Анатолій Голубовський Михайло Костров - режисер, художній керівник студії Black Square, бізнес-тренер і просто цікава і загадкова особистість. За рік регулярного спілкування не можу сказати, що впізнав його. - Міша, почнемо з витоків. Як же ти, хлопець зі світлим спортивним майбутнім, та ще й в такий буремний час, як середина дев'яностих, потрапив в театр?
- Все дуже просто. Моя найближча подруга, з якою я дружила ще зі школи, записалася в театр пантоміми, і я запізнилася. І мені чомусь дуже захотілося піти в театр. Може, тому, що в піонерському таборі в дитинстві Чиполліно грав якихось інших казкових персонажів... І ось я їхала в трамваї, побачила оголошення - «Набір в театральну студію. Навчання безкоштовне. бульвар Шевченка, 27. Третій поверх. Прослуховування в той час». Маленькі візитки. Можливо, їх зберіг Анатолій Миколайович (Нілов, засновник театру «Чорний квадрат»). Тоді щоліта ці листівки розклеювали по всьому Києву. Клеїли його скрізь - в під'їздах, трамваях. Рекламні оголошення ПВА були затоплені, їх неможливо було відірвати, багато висіли роками. Можливо, навіть зараз вони десь висять. Де давно не робили ремонт. Побачив, згадав, прийшов. Я пройшла співбесіду. Я прийшла на іспит. Пройшов. Він пройшов з огидою. Всі були проти мого зарахування. Але Неєлов мене взяв. З формулюванням «за щирість». Можу сказати, що цим рішенням він змінив все моє життя. За що я завжди буду йому безмежно вдячна. Він дав мені шанс, яким я скористався на 200%. Якщо говорити про те, чому він це зробив... Це людина великої мудрості і величезного життєвого досвіду. Він бачить людей дуже тонко, вміє передбачити їх зростання. У мене є багато свідчень цього. Загалом, мені дуже пощастило, що я склала іспит саме за нього, а не за себе. Я б тоді себе не взяла! :) - Ну, про бачення Нілова ходять легенди. Що стосується досвіду, чи був він у нього на момент вашого вступу?
- По-перше, це не нам судити. А, по-друге... Вступив у 1995 році. Студія існувала з 1991 року, тобто на той час минуло вже чотири роки. І, щоб ви розуміли, зараз на іспит приходить 100-150 осіб, а потім за літо його дивилося від трьох до п'яти тисяч людей. У людей було менше грошей, але більше часу. А інтернету не було. Люди шукали, чим зайнятися поза засобами масової інформації. Що ж тоді сталося? П'ять телеканалів, відеосалони - і все. Отже, в театральній студії було класно і цікаво.
-Переконливо. Ви сказали, що театральна студія кардинально змінила ваше життя. Як ви думаєте, що чекало б на вас без театру?
-Я не знаю. Мені не подобається умовний спосіб.
-Я думаю так. Чому ви обрали Канаду для подальшого навчання?
- Все дуже просто. У мене там є сестра.
- Ви прожили в Канаді п'ять або шість років
-Шість.
- Там ви брали участь у постановках Ольги Шведової.
-Так. Я зіграв Івана у виставі «Юда Іскаріотський». Це дуже відомий спектакль. Вона поставила його в Канаді. Я грав і в оповіданнях Чехова, і в чомусь іншому, назви якого не пам'ятаю через плин часу.
- Тобто ви досить активно займалися виробництвом. Чому ж тоді він повернувся?
- Причин дуже багато. Але, по-перше, на той момент з роботою тут було краще. І це все одно краще. Як би дивно це не звучало для людей, які думають, що якщо вони переплисти океан, то там їх чекають ріки молока і желейні береги. Взагалі, за моєю спеціальністю - режисура, кінорежисура, викладання, навчання - роботи тут набагато більше. По-друге, Чорний квадрат на той момент тільки починав виходити на той рівень, на якому він знаходиться зараз. У 2006 році на вулиці Артема не було залів - був тільки бульвар Шевченка. Нічого не було, але буде. І було дуже цікаво взяти в цьому участь у міру своїх скромних сил і можливостей.
