Термінатор 2: День подяки відзначає 25-річчя

Фото Carolco Pictures Inc.

1 липня 1991 року в світі почався термінатор Джеймса Камерона. Не варто забувати, що фільм відразу отримав статус культурного феномену, і це один з небагатьох випадків, коли обидва дискримінаційні критики і звичайні глядача думають про те ж саме. Події фільму віддали до окремого Всесвіту: з новизацією, серіалом, сайтами, фантастичним фантастичним фантастикам. Тим не менш, історія розповіла в Термінаторі навіть стала предметом філософських досліджень у книзі Термінатор і філософія: Я буду повертатися, так я Ам, опублікований у 2009 році.

У інтернеті можна знайти безліч матеріалів з історії створення обох термінологів, в тому числі практично оригінальних досліджень російською мовою. Також на YouTube є величезна кількість відео, як професійна якість і любитель. Тепер я не хотів би повторювати статті з категорії «10 маловідомих фактів», але бажати на цікавій спостереженні професора філософії Марка Роуландса з Університету Майамі у своїй книзі «Філософія на межі Всесвіту». Філософія НФ, або Голлівуд приїжджає до допомоги: філософські проблеми у фільмах про наукову фантастику, які, відповідно до автора, пояснює успіх фільму.

Близько 10 років до виходу Terminator 2, на касі з'явився ще один культовий художній фільм - Blade Runner, реж. Ridley Scott на основі роману Філіпа Діка Do androids Dream of Electric Sheep? Також рясно демонструє світ майбутнього, роботи, які нерозумні від людини, які називаються реплікантами тут, є зйомки, боротьба та інші атрибути захоплюючого фільму. Але – найголовніше – в фіналі виходить, що реплікант, який весь фільм мисливський, показує найбільш реальні людські якості і в останній момент вирішує зберегти його переслідувач від певної смерті.

Нещодавно з’явився поняття «кіборг». У 1960 році на базі Manfred Clines і Nathan Cline працювала дослідниками в лабораторії динамічного моделювання в Нью-Йорку. У цей час з'явився досить багато робіт популярної культури, в якій з'явився штучний інтелект, і часто його поведінка в кінці виявилося, щоб бути ворожим для людини. Ви можете подумати, наприклад, HAL 9000 від Stanley Kubrick's 2001 Space Odyssey або Warlike машини від Wachowski-directed “Matrix”, більш філософсько витончений, ніж фільм Камерона. Іншими словами, добровільно або нерівно, масова культура зуміла формувати в цілому негативні очікування від штучного інтелекту (навіть Елона Муска боїться SkyNet), і з'являються в коробочному офісі фільми з роботами часто виходили з назвами, такими як «Циборг-вкілець» (в одному з російських локалізацій першого «Terminator», який називається).

У «Домашній день» є кілька знакових сцен, які повністю змінюють ідею термінатора. У версії режисера фільму Сара Коннор і сина "модифікувати" Т-800, введення циборгу в режим самозахисту. Цей епізод додатково розроблений в двох інших: легко згадати розмову між термінатором і Джоном, в якому хлопчик розповідає про роботу, чому люди кріють або думки Сара, які раптом усвідомлюють, що Термінатор ніколи не зупиниться. Він ніколи не залишає його, ніколи не зашкодить йому, ніколи не п'яний, ніколи не вдарив його, ніколи не сказав: "Я занадто зайнятий, і я не маю часу для вас." Він завжди буде там, і він вмирає захищати його. Іншими словами, cyborg стала багатою точністю, а завершальна сцена фільму, коли Terminator каже, що він розуміє, чому люди кріляться і м'яко впадають в розплавлений метал, зазвичай дозволяє сміливо заявити, що в моральному розумінні робот став людиною.

Р

Фото Carolco Pictures Inc.

Ймовірно це через «людство». Термінатор став настільки популярним, незважаючи на зусилля популярної культури, поширення AI як деякий злий, який може проявитися в майбутньому. Звичайно, ви не можете записувати майстерність Камерона як режисера, так і чудовими околицями фільму, щедро ароматизований шайбою, вибухами і часом подорожі, які не виглядають повністю відчужливими. Цікаво, що в п'яти частинах франшизи, в яких Т-800 взяли участь, її «гуманітарність» привозять до крайньої: можна згадати епізод з безглуздими окулярами в третій частині або дуже дивними жартами в «Термінатор: Genesis», щоб почуття пропорції властивої масовій аудиторії, в цілому, не змінює його. Таким чином, за словами Марка Роуландса, культурні очікування на початку 1990-х рр. були далеко від скіпізму, як правило, приписані до споживчого суспільства. Люди все ще хочуть бачити сильний і добрий герой, одночасно з почуттям пропорції і смаку, що, ймовірно, може показати лише невелику кількість режисерів нашого часу.

Джерело: geektimes.ru/post/277984/