Анатолій Голубовський
Співбесіду двічі переносили через завантаженість Олексія. Але тим не менш, наша зустріч відбулася. Більше нічого, мабуть, вводити не буду.
- Ви нетиповий військовий. І в способі мислення, і в способі дії. Як так вийшло?
- Як я потрапив в армію або як став нетиповим військовим?
-Як
- У 1993 році я вступив до театру «Чорний квадрат». Сам він походить з родини потомственого офіцера. А в театрі - Нілов, Волошенюк, які на той час вже служили в армії. Вони виходять на сцену – їм є що грати, кількість життєвого досвіду дозволяє. А мені нема чого грати - сімнадцятирічний хлопець. І я подумав: «Я йду в армію». Єдина причина, чому я думав, що вони більші за мене, полягала в тому, що вони вже відслужили свій термін. Життєвий досвід, нестандартні перипетії, вибір. Адже армія – це в певному сенсі школа. Вони там бачили всяку всячину, всі були героями: Нілов служив в Анголі, Волошенюк – у Карабаху та Єревані, Андрій Іваненко – пожежником. Я пішов у військкомат і записався в армію. А наступного дня мені довелося їхати, я звернувся до батька:
- Що брати в армію?
- Навіщо це потрібно?
- Я завтра йду
-Ти божевільний? Що ви там забули?
- Я буду бігти, стріляти. Я стану мужнім
- Ну, власне, батько поставив резонне запитання
-Так. Він був людиною високого рангу, головою приймальної комісії в Академії національної оборони – знайомства, вплив і все таке. І ось він і його друзі-офіцери сказали: «Вам не потрібно йти у війська, а якщо ви хочете стріляти, бігати і спробувати армію як таку, йдіть у військове училище. Там ти якось отримаєш те, що хочеш: вже 94 роки на дворі, розвал країни, солдати тільки працюють з лопатами і ніхто нікуди не стріляє». Я хотів переїхати в Київський загальновійськовий стан, але його перебазували в Одесу, і я туди вступив. Ну, а потім я познайомився з людьми, які служили в розвідці, і вони мали на мене дуже великий вплив – я зрозумів, що це теж школа, в якій можна розвиватися
- Як особистість?
-Так. Я вирішив зайнятися розвідкою. І він це зробив. Він служив у Головному розвідувальному управлінні, паралельно бігаючи на Чорний квадрат. Оскільки для того, щоб грати в імпровізацію, потрібно добре розуміти мотивацію персонажів і людей, а для того, щоб бути розвідником, потрібно те ж саме, я почав глибоко вивчати психологію. Це стало об'єднуючим фактором. Зараз я практикуючий психотерапевт і психолог — займаюся теоретичними розробками і займаюся індивідуальною терапією. І все, що я роблю на публіці, – це своєрідна психотерапія національного масштабу.
Що стосується нетиповості, то є такі військові люди, як я. Отже, хоча це явище незначне, я не виняток. У мене такі ж друзі. Просто вони як військовий знають про мене дуже мало. Якщо потрібно, я можу побудувати його таким чином, щоб мама була рідною. Я включаю іншу субособистість, стаю, якщо треба, тупим рішучим піхотинцем, який будує, жене, напружує, «бере лежачий відпочинок». Мені це не цікаво, але якщо це необхідно, як, наприклад, в зоні АТО в критичній ситуації, то я включаю капітанський рев і всі біжать по мотузці і роблять те, що потрібно. Важко розгледіти це в тонкому інтелігентному хіпстері, на якого я схожий, але це в мені
- А наскільки близька вам ця субособистість?
- Не дуже близько, але він у мене як робочий інструмент і, якщо потрібно, я можу ним скористатися.
- Чому ви поїхали?
- Тому що після приходу до влади Ющенка почався процес заміни професіоналів на аматорів за партійними квотами
- Чи не почалося це раніше?
- Ні, вона ще трималася за Кучми. І Ющенко почав тупо розоряти. Подавати стало нецікаво
- Це було зроблено свідомо і цілеспрямовано?
- Скоріше, це було наслідком. Коли почали призначати на чолі служб людей на кшталт Юрочки Луценка, все стало зрозуміло. Крім того, я почав переростати армію, стиль життя, коло інтересів. Хоча це спрацювало на стратегічному рівні, і це зовсім інше бачення, коли сам сервіс змушує думати глобально. В іншому випадку подавати його не вийде. І це було цікаво, але все одно я почав це переростати - ставив перед собою більше цікавих завдань, ніж сервіс ставив перед мною. Пізнавальні завдання. Діяльність. І армія почала обмежувати мій зріст. По суті, на той час я вже став сам собі генералом — мені не потрібен був начальник, який би керував мною. Я дізналася, як навчати себе, як розподіляти власні завдання, як робити це самотужки та як створювати правильні ресурси. І він звільнився.
- А після цього?
- Деякий час я діяв і вдосконалював свою психологію. Мій принцип – постійна самоосвіта. Навіть зараз я присвячую цьому кілька годин на день
- Напевно, це природний шлях свідомої людини
- Не для всіх
- Як доля звела вас з Корчинським?
- Я прагнув серйозних розмов на серйозні теми, і у мене є специфічне коло інтересів. Цікавиться теологією, історією, психологією, політикою та мистецтвом
- Що стосується богослов'я, це внутрішнє чи професійне спонукання?