- Ви внутрішньо більше директор чи тренер, вчитель?
Це все одно, що запитати: «Ти більше чоловік або керівник». Це абсолютно різні ролі. Їх не можна порівнювати.
- Тому що вони знаходяться в різних сферах. Я запитала у вас про ваші професійні навички, ваш чоловік більше пов'язаний з соціальною сферою.
- Я з вами не згоден. Я вважаю, що «чоловік» і «дружина» – це професії. А все інше – любов, секс – цілком можливо і без сім'ї. Але якщо люди одружуються, вони повинні розуміти, що «чоловік», «дружина», «батько», «мати» - це професія, яка передбачає ряд знань і обов'язків, не пов'язаних з любов'ю, сексом і так далі. І люди XIX століття це чудово розуміли. Але це окрема тема. Тому я не заміряю «хто більше». Коли я перебуваю з учнями, я є вчителем. З топ-менеджерами - бізнес-тренер, знімаю фільм - кінорежисером, в театрі - режисером театру, монтажем - режисером монтажу. І в кожній ролі я думаю і спілкуюся зі своїми колегами абсолютно по-різному. Коли я актор, я не займаюся режисурою. Я слухняний :)
- Одного разу на уроках, коли ви надулися і ваш терпець вичерпався, ви в душі сказали, що можете спокійно сидіти в студії і монтувати фільми по чотири танки на місяць. І не мати всього цього головного болю з погано підготовленими студентами. Але, судячи з усього, у вас кайф від цього головного болю?
Ну, звичайно, мені це подобається. У душі можна сказати все, що завгодно. І взагалі, не потрібно вірити всьому, що я кажу. Не тому, що я кажу неправду, а тому, що це все дуже ситуативно. У той момент я так і думав. А зараз я так не вважаю. Я людина ситуації.
- Тобто в будь-якій ситуації можна грати «іншого себе»?
- Не зовсім. Питання в ситуації і в потребі.
- У короткометражному фільмі «Обідня перерва» у вас дуже цікава акторська робота. Хоча на заняттях ви неодноразово наголошували, що ви все-таки більше режисер.
- Можливо, ще кілька років тому я мав право на якусь однобічність. :) Але є певний розвиток. Тому зараз моє минуле не актуальне. Тепер я є ким завгодно: актором, режисером, художнім керівником студії, викладачем, бізнес-тренером. У потрібний момент ви перемикаєтеся і розвиваєтеся паралельно за кількома спеціалізаціями.
- У короткометражних фільмах "Діти", і ще одному з Оленою Костровою і Анатолієм Ніловим зараз, на жаль, не зміг знайти - теми потрібні і глибокі, але досить складні.
- Це видима вага. Люди роблять матеріал важким, глядача. Коли ми оцінюємо щось, ми, вільно чи ні, вибираємо, як до цього ставитися. Можна ставитися до себе в рамках власних стереотипів – плакати, казати «тьху, яка гидота», а можна відійти. І розглянемо матеріал. Вийти за рамки власного «Я». Можливо, поглянути на матеріал очима іншої людини. Знайдіть в ньому щось нове для себе. Але, оскільки це вимагає зусиль, то... Так тема ускладнюється глядачем. Режисер, найчастіше, не відчуває цієї тяжкості.
- Ну, я не знаю. «Прийди і подивись» і «Діамантова рука» все одно будуть сприйматися по-різному. І глибина питань, порушених у першому, не скасовує його серйозності.
-Звичайно. Але це твердження. У чому питання?
- Питання в тому, чому ви піднімаєте ці теми? Хочете «витягнути» цю проблему на поверхню?
-Ні. Я проводжу розслідування. Мені подобається досліджувати.
