Кухоль гарячого чаю зігріває долоню, а на блюдце лежить часточка лимона - звичка, що йде корінням в молодість. У такі моменти думки самі ведуть у минуле, і поступово приходить просте усвідомлення: не кожен повинен відкривати для себе те, що зберігається в глибинах його душі.
В юності здається, що чим більше відвертості, тим ближче люди стають один до одного. Ви хочете розділити і радості, і неприємності, адже саме це вас зближує. Але з віком, особливо після шістдесяти, починаєш розуміти справжнє значення вимовленого слова. Відкрити душу - значить довірити ключ самим потаємним, а користуватися цим ключем акуратно знають далеко не всі.
Я склав список із семи типів людей, з якими ділитися особистими речами для себе дорожче. Це висновки з мого досвіду та історій тих, кого я зустрів на своєму шляху.
Сусід Петрович - яскравий тому приклад. Як тільки ви починаєте довірчу розмову, він вже тягнеться до телефону або шукає, куди втекти. Душевні бесіди з ним перетворюються на порожню формальність. Краще допомогти такій людині зрушити шафу, ніж відкрити серце. Ваше потаємне для нього лише перешкода в його нескінченній метушні.
У мене був колега Геннадій. Якось я відверто розповіла йому про проблеми в сім'ї. А через тиждень на корпоративі почув свою історію, переказану з посмішкою. Слово може поранити болючіше, ніж кулак. З тих пір я зрозумів, що довіряти тим, у кого безкістковий язик, – це все одно, що викопати яму для себе.
Ми сидимо у сусідки Зої, п'ємо чай. Я кажу: «Син рідко дзвонить, на серці важко». І тут же сказала: «Ти сама винна! Це треба було зробити раніше так, а не так..." Таких людей не слухають, вони переробляють. Ви відкриваєте свою душу, а в кінці отримуєте довгий список «як правильно жити». Легше не стає, тільки болючіше, ніби знову тикають у старі рани.
Біля нашого під'їзду завжди сидить бабуся, яка любить збирати чужі історії, особливо сумні. Ви їй розповідаєте: «Вчора у мене піднявся тиск, я ледве добралася до лікаря», а через день весь двір вже обговорював, що «Андрій зовсім здався». Розповідати таким людям про своїх – значить давати собі привід для пліток і жалості, що принижує.
Іноді доля знову зводить вас з тими, кому колись було боляче. Ви думаєте: пройшли роки, все владналося. Але насправді ви тільки відкриваєте рану глибше. Так було, коли я познайомився зі своєю колишньою дружиною через п'ять років після розлучення. Він зізнався їй у кафе: "Іноді меланхолія накочує, коли ти залишаєшся одна". А вона посміхнулася: «Я тебе попереджала: самотужки не впораєшся». І біль повернувся. З тими, хто вже одного разу зрадив, щирі розмови не лікуються.
У мене є знайомий Сергій. Якось я йому поскаржилася: «У мене вже немає колишніх сил, важко підніматися по сходах». А він відповів: «Про що ви говорите! Вчора у мене був тиск 200 на 120, я ледве вижила!» А далі - двадцять хвилин тільки про себе. З ним будь-яка розмова перетворюється на монолог про його проблеми. Ти розумієш, що тебе просто не чують.
У селі у мене був знайомий Міша. Він приходив у гості, їв мій борщ, вдавав, що слухає. А потім з'ясувалося: все це потрібно, щоб позичити гроші або попросити підвезти. Для нього "відкрита душа" - це лише спосіб привернути до себе себе. Якщо в очах немає щирості, а тільки розрахунок, довіряти не варто.
Щасливий той, хто знайшов хоча б одного слухача, якому можна без страху сказати правду.
Чим старше ви стаєте, тим обережніше ви зі словами. Полегшення приходить тільки поруч з тим, хто вміє слухати, не засуджувати і не переказувати. Я навчилася тримати свої найпотаємніші речі в собі або розмовляти лише з двома-трьома людьми, яким я дійсно довіряю. Поруч з ними відчуваєш себе немов накриваєшся теплою ковдрою - стає спокійно і тепло, а не тривожно і важко.
Якщо у вас є така людина, бережіть його як найбільший скарб. У шістдесят-сімдесят років душа все така ж, як і в двадцять. Вона шукає тепла. Але відкривати його варто не всім. Краще провести одну справжню розмову, ніж десятки порожніх, після яких ти сидиш і думаєш: «Навіщо я взагалі це сказав?».