Аерохокей - робимо своїми руками (46 фото + 1 відео)

Всім шанувальникам популярної гри в аерохокей має сподобатися ця публікація.
Один умільець вирішив порадувати свого сина, який обожнює активні настільні ігри.
Він власноруч виготовив стіл для аерохокею.
Давайте подивимося на його творіння.

1. Повітряна коробка. Для дна повітряної коробки нам знадобиться фанера 9 мм, а для верхньої 4 планки ламінату. Розмір коробки складе 1210х770 мм. Відріжте потрібний шматок фанери трохи більше розміру ламінату (на 2-3 мм).

2. З'єднайте смуги ламінату між собою «в жорсткий гачок», що забезпечується пластинами. До речі, ламінат був обраний не випадково. До цього були думки зробити основу з фанери, дощок, меблевих щитів, ДСП / ДВП / МДФ. Але всі були відбраковані через низьку міцності, м'якості матеріалу, підозри на пошкодження при свердлінні (отвори повинні бути маленькими і рівними!).

3. Розмічаємо сітку для свердління отворів. Від кожного краю відступаємо по 30 мм (це розмір кожної сторони) і ще по 10 мм, щоб не робити зайвих отворів на краю. Крок між отворами вибирають 20 мм.

4. Візьміть дриль і просвердлите близько 2200 отворів. Діаметр кожного отвору становить 1,5 мм. Це найбільш трудомістка і виснажлива операція при побудові столу. Він з'їв близько 4 годин мого життя і чотири свердла. Всього я використовував 7 свердел (швидко затупилися). Я все робила у ванній, тому що безлад незмірний (тому що мені ліньки потім прибирати). Потім шилом розширив всі отвори зі зворотного боку ламінату.

5. Купив дві рейки 45х15 3м і розпиляв на 4 частини (строго за розміром фанери). Це будуть бічні сторони повітряної коробки.

6. Просвердлите отвори в фанері (обов'язково потріскається) і рейках і посадіть все це знизу на саморізи (можна прибити цвяхами без свердління, але тоді потрібно відкусити гострий кінець цвяхів кусачками). Загалом, свердлити тут доведеться до біса, так що про дриль ви будете мріяти дуже довго. Анекдот на тему: Сьогодні сусід постукав у мої двері о 3 годині ночі... Я боявся, що перфоратор мало не випав у мене з рук...

7. Електроніка. Риємося в різному комп'ютерному мотлоху і знаходимо 6 вентиляторів різної потужності і кнопку включення.

8. Також візьміть блок живлення від старого сканера. Технічні характеристики блоку живлення: 12В 1.25А.

9. Підсумуйте споживання всіх вентиляторів: 0,25 + 0,22 + 0,22 + 0,12 + 0,12 + 0,12 = 1,05А. Ага, є ще запас на підсвічування воріт світлодіодами - це добре!

10. Розмітьте отвори вентиляторів і місця для кріпильних гвинтів. Просвердлите отвори під вентилятори та отвори під кріплення цих вентиляторів.

11. На допомогу прийшов молодший син кішки.

12. Відшліфуйте краю отворів напилком і прикріпіть віяла. Довгими смугами на фанері позначені стики листів ламінату.

13. Так як конструкція важка і внизу столу має бути місце для забору повітря, я купив 5 гумових ніжок (дверні стопори). Вони виготовлені з дуже міцної гуми і допоможуть зберегти стійкість столу. На фото ніжка з протягнутим через неї гвинтом.

14. Приєднайте вимикач і підключіть до нього дроти від блоку живлення.

15. Покладіть дроти вентилятора на клеми.

16. Підведіть дроти до воріт і приклейте світлодіодну стрічку. Пайка і перевірка. Заповнюємо пайку за допомогою клейового пістолета.

17. Частину, що залишилася планку 45х15мм розпиляєте на 9 частин і скріпіть її знизу саморізами по швах ламінату. Також надягаємо гумові ніжки на нижню частину шурупів і кріпимо їх зсередини за допомогою гайки і контргайки. Ось така картина. Провід блоку живлення укладається в стіл в правому нижньому кутку.

18. Візьміть звичайний герметик (у мене прозорий сантехнік) і промажте всі щілини по краях, а також віяла по краю. Також приклеюємо до фанери звисаючі дроти і провід блоку живлення за допомогою клейового пістолета. "Ви запечатали колесо? "Так, я клеїв його всю ніч. Вранці прийде господар клею. ©Бумер"

19. Виходить ось так.

20. Купіть рейку-кромку 30х15 мм 2мх2 шт. і розріжте її на необхідні частини (строго за розміром фанери) і залиште місце для воріт. З'єднуємо ламінат і кладемо його на стіл, попередньо промазавши зверху герметиком прикріплені до фанери рейки (також промазуємо всі 9 підставок для швів ламінату). Просвердлите отвори в усьому цьому гамбургері і прикріпіть їх на шурупи.

21. Для краси і міцності кромки я взяв два дзеркально відполірованих алюмінієвих куточка 30х15 мм довжиною 2 метри. Розпилювання.

22. Примірка. До речі, зліва на фото відмінне пристосування для колін - рекомендую.

