Шлях Луни 1.

2 січня 1959 р. в рейсі «Луна-1». Перша станція досягла другої космічної швидкості та першого літати на місяць. За його інструментами було показано, що місяць не має магнітного поля та сонячного вітру. Навіть той факт, що це не вдарив місяць через помилку тепер сприймається як плюс. Через це тепер безпечно літати на орбіті Землі і Марса.

Я вирішив спробувати відновити траєкторію рейсу з архівних матеріалів.

Учені та інженери, які підготували повідомлення TASS, чітко зіткнулися з несподіваною проблемою. Як визначити координати станції під час польоту? Цей рейс був вкритий великою деталлю, і потрібно було вказати координати, щоб хтось міг знайти точку в небі, де месенджер землі в космос знаходиться. Призначений для астрономів, щоб показати координати за прямими сходженнями і дезлінацією ( аналогом широтності і довготи на Землі), але тут вони не добре підходять. Вони дуже гарні, дуже віддалені предмети. В результаті було прийнято рішення зв'язати координати не до неба, а до Землі. І вказуємо, що на яку точку станції буде надана час і на якій висоті.

Для управління траєкторією та координацією використовуються автоматизовані системи, призначені для визначення траєкторії балістичних ракет.

Слабкий до поверхні Землі виглядав так:

І якщо ви збираєте всю інформацію від повідомлення TASS, ви можете виділити такі пункти.

3 січня

3 години: 3 градусів 12 хвилин на південь і 108 градусів схід 100,000 км від Землі [1]
6 годин: 4 градусів 30 хвилин на південь і 63.5 градусів на схід 137,000 км від Землі [3]
13 годин: 7 градусів 33 хвилин південь і 40 градусів захід 209,000 км від Землі [4]
16 годин: 8 градусів 20 хвилин на південь і 86 (85) ступені заходу 237,000 км від Землі
19 годин 8 градусів 57 хвилин Південь і 131 (130) ступені Західний 265,000 км від Землі [3]
21 годин 9 градусів 18 хвилин на південь і 160 градусів захід 284,000 км від Землі [6]

4 січня
0 годин: 9 градусів 45 хвилин на південь і 155 градусів схід 311,000 км від Землі
3 години: 10 градусів 7 хвилин на південь і 110 градусів східний 336,600 км від Землі

У 5 годин 57 хвилин ракета пройшла на мінімальній відстані від місяця (5-6 тис. км) і стала супутником Сонце [7]. Після цього TASS почали публікувати свої координати в астрономічних координатах. Хоча деякі координати, як можна побачити на схемі, були перераховані і земляні

5 січня о 10:00 її батареї сіли і зв'язують з нею.

Кілька коментарів. У квадратних дужках позначені номери аналогічних точок на карті Землі.
Два круглі кронштейни мають більш чіткі координати. Просто при аналізі даних виявилося, що вони помітно розбиваються з загальної траєкторії. Здається, що повідомлення TASS було помилкою 1 ступеня West longitude.

Знаючи ці дані і швидкість обертання Землі, можна перебудувати їх в тривимірні координати, а потім візуалізувати траєкторію.

Я отримав цю траєкторію.

р.

Шлях польоту дуже великий, і я мав грати з коефіцієнтами протягом тривалого часу, щоб показати викривлення траєкторії. Так це картина.

Друга точка в цій схемі помітно збивається. Я просто намагався врахувати запуск штучного натрієва. На жаль, через хмарність над територією СРСР в той час (зображений тільки на одній обсерваторії), а також через те, що лише 10% всіх натрію обприскували, координати не дуже точно.

Після трохи обробки результату я звернув цю схему:

В цілому, станція і місяць побачать переміщення до місця зустрічі. А якщо уважно вивчити траєкторію «Луна-1» можна помітити згин після зустрічі з ним. Поле гравітаційного поля місяця змінило його траєкторію, що можна побачити навіть на такій приблизній діаграмі.

Джерело: habrahabr.ru/post/228763/