Продовження посту про знімальний процес горезвісної "Сутінкової саги".
Перша частина тут.
«Затемнення», 2010, режисер Девід Слейд
Від цього фільму очікували чогось неймовірного, адже режисером фільму виступив Девід Слейд, відомий своєю роботою «30 днів ночі» (один з моїх улюблених фільмів про вампірів!). Але очікування не виправдалися. "Затемнення" виявилося дуже солодким: зітхання, поцілунки крупним планом, довгі розмови. Нічого кримінального я в цьому не побачив (тим більше, що деякі моменти виходили дуже романтичними), але кінокритики були в цьому плані менш толерантні.
Крістен Стюарт і Девід Слейд
Паттінсона роблять красивим. Під час зйомок всіх частин саги йому доводилося проводити багато часу в гримерному кріслі, щоб зробити зачіску (або надіти перуку), освітлити обличчя, нанести помаду і надіти кольорові лінзи.
Келлан Лутц за роботою: зйомки екшн-сцен.
Для того, щоб перетворитися на вовка за допомогою комп'ютерної графіки, Тейлору Лотнеру довелося надіти такий кумедний костюм (аналогічний носив, наприклад, Енді Серкіс, коли перевтілювався в Голлума на зйомках «Володаря кілець»). Загалом сцени з «вовком» знімалися в три етапи. Спочатку за справу взялися актори, потім їх місце зайняли моделі вовків в натуральну величину, а після всього цього в студії на основі відзнятого матеріалу була створена віртуальна модель тварин. До речі, роль вовка Леї, яку зіграла Джулія Джонс, могла б дістатись Ванессі Хадженс або Міранді Керр.
Вольтурі відпочивають у перервах між зйомками.
Реквізит, серед якого можна побачити браслети Каллена, медальйони Вольтурі та обручку Белли.
У кадрі: Брайс Даллас Ховард і Ксав'є Семюел грають кохання.
Зйомка сцени битви між Едвардом і Вікторією - безліч спецефектів, викорчовування дерев, зелений екран...
… і обезголовлене тіло ворога на тлі щасливого Каллена.
«Світанок: Частина 1», 2011, режисер Білл Кондон
«Світанок» – це початок кінця «Сутінкової саги». На відміну від інших серіалів, ця частина виявилася жорсткішою і навіть трохи страшною. Крім того, саме в цьому фільмі відбулося весілля Едварда і Белли. і їх довгоочікувана шлюбна ніч.
Однією з головних інтриг фільму стало весільне плаття головної героїні. Шанувальники саги довго думали і гадали, яким буде весільне плаття Белли і, нарешті, побачили його. Правда, вона виявилася не справжньою, адже була лише плодом уяви нареченої і існувала тільки в її сні. На фото сукня з кривавого сну, а про справжню весільну сукню, розроблену самою Кароліною Еррерою, ви можете прочитати тут.
Весільна церемонія нестандартної пари проходила в нестандартному місці - на узліссі. Польові квіти, ялинові гілки, пні - складно придумати більш оригінальний декор для весільної церемонії. Як захоплююче!
Райський острів Есме, де молодята провели свій короткий медовий місяць, насправді виявився не таким вже й красивим - зелений екран в допомогу!
Після виходу на екрани фільму «Світанок 1» Паттінсон зізнався, що протягом шести місяців до зйомок дотримувався суворої дієти і регулярно відвідував спортзал, щоб продемонструвати своє мускулисте тіло вразливим глядачам під час зйомок епізоду першої шлюбної ночі. Судячи з усього, йому не давали спокою лаври Тейлора Лотнера :)
Актори з режисером Біллом Кондоном
Для того щоб Крістен Стюарт не довелося худнути до стану скелета для зйомок сцен вагітності своєї героїні, була створена лялька - саме виснажена актриса.
Візажисти викликають в уяві зовнішність Стюарт, перетворюючи її на виснажену Беллу Свон на останніх термінах вагітності.
Кульмінацією стає народження Ренесмі. Як і у всіх фільмах, новонародженого малюка зіграв досить великий, 1,5-місячний малюк, але в нашому випадку це природно - адже, згідно з першоджерелом, дитина-вампір розвивається дуже швидко.
«Світанок: Частина 2», 2012, режисер Білл Кондон
Ось і закінчилася казка, а хто її дивився - молодець! Друга частина «Світанку» стала дуже видовищним і, не побоююся цього слова, цікавим завершенням саги «Сутінки». Не можу сказати, що я очікувала якогось суперграндіозного фіналу, коли йшла в кіно дивитися цей фільм... Але я це зрозумів. Творці фільму добре попрацювали - вони створили фільм, який зміг здивувати. У 2012 році я подивився багато фільмів – деякі мені подобалися, деякі не подобалися, деякі я просто не пам'ятав, але тільки один мене по-справжньому здивував. І хто б міг подумати, що це буде «попсова, дурнувата, романтична казка для підлітків».
Перша поява Белли в ролі вампіра. Зміни не суттєві, але вони є. На фото: Стюарт, Паттінсон і режисер Білл Кондон.
Життя вампіра не обходиться без хитрощів. Підозрюю, що найскладніші стрибки, підйоми і спуски виконували каскадери, хоча Крістен часто намагалася зробити кілька небезпечних трюків сама.
Тейлор Лотнер і компанія отримують настанови від директора
Кумедний момент. Я думаю, що Келлану Лутцу довелося дуже постаратися, щоб зобразити зусилля і безпорадність у боротьбі з тендітною Крістен.
Незважаючи на те, що роль Ренесмі у фільмі виконали цілих дев'ять юних актрис (не рахуючи малюків і моторошного аніматронного дитини), початківець модель і актриса Маккензі Фой, чиє обличчя миготіло на екрані частіше за інших, прославилася завдяки їй. Під час зйомок у дівчини була спеціальна баночка, в яку актори клали гроші за кожен непристойний вираз. До кінця зйомок в ньому накопичилася пристойна сума грошей, які були пожертвувані на потреби однієї з дитячих лікарень.
Не знаю, чого ви найбільше чекали в цьому фільмі, але особисто я сподівалася скоріше побачити нових вампірів і демонстрацію їх магічних здібностей. Вибір режисера мене не розчарував - незважаючи на деякі розбіжності з першоджерелом і недомовленості, образи вампірів вийшли дуже цікавими. Найбільше мене порадувало те, що на ролі кровососів вибирали не людей з ідеальною зовнішністю, а акторів з дуже запам'ятовуються обличчями і харизмою. Ось один з них - Джо Андерсон в образі кочівника Алістера.
Обожнюю такі кадри з серіалу "Волан-де-Морт мило спілкується з Дамблдором": смішний Майкл Шин в образі гумору Аро в компанії Роберта Паттінсона.
Знімальний процес найбільшої сцени другого «Світанку», який на ділі виявився не таким масштабним. Дії розгорталися не на безкрайніх лісових просторах, а під дахом знімального павільйону. Це і є магія кінематографа!