- Пошуковий заклик. Я займаюся неконфесійним богослов'ям, крос-культурними богословськими дослідженнями. Як, наприклад, одна і та ж ідея представлена в індуїзмі, ісламі, християнстві і даосизмі. І все це через призму людської психіки.
Тому я шукала коло спілкування, в якому могла б говорити на таку вузькоспецифічну тему з міждисциплінарними контактами. Пов'язати теологію з мистецтвом, мистецтво з історією, історію з політикою і так далі. І єдиний, кого я знайшов в Україні, був Корчинський. Він може говорити на такі теми. Якщо я йшов у Дрезденську галерею і сидів годину біля картини, обговорюючи її, то нікого, крім Корчинського, не знаходив для такого вчинку. І я почав з ним взаємодіяти в першу чергу в цій сфері. Але оскільки він політик, він має сильну тенденцію змушувати всіх своїх друзів працювати на політику. Я допомагав йому раз, два. Але після десяти років дружби у нас накопичилися питання. Мені не подобалися деякі його методи, не подобалися контакти, принципи. Крім того, я навчився самостійно виробляти потрібний мені інтелектуальний продукт. І він переріс цей контакт. Я інтенсивно росту. Так свого часу він переріс свої відносини з армією, Чорним квадратом і Корчинським. А формальною причиною розриву стала його політична пропозиція, від якої я відмовився. Для нього це було принципово важливо. Ми взаємно образилися і розійшлися.
- Крім Корчинського, ви отримували політичні пропозиції?
-Трохи. Пару раз
- Ви свідомо дистанціюєтеся від політики?
- Я його виробляю, але власноруч. А в системні ігри я не граю в принципі. Я знущаюся з них
- Навіщо це потрібно? Якось, коментуючи події на Майдані, ви згадали, що відмовилися виступати перед аудиторією, бо розуміли, що вас швидко захлесне
-Так. Ба більше, вони б провалили «своє», Майдан, як тільки побачили, що захоплюють владу. Якби я виголосив там п'ятнадцятихвилинну промову, все б вирішили з лідерами Майдану. І зі мною теж
- А роблячи те, що ви робите зараз, ви не визначаєте себе як майбутнього керівника?
- Я не призначаю це спеціально. Іноді я роблю обмовку заради розваги, але це не що інше, як прикраса промови. Стиль. Що стосується контенту, то я ніколи не зроблю жодного кроку, щоб стати лідером
- А якщо прийдуть, як до Рюрика?)
- Якщо вони прийдуть і скажуть: "Вони шмагали, тому що нам потрібно врятувати Неньку", то я її врятую. Але тоді я чесно відмовлюся від усіх повноважень, я не буду спадковим правителем. Коли я бачу, що всі проблеми вирішені і створена спадкоємність у політиці, і ті люди, які залишаться після мене, не знищать те, що я створив. У політиці дуже важлива спадкоємність
-Думаю так. Те, що ми бачимо в політиці України зараз, походить з Радянського Союзу
- Період її розпаду. Найгірших.
Чому я їх критикую? Моє завдання – вилікувати людський мозок
- Тобто ви продовжуєте робити те, що робите на семінарах і особистих консультаціях
-Точно. Цьому і присвячена вся моя діяльність. Чи то військові, чи то домогосподарки – неважливо, я маю справу з людською свідомістю. Щоб він працював чисто і правильно. Все інше - матеріал і грунт, на якому все це відбувається. Мені зателефонували військові – я поправляю їм мізки на військову тематику. Для господинь - з урахуванням їх специфіки - чоловіка, сім'ї, дітей. Мені байдуже.
-Багатофункціональний
- Це одна і та ж ідея, спроектована на різні середовища.
- Але в будь-якій сфері діяльності спеціалізація вітається
- Я професійний військовий, і не найгірший. Я можу дозволити собі займатися цими темами. Професійний аналітик. Спеціально навчені, які займалися цим багато років. І професійний психолог. Власне, я займаюся цими трьома сферами та їхніми перетинами. Я аналізую процеси, займаюся армійськими справами та психотерапією на різних масштабах. Від окремої людини до держави в цілому.
- Прийшовши в систему на даному етапі, складно втриматися від спокуси отримати купу грошей за просте натискання однієї кнопки і не прийняти умови гри цієї системи
- Система сильніша за середньостатистичну людину. Потрібно володіти надзвичайними якостями, щоб протистояти йому, грати в ньому і якось направляти його. І при цьому ви не забруднитеся і не зламаєтеся. І зазвичай людина, особливо людина з амбіціями - адже за них легко вхопитися - вона пожирає в найкоротші терміни. Ми успадкували цю систему від Сталіна. І зробив це добре, на довгі роки.
Тому його потрібно критикувати, висміювати і знищувати. Немає сенсу в це заглиблюватися.
- На даному етапі?
- В ідеалі має бути громадянський протест, на кшталт протесту Ганді – повної непокори системі. Але в наших умовах це неможливо
- А перенесення принципів і методів впливу з однієї території на іншу – це взагалі сумнівна діяльність. Тим більше, що на даний момент Україна – це не проклята держава, незважаючи на зовнішні ознаки, а територія. І дуже специфічний
- Наша держава стала жертвою системи
-Я гадаю. І багатовікова пасіонарність людей, що живуть тут, заклала фундамент для того сценарію, який ми маємо на даний момент
- Україна дійсно є дуже специфічним суспільством і територією. Зі своїм індивідуальним шляхом
- Чи пропонують вони суми з безліччю нулів?
