«Лікарю, я весь час відчуваю втому...», «У мене росте живіт, навіть якщо я п'ю тільки воду!», «Чому я прокидаюся розбитим і виснаженим?». За 37 років лікарської практики я чую ці скарги щодня. Вісім з десяти моїх пацієнтів старше п'ятдесяти мали одного спільного «ворога», про існування якого вони навіть не здогадувалися. Парадокс полягає в тому, що вони вживають цей продукт добровільно, будучи впевненими в його нешкідливості. Він руйнує мозок, б'є по кровоносних судинах, блокує спалювання жиру і позбавляє повноцінного сну.
Після п'ятдесяти судини поступово втрачають свою еластичність. Це природний процес, як і шкіра, яка втрачає свою еластичність. Але замість того, щоб піклуватися про них, люди щодня «підливають масла у вогонь». Цей продукт діє як бензин для запалених кровоносних судин. Він провокує запалення стінок, згущує кров, порушує регуляцію тиску.
Кожен другий мій пацієнт з гіпертонією – це людина, яка щодня вживає цей продукт і не вважає його чимось небезпечним. «Це просто звичка», — думають вони. Але саме звички складають серцеві напади. Якщо ви відчуваєте важкість у потилиці, шум у вухах, поява «зірочок» в очах, не списуйте це з рахунків на вік. Це сигнали до дії.
Вісцеральний жир на животі наростає поступово: спочатку ремінь перестає пристібатися до звичайного отвору, потім стає важко нахилитися за шнурками, а потім з'являється задишка, нічна пітливість і серце, що працює з перевантаженням.
Уявіть: ви кладете цей продукт на тарілку, і він як би обходить живіт стороною, відразу переходячи на жирові запаси. Він дає порожні калорії, не насичує, а лише підвищує апетит. Він запускає «інсулінові гойдалки», змушуючи організм запасати жир на чорний день.
Після п'ятдесяти повноцінний нічний сон стає найважливішою умовою відновлення серця і судин. Але наш "друг" в лапках робить все, щоб позбавити вас цього ресурсу. Він викликає різкий стрибок цукру, порушує глибокі фази відпочинку, не дає мозку очиститися вночі. І ти прокидаєшся серед ночі, крутишся, не можеш знову заснути. Звучить знайомо? Це пряма дорога до погіршення пам'яті, тривожності і зайвої ваги.
Вона є практично в кожному будинку, вона є в шафі на кухні. Він здається нешкідливим і навіть затишним. Багато хто вважає його «народним засобом від втоми» і додають в чай або каву для підняття настрою.
Цукор - це не просто солодкість. У чаї або каві він завдає подвійного удару: кофеїн сам по собі підвищує артеріальний тиск, а цукор додає приплив інсуліну. В результаті ви не спите двадцять хвилин, а потім відбувається втрата енергії, занепокоєння і зайві калорії, які йдуть прямо в жир на животі.
Солодка випічка ще гірша: цукор плюс трансжири, плюс рафіноване борошно. Солодощі на ніч? Вітаємо – глибокого сну не буде. Газована вода і «натуральні» соки - це справжні цукрові бомби, незалежно від того, що написано на упаковці. Навіть одна ложка цукру в чаї тричі на день заважає судинам відновлюватися і порушує сон.
Я не закликаю до життя без радості. Радість має бути розумною. Ось кілька простих замін, які допоможуть вашому організму відновитися без різких обмежень.
Якщо ви дочитали до цього місця, то здоров'я для вас дійсно важливо. Я не закликаю стати аскетом і назавжди відмовитися від цукру. Але постарайтеся видалити його хоча б на місяць. Заради експерименту, заради себе, заради свого серця і сну.
А потім порівняйте: чи краще ви спите, чи нормалізувався артеріальний тиск, чи легше рухатися? Якщо ви відчуєте зміни, це буде головним аргументом. Ніяких таблеток. Без реклами. Тільки ви і ваше здоров'я.