-Зрозуміло. Скажіть, будь ласка, чи добре ви бачите і розумієте людей?
-Ні.
- Чи часто ви помиляєтеся?
- Я не веду статистику помилок і успіхів. Мені це не цікаво. Але іноді я помиляюся. Як і всі. Людина взагалі непізнавана. Тому її цікаво вивчати.
- Чи легко ви змінюєте свою думку про людину, якщо розумієте, що допустили помилку в оцінці?
-Звичайно. Як в хорошу, так і в погану сторону. Це розумно. Ви повинні бути адекватні ситуації.
- Ви не любите брати участь у театральних «терках». Ви свідомо дистанціюєтеся. Чи не є це своєрідним самовідстороненням від об'єктивної оцінки ситуації і людей? Щоб уникнути когнітивного дисонансу.
- Навіщо мені це потрібно? Це все зайва інформація. По-перше, найчастіше це абсолютно безглузді розмови. А, по-друге, я вважаю за краще краще думати про людей. Дуже часто, спостерігаючи за поведінкою і висловлюваннями людини, ви розумієте, що він не залишив вам шансу добре про нього думати. Тому я намагаюся не перевантажувати свій мозок зайвою інформацією.
-У 2008 році ви здобули Гран-прі конкурсу мобільних фільмів за короткометражний фільм «Знаки».
- Вони досі намагаються взяти у мене інтерв'ю з цього приводу. Для мене це дивно і я не бачу в цьому ніякого сенсу.
- Ви не бачите сенсу в інтерв'ю чи сама згадка про фільм зараз викликає роздратування?
- Фільм класний. Нещодавно, під час інтерв'ю на Першому національному, мене попросили включити його. Я його подивився, він короткий - 3 хвилини. Це добре, до сих пір актуально. І назва «Знаки» правильно, більш точно, ніж російське «Написи», так як в англійській мові це слово має подвійне значення. Успішний фільм. Легкий, добре виглядає. Знімав його, загалом, більше для себе, ніж для конкурентів. Конкурс – це лише привід.
- Ви зняли це на мобільний телефон. А в одному з інтерв'ю він сказав, що загалом не важливо, що ти знімаєш. Важливо те, що. Напевно, як і для кого. Тобто, чи робите ви це для себе.
-Звичайно. За великим рахунком, все потрібно робити в першу чергу для себе. Особливо, коли ти робиш щось для інших, ти повинен відчувати гостре бажання витратити себе заради цих людей.
- Що б ви хотіли знімати?
- Я не люблю таких питань. Це дуже абстрактно. Потрібна конкретика.
-Гаразд. Завтра вас запрошують до Голлівуду, пропонують мільйонний гонорар, але кажуть зніматися звідси і зараз. Нічого не можна змінити.
- Все дуже просто. Або ви робите унікальний продукт, беручи на себе відповідальність за всі аспекти його унікальності і вам ніхто нічого не диктує. Тобто ви несете відповідальність і як режисер, і як автор, абсолютно за всі творчі аспекти і тому робите все так, як вважаєте за потрібне (в рамках бюджету). Якщо ти не диктуєш умови, то ти маєш диктувати ціни. Тому що вас, де-факто, беруть на роботу не як директора, а як режисера. Зрозуміло, що виробники – генеральні, виконавчі, творчі і т.д. – несуть відповідальність за різні якості продукту і його художні особливості, але в даному випадку ви є напіврежисером. Тому що режисер – це абсолютна професія. І якщо в першому випадку можна працювати за чисто символічний гонорар, то в другому - тільки за високий. - Якось на уроці ви сказали, що не розумієте, як можна терпіти людину поруч з собою, яка вам заважає, вона вам не потрібна. І що ви самі зможете зробити так, що буквально завтра його не буде у вашому житті. Чи так це насправді?
- Я дуже легко розлучаюся з людьми.