-Ні. Вони розуміють, що я цього не прийму, а ті, хто дає, відчувають такі речі дуже тонко. З цього приводу є гарне французьке прислів'я: «Певним жінкам роблять певну пропозицію». Мені заздалегідь зрозуміло, що нічого не вийде.
- Але є і контрверсія цього жарту про Бернарда Шоу і королеву Англії: "Ну, пані, ми вже почали торгуватися". Питання суми
-Ні. Зі мною це неможливо, я дуже добре контролюю такі речі. Ви не можете змусити мене грати в чужу гру. Просто неможливо
- Це глибина прошивки на випадок можливих маніпуляцій або справа принципу?
- Це внутрішнє онтологічне начало, яке є частиною сутності, буття. Не тому, що я не люблю гроші. Я дуже люблю гроші)) Або я не здатний на компроміс - я вже здатний бігати. Я не буду слухатися
- Про компроміси. Буває, що під час телепередач вашими опонентами виступають люди, з якими складно вести діалог. — Не розумій мого вашого. Затяті пенсіонери, істерична мадам, хлопчина з АТО. Як ви себе почуваєте в такі моменти?
- Адже я професійний психолог і вмію розмовляти з людьми їхньою мовою. Я не обтяжую невинних людей темами, які вони не можуть зрозуміти. В інтерв'ю, наприклад, я можу визначити складні футуристичні конструкти, а ти вже приймаєш їх чи ні. Але я нікого не обтяжую в прямій розмові
- Справа навіть не в цьому. Людина не здатна до діалогу. Він несе своє послання і ні про що інше не дбає. Як дятел
- Я вільна людина. Якщо людина божевільна і не хоче спілкуватися, то ми не будемо. Якщо мова не йде про вирішення конкретної ситуації. У цьому випадку я можу вдарити прикладом по голові
- Ваш нещодавній європейський вояж - це були цільові запити "приїжджайте, розповідайте / пояснюйте" чи як це виглядало?
- Була пропозиція провести психологічні семінари. А ми з Настею любимо Європу — музеї, архітектуру
- Напевно, всі люблять
- Далеко не всі. Але для мене це невід'ємна частина діяльності, на яку я готовий витрачати час і гроші. Прогулянка картинними галереями, соборами
- А як ви ставитеся до нинішнього моменту?
- У Європі набирає обертів глобалістський потяг у майбутнє. Все усвідомлено, артикульовано, на це виділені кошти. Проект глобальний, культурна основа – мультикультуралізм, відмова від усіх старих забобонів. І цей потяг стрімко їде в світ, в якому не буде кордонів, воєн та іншого бруду і непотрібної мішури
- Наскільки це відповідає реаліям сьогодення?
- Він перейде через ці реалії і не помітить. У нього велика сила. Французи борються з ісламістами в Малі, бомбардують їх в Іраку, і на тридцять тисяч їхніх ударів припадає одна промова в Парижі. Навіть якщо ми візьмемо голу арифметику – скільки ісламістів убили французи і скільки французів було вбито ісламістами – то є зникаюче мале значення. Сто загиблих людей, при всьому трагізму того, що сталося, не виходять за межі статистичної похибки. По суті, ісламісти захищаються. Але у них немає необхідних ресурсів і соціальних технологій, щоб реально протистояти Заходу. А теракт у Парижі – ніщо в порівнянні з тим, як нападають на ісламістів на батьківщині.
- Чому ви обрали саме Париж?
- Підбирається виконавцями. Зголосилися зголоситися паризькі і бельгійські терористи-смертники - в тих місцях здійснювалися теракти. А ще є таке поняття, як знання місцевості, мови і так далі. Тому що якщо терорист з вибухівкою не може потрапити в метро з тієї простої причини, що він не вміє це робити, то нічого не станеться. Паркуватися в різних країнах Європи потрібно по-різному. Та інші нюанси. Тому підбираються люди, які знають саме цю сферу. Що не викличе підозр. З нормальними документами, які можна легко пред'явити. А спекуляції в дусі того, що це особливий мультихід для того, щоб привести Ле Пен до влади – це повна нісенітниця, спроба охоплених панікою людей раціонально пояснити свій страх.
- Мені сподобалася ідея не чіплятися за Європу і йти своїм шляхом. Особисто мені вона близька. Але чи буде це почуто?
- У 2008 році я прогнозував, як буде захоплено Крим
- Я читав
- Мені ніхто не вірив. Але сталося саме так, як я написав
-Так. На 90 відсотків
- Коли я зараз роблю якісь прогнози, вони також часто крутять пальцем біля скроні і кажуть, що такого не може бути. Але в психології та інтелекті є спільна точка зору. Його можна назвати «все, що буде, вже є». Це означає, що прикмети будь-якого, навіть найвіддаленішого майбутнього, є вже сьогодні. Важливо вміти їх бачити. Хороший аналітик відрізняється тим, що бачить те, чого не бачать інші люди: тенденції. Їх існує безліч. І хто з них переможе – невідомо. Те, що переможе поліглобалістський проект – вихід у космос і дослідження планет Сонячної системи для початку – однозначний. Буде нова наука, нова філософія, мистецтво і так далі
- Як ви думаєте, чи будемо ми розвиватися в цьому напрямку?
