6 звичок зручного співробітника, які заважають зростати в доході

Є працівники, яких керівництво щиро любить. Вони не сперечаються, не відмовляють, закривають чужі завдання, відповідають у чаті ввечері і якимось дивом завжди знаходять вільні пів години для «маленького прохання». Здавалося б, саме таких людей мають першими підвищувати і щедро преміювати. Але на практиці все часто влаштовано набагато прикріше: незамінний і зручний співробітник роками залишається на тому ж місці і приблизно з тією ж зарплатою.

Парадокс тут лише на перший погляд. Компанія може цінувати вашу надійність — і водночас не бачити причин платити за неї більше. Особливо якщо все необхідне ви і так робите за поточну зарплату.

Це неприємна думка. Але корисна.

Дохід зазвичай зростає не лише разом із обсягом роботи. Він зростає, коли людина стає помітнішою, бере на себе завдання іншого рівня, вміє пояснити цінність результату і не дозволяє перетворювати свою готовність допомогти на безкоштовний корпоративний сервіс.

1. Ви погоджуєтеся на будь-яку додаткову роботу

Колега захворів — ви підмінили. У проєкті раптово спалахнув дедлайн — залишилися ввечері. Керівнику потрібно «буквально на годинку» підключитися у вихідний — теж гаразд. Один раз така поведінка справді сприймається як ініціативність. Іноді друга і третя теж.

А потім відбувається тиха магія корпоративного життя: подвиг перетворюється на посадовий обов'язок.

Ніхто не збирав нараду і не оголошував: «Від сьогодні Олексій безкоштовно займається завданнями трьох людей». Просто всі поступово звикли. Якщо людина десять разів поспіль відповідає «так», одинадцятий запит уже звучить не як прохання.

Проблема навіть не лише у безкоштовних годинах. Постійно закриваючи чужі аврали, ви витрачаєте ресурс, який могли б вкласти в роботу, що дійсно впливає на кар'єру: новий проєкт, покращення процесу, навчання, переговори з великим клієнтом.

Що можна змінити: не обов'язково перетворюватися на людину, яка відповідає «це не моя робота» на кожне прохання. Спробуйте уточнювати пріоритети: «Я можу взяти це, але тоді звіт за проєктом X перенесеться на завтра. Що важливіше?» Відповідальність одразу повертається туди, де їй і належить бути.

2. Ви сподіваєтеся, що результати помітять самі

Є гарна ідея: хороший фахівець просто якісно робить свою роботу, а мудре керівництво все бачить і одного разу приходить із підвищенням.

Іноді приходить. Щоправда, чекати можна довго.

У керівника свої дедлайни, бюджети, наради, звіти та десятки співробітників. Навіть дуже уважний начальник фізично не здатний пам'ятати, хто саме три місяці тому врятував проблемний проєкт, скоротив кількість повернень або запропонував рішення, яке тепер використовує весь відділ.

Тому професійна видимість — не хвастощі. Це частина роботи.

Не потрібно щоранку розсилати колегам лист «дивіться, який я молодец». Достатньо фіксувати результат там, де це доречно. Наприклад: «Після зміни сценарію опрацювання звернень середній час відповіді знизився з 18 до 11 хвилин». Тут немає самомилування. Є факт.

А факти керівництво запам'ятовує набагато краще, ніж фразу «я дуже намагався».

3. Ви чекаєте на запрошення на наступний рівень

Ще одна пастка — сприймати підвищення як медаль за вислугу років. Мовляв, я добре працюю, отже рано чи пізно мені запропонують нову посаду.

Тільки організація не знає про ваші плани, якщо ви про них не говорили.

Керівник може вважати, що вас повністю влаштовує нинішня роль. Або що вам цікавіший експертний розвиток, а не управління. Або взагалі не замислюватися про це — у нього, вибачте, бюджет горить.

Розмову про зростання набагато корисніше будувати не навколо абстрактного «хочу більше грошей», а навколо наступного рівня відповідальності.

Наприклад:

«Я хотів би протягом найближчих місяців перейти на наступний рівень. Які результати мені потрібно показати, щоб ми могли обговорювати підвищення?»

Таке питання змінює стан речей. З'являються критерії. А разом із ними — можливість через кілька місяців повернутися до розмови вже не з проханням, а з конкретними результатами.

