Іноді побачення проходить без явних провалів. Ви розмовляли, сміялися, знайшли кілька спільних тем, ніхто не перекинув келих на скатертину і не втік через вікно туалету. І все ж після зустрічі дівчина чомусь стає холоднішою. Причина може бути зовсім не в тому, що ви сказали. Набагато частіше враження складається з дрібниць: куди ви дивитеся, як реагуєте на незгоду, наскільки вільно займаєте своє місце за столом і чи не намагаєтеся що хвилини отримати підтвердження, що з вами все гаразд.
Невпевненість рідко входить до кімнати з табличкою «Привіт, я маю комплекси». Вона маскується під ввічливість, обережність, скромність і бажання сподобатися. Іноді навіть під турботу про чужий комфорт.
Саме тому людина може щиро вважати, що поводиться чудово, а з боку виглядати так, ніби кожну секунду перевіряє: «Я все ще тобі подобаюся? А зараз? А після цієї фрази?»
Впевненість влаштована інакше. Це не гучний голос, не демонстративна розслабленість і точно не звичка сперечатися до останнього. Скоріше внутрішній дозвіл бути собою — навіть якщо співрозмовниця не з усім погодиться.
Є велика різниця між природним рухом очей і постійною втечею від зорового контакту. Ніхто не зобов'язаний дивитися дівчині в зіниці сорок хвилин поспіль. Це вже не побачення, а доволі дивний експеримент.
Але якщо під час розмови ваш погляд живе окремим життям — вивчає меню, сусідній столик, екран телефона, дверну ручку і візерунок на стелі, — людина навпроти це відчуває.
Таку поведінку легко прочитати як збентеження, закритість або бажання опинитися десь в іншому місці. Причому ваші слова можуть говорити абсолютно протилежне: «Мені цікаво», «Мені приємно з тобою розмовляти». Тіло тим часом ніби шепоче: «Можна я зникну?»
Спробуйте простіше: коли дівчина розповідає щось особисте або ставиться до вас із запитанням, затримайте погляд на ній на кілька секунд. Потім спокійно відведіть його. Не контролюйте секунди — просто перестаньте тікати.
Тихий голос сам по собі нічого поганого про людину не говорить. Хтось від природи розмовляє неголосно, і в цьому навіть може бути певна чарівність.
Проблема починається тоді, коли разом із гучністю зникає виразність. Ви ковтаєте закінчення, опускаєте голову, вимовляєте фразу так, ніби заздалегідь готові від неї відмовитися. Дівчині доводиться нахилятися через стіл і перепитувати: «Що?»
Один раз — нічого страшного. На п'ятий раз розмова починає нагадувати налаштування старого радіоприймача.
Коли людина хвилюється, голос нерідко стає тихішим автоматично. Це можна помітити хоча б за телефонними розмовами: з близьким другом ви говорите вільно, а під час неприємного дзвінка раптом починаєте мугикати.
Перед побаченням допомагає дуже проста річ — кілька хвилин поговорити вголос. Не читати швидкоговорки перед дзеркалом, як майбутній телеведучий. Просто переказати самому собі, що сталося за день. Голос встигає «прокинутися», дихання стає вільнішим.
«Я взагалі рідко сюди ходжу, просто друг порадив». «Машина в мене поки що проста, тому що зараз інші пріоритети». «Я не те щоб фанат цього фільму, просто іноді дивлюся таке».
Знайомо?
У цих фразах немає нічого жахливого окремо. Але якщо майже кожна ваша думка супроводжується захисною промовою, виникає відчуття, ніби всередині голови сидить суворий прокурор і вимагає пояснювальну на будь-яке бажання.
Особливо помітні попередні вибачення: «Напевно, прозвучить глупо, але…», «Ти тільки не подумай…», «Може, це дивно…».
Після такого вступу співрозмовниця ще навіть не почула думку, а їй уже повідомили, що з цією думкою, можливо, щось не так.
Іноді корисно провести маленький експеримент. Приберіть вступне виправдання і залиште саму думку.
Не «Може, це дивно, але я люблю їздити сам», а «Мені подобається їздити самостійно». Не «Я не експерт, звісно, але мені здається…», якщо експертність узагалі ніхто не вимагав, а просто: «Я це бачу так».
Звучить майже незвично. Зате в цих фразах з'являється людина.
Людина, якій дуже хочеться сподобатися, іноді перестає розмовляти і починає проводити маленьке соціологічне дослідження.
Посміхнулася?
Не посміхнулася?
Чому подивилася в бік?
Чому відповіла коротше?
Треба терміново змінити тему?
Через такий внутрішній сканер ви вже не слухаєте співрозмовницю повністю. Половина уваги зайнята оцінкою власної ефективності.
Звідси з'являється ще одна звичка — міняти думку при першому ж опорі. Ви говорите, що терпіти не можете якийсь серіал. Дівчина відповідає: «А мені подобається». І за три секунди виявляється, що серіал, загалом-то, непоганий.
Але незгода — не аварія.