-Звичайно. І куди звертатися?
"Ми ще не до кінця розвідали наші внутрішні запаси, тому...
- Людина – істота така, що для того, щоб досягти значного внутрішнього прогресу, йому потрібна зовнішня експансія
- У цьому вимірі - можливо, але що робити, якщо є інші варіанти?
- Все людство не сяде за медитацію. Для того, щоб розвивати людство в цілому, а не окрему особистість, необхідно, щоб до цього нас підштовхували зовнішні чинники. Наприклад: історики і філологи стверджують, що перші роздуми в російській літературі почалися вже після Смутного часу. До цього був дурний опис того, що відбувається. І питання в дусі «чому це», «які закономірності» почалися після Смутного часу, коли зовнішні події похитнулися до такої основи, що всі три російські уми, які були схильні до роздумів на той момент, все ж задумалися про те, як там живе матінка-Московія. До цього рефлексія в літературі не відзначається. Отже, зовнішні потрясіння породили внутрішню роботу.
Вихід у космос відкриє і породить великі пласти в нашій культурі, в нашому розумінні себе, в наших відносинах зі світом. Це неминуче. Наприклад, колонія на Марсі – це не просто сорок людей, що живуть у бункерах посеред марсіанської пустелі. Звідти Землю будуть розглядати як єдину планету. У ноосферу піде струмочок, почнуть серйозно підніматися питання: «Чому ці люди воюють, живуть на одній планеті? Навіщо їм кордони, митниця і все інше? Навіщо їм багато урядів, коли вони можуть бути?» Але він пролетів на орбіту 40, 50, навіть 300 днів - і повернувся. А в постійній колонії почнуться цікаві процеси. Трохи психозу, який буде моделлю всієї Землі, але на кого впливатиме ландшафт і стихія Марса. Тобто це вже буде не зовсім земне людство, інші люди. Але все одно люди. А у взаємодії цих психозоїв буде створена сама марсіанська ноосфера, а її взаємодія із Землею – це абсолютно окремий і дуже складний процес. Коли на Марсі, супутниках Юпітера і Сатурна буде жити до півмільйона людей, зміниться абсолютно все.
Це не візіонерство. Як на мене, навіть західний глобальний проект занадто малий. Моє бачення мультиглобальне. Я не прагну до поліастралу — коли ми живемо між зірками — мені на це не вистачає. Немає концентрації, немає бачення, щоб охопити це. Але я людина поліглобальної епохи - коли людство буде жити на декількох планетах Сонячної системи. І я не хочу, щоб цей час настав набагато швидше, ніж ми думаємо.
- А як же передумови, ознаки?
- Зараз говорять про двигун, який оскаржується NASA. З точки зору сучасної фізики це неможливо, але це працює. Тиждень тому те ж NASA опублікувало зображення об'єкта, що виходить із чорної діри. І це скасовує всю нашу фізику. У будь-який момент може бути зроблено відкриття, яке кардинально змінить наші технічні можливості.
- Тоді чи можна додати поліастральну музику?
-Досить. Але я не замахуюся на це, я говорю лише про те, що відчуваю. Поліастрал мені не даний. Як і багатьом людям, наприклад, нашій, так би мовити, еліті, навіть не дається національний рівень. Їм залишається тільки думати про інтереси свого клану, а ідея добра для всієї України виходить за межі їхнього розуміння. Для мене стеля – це все ще мультиглобальне мислення. Це не спекулятивні абстрактні речі, я переживаю їх фізично. Тому, повторюся, навіть західні проекти для мене замалі, але я із задоволенням на них дивлюся, оскільки вони націлені на глобалізацію. Це вже добре.
Однак у нас є ще один глобальний проект. Ісламський халіфат. Його біда в тому, що він антипрогресист і бореться із Заходом до смерті.
Є ще один проект - "Русский мир". Але вона ще гірша і менша за ісламську, бо пропонує багатополярний світ і окрему російську цивілізацію. І скрізь, де цивілізації присутні у множині, існує антиглобалістський дискурс. У глобалістському світі існує лише одна цивілізація, яка просто проходить різні етапи розвитку.
А Україна – це лише територія, де зіткнулися ці три проекти. Тому наша пропозиція є мультиглобальною, яка вміщує всі проекти та охоплює їх, як бик до вівці. Іншого шляху немає.
- Хочеться вірити Але 90-ті роки і нинішній час показують наявність відцентрових процесів - розпад Югославії, Союзу. Та й зараз все не так просто
- А чому, які сили їх розірвали?
-Зовнішній
- Які саме? Чому розпалися Союз і Югославія?
- Тому що вони були штучно створеними суб'єктами
-Правильний. Це були штучно створені сутності під егідою «Червоного проекту». Вона була глобалістичною, але програла історичну битву, хоча певний період конкурувала із західною, оскільки була міжнародною та мультикультурною. І суб'єкти цього проекту стали фокусуватися на інших проектах. Там, правда, не все так остаточно, в деяких культурних формах цей проект так і залишився. І, не виключено, що поряд з перерахованими вище трьома з'явиться і четвертий проект. Цілком можливо, що вона буде лівою, але на новому повороті, але вона має бути не національною, а в масштабах Землі.
