певній точці можна легко втратити пам'ятки заліза. А потім вибір невеликий: або спирається на зображення з камери, яка переросла з перешкодами від дистанції, або подаруйте і зателефонуйте коптера назад.

Виправте з коробки, дрон налаштовується так званим «фантомним режимом», який приховує його розширені можливості польоту. А якщо ви новаєте на квадро-пілот, але ви хочете літати і дивитися зараз – це саме те, що вам потрібно. Увімкніть і тушкуйте, і якщо щось йде неправильно, і ви втратите пам'ятки коптера – просто відключіть віддалений і сам безпілотник повертає. Зросте до висоти близько 18 м і GPS буде повільно повертатися до точки, де вона була включена, після чого вона буде плавно висаджуватися.

Якщо ви хочете більше їздити – за допомогою ПК / Mac програми та USB-кабелю ви можете включити режим NAZA, який використовує додаткові перемикачі на верхній частині пульта.

Перший перемикач S1, таким чином, стає вибором між режимами GPS / ATTI. І це просто ATTI додає привід до безпілотника, підвищуючи маневреність і відключення деяких подушок. Нижня позиція перемикача дозволяє вибрати режим автоматичного повернення (то не потрібно вимкнути віддалений) або повністю ручний контроль.

Як правило, варіант ручного режиму викликає підвищений дослідний інтерес, але спробуйте не використовувати його, поки ви не маєте достатньо досвіду. У цій версії безпілотник не має GPS-лімітаторів, немає автоматичного регулювання висоти, або будь-який інший розумний і автоматичний. Агрегат здатний зробити нестерпним зигзагами під пальцями досвідченого пілота, або перетворити пропелери вниз і кошеня, щоб кидати на землю ... Краще обмежити варіант автоматичного повернення.

Перемикач S2 зліва також отримує нові функції. У положенні «до» безпілотний плаває в звичайному режимі, і якщо ви передаєте обидва перемикачі, поведінка коптера буде непомітно від фабричної фантомного режиму. Передача S2 в середню позицію активує блокування курсу.

Блокування курсу зміни сприйняття безпілотника напрямків вперед, назад, права і зліва від родича до абсолютного. Наприклад, натиснувши ліву паличку вперед відправить безпілотник не в напрямку її поточної спрямованості, а де було направлено під час початкового калібрування GPS.

Оскільки камера може бути обертається тільки, перетворюючи весь безпілотник, режим блокування курсу може бути дуже корисною, якщо потрібно знімати на швидкості з обертом камери. Наприклад, ви можете отримати відео рухомого автомобіля, як поліцейський вертоліт.

Нижня позиція S2, ймовірно, найкорисніша – це домашній замок. У режимі багато способів, схожих на хідний замок, але зв'язування йде в точку первинного GPS-зв'язку. Що таке, де є коптер, «зад» для нього завжди буде до будинку.

Цей режим дуже корисний, якщо коптер все ще втрачений, але ви не хочете повернути його повністю автоматично з якоїсь причини. Потім перенести S2 на найнижчу позицію, натиснути ліву палицю на себе і після деякого часу в точці першого включення з'явиться радісно здушення безпілотника.

Знову кілька слів про програмне забезпечення. Ми бачили мобільний додаток, але що про настільний додаток? Програмне забезпечення для Mac нібито повторює долю мобільного брата, що представляє дизайн кошмара і затиск неперевершених елементів меню. Це додаток, зовні намагається входити в екосистему OS X, але не робить його кращим способом. Крім того, багато елементів в англійському меню повні помилки. Так як DJI спочатку з Китаю, локалізація інтерфейсу, швидше за все, довірена мовно-порошковим працівником. І загальна організація предметів далеко від ідеального, і в пошуках правильної опції, ви часто повинні заповнювати практично всі закладки.

На щастя, це програмне забезпечення не потрібно часто спілкуватися, і можливість літати і контролювати програму інтерфейсу гаджета не впливає.

Єдине, що розчаровує про Phantom 2 Vision+ є його акумулятором. Незважаючи на те, що коптер оснащений акумулятором 5200 мАг, протягом тривалого часу цей запас недостатньо. Виробник заявив, що час польоту 25 хвилин, але наш досвід показує, що після 10-15 хвилин акумулятор розряджається до 30% і в додатку є попередження про низький рівень заряду. Дрон блимає індикатор низького напруги.

Природно, чим сильніше вітер і крутіше поворотів - тим швидше закінчуються заряд. Найдовший рейс 21 хвилин був на безспинному добу, коли безпілотник був переважно в повітрі. При активному маневруванні на високих швидкостях коптер прослужив тільки 10 хвилин.

