ЗДОРОВ'Я ЗДОРОВ'Я ЗДОРОВ'Я

Тепер розмір щомісячного припуску на вагітну і народження жінок за 70 днів до пологів і 70 днів після дорівнює заробітній платі матері, але не може перевищувати 16 125 рублів. Не секрет, що дохід багатьох наших жінок набагато вище, і вони сплачують відповідні податки. Але вони не можуть отримати більше.

Колишній голова Міністерства охорони здоров’я та соціального розвитку Михайло Зурабов влітку пояснив, чому буде прийнята сума 23,400 рублів. Справа в тому, що максимальний єдиний соціальний податок (ЕСТ) сплачується на заробітку 280 тис. рублів на рік. Так, розділивши цю кількість на 12 місяців, чиновники отримали 23.4 тис. рублів. Хоча теоретично можна буде врахувати інші податки або сплатити EIT від всієї суми заробітної плати (це тягар попаде на роботодавців). Висококваліфіковані жінки будуть мати гарну причину для народження.

Підприємці не заважають надії, що збільшення припуску на 7 тис. рублів заохочуватимуть жінок, які мають дітей. «Це не тільки справа матеріальної безпеки», - заявив заступник Лахова. Закон був прийнятий, оскільки кошик новонародженого (короба, ребра, підгузники) вже 20 тис. рублів не менше, а в мегамістах і ще більше.

Експерти також зацікавлені в тому, що завдяки перевагам не завжди досягають одержувачів. «Це часто несправність самих мам, які не знають про свої права», – пояснив Павло Попов, юрист Московської асоціації барів Князев та Партнери. Жінки повинні уважно вивчити правові акти щодо материнства, якщо вони вирішили мати дитину. Лідія Михєєва підтверджує, що практично немає випадків несплати або дискримінації молодих мам в країні. «Що буває, але навіть під радянським режимом можна спостерігати», – розповідає експерт.