А те, що конкуренція проєктів перейшла у фазу війни, говорить про те, що західна є надзвичайно успішною. В іншому випадку не було б необхідності серйозно боротися з ним. Він є загрозою для оточуючих, Росія і Халіфат є ситуативними союзниками в цьому.
Але для Заходу ця війна – це певна ціна і підтвердження правильності обраного шляху. Для Росії – це битва цивілізацій, для ісламістів – битва Добра і Зла. Останні есхатологічні години людства.
Для Заходу це прикра перешкода, для опонентів – питання життя і смерті.
- Накопичений потенціал дозволяє Заходу ставитися до протистояння аналогічно
- І обраний дискурс дозволяє ставитися до нього саме так. Тому Захід однозначно перемагає.
- Єдине застереження. Як показує історія цивілізації, голодні і злі варвари часто скидали могутні імперії
- Спосіб життя перемагає. Коли варвари захопили Рим, їхня еліта вже наскрізь була римлянами і розмовляла латиною. Ось у чому хитрість. Наприклад, в Грузії проживає близько п'ятдесяти національностей. Географічно та історично місце жваве - в гості приїдуть або монголи, або араби, або турки. Свани і мінгрельці більш войовничі, ніж картвели, але вони завжди йшли під Тбілісі як васали і казали: «Захистимо вас». Чому? У них більш приваблива культура. Друга держава після Вірменії, яка прийняла християнство, власну писемність, найвищі зразки архітектури та живопису. Вони давали картину більш привабливого життя. Тобто у вас є культурний канон, і ми його відстоюємо.
І Захід, крім того, що може дати культурний канон, ще й вкрай агресивний.
- Канон, який не має точок дотику з Халіфатом. З Росією, туди-сюди
- І у нього не повинно бути точок дотику, тому що в цьому сенсі він вкрай агресивний. На Заході не буває такого, щоб зі шкіл прибирали хрести і вішали півмісяці. Так, хрестики можна прибрати і скасувати різдвяні ярмарки, але при цьому заборонено носити хіджаб. Тому що з точки зору глобального проекту і християнство, і іслам є архаїчними. А всі люди – люди Землі. Незалежно від раси, віросповідання...
- Чи можете ви конкретизувати, де відбувається такий обмін - кроси для хіджабів?
- У багатьох школах Франції. Мусульмани починають скаржитися на те, що їх ображає наявність хрестиків, і відбувається взаємний зсув - вони знімають хрестики, але дівчата теж знімають хіджаби.
З боку це виглядає приблизно так: можна вірити в Аллаха або Христа, але не варто розхитувати свої архаїчні символи в громадських місцях. Тут ми маємо мультикультуралізм.
- Вам погрожують?
- Ну як. На побутовому рівні. «Якщо я зустріну тебе, я вб'ю тебе». Я кличу всіх на зустріч, я приїжджаю. Поки що ніхто не з'явився))
-Дивно. Коли я прочитав ваш перший пост про Майдан, то не відразу сприйняв його серйозно. Перечитати. Я подивився відео. І я подумав: "Вони підведуть чувака". Тому що все дуже серйозно
"Вони дурні. А сприймати загрозу вони здатні тільки в тому випадку, якщо ви зазіхаєте на владу або на їх майно
- Причому в миттєвому форматі. Здається, ніхто не замислюється про те, що може статися через п'ять років
-Звичайно. Яке майбутнє, коли потрібно заробляти гроші. І тут якийсь клоун розповідає про освоєння Марса. Про що ти говориш...
- Вони просто заточені під такий спосіб дії - стиснути, утримати, не дати
- Дурні, тому що не бачать реальної загрози. Крім того, не забуваймо, що я офіцер спецслужб і вмію прораховувати загрози для себе.
- Чи доводилося Вам змінювати місце ночівлі та місця дислокації?
- Під час Майдану так, і до того ж мені доводилося переховувати свою сім'ю
- Тоді - ні?
- Тоді - немає. І якщо вони почнуть працювати проти мене, я теж почну працювати. І є хтось.
- Чи справді ви вважаєте, що ваші контрзаходи можуть бути успішними?
-Звичайно. Чи відскакують від них кулі?
- Система є система
- Українська система дуже фрагментована і повзе, як мокрий туалетний папір. Як держава Україна стрімко втрачає свій авторитет і суверенітет. Наприклад, у нас є місця, де видобувають бурштин. Держава намагалася проникнути на цю територію силами Національної гвардії в кількості близько двох тисяч осіб. Не міг. Зрозуміти? Збройні сили України не змогли зайти на територію в межах своєї держави. Тобто держава там нічого не контролює. Така і підтериторія.
Або ось такий приклад: спроби заарештувати Корбана і Мосійчука закінчилися тим, що їх відпустили додому. Нечесні виконавці, які не можуть довести процес до кінця. Тому що вони втратили свій професіоналізм. З офіцером, який одного разу "взяв" і порушив присягу, покінчено. Професіоналізм ґрунтується на певному фундаменті моральних якостей.
Щоб успішно грати в імпровізацію, потрібно мати певний світогляд, погляд на людські проблеми, достатню кількість особистості.