Я ніколи не пускав пристрій нижче 25 відсотків, оскільки перспектива неконтрольованого рейсу до землі була відлякування. Ви можете віджати ще кілька хвилин з низьким зарядом, але це занадто дорого, щоб зробити це.

Якщо ви хочете провести пару годин на рейсах, вам доведеться запастися додатковими батареями. Кожен акумулятор коштує близько 6000r, хоча ви можете заощадити трохи і купити комплект дронів і додатковий акумулятор.

Більшість середніх птахів і з висоти польоту трьохсот метрів, Phantom 2 Vision+ задовольнить реальну загрозу літакам всіх розмірів. Здійснюючи це, DJI поставили деякі обмеження на прошивку коптера.

Якщо коптер виявить, що це 8 км, близько до зареєстрованої площі польоту, він почне поступове зниження. І ближче до аеропорту, нижня дрон буде літати, і за пару кілометрів вона відмовляється відїхати.

Ці обмеження є програмованими, але вам потрібно буде видалити безпілотник з режиму phantom. З налаштуваннями заводу він відмовляється працювати біля будь-якого аеропорту. Ми не пішли в аеропорт Хьюстон для перевірок, але форуми повні з обговореннями. Отже, обмеження дійсно працюють.

Тим не менш, цей огляд був готовий до тих пір, тому що він був дуже великим, щоб контролювати безпілотник - я не міг затримати момент повернення гаджета. Після всього, незважаючи на короткий час життя від батареї, відчуття запуску коптера до висоти півторасот метрів просто неймовірні. Такий рейс з приголомшливо гладким відео пагоном дає відчуття власного струменя, і я навряд чи перебільшена.

По суті, літаючи себе лише половина веселощів. За 15 хвилин можна приїхати до будинку після 15-хвилинної сесії, амбулаторно отримуючи відео SD-карти та приділіть ще 15 хвилин, щоб збільшити невелику подорож.

Майже всюди я взяв Phantom 2 Vision + з мене, люди не звертали увагу на це. Немає того, що він був особливо стурбований або атакував мене, що добре (як був випадок з американцем на пляжі). Кожен, хто прийшов ближче, був чітко зачарований дроном і особливо живою відео трансляцією польоту. З дітей до 12, найпопулярніша реакція була "Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Чи можу я спробувати це? Він, звичайно, я не даю дистанційного керування для будь-якого, але в той же час я легко розгорнувся смартфон від нього і допускається цікаві люди, щоб дивитися відео і обертати камеру.

Незважаючи на порівняно високу вартість, герой сьогоднішніх рецензентів не дуже близько до ціни провідних безпілотників, вироблених DJI. Компанія, наприклад, продає 6- і 8-роторні коптери з можливістю встановлення різних підвісок, таких як професійні стабілізатори і камери для зйомок Голлівуду якість. А поруч з таким хіппо, маленьке бачення+ виглядає як справжня іграшка.

Тим не менш, для новачка, Vision+ буде більш ніж достатньо: він дуже енергійний, досить функціональний, а в той же час пілотування може бути освячений протягом декількох годин практики. Якщо це було вдвічі більше, я майже напевно зроблю непристойну покупку, особливо враховуючи можливості. У той же час, більше 50T.R., ймовірно, буде тримати дрони на відстані від багатьох прийменників.

У той же час, для мене, щоб зробити мій звіт про витрати на цей місяць. Я просто не можу уявити, як я зумів провести п'ятдесят рублів на... офіс і офісні речі.

Плюси:
  • Визначте функціональний quadcopter з повним GPS-підтримкою;
  • Надання GPS-моде дозволяє легко використовувати для управління;
  • Камера на стабілізатор знімає дуже гладкі відео;
  • З усіх варіантів прямо з коробки дозволяє переглядати відео без покупки додаткових опцій;
  • Коли ви розглядаєте можливості та функціональність, то тег цін не такий високий.

Склад:
  • Оператор не так добре, як вам подобається – якість зображення, безумовно, гірше, ніж GoPro.
  • Застосунок для робочого столу є просто каша з графіки та життєздатності;
  • Не дозволяйте літати автономно в поєднанні з додатком DJI;
  • Незважаючи на гарне співвідношення ціни, 59990p значно більше, ніж багато людей готові витратити на іграшки.
  • 10-15 хвилин польоту - це пекло багато і досить далеко від зазначених значень виробника.

Де купити такий чудовий коптер Приват 24 можна придбати в інтернет-магазині Мадроботи ціна 59 990 Рй

[Вадим Сініцький]

Джерело: habrahabr.ru/company/madrobots/blog/231865/