Порівняльна сонячна панель випробування: гнучкий проти жорсткого

р.

Як пообіцяли в попередній пост, тут є порівняльний тест двох домашніх сонячних батарей з китайських клітин. Суть тесту полягає в тому, щоб виміряти реальну енергію, вироблену кожним з батарей в реальних умовах. Для цього кожен з батарей заряджає свій власний енергетичний банк протягом декількох годин (заряджувальні контролери в обох випадках є однаковим типом).

Параметри сонячних батарей:

1). Гнучка сонячна батарея 12 Вт номінальної потужності (аморфний кремній). Складається з 12 одноватних панелей (подається в 3 секціях 4 елементів), кожен з напругою 2В (1,5В - робоча напруга). З'єднання всієї панелі послідовно. Я вже випробував такі акумулятори багато разів до - і там, дійсно, з безхмарним небом, і з точною спрямованістю на сонці, виходить 12 Вт (разом навіть всі 13). 6 травня поточного року (безкоштовно), максимальний результат отримав 11,5Вт. Без точної спрямованості на сонце (право лежачи на землі), батарея видала близько 7 Вт в нооні.

Розмір однієї панелі: 190×90мм. Загальна вага готової батареї: 380г.

2). Жорстка сонячна батарея 16 Вт номінальної потужності (полікристалічна лінія). складається з 4 панелей 4 Вт. Напруга однієї панелі 21В (18В - робоча напруга). З'єднання всіх панелей паралельно. Я ніколи не відчував цей акумулятор до нормального сонця, тому результат непередбачуваний. 6 травня акумулятор доставив 13,5 Вт на точну спрямованість на сонце, а близько 10 Вт просто лежачи на землі.

Розмір однієї панелі: 200×130 мм. Загальна вага готової батареї: 700 г.

Слід зазначити, що як використовуються акумулятори не тільки складні, але і складні (і кристалічні – так повністю згортаються).

контролери заряду:

Обидва акумулятори використовуються однаковий тип імпульсного контролера з функцією MPPT (на чіпі CN3722). Напруга MPPT встановлена на робочу напругу 18V (тобто для обох цих сонячних батарей).

ПАВЕРБАНКИ:

Обидва банки містять 6 штук літієвих батарей 18650, підключених за схемою 3s2p, включаючи захист і балансування дошки.
Перед тестуванням, як акумулятори були виділені напругу 9В 0.5А. При вимірюванні накопиченої ємності відбувався струм розряду 0,5А до 9Б.

Це насправді процес тестування. Як я сказав, що тестування буде зроблено в саду. Це не фігура мови, але найприродніший садовий сад, навіть щось сіяне нещодавно : Розташований в Клінському районі Московської області (південний захід, не сонячний напрямок).

Я протестував двічі, 8 травня і 9. У разі, якщо в другому тесті, він ковтнув акумулятори та енергетичні банки (з контролером заряду) – кінцевий результат, однак, не вплине на нього.

Тест 1 (08.05.2015):

початок 8.25, закінчити 14.25, тривалість 6 годин. Він був досить сонячним, хоча був постійним «покоївним» хмар. Тіні з дерев і будівель іноді вражають акумулятори, але в основному в цей час доби це місце все ще відкрито на сонці.

В результаті (прискорена енергія, в ват годин):

Гнучка: 31.8 W * H (середня потужність – 5.3W);
- Важкий: 39 Вт*Х (середова потужність – 6.5 Вт);

Тест 2 (09.05.2015):

початок 14.10, закінчити 19.10, тривалість 5 годин. Умови освітлення значно погіршилися, ніж у попередньому тесті. З одного боку досить потужні хмари мулу часто пропускають. Крім того, протягом цих годин (після того, як ми тестували клумбу часто покривають тривалим відтінком від дерев. Тривалість тесту коротше.

В результаті (прискорена енергія, в ват годин):

Гнучка: 12.2 W * H (середня потужність – 2.44 Вт);

- Важкий: 15 Вт*Х (середова потужність - 3Вт);

Примітка для "гуманітарних" - ємність акумулятора типового смартфона 2500м Ах переведений в ват години 9.25Wh. Відповідно, виводимо висновки, скільки разів, що саме, і за скільки часу можна заряджати з сонця :

Мої висновки з результатів випробувань:

1,1 км Після того, як знову підтвердили стару правду, що сонячні панелі не в ваговому "сонячому", і не, скажуть, "світло" : Вони люблять прямий сон! Вони не люблять це, навіть якщо це світло. : Звичайно, деякі енергії все ще генеруються ...

2,2 км Ці специфічні кристалічні елементи виявилися досить «робочими», хоча, цілком очікувано, Кетаї трохи перебільшили номінальну потужність. При цьому слід зазначити, що заявлена потужність гнучких батарей ближче до реальної.

3. У Під час свого «премінарного» дослідження властивостей батарей перед тестуванням я помітив одну важливу річ (що, в цілому, було підтверджено результатами випробувань) – гнучка батарея мала вузька «діаграма напрямку» на сонці. Іншими словами, якщо акумулятор не орієнтований саме на сонце, то його потужність дуже знижується. Але відносне зниження потужності кристалічної батареї все ще менше! Я підозрю, що товстий шар лаку на поверхні жорсткого акумулятора відіграла роль в цьому, що знизило неточний позиціонування.

4. У Всупереч поширеній вірі, що гнучкі акумулятори роблять трохи краще в дифузному світлі (особливо в тіні), мій експеримент не розкриває цього! Однак не виключено, що це було просто зміщення попереднього фактора (відмова від неточної орієнтації).

5. Умань В цілому, особисто, я, ймовірно, не занехтувати кришталеві батареї в майбутньому! Головний недолік конкретної жорсткої проти специфічної гнучкості є більшою вагою (380 г проти 700 г). Але для мене особисто, як «водитель» і «рибалка», різниця 300 грамів не складає особливої погоди. Тим не менш, гнучка батарея є більш компактною і зручною в складеному стані (тобто "транспорт"). Це важливіше, але ще не критичні.

А потім кришталевий акумулятор починає прозувати. Перший і очевидний – це більш ніж 2 рази дешевше! Друга - це набагато зручніше працювати з через майже три рази меншу площу - це дуже легко і легко перенести або закріпити десь на палубі човна або на речі. Третя, реальна потужність більша. У четвертому парадоксально це ще більше «ненавиково-ягідних»! Це пов'язано з тим, що всі панелі з'єднуються паралельно, легко замінені, а пошкодження окремих панелей повністю некритичні (на поході живлення просто зменшиться, а потім, на поверненні будинку, я покладаю нову панель замість того, що скинув - і акумулятор все ще буде працювати навіть з однієї панелі). Видання

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: www.shpilev.net/archives/441