23. Старший асистент.

24. Далі беремо клейку плівку аналогічного кольору.

25. І приклеюємо по периметру. Внизу запас становить 1,5 см, вгорі 0,5-1 см.

26. Виходить ось так.

27. Зверху планка і плівка будуть на двосторонньому скотчі (до фанери і дерева вона не дуже прилипає, але куточок буде її тримати).

28. І заклеїти дно меблевим кронштейном.

29. Ось і все.

30. Загальний вигляд знизу.

31. Прикріпіть металеві рейки з боків.

32. Діти сказали готові, забрали стіл, зажадали біти і шайбу. Він дозволив йому трохи пограти.

33. Ворота. Розріжте фанеру на кілька частин.

34. З'єднайте за допомогою струбцини, просвердлите отвори і вкрутіть шурупи.

35. Збірка воріт. Спробуйте його на столі.

36. Загальний вигляд воріт.

37. Підсвічування воріт зсередини в темний час доби.

38. Конструкція воріт ближче.

39. При перевірці воріт диск відскакував від м'якої деревини (дошки) і при ударі об ворота відлітав назад на стіл. Щоб усунути дефект, приклейте залишки алюмінієвого бруска до похилої рейки відразу за воротами на двосторонній скотч.

40. Приклейте таку ж плівку на ворота. Відріжте непотрібне.

41. Придбайте два таких пристосування. Я не став навмисно обклеювати внутрішню частину плівкою, тому що буде постійний знос стінок шайбою і плівка просто порветься. Замість чергового килима на задньому плані ми бачимо барвистий диван.

42. Прикріпіть хвіртку до столу. Вони зроблені з «дверцятами» зверху, щоб можна було легко дістати шайбу. При закритті двері опускається на обмежувач замка/ходу (звичайний маленький гвинт усередині воріт). Ці «двері» служать відскоком для шайби. Саме на ньому і закріплюється алюмінієва пластина.

43. Загальний вигляд таблиці.

44. Візьміть біти і шайби. Як шайбу я використовував невеликий компакт-диск та кришку для об'єктива.

45. Продукт готовий до вживання!

46. Сам геймплей (діти забирали ще на етапі будівництва воріт):

Термін виготовлення: ескіз плану, думки, закупівля всього необхідного - 2 дні. Стоячи: 2-3 години ввечері, ср-чт-пт і два повних дні субота-неділя. Тобто він вклався в термін на тиждень.
І, напевно, найбільш хвилююче питання для багатьох стосується грошей:
Лист фанери 9мм 1525х1525мм – 569 рублів Залишок піде в ляльковий будиночок для дочки/мами.
Ламінат - залишки від заміни підлоги. Залишається ще - кому потрібно писати в ПМ.
Олівці ІКЕА безкоштовні. При нанесенні сітки їх дійсно знадобиться багато.
Свердла – 7 шт. х 6 рублів = 42 рубля.
Ламелі 2х79 рублів = 158 рублів.
Ламелі 2х55 рублів = 110 рублів.
Вентилятори були зняті з різного несправного обладнання або залишилися після ремонту ПК.
Гумові ніжки 5х79 рублів = 395 рублів.
Вимикач (невеликий розмір) - 180 рублів купив пару років тому для лялькового будиночка.
Дріт, клеми, хомути, клейовий стрижень, шурупи, скоби - дрібниця по 100 рублів за штуку.
Світлодіодна стрічка 12В – 99 рублів Для лялькового будиночка залишилося ще 4 штуки.
Балончик з герметиком - 100 рублів.
Алюмінієвий куточок 689 рублів2 = 1378 рублів.
Двосторонній скотч – 60 рублів
Плівка - 119 рублів 1 метр. Більше половини не використовується.
Біти 2х125 рублів = 250 рублів Знайти на складі в Москві виявилося досить складно. Якщо знаю, де купити - пишу в ПМ.
Компакт-диск діаметром 8 см спочатку був випробуваний як шайба, але був убитий на другий день (спліт). Тепер використовуємо кришку об'єктива.
Допомога сина х 2 шт., дочки 1 шт.
Разом: 3560 рублів.
Найдешевший аерохокей такого розміру в магазинах стартує від 5-5,5 тисяч.

Резюме:
Потужності вентиляторів цілком достатньо для плавного ковзання компакт-диска. Кришка об'єктива тримається не дуже добре, але для більш важких "млинців" потрібно більше вентиляторів. Скоро я куплю справжню шайбу для аерохокею і перевірю її на ній.
Насправді кіт наплакав багато інформації по побудові аерохокею своїми руками в інтернеті, тому, в принципі, я все придумала сама.
Звичайно, можна заощадити на матеріалах, та й обійдеться це вам набагато дешевше. Наприклад, замість дзеркальних рейок за 700 рублів / штуку можна прибити з боків смужку жерсті, або знайти фанеру в сміттєвому відрі (економія 1378 + 569 = 1947 рублів), але хотілося отримати хороше, якісне і красиве виріб, чого і домоглася.
Це все, що у мене є. Дякую за увагу!
Джерело: www.liveinternet.ru