Те ж саме і тут. Будь-який професійний співробітник служби безпеки повинен мати цілком специфічне ставлення до життя, щоб він зміг реалізувати технічний навик. А коли людина морально занепала, їй нема на що покластися. І цей навик не вдасться реалізувати. Вони поступово перестають бути професіоналами. Вони не могли судитися з бідним Корбаном, який при всій моїй повазі до нього - він надав мені свій особистий вертоліт, допомагав мені в АТО - є привід посадити за ґрати з точки зору закону. Дуже багато матеріалів, людей, які можуть свідчити. Але не змогли.
Тому погрози від них мене не дуже вражають. Крім того, вони самі не вміють його розпізнати. Я їм в обличчя кажу, що їх там не буде і вони зроблять для цього все можливе, але здається, що вони цього не розуміють.
Єдине, чим вам регулярно намагаються нашкодити, – це відвезти кудись на передову. Але забирати мене не потрібно, я волонтер, і через особливості українського законодавства спеціалістів моєї справи можуть призвати лише у разі повноцінної війни. Усілякі хаббі і полтораки періодично намагаються це зробити, але вони натикаються на законодавство і на цьому все закінчується
- На якому каналі вам найкомфортніше виступати?
-УКРЛАЙФ. ТЕЛЕВІЗОР. Найбільш просунуті. Можна говорити все, що завгодно і є люди відповідного світогляду, з якими можна обговорити всі питання. Цензури немає. На "Бізнесі" в "Тиждені з Олексієм Арестовичем" дуже вузький фокус, жорсткий формат. Розкладка, яку вам потрібно пройти, гість сидить і ви не можете толком розподілити свої думки. А говорити на теми, які мене дійсно хвилюють – поліглобалізм, філософія, метафізика, глибини психології – тільки Ukrlife. Решта експлуатують мене на піввідсотка моїх можливостей. У стилі: «Ви військовий експерт, розкажіть...»
- Таке враження, що ви вже втомилися сперечатися, що ви не фахівець і махнули рукою))
-І це марно)) Мене призначили, так що чиніть опір - не чиніть опір, вони все одно будуть згадані в цій якості. Є, правда, і більш розсудливі, які після п'ятисотого повторення все одно напишуть «аналітик» або «спостерігач»
- До речі, про аналіз і прогнози. Адже не завжди вони збуваються
- Прогнози, як правило, носять імовірнісний характер. Але коли я називаю цифри, ніхто не чує. І я не Павло Глоба
- Я говорю про інше)) Імовірнісний результат мультиглобального дискурсу
- Майже неминуче. Можливо, ми прийдемо туди не в результаті західного проекту, а, наприклад, японського. Або українську. Важливо, щоб проект був прогресивним, що об'єднує всю Землю і має есхатологічну спрямованість. Людина – істота, яка повинна постійно долати себе. Зайдіть через край. Як окремої людини, так і людства в цілому. Якщо цього не зробити, вона перестане бути людством. Тому вихід у космос, як арену для подальших великих змін і перетворень, неминучий. Людство має розділитися - встати на обидві ноги, а потім рухатися далі. Коли він поставить перед собою дзеркало у вигляді інших людей, навіть якщо 7 мільярдів людей подивляться на 40 осіб, це буде наступним етапом. І це неминуче
- У таких проектах держава як така втрачає свій сенс, оскільки виступає обмежувачем
- Має бути світовий уряд. Не в сенсі масонської змови, а своєрідного координаційного собору Землі. Кордони повинні бути скасовані, війни повинні бути припинені, і все це до того, як вони покинуть Землю. Не можна з чистою совістю летіти на Марс, коли в Африці від голоду вмирають діти.
- На даному етапі досить серйозні сили зацікавлені у продовженні воєн. Ви навіть можете вказати пальцем
- Були більшовики, які аж ніяк не були найсильнішою партією. Такими були есери, партія професійних терористів і вбивць. Але в підсумку більшовики опинилися на вершині. Герберт Уеллс, побувавши в Росії і поспілкувавшись з Леніним і Сталіним, зрозумів і написав, чому і як країні вдалося вистояти як громадянській війні, так і колективному тиску Заходу. І чому більшовикам вдалося перемогти більш потужних супротивників. Бо вони вміли мріяти. Ось і все, ось і головний секрет.
- Але в підсумку це виявилося мрією і не більше того.
- Більшовицький дискурс дуже широкий і вміщує в себе кілька напрямків. Наприклад, такий напрямок, як радянська наукова фантастика. Це був самий пригнічений тренд, але була лінія Вернадського, потім Єфремова, Стругацького, Буличова і так далі, і ця лінія живіша за всіх живих, вона триває
-Що ти маєш на увазі?
- Лінія Вернадського-Єфремова-Стругацького: єдине людство, Координаційна рада Землі, доступ до космосу і так далі. Західна наукова фантастика цього не давала. Коли вона малювала моделі майбутнього, то давала картину того ж капіталізму, тільки винесеного в космос, масштабованого. А радянська фантастика писала про інше людство, про інших людей. "Туманність Андромеди" і "Година Бика" дають картину зміни людської природи і суспільства як системно поставленої завдання. А в умовах поліглобалізму доступ до Космосу та інших планет буде не масштабуванням існуючих процесів, а їх якісною зміною. Найбільш перспективний шлях розвитку людства проходить по шляху, описаному Сергієм Павловим в циклі «Місячна веселка».
- І саме радянсько-більшовицький дискурс породив це?
