Двадцять сім років. Рівно стільки тривала ця історія. Без вінчання, без клятв біля вівтаря, під косими поглядами вищого світу. А потім він просто взяв і обміняв жінку, яка їхала за ним на край світу, на шість тисяч фунтів стерлінгів на рік і примарний шанс на корону.
Звучить як зав'язка дешевого бульварного роману. Але це — суха історична довідка.
Едуард Август, герцог Кентський. Четвертий син божевільного короля Георга III. Людина, яку власний батько відкрито називав «нікчемною». Знаєте, коли ростеш в сім'ї, де тебе вважають порожнім місцем, у тебе два шляхи: або зламатися, або довести всім зворотне. Едуард вибрав армію. У вісімнадцять років він вже тягнув лямку служби. У Женеві, далеко від лондонської задухи і батьківських причіпок, він жив так, як належало молодому принцу — гуляв, влазив у борги, заводив романи. Дві інтрижки навіть закінчилися народженням позашлюбних дітей.
А потім трапився 1790 рік. І вона.
Тереза-Жюлі де Сен-Лоран. Їй було тридцять, йому — двадцять три. Вона була одружена з французьким бароном. І, мабуть, це все, що потрібно знати про правила пристойності того часу: розумна, гостра на язик, красива француженка просто зібрала речі і пішла до британського принца.
Батько-король, дізнавшись про це, розлютився. Покарання було негайним — Едуарда заслали. Не куди-небудь, а в крижану глушину. В Канаду. «Нехай охолоне», — ймовірно, думав Георг III. І тут починається найцікавіше. Жюлі поїхала з ним.
Уявіть собі Квебек кінця вісімнадцятого століття. Це вам не світські салони Парижа. Холод, пронизливий до кісток вітер, гарнізонна туга. Добропорядні дружини офіцерів демонстративно відверталися від Жюлі при зустрічі. Вона була «утриманкою», грішницею. Але парадокс в тому, що всі чоловіки гарнізону були нею абсолютно зачаровані. Вона створювала навколо Едуарда затишок, який він ніколи не бачив у королівському палаці. Канада, Нова Шотландія, потім розпечений Гібралтар — вона йшла за ним, як тінь. Як дружина. Якою ніколи не могла стати офіційно.
Едуард, треба віддати йому належне, розумів хиткість її становища. Він потайки відкладав гроші в спеціальний фонд, купив їй будинок. На всякий випадок. Якщо одного разу йому доведеться одружитися за службовим обов'язком.
І цей день настав.
Кар'єра принца якось не задалася. В Гібралтарі він вирішив пограти в залізного полководця, закрутив гайки дисципліни так, що солдати підняли бунт. Його з ганьбою відкликали. Грошей катастрофічно не вистачало. Незважаючи на державне утримання, Едуард жив не по кишені. Борги росли як сніжний ком, кредитори стукали в двері. Дійшло до того, що в 1816 році принц британської крові був змушений тікати з Жюлі в Брюссель — просто щоб не сісти у боргову в'язницю.
А через рік в Лондоні вибухнула катастрофа.
Під час пологів померла принцеса Шарлотта. Єдина законна спадкоємиця престолу в наступному поколінні. Ганноверська династія раптово опинилася на межі вимирання. Синів у Георга III було багато, але всі вони або не мали дітей, або жили з коханками, як наш Едуард.
Парламент запанікував. Лорди зібралися і викотили пропозицію, схожу на аукціон: будь-якому принцу, який одружиться з особою королівської крові і зробить законну дитину, спишуть борги і накинуть премію.
І тут Едуард, якому стукнуло п'ятдесят, почав торгуватися. Буквально. Він розсилав листи, розпитуючи: «А скільки конкретно ви мені заплатите, якщо я кину своє життя і піду під вінець?». Зійшлися на шести тисячах фунтів щорічно.
Двадцять сім років відданості закінчилися угодою з парламентом.
«Ви можете судити, як моє серце завмирає в мені і обливається кров'ю при кожному прояві ніжності і прихильності, якими вона мене обдаровує», — писав Едуард другові. Він не був монстром. Йому було боляче. Але борги і корона, що маячила вдалині, переважили.
Жюлі прийняла удар з гідністю, яка і не снилася британським лордам. Вона не влаштувала скандалу. Не вимагала компенсацій. Вона попросила на пам'ять тільки одне — його портрет. Зібрала речі і поїхала в Париж. Едуард до кінця своїх днів потайки слав їй гроші і подарунки. Вона переживе його на десять років.
А принц відправився в Німеччину — одружуватися. Наречену він вибрав з холодним розрахунком. Вікторія Саксен-Кобурзька. Їй тридцять два. Вдова. А значить — і це було критично важливо — доведено, що вона може народжувати (від першого шлюбу у неї було двоє дітей). Любові там не було. Але була взаємна повага і спільна мета.
Коли Вікторія завагітніла, Едуард був на сьомому небі від щастя. І тут починається справжня гонка з часом. На восьмому місяці вагітності принц приймає божевільне рішення: майбутній монарх зобов'язаний народитися на англійській землі! І плювати, що у них немає грошей на комфортну поїздку. Вони трясуться в кареті по весняному бездоріжжю з Німеччини в Англію. Бруд, бездоріжжя, ризик втратити дитину.
Вони встигли. У травні 1819 року на світ з'явилася здорова дівчинка. Вікторія Александріна.
Едуард був такий гордий, немов сам здійснив диво. Він показував дочку буквально всім, хто заходив в будинок. Він хвалився своїм богатирським здоров'ям: «Дивіться на мене! Я переживу всіх своїх товстих і хворих братів. Я стану королем, а потім корону одягне вона».
Іронія долі — жорстока штука.
Взимку 1820 року цей здоровий п'ятдесятидворічний чоловік просто застудився на прогулянці. Проігнорував кашель. Через кілька днів пневмонія спалила його дотла. Він помер 23 січня, залишивши дружині гору нових боргів і восьмимісячну дочку.
Він так і не дізнався, що його передбачення майже збулося. Через шість днів після його смерті помре його батько, король Георг III. Потім один за одним, бездітними, підуть в могилу його старші брати. І в 1837 році та сама дівчинка, заради якої він трясся в кареті по європейському бруду, зійде на престол.
Вона буде правити шістдесят три роки. В її честь назвуть цілу епоху. Дочка «нікчемного» принца, чиє народження було оплачено зрадою жінки, яка любила його більше життя.