Найприємніший секрет Антарктиди

Англійський полярний дослідник Роберт Скотт займався першим, щоб досягти Південного полюса, але він був нещасливим; він був попереду норвезького Роальд Амундсен. Скотт знайшов в покарана точка пеніант, що залишився опонентом, тільки на тиждень до нього. Повернувшись до англійського чоловіка, не повторивши маршрут Амундсена – проходив через магнітний стовп і загинув.

Половина століття пізніше, радянська експедиція, яка заснувала Мирний вокзал в Антарктиді, надіслала команду шести дослідників глибоко в материку, щоб дістатися до Південного Магнітного поля. Тільки два вийшли назад. Згідно з офіційною версією, причина трагедії була жорстокою бурою, тяжкими заморозками та збійними двигунами на всіх транспортних засобах.

На Південному Магнітному полюсі була американська група дослідників. Що було в 1962 році. американці врахували сумний досвід своїх радянських колег - обладнання було взято найбільш просунутим, 17 осіб на трьох загальноприйнятих транспортних засобів взяли участь в експедиції, а постійний радіозв'язок підтримується ними.

Не загинув на цю експедицію. Але люди повернулися на той же автомобіль. Вони були всі на межі невинності. До своєї батьківщини, проте дуже мало відомо про те, що сталося під час кампанії.

Після американців радянські дослідники пішли на Південне Магнітне поле. Один з учасників цієї кампанії Юрій Єфремович Коршунов до останнього часу мешкав у Санкт-Петербурзі. Про те, що сталося на тривалій кампанії. Репортер записав історію полярного дослідника, але не міг його публікувати. Коршунов, чесний, помер.

І нещодавно з'явилась історія Юрія Єфремовича з неймовірними деталями. Ми представляємо переклад з англійської мови.

«Це був полярний день», - сказав Коршунов, «і практично весь час наша подорож була гарною погодою». Термометр показав тільки мінус тридцять градусів Цельсієм, там не було вітру - для Антарктиди це рідко. Пройшов маршрут три тижні без втрати хвилини на ремонт автомобіля. Перші труднощі відбулися, коли ми встановили головний табір на відповідній точці, у всіх наших вимірах, до Південного Магнітного поля. Кожен був вичерпаний, щоб вони пішли на ліжко рано, але не могли спати. Почуття невимушеного, я отримав, вийшов з намету, і три сотні метрів від нашого ровера я бачив ... Побачила як футбол, тільки його розмір був сто разів більше. Я кричущий і кожен ран зовні. Кулька припинила стрибки і повільно прокочується до нас, змінює форму на переїзді і перетворюється в якусь ковбасу. Колір теж змінився - він став темним, а в передній частині ковбаси почали з'являтися страшні нечітки без очей, але з отвором як рот. Сніжинка під ковбасою сховав, якби вона була гарячою. Мій рот був переїзд, і я відчув, як ковбаса говорилося щось.

Експедиційний фотограф Саша Городецький прогулявся з камерою, хоча старша група, Андрей Сколєєв, захопивши його, щоб стояти ще! Але Саша тримала ходьба, натискаючи затвор. І це... Вона миттєво змінила її форму знову - вона розтягувала з вузьким стрічкою, і світиться гомілка з'явилася навколо Саші, як ніби навколо голови святого. Я пам'ятаю його кричу і скидаючи машину.

У цей момент в’ялися два постріли – Сколєєв і наш лікар Рома Кустов, який стоїть на моєму праві. Здавалося мені, що вони не вистріляли вибухові кулі, але бомби – це звук. Повільна стрічка згорла, іскри і деякі короткі блискавки розбризлилися в усіх напрямках, і Саша зловила в вогонь.

Я кинувся до Саші. Він лежав на обличчі і... був мертвий! Спина голови, долоні і, як виявилося, вся спина здавалася charred, полярний особливий костюм перетворилася в ганчі.

Ми спробували зв'язатися з нашою Мірною станцією по радіо, але нічого не сталося, що на повітрі відбувається щось незрозуміле - безперервне знеболювання і вирощування. Я ніколи не бачив такого дикого магнітного буріння! За останні три дні ми витратили на стовп.

Камера була розтоплена, як ніби від прямого удару блискавки. Сніг і лід - де стрічка "зварена" - випаровується, утворюючи доріжок половину метра глибоко і два метри широка.

Поховали Саша на стовпі.

Через два дні Кустов і Борисов загинув, потім Андрій Сколєєв. Це знову... Спочатку був один м'яч - прямо на Sashin Hill, а через хвилину - ще два. Вони з'явилися, якби загущені з повітря, на висоті близько сотні метрів, повільно спускалися, вішали над землею і почали рухатися по деяких складних траєкторій, підходити до нас. Андрій Сколєєв прокоментував, і я вимірював електромагнітні та спектральні характеристики – пристрої були встановлені заздалегідь сто метрів від автомобіля. Кустов і Борисов приїхали до карабінів. Вони почали знімати, як тільки здавалося їм, що кульки розтяглися, перетворюючи в ковбасу.

Коли ми відновили від удару, кульки пішли, запах озону був в повітрі - якби після сильного відбійника. А Кустов і Борисов кладуть на сніг. Ми відразу ж кинулися до них, думав, що ще можна зробити. Тоді вони привернули увагу до Сколєєва, він стояв своїми руками проти очей, камера лежала на льоду на п'ять метрів, він живий, але він нічого не пам'ятав і нічого не бачив. Це страшно думати про ... дитина. Я бачу, я ходив. Я не хочу гасити, тільки відвертаю, розбризуючи рідину навколо. Ми не змогли навіть поховати – не вдалося. Я хочу, щоб отримати тут. І Skobelev зберіг збивання і слино... Він загинув на шляху назад. У Мирні лікарі визнали, що у нього була серцева недостатність і сліди заморожування, але не дуже сильно - не менше жиру. В кінці ми вирішили розповісти правду - це занадто притискаючи те, що сталося, до мого сюрпризу ми віримо. Але не було переконливих доказів. Не вдалося отрути нову експедицію до стовпа – не допускається науково-дослідна програма, ані відсутність необхідного обладнання. Щодо того, як я розумію, те ж саме, що сталося, щоб нам сталося з американцями в 1962 році, тепер ви розумієте, чому ніхто не збирається там? Щодня, можливо, вони знову підуть. Але я не думаю, що це відбувається в будь-який час, це буде вимагати багато захисту. Варто мільйонів доларів. Навіть американці навряд чи настільки багаті – вони зараз відомі, щоб зануритися в Антарктичні станції. Головний інтерес сьогодні - так званий озоновий отвір. Якщо це не для постійного моніторингу, то навряд чи люди будуть там зараз.