- Проект навіть не радянський, а скоріше ноосферний. Давайте уточнимо. Поняття ноосфери було винайдено і введено незалежно один від одного Вернадським і П'єром Тейяром де Шарденом. Проект фізично зароджувався і намагався реалізувати в Радянському Союзі. Однак Вернадський писав у 1944 році, перед смертю, що змушений був визнати її розпад і домінування державного соціалізму і капіталізму. А як довго переслідували Єфремова і Стругацьких? Ці люди тут народилися і популяризували цей проект. І він, так чи інакше, був пов'язаний з радянським проектом. Першими двома Указами Петроградської Ради народних депутатів були «Про створення Інституту реактивного руху» і «Про створення Інституту радіоактивних матеріалів». Це була лінія російського космізму – всі вони марили польотами в космос – Кібальчич, Ціолковський, Вернадський, деякі офіцери Генштабу, які допомагали Радянському Союзу, а потім стали офіцерами Червоного Генштабу. Тому їм вдалося здобути перемогу. План GOELRO ще довоєнний. Комісію з держресурсів очолив Вернадський, до її складу увійшли академіки та офіцери Генштабу. Вони усвідомлювали, що більшовики були тією силою, яка була схильна до політичного омани. Кадети і есери не хотіли про це чути, тому було прийнято рішення інвестувати в більшовиків. Це був ситуативний симбіоз. Але тоді більшовики все менше думали про Космос – Троцький хотів Всесвітнього Комінтерну, Сталін – державного соціалізму. Але якби вони продовжували думати, то поки невідомо, що б сталося.
Так що справа не в тому, що ця лінія радянська. Це ноосфера.
- І з плином часу це знову актуально
"Річка пішла вниз і знову з'явилася на поверхні. У зв'язку з цим я пережив особисту трагедію - з дитинства був схиблений на радянській фантастиці і вважав, що тільки заради такого майбутнього світу варто жити. А потім настали 90-ті, і я зрозумів, що людство почало гребти в неправильному напрямку. Я почав замислюватися про тлінність цього світу)), але потім упертість взяла верх. І зараз, частково завдяки моїй нинішній поїздці в Європу, я навіть з подивом усвідомлюю, що цей тренд переміг і успішно впроваджується. Чесно кажучи, це було відкриття. Якщо до поїздки я ще думала, що такий результат десь у моїх мріях, на рівні кухонних фантазій, а світ гребе десь в іншому місці. Але виявилося, що там світ гребе
- Чи є у вас достатня кількість знаків?
- Так, це очевидно. Коли ми дивилися «Гостя з майбутнього» та «Таємницю третьої планети», то не думали, що цей світ виглядатиме так: коли на площі в центрі Ганновера величезна мультикультурна юрба вирішує спільні проблеми – «ура, кордонів немає, ура немає мовних бар'єрів, ура ми можемо вирішити все разом». У Данському технологічному університеті, куди нас прийняли, керівник однієї лабораторії – пакистанець, інша – українська, і вся система спрямована на те, щоб усунути бар'єри на шляху до творчості. Атмосфера там як у Чорному квадраті. Головне – максимальна творча реалізація.
- Це головне завдання для будь-якої людини, в принципі
-Так. На Заході для цього працює все більше класів, і чиясь невидима рука дуже конкретно, агресивно і потужно задає напрямок руху. Іслам з його псевдоагресивністю там не валявся, його розчавлять і не помітять. Це величезний швидкісний поїзд, що мчить у майбутнє. Питання в тому, чи встигнете ви в нього стрибнути чи ні.
- Тобто питання біженців, терористів – це не що інше, як галас, який масштабують ЗМІ?
- Ні, це проблема. Проблема протистояння проектів. Але вона сильно роздута в порівнянні з реальною силою. У нас примітивний російськомовний дискурс – війна цивілізацій, протистояння із Заходом і все таке. Маячня. Ну, а насправді - населення Європейського Союзу становить 450 мільйонів чоловік. І 15 мільйонів мусульман, можливо, трохи більше. Причому, може бути, в першому поколінні вони ще мусульмани, а в другому вже такі французи і данці, що до них і не підходять. Тому що їхні діти ходять в дитячі садки, де їм все пояснюють з дитинства і виховують в дусі мультикультуралізму.
- У Лондоні люди стогнуть про пакистанські райони
- Пакистанські райони залишаться пакистанськими районами. Все, що є творчим, піде з них, а решта назавжди залишиться в цій архаїці. У цьому проєкті територіальність не грає ролі — з часом такі ділянки будуть обнесені стіною — і сидьте там досхочу. Вони не дадуть вам померти з голоду через гуманізм, але й заважати поїзду теж не дадуть. В принципі, зараз все так і влаштовано: якщо ти безробітний, ти проходиш систему об'єктивних тестів і повідомляєш, яких компетенцій не вистачає. Вони дають ці компетенції безкоштовно і йдуть працювати. Якщо, отримавши вхідний бонус від суспільства, ви не соціалізуєтеся, це суспільство вас викидає. Спочатку вони платять 90% допомоги, потім 70%, 50, 30. Ти не помреш. Більш того, діти будуть отримувати освіту в школі, а ви будете витіснені з суспільства. У престижний район не потрапиш, а про університет можна забути.
- А якщо станеться сплеск дурної люмпен-агресії?
