813
Відомі фобії людей
Фобія – обсесивне неконтрольоване почуття страху, яке загострене в певних ситуаціях. За статистикою від Манчестера психічного здоров’я, більше 10 мільйонів людей страждають фобією. Виняткові історичні фігури не були винятком.
Сергій Єсенін постраждав від сифілофобії - страх договоруючого сифілісу. Подруга поета Анатолія Маринхоф каже: «Для того, щоб згасити на носі, розмір хлібної крихти, і він ходить з дзеркала до дзеркала сувора і похмура. Після того, як я пішов навіть на бібліотеку, щоб дізнатися ознаки жахливого захвату. Після цього він ще гірший, трохи гірше: коронка Венери!
Але не меншого страху в Єсеніна викликали поліцію. Після проходження Літнього саду з Вольфом Ерлічем, Сергій помітив охорону, що стоїть на воротах. «Чи раптом захоплює свої плечі, щоб він стикався з собою захід сонця, і я бачу очі пожовті, сповнену неприпустимого страху. Він дихає сильно і кіз: слухайте, oh! Не скажеш слово нікому! Тексти пісень, а це означає: Я скажу вам правду! Я боїться поліції. Ви знаєте? “Я боїться!” згадує Ерліха.
Письмен Микола Гоголь, композитор Гікомо Мейербер та батько американського народу Джорджа Вашингтона побували живу (тафобія). Фобія Гоголя, яка з'явилася в юнацькій молоді, значно зросла роками. Автор звертався до своїх друзів письмовими інструкціями про його поховання, в якому він сказав, що це не повинно бути зроблено перед ознаками розкладання корпсів. Меєрбер наказав, що після його смерті дзвіночки перев'язуються своїми руками і ногами, його корпси охороняють протягом чотирьох днів, і після цього часу вени на одній руці і одна нога була відкрита. Вашингтон просто попросив своїх домовленостей чекати два дні, а потім захопити його.
Геніус трилера Альфреда Хіччачака (зображений) був предметом овофобії - страх об'єктів овальної форми. Він переніс курячі яйця в омлеті. Вони страшні у вигляді, і їх жовток овальні.
Не менш дивна фобія мала Сігмунд Фрейд. Батько психоаналізу боявся папороті (птідофобія) Причиною його страху невідомо, але передбачається, що нещастяні рослини асоціюються з неприємними спогадами дитинства.
Француженський постімпресіоніст Павло Чезаньне був захоплений всім своїм життям страхом доторка – хоптофобії, який виник після того, як митець застрягнув хлопчика, який прокочував рейлінги сходів, на яких кезанн нащадився. Хаптофобія приніс йому багато періодичних моментів, оскільки інші не знали про цю функцію і приймали подразнення і гнів художника за поганий темп. Наприклад, не знаю фобії Кезанни, Емілія Бернард кинулася на підтримку обтягуючого друга, але замість подяки він почув повені зловживання. Тільки наступний день зробив Бернард з'ясував причину цієї незвичайної поведінки.
Йосип Сталін був розірвав страхом отруєного (токсикофобія), що зрозуміло. Також, через постійну прокидність вночі, генералісімо підозрюють страх сну (сомніфобія). Але це, мабуть, просто нормальна параноя.