Узонові ведмеді

Зоолог, дослідник і блогер Ігор Шпільенок пише:

Три дні тому я повернувся в літо Брянський ліс з поїздки в Камчатку в Кроноцькому заповіднику, де ще багато снігу. Найкоротша поїздка в Камчатку – всього 10 днів у полі: три дні в Долині Geysers і тиждень в катерії вулкана Узон.
Долина Geysers до Узону запам'яталася довго. Я провів 13 годин п'ятнадцять кілометрів! Мете п'ять ведмедів. Я виходив до тих пір, щоб я міг подорожувати максимальною дистанцією перед сонцем, розтопивши ніч. У перші два години він підійшов до проходу (це близько 5 км з сходженням на 700 метрів), а за проходом не було наста. І пішов, де я прокинувся, де я прокочував сніг на 1 км на годину. Під висиханням сонця. Особливо важко було останнім кілометром вже в кальдері. Як я був пов'язаним в снігу, ведмедя зацікавився мене, хто вирішив, що я не був хороший і повинен бути підібраний. Але він теж впав на сніг і підійшов мене з великою складністю. Я побачила бідну людину в тісному діапазоні: очі торкнулися, і кинувся болісно. Дивись, в яскравому сонці і блискучому снігу, боді перенесли ретинальний опік, так як часто буває у людей без сонцезахисних окулярів. Затвор камери натискається на нього і він пішов самостійно.

9 фото © Ігор Шпільенок

Калдера - це повний з вадами, кабачками, білими гребінцями. На талінах добре видно в зимових хурахах. Новий гейзер, який відкрився співробітниками резерву минулого року, продовжує працювати, тільки він став значно меншим за все, щойно і півгодинно. Я розповім вам більше про телядач Узона пізніше, і тема сьогодні є зонуванням ведмедів. Тепер ведмеді майже не доступні продукти харчування, і вони спускаються від прибережних гір до океану і заплави великих річок, де перша трава вже росте. Тому в цей раз я зумів падати переважно бандруючи тваринами на тлі весняних пейзажів.

Гора Узона - найвища частина боків катоки вулкана, навесні вона покрита своєрідним графічним малюнком.

р.

Приблизно з цього ведмедя, падають або задні кінцівки, я досягнув хата в катедрі вулкана Узона через глибокий сніг.

На цій картині в кальдері вже тінь, але на фоні вечірнього сонця висвітлює верхню частину вулкана Зубчатка (Велике насіння).

Мати з льончаком (останній куб) шукає свіжу траву на нагрітому вулканічному теплій патчі грунту. На фоні, над боками кальдери, вершина ом'ячика вулканічного масиву видно.

Проталіни в нижній частині кальци чергуються з сніговими ділянками, створюючи весняну атмосферу.

Я довго шукав, як взяти картину ритмічних смуг кедрової столаніки на дошці кальдери, але постріл не додав. Композиція допомогла ведмедя, який прийшов на потрібне місце.

Ведмедик друкує сніг швидко розмиття і розтоплюється під спекотним травним сонцем.

Чоловік натирає на дерево з дерею і укусає гілки кам'яного береза - так тварини зареєстровані в місцевому ведмедному співтоваристві.

Джерело: