952
Саакашвілі хрест
Після нападу Грузії на Південну Осетію Росія повністю відреставрує свій підхід до переговорів щодо врегулювання конфлікту. Москва не відмовляється від діалогу, але при двох умовах. Це видалення грузинських військових, в тому числі «розіграних миротворців», з зони конфлікту. А також відчуження з судового розгляду Михайл Саакашвілі, для яких військові племінні кепікі. «Дуже загинув наші громадяни, дали наказу подрібнити жінок і дітей з танками», - сказав російський міністр закордонних справ.
Так, Москва, як правило, затвердила план, запропонований Європейським Союзом та ОБСЄ для припинення вогню в зоні грузинсько-осетинського конфлікту, крім декількох «приблизних».
На засіданні Міністра закордонних справ Росії Сергій Лавров та голова ОБСЄ, Фінський міністр закордонних справ Олександр Стубб, який терміново прибув до Москви.
Остання відвідала Грузію та Північну Осетію, де мав можливість особисто оцінити масштаби катастрофи. Однак перед нарадою з Лавровим, Штуб вирішив висловити «підготовлену оптимізм».
“Two днів тому я був песимістичною. Вчора я можу висловити надзвичайно обережний оптимізм, і сьогодні я можу висловити лише стриману оптимізм.
По суті, причини песимізму фінського міністра не повністю розуміли: всі останні дні Москва безперечно оголосила про необхідність повернення ситуації на мирний канал. Грузія змушена змусити мир силою.
Єдиний вихід – забезпечити, що грузинські війська залишають, що вони не в Південній Осетії, а також підписати договір про невикористання сил. Тож не існує можливості повторювати те, що було зроблено грузинським керівництвом, заявив російський міністр.
У цьому, аспірації Росії і ЄС в цілому збіглися, але Москва, що вважає, що Захід виглядає на ситуації в невизнаній республікі не зовсім об'єктивно, залишається низкою скарг. І втриматися з іншого репроха Ларова не вдалося.
Наші американські партнери запевняють, що вони не дозволяють грузинській армії, які навчаються використовуватися в конфліктах на Кавказі. Ми намагаємось багато років забезпечити підписання невикористання силових документів між Тбілісі та Цхінвалі, Тбілісі та Сухумі, але Тбілісі послідовно унеможливило підписання цієї угоди. Західні партнери зробили нічого, щоб переконувати Грузію, щоб підписати таку угоду, він сказав.
І тепер ситуація з підписанням договору про невикористання сил не повністю прозора. Лавров згадав, що термін «нападок» має на увазі наявність принаймні двох партнерів: як випливає з слів Штуба, документ все ще не існує.
В даний час ми отримали лише підпис грузинського президента Михайл Саакашвілі на свій намір припинити існування. Тим не менш, ми не маємо спільного документу, який зобов'язує всіх сторін, залучених до конфлікту, щоб припинити вогонь, він сказав.
Лавров, за свою частину, кладемо ще кілька умов, без яких, за даними Росії, мир на Кавказі не можна мріяти. Зокрема, Москва вважає неприпустимою присутністю грузинських миротворців в зоні конфлікту.
«Чи не можуть бути більш грузинські миротворці в Південній Осетії, щоб говорити, вони розіграли звання миротворців. Вони вчинили злочини зйомки на своїх комрадах, з якими вони подаються в той же миротворчий контингент. Як можна навіть обговорити це з кимось, як можна навіть припустити можливість, щоб грузинські військові в будь-якій потужності могли знову в Південній Осетії?
У той же час Міністр закордонних справ РФ наголосив, що Москва не буде, за будь-яких обставин, відкликати своїх миротворців з зони конфлікту і не покриє себе шімом, як Голландія колись зробив.
«Наші миротворці не дозволять повторювати в Південній Осетії того, що сталося в Сребрініці, коли миротворці з Нідерландів не змогли запобігти геноциду. І поки ми знаємо, що нідерландське керівництво йде через це дуже важко. Ми не будемо в цій ситуації, і наші миротворці ніколи не будуть в цій ситуації, - сказав Лавров.
Крім того, Росія має намір повністю відреагувати свій підхід до процесу переговорів, з якого керівництво Грузинською мовою має бути виключено. Я не думаю, що Росія буде в настрої не тільки домовитися, але і поговорити з паном Саакашвілі. У той факт, що він підірвав достаток Грузинської держави його барбаричними діями в Південній Осетії ще раз довели до осетинської та абхазьким людям, які не будуть безпечними разом з Грузією, є абсолютним фактом.
У той же час міністр оцінив виписки «Др. рису, які вважали можливим негайно зателефонувати її європейським колегам, говорячи про те, що ми вирішили переростити Саакашвілі» як нездатний.
Він вбиває наших громадян, цивільних осіб, дає можливість подрібнити жінок і дітей з танцями, опікувати дівчат, пригнічувати їх в ячмінь, і він все це не тільки на фоні європейських прапорів, але й проголошує, що він стоїть на американський цінності. Якщо він пішов. Але Росія не планує переповнювати всіх, це не в нашій політичній культурі, - сказав Лавров.
Міністр закордонних справ підтвердив, що Росія має намір ініціювати міжнародне розслідування фактів геноциду мешканців Південної Осетії та буде шукати випробування тих, хто замовляє знищення людей.
«Особливо, міжнародна громада повинна, я думаю, оцінити ситуацію і подивитися на неї нові очі. «Справи, які несуть дії Михайла Саакашвілі проти людей Південної Осетії дали нам всі, щоб нам показати максимальну відповідальність», - сказав Ларов.
Фото: Реутери
Текст: Юлія Малишєва