4. Вы вважаєте свої навички чимось звичайним

Чим довше людина займається своєю справою, тим простішою вона їй здається. Те, на що новачок витратить чотири години, досвідчений фахівець іноді робить за сорок хвилин — і починає думати: «Та тут нічого складного».

Ось це «нічого складного» регулярно коштує людям грошей.

Ви забуваєте, що за швидким рішенням стоять роки практики, кілька провалених проєктів, десятки прочитаних інструкцій, неприємні розмови з клієнтами та та сама помилка трирічної давності, після якої ви тепер за п'ять секунд помічаєте проблему.

Роботодавець купує не кількість мук, які ви зазнали під час виконання завдання. Він купує здатність отримати потрібний результат.

Якщо ви за годину знаходите помилку, яку інший фахівець шукав би два дні, це не робить вашу роботу дешевою. Радше навпаки.

5. Ви давно не перевіряли, скільки коштуєте на ринку

П'ять років в одній компанії дають приємне відчуття стійкості. Знайомі люди, звичні процеси, зрозуміла кавомашина, навіть дратівливий корпоративний чат уже майже рідний.

Але є побічний ефект: ви перестаєте бачити ринок.

Зарплата всередині компанії може додавати потроху щороку і все одно помітно відставати від пропозицій для фахівців вашого рівня. Особливо якщо професія швидко змінюється або попит на певні навички різко зріс.

Причому перевіряти ринок корисно навіть тоді, коли звільнятися ви зовсім не збираєтеся.

Відкрийте раз на кілька місяців десять-п'ятнадцять вакансій вашого рівня. Подивіться не лише на зарплатну вилку, а й на вимоги. Які інструменти з'явилися? За які навички роботодавці готові доплачувати? Які обов'язки тепер належать уже до позиції вище?

Можна навіть пройти пару співбесід. Не заради театрального гучного зачинення дверей перед нинішнім роботодавцем. Просто щоб зрозуміти, як ринок оцінює вас сьогодні.

Знання своєї ціни дивним чином змінює переговори. Фраза «мені здається, я заслуговую на більше» звучить зовсім не так впевнено, як розуміння того, що фахівці з вашим набором компетенцій отримують на ринку певний діапазон.

6. Ви залишаєтеся виконавцем, хоча давно здатні на більше

Хороший виконавець отримує завдання і робить його якісно. Цінний фахівець ставиє ще одне питання: навіщо ми взагалі це робимо?

Різниця невелика лише на слух.

Уявіть двох співробітників. Одному доручили щоп'ятниці збирати звіт вручну. Він акуратно робить це роками, не пропускаючи жодного тижня. Другий за місяць помічає, що половину даних можна підтягувати автоматично, збирає простий шаблон і скорочує роботу з трьох годин до двадцяти хвилин.

Перший бездоганно виконує процес. Другий змінює його.

Саме тут часто починається перехід до дорожчої професійної ролі.

Спробуйте хоча б раз на тиждень дивитися на звичну роботу трохи вище рівня власного списку завдань. Де команда втрачає час? Які помилки постійно повторюються? Що дратує клієнтів? Що можна автоматизувати? Де один простий шаблон здатний прибрати двадцять однакових листів?

Не кожну пропозицію приймуть. Деякі ідеї виявляться поганими — буває. Але сама звичка думати не лише про доручення, а про результат поступово змінює вашу професійну позицію.

Зручність — чудова якість. Поки вона не стає вашою посадою

Немає нічого поганого в надійності, допомозі колегам або готовності іноді зробити більше за необхідне. Команди без таких людей розвалюються досить швидко.

Проблеми починаються в той момент, коли «на нього завжди можна все повісити» стає вашою головною професійною характеристикою.

Дохід зростає не від здатності терпіти більше навантаження. Роботодавцю набагато складніше ігнорувати людину, яка вміє показувати результат, знає ціну своїм навичкам, пропонує рішення і прямо обговорює наступний рівень відповідальності.

Тому іноді корисно поставити собі досить неприємне запитання: якщо завтра я почну працювати ще більше, чи зміниться моя цінність для компанії — чи просто збільшиться кількість завдань, які мені доручатимуть?

Якщо ближче другий варіант, можливо, вам справді час змінювати стратегію.

Не компанію. Принаймні, не обов'язково.

Спочатку — правила гри.