Можна абсолютно спокійно відповісти: «Значить, тут ми не збіглися» — і продовжити розмову. Іноді саме невеликі відмінності роблять знайомство цікавішим. Перед вами ж жива людина, а не екзаменатор із правильними відповідями.
Вона любить море — ви теж.
Вона не любить море — якщо подумати, ви теж.
Вона говорить, що краще жити в центрі міста, — абсолютно згодні. Через десять хвилин розповідає про мрію оселитися за містом — теж чудова ідея.
Спочатку така гнучкість може здатися ввічливістю. Але доволі швидко виникає питання: а де тут ви?
Людське тяжіння рідко будується на повному збігу. Нам цікаві чужі смаки, звички, дивацтва, переконання. Навіть нешкідливе «Я, навпаки, люблю дощ» дає співрозмовниці більше інформації про вас, ніж десять ввічливих кивків.
Впевненість добре помітна в момент незгоди: ви не нападаєте, не виправдовуєтеся і не зникаєте. Просто залишаєтеся собою.
Звичайно, сперечатися заради демонстрації характеру теж не потрібно. Іноді паста справді смачна, фільм хороший, а дівчина має рацію. Погоджуйтеся тому, що згодні. От і вся хитрість.
Найжорсткіша пастка виглядає приблизно так: «Сьогодні мені потрібно сподобатися».
Після цієї думки звичайна зустріч перетворюється на виступ перед комісією. Ви стежите за руками, голосом, словами. Репетируєте відповіді прямо під час розмови. Не розповідаєте історію, тому що раптом вона здасться дурною. Не жартуєте, тому що жарт може не спрацювати.
І в результаті справді стаєте менш цікавим — не тому, що вам нічого сказати, а тому, що ви майже нічого собі не дозволяєте.
Парадокс неприємний.
Чим сильніше людина намагається виключити будь-яку незручність, тим напруженіше виглядає. Хоча нормальне знайомство майже завжди трохи незручне. Хтось не розчув ім'я. Хтось невдало пожартував. Офіціант приніс не той чай. Виникла трисекундна пауза, яку ніхто не знає чим заповнити.
І нічого.
Іноді найкраща реакція на власну незручність — посміхнутися і продовжити.
Є корисна зміна запитання. Замість «Чи подобаюся я їй?» спробуйте тримати в голові інше: «Чи подобається мені перебувати поруч із цією людиною?» Баланс моментально змінюється. Ви теж вибираєте. Ви теж знайомитеся. Ви теж маєте право помітити, що вам нудно, цікаво, спокійно чи незатишно.
Уявіть: дівчина запитує про вашу роботу, а ви розповідаєте про проєкт, який справді виявився вдалим. Вона каже: «Круто». І тут же лунає: «Та нічого особливого, просто пощастило».
Через десять хвилин схожа історія повторюється.
Похвалили вашу форму — «Та я зараз узагалі запустив себе». Почули, що ви добре готуєте, — «Та там будь-хто впорається». Дізналися, що ви самостійно чомусь навчилися, — «Просто часу багато було».
З боку це вже не скромність. Це систематичне скасування самого себе.
Не потрібно перетворювати побачення на презентацію «Чому я величний». Чужехвастощі стомлюють дуже швидко. Але між хвастощами і звичкою перекреслювати кожне власне досягнення є нормальна середина.
На комплімент можна просто відповісти: «Дякую». Без додаткової довідки про п'ятнадцять причин, чому похвала вам не належить.
Якщо ви зробили щось важке — можна сказати: «Так, я цим задоволений». Коротка фраза. І чомусь для багатьох майже революційна.
Усі сім ознак пов'язані однією ниткою. У кожному випадку занадто багато уваги йде назовні: що вона подумала, чи правильно ви відповіли, чи достатньо сподобалися, чи не зробили помилку.
Але побачення — це не співбесіда на посаду ідеального чоловіка.
Вам не потрібно вигравати зустріч.
Набагато цікавіше бути присутнім у ній.
Слухати, коли хочеться слухати. Дивитися на людину, а не на власне відображення в її реакції. Не погоджуватися, коли справді думаєте інакше. Не рятувати кожну паузу. Не пояснювати право любити певну музику, роботу, місто чи дурнуватий фільм, який ви переглядали вже сім разів.
Мабуть, саме тому спокійна впевненість так притягує. Поруч із такою людиною не виникає відчуття, що потрібно постійно ставити їй оцінки і видавати дозволи бути собою.
І ще одна річ. Не варто перетворювати цю статтю на новий список вимог до себе: дивитися в очі стільки-то секунд, говорити таким-то голосом, тримати руки під правильним кутом. Так можна заробити ще більше напруги.
Краще почати з одного спостереження. На наступній зустрічі помітити момент, коли вам раптово захочеться виправдатися, погодитися проти своєї волі або терміново перевірити реакцію дівчини.
І нічого не виправляти насильно.
Просто помітити.
Іноді з цього і починається справжня внутрішня опора.