- Я маю на увазі не розрив з об'єктивних причин - людина кудись поділася або сфери інтересів поступово розійшлися, а саме силовий варіант. Скажу просто: «зникнути з мого життя»
- Ну чому так грубо. Є набагато м'якші варіанти. Можна просто перестати спілкуватися. Справа не в тому, що ця людина і є «Доктор Зло». Найпоширеніша ситуація в житті – це коли людина здається приємною, а ви до нього добре ставитеся. Він просто чудовий, але нічого нового, цікавого, спілкування з ним вам не принесе. Тому я не хочу втрачати час, та й говорити про це прямо соромно. Тому ви просто перестаєте спілкуватися. Час – незамінний ресурс.
-Хм. Тоді я зрозумів це зовсім по-іншому. Ви коли-небудь виганяли когось зі своєї групи в студії?
- Дуже рідко. Це було пов'язано з трьома речами: дисциплінарною, внутрішньоособистісною (коли я усвідомлюю, що людина хвора або неадекватна) і технічною, коли людина не приймає мене і мої методи викладання. У таких випадках я радила вчителя, який би підходив цій людині за її психологічним типом та очікуваннями. Я вважаю, що це правильно.
- Чи цікаве проведення тренінгів з комерційними структурами з матеріальної точки зору, або це дозволяє розвинути якусь грань вашої особистості?
- Слава Богу, в моєму житті матеріальний аспект ні в чому не є визначальним. Гроші взагалі не можуть бути метою. Просто ресурс. Бізнес-тренінг – це виклик, який дозволяє ще раз перевірити ефективність системи. Навчання – це завжди дуже обмежений час. Це день-два. Максимум три. А іноді і по кілька годин. І за цей час людей потрібно тренувати. Зараз, як у бізнес-тренера, такий рівень, коли я роблю це легко і ефективно. Система чудова. Вона включає в себе тільки ефективні прийоми і вправи, в ній немає нічого зайвого.
Всі тренери Чорного квадрата користуються попитом. Нас беруть на роботу великі, міжнародні компанії, бізнес-школи. Кажуть, що «глядач голосує рублем». Так ось, у корпорацій і компаній подвійно. Тому що наша робота приносить конкретні результати і дозволяє підвищувати ефективність роботи і якість життя людей. Для мене це найбільший стимул. Мені подобається це робити. Мені подобається любити людей. Мене це мотивує.
- Традиційне питання. Найближчі плани.
- Розробити школу-студію. Ми ростемо. З кожним роком ефективність навчання поліпшується. Ми хочемо навчати більше людей і робити це краще. Щоб зростала кількість чудових акторів, кількість хітових вистав. На початку літа закінчили навчання десять людей. Принаймні з часів мого курсу "Б". Це з приблизно 200 осіб, які прийшли на навчання. Здавалося б, небагато. Але це абсолютно унікальні, абсолютно оригінальні актори. Інших таких людей більше ніде немає. Вони можуть грати скрізь - в кіно, в театрі. Хотілося б, щоб якість постійно підвищувалася. Причому, на відміну від театрального інституту, перед нами не стоїть завдання випускати 40 осіб на рік. Чим менше, тим краще. Вони будуть більш цінними.
- Однак Анатолій Миколайович підстьобує - давайте зробимо більше, грати нікому.
-Так. Але якість акторської гри – це те, на чому стоїть театр. Тому нам краще випустити 10, наступні 5 більше. І вони не будуть схожі ні на кого іншого. Як Слава Никонорова, Маша Крушинська, Діма Басій, Голованови, Олексій Курілко, Олена Вахрамєєва та багато інших. Наші артисти – це втілення методу імпровізації, вони втілюють ідею, заражають глядачів невидимою магією, яка робить наш театр унікальним. Коли ти виходиш з вистави, і згадуєш ці обличчя, реакції, які не є копіями, дуже вільно, легко... Повертається легкість буття, радість життя. Світ стає кращим.