-То й що? Чи будуть вони топтати багаті території? Якого біса їх розстріляють. Європа тільки зовні м'яка і пухнаста, не дайте себе обдурити. Ті ж паризькі терористи були ідентифіковані і знешкоджені протягом трьох днів. Всі розмови про слабкість і безреакцію Європи хороші до того моменту, поки ви не спробуєте вдарити французького поліцейського. Або хтось у його присутності. На цьому етапі всі розмови закінчаться. Звичайно, система не позбавлена недоліків, ніхто не в змозі забезпечити 100% захист. Але вони дуже добре вміють враховувати свої помилки в майбутньому.
- Під час телевізійних трансляцій одна з улюблених поз – схрещені руки і ноги
- З точки зору психології невербальної поведінки це помилкове кліше про закриту захисну позу. Все з точністю до навпаки. Коли потрібно взяти себе в руки і набратися енергії, ви закриваєте позу — це як бойова стійка — і починаєте працювати зі співрозмовником. Тому, коли починається протистояння поглядів і позицій, наприклад, з ведучим, я готуюся.
- Що б Ви хотіли змінити в Україні в першу чергу?
- Способи використання свідомості. Я працюю зі свідомістю і на цьому все впирається. Чим би людина не займалася, чи то заробляє гроші, чи планує війни, чи займається мистецтвом, вона все робить за допомогою своєї свідомості. Отже, це те, з чим нам потрібно працювати. Все завжди зводиться до одного питання: як влаштована свідомість? Тому я поспішаю з семінарами і намагаюся робити це якомога більше.
- Ви могли б зробити це в набагато більш фінансово привабливому для себе режимі
- Так, міг. Але я шукаю компроміс між цінністю знань і платоспроможністю населення
- Чи відчуваєте ви якусь місію? Без іронії. Ти не намагаєшся заробити, хоча розумієш, що якщо попросиш більше, то заплатять, поєднуєш поїздку в Європу з культурологією
- Якщо треба, я можу це відчути. А я взагалі проводив європейські семінари у форматі "плати стільки, скільки вважаєш за потрібне" - грошей за вступ не брали, а в кінці я провів по колу свою солдатську шапку. Трохи закинули))
- Тобто, все-таки: вам це подобається, ви вважаєте себе зобов'язаним зробити це, щось інше?
- Я граю в гру. У грі «Великий космос». Але, з іншого боку, інша моя субособистість бачить в цьому високу місію, горіти, нести полум'я, як Данко. Очима якої субособистості дивитися на цей процес. У мене інструментальний підхід до всього
- Ви часто згадуєте, що у вас повний самоконтроль. Невже ви ніколи не ловили зірку?
-Ніколи. Так влаштована свідомість. У мене надзвичайно пихата субособистість. Іноді, щоб стилістично оформити комунікацію, я можу її випустити. Але це стилістичний прийом, а не реальний зміст того, що я передаю. А далі - яка зірка? Чим моя свідомість відрізняється від свідомості бездомної людини чи академіка? Ніщо.
-Організація
- Так що це не ексклюзивна технологія.
- Я не можу весь час фільтрувати свої думки
- У мене такий меседж: я не роблю нічого чудесного, хоча іноді так думають.
-Навчання?
-Звичка. Я був настільки навчений на площі, інтелекту, психології, що я таки навчився. Тренування були дуже важкими
- Постійно змушувати себе піклуватися про себе важко
- У мене немає контролю у форматі контрконтролю, який сам себе контролює. Є така організація свідомості, що такі речі просто не виникають. Вони не пропускають фільтр.
Головний меседж у цьому – універсалістське твердження. Всі люди можуть це робити, більш того, це норма. Вірніше, це ненормально, коли люди цього не роблять. І це не ексклюзивні технології, які треба якимось чином заробляти
- Ну, якщо це не ексклюзивні технології і це норма, чому цього немає в нашому житті?
- Тому що є Принц цього світу, який намагається не допустити всього цього. Це первородний гріх. Вона полягає в тому, що людина відкидає свою природу.
-Тобто?
- Первородний гріх полягає в тому, що Бог створив людину як істоту, яка повинна постійно перемагати себе. Як і Мюнхгаузен, який рвав на собі волосся. А первородний гріх діє таким чином, що людина задовольняється тим, що має, і нічого не робить.
- Згідно з дослідженнями, скільки там людей - 1,5% - або навіть менше, які намагаються стрибати через голову?
- Є закваска. І його слід кинути в тісто
-Кинуті. Але пропорції, схоже, не змінюються
-Ні. Людство стрімко розвивається. Скоро вона становитиме 5%. Потім 15. А їх 95. І 100.
- Чи не захочуть ці 15% полетіти і сказати: «Розберіться самі»
- Совість не дозволить. Нормальна людина не може бути щасливою, коли знає, що хтось поганий. Самоізоляція і втеча - це не здатність організованої свідомості, а свідомість егоїста.
- Що ви можете собі побажати?
-На роботу. У цьому є своя логіка. Його швидкість. У тому, що він прийде, можна не сумніватися, тому працюйте, працюйте і ще раз працюйте.
Тепер я схожий на того французького командира, який, побачивши пролом у строю ворога, підкинув шапку і сказав: «Все, Господи, ти не зобов'язаний допомагати